• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par skaidrās naudas norēķinu kārtību starp juridiskām personām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.03.1995., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34370

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.57

Par uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuriem nodokļu un citu maksājumu reģistrāciju atļauts veikt, neizmantojot elektroniskos kases aparātus

Vēl šajā numurā

21.03.1995., Nr. 43

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 54

Pieņemts: 15.03.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums nr.54

1995. gada 15. martā

Par skaidrās naudas norēķinu kārtību starp juridiskām personām

Saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994. gada 14. jūnija noteikumu nr.117 "Par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un sistēmām" (EKA) 4.9. punktu, noteikt skaidrās naudas reģistrācijas kārtību EKA norēķinos starp juridiskām personām.

1. Norēķinos starp juridiskām personām jāievēro visi normatīvie akti par skaidrās naudas norēķinu ierobežošanu.

2. EKA pielietošana attiecas kā uz vairumtirgotājiem, tā arī ražotājiem, kuri veic vairumtirdzniecības funkcijas (regulāri apgādā tirdzniecības tīklu ar savu produkciju), norēķinoties skaidrā naudā.

3. EKA čekam jābūt noformētam šādi:

3.1. EKA jābūt ieprogrammētiem šādiem čeka virsraksta rādītājiem:

— uzņēmuma nosaukumam, adresei un tālruņa numuram;

— uzņēmuma identikācijas (nodokļu maksātāja) kodam;

— EKA šasijas pilnam numuram.

3.2. EKA čekā jānorāda:

— preču pavadzīmes numurs (1.rinda);

— preču pavadzīmes noformēšanas datums (2. rinda); (šo divu rindu izdruku veic ar EKA taustiņu "#/NS", kurš paredzēts naudas kastes atvēršanai bez pirkuma reģistrācijas un nepieskaitāmās summas ievadīšanai);

— čeka izdrukas datums un laiks;

— EKA nodaļas (departamenta) numurs;

— pirkuma kopējā summa bez apgrozījuma nodokļa;

— apgrozījuma nodokļa summa;

— kopējā summa ar apgrozījuma nodokli;

— ja nepieciešams — taras vērtība un transporta pakalpojumu vērtība, u.c.;

— no klienta saņemtā naudas summa;

— klientam izdotais naudas pārpalikums.

3.3. EKA čekā nav obligāti jāuzrāda preču nosaukumi, daudzums, cenas un summas.

4. Ja pircējs uzreiz apmaksā visu preču pavadzīmē aprēķināto summu, tad no pircēja saņemtā naudas kopsumma jāreģistrē EKA. Pirkumu EKA noformē kā "Apmaksa naudā" (taustiņš "CA AMT, REND"). Kases čeku pievieno pavadzīmei.

5. Ja vairumtirgotājs preci piegādā pircējam tā tirdzniecības vietā ar savu transportu un, iepriekš saskaņojot ar pircēju, norēķinās skaidrā naudā par visu preču pavadzīmē norādīto summu, preču saņēmējs izraksta kases izdevumu orderi naudas saņemšanai no kases. Preces piegādātājs, pamatojoties uz šo dokumentu, kasē saņem naudu. Ekspeditors, atgriežoties bāzē, iemaksā naudu kasē, reģistrē to EKA un EKA čeku nogādā pircējam.

6. Debitoru norēķiniem jāizdala atsevišķs EKA departaments. Ja norēķinus veic par debitoru parādiem, pircējam vispirms jāgriežas piegādātāja grāmatvedībā pēc kases ieņēmumu ordera, kurā obligāti jābūt uzrādītiem: attiecīgās pavadzīmes numuram, debitoru parāda summai, tai summas daļai, kuru pircējs sedz dotajā brīdī. Saņēmis aizpildīto ieņēmumu orderi, pircējs piegādātāja kasē norēķinās skaidrā naudā. Kasē pircējam izsniedz čeku par ieņēmumu orderi norādītās summas saņemšanu. Vienlaicīgi uz kases ordera izdara izdruku 8. punktā norādītajā kārtībā,.

Dienas beigās debitoru parāda summas iereģistrē EKA žurnālā 3. nodoklim paredzētajā 9. un 10. ailē.

7. Norēķinoties ar pircēju preču saņemšanas vietā, piegādātājs var izmantot portatīvo EKA, izdrukājot čeku ar visiem 3. punktā minētajiem rekvizītiem un ievērojot 6. punkta prasības.

Jāņem vērā, ka portatīvajam EKA nav mīkstā čeka izdrukas ierīces.

8. Stacionārā EKA printerim obligāti jābūt nodalījumam mīkstā čeka izdrukai. Pēc čeka izdrukas printera nodalījumā mīkstā čeka izdrukai ievada preču pavadzīmes un uz tām izdrukā čeka apstiprinājumu, kurā norādīts čeka izdrukas datums, laiks, čeka numurs un apmaksas kopsumma.

9. Kā vairumtirdzniecības bāzes, tā arī veikali, saņemot preces no ārvalstu firmām un norēķinoties ar tām skaidrā naudā, kases čeku nepieprasa. Šajā gadījumā jānoformē attiecīgs kases orderis.

10. Tās zemnieku saimniecības un individuālā darba veicēji, kuri saskaņā ar VID rīkojumiem ir atbrīvoti no EKA pielietošanas, piegādājot pašu ražoto preci vairumtirdzniecības vai mazumtirdzniecības pircējiem un saņemot skaidru naudu, kases čeku drīkst neizsniegt. Šinī gadījumā jāinformē attiecīgs kases orderis atbilstoši likuma "Par grāmatvedību" 7. pantam.

Tas attiecas arī uz ražotājiem, kuri nepilda vairumtirdzniecības funkcijas.

11. Vairumtirdzniecībā ieteicams izmantot EKA, kas saslēgts ar datoru. Ja vairumtirgotāji vai ražotāji, kuri veic vairumtirdzniecības funkcijas, izmanto EKA, kas saslēgts ar datoru, tad pirms sistēmas darbības uzsākšanas jāveic tās tehniskā ekspertīze atbilstoši LR MK 1994. gada 14. jūnija noteikumu nr. 117 prasībām.

12. Vairumtirgotājiem un ražotājiem, kas pilda vairumtirdzniecības funkcijas, jāizmanto tādi EKA, kuri var izpildīt minētās prasības.

13. Pircēji ar vairumtirgotājiem var norēķināties ar norēķina karšu starpniecību ("VISA", "Latkarte" u.c.) tad, ja no kartes pieņemšanas termināla saņemtais čeks uzrādīs visus 3. punktā uzrādītos rekvizītus. Pārdevējam pirkuma vērtība papildus jāreģistrē EKA. Reģistrācija notiek kā parasti, bet noslēguma operāciju (norēķinu) izpilda ar taustiņu "CH" vai "CHARGE".

Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks J.Pupčenoks

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!