• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Krievijas Federācijas kultūras ministrs Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.1995., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34381

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Krievijas kultūras ministrs Latvijā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

22.03.1995., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Krievijas Federācijas kultūras ministrs Latvijā

Piesātinātā programmā

Ar savstarpēja nolīguma par kultūras sadarbību parakstīšanu vakar, 21. martā, vainagojās Krievijas Federācijas kultūras ministra Jevgeņija Sidorova vadītās kaimiņvalsts kultūras darbinieku delegācijas vizīte Latvijā (šo dokumentu publicējam atsevišķi).

Preses konferencē, kas vakar notika Latvijas Kultūras ministrijā, Krievijas Federācijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Aleksandrs Raņņihs uzsvēra, ka šī ir pirmā Krievijas Federācijas vizīte ministra līmenī Latvijā. "Labi, ka tā ir vizīte kultūras jomā — kaut gan arī šī sfēra nav bez problēmām," teica A.Raņņihs.

Krievijas Federācijas kultūras ministrs Jevgeņijs Sidorovs savu uzrunu sāka ar deklarāciju, ka Krievijas Kultūras ministrija savā starptautiskajā darbībā valstis, kas agrāk ietilpušas PSRS sastāvā, uzskata par prioritāti. Krievijas kultūras ministrs arī izteica savu gandarījumu par kultūras darbinieku iesaistīšanos neatkarību atguvušo valstu pārvaldē.

Viņš minēja izcilo čehu dramaturgu Vaclavu Havelu, kas tagad ir savas valsts prezidents. Līdzīgi ir arī Slovakijas, Ungārijas un vairāku citu valstu līderu likteņi. Latvijā savukārt kultūras ministra amatā bijis komponists Raimonds Pauls, tagad šo amatu pilda arhitekts Jānis Dripe. Savukārt Krievijas pašreizējais kultūras ministrs ir rakstnieks un literatūrzinātnieks.

Par vienu no svarīgākajiem nolīguma īstenošanas aspektiem abu valstu kultūras ministri uzskata krievu kultūras centra atklāšanu Rīgā un latviešu kultūras centra atvēršanu Maskavā. Ir arī iecere par Rīgas krievu drāmas teātra viesizrādēm Sibīrijā.

Turpinājums 2.lpp.

Pie Ministru prezidenta

Tiekoties vakar ar Krievijas kultūras ministru Jevgeņiju Sidorovu, Ministru prezidents Māris Gailis uzsvēra, ka līdz ar Krievijas karaspēka izvešanu no Latvijas teritorijas tika radīts labs pamats divpusējo attiecību attīstībai starp abām valstīm. Ministru prezidents izteica gandarījumu par to, ka kultūras ministrs ir pirmais Krievijas valdības pārstāvis, kas apmeklē mūsu valsti.

Tikšanās gaitā tika pārrunāta Latvijas kultūras centra atvēršana Maskavā un krievu kultūras centra izveide Rīgā. Krievijas kultūras ministrs informēja, ka jautājums par Latvijas kultūras centra nodrošināšanu ar telpām ir risinājuma stadijā, un šobrīd tā galīgs atrisinājums ir atkarīgs no Maskavas pilsētas vadības. Vēl J.Sidorovs pieskārās J.Vahtangova Teātra mākslas augstskolas filiāles atvēršanai Rīgā. Viņš izteicās arī par krievu un latviešu kultūras sakaru saglabāšanas nepieciešamību un par latviešu un krievu autoru darbu izdošanu abās valstīs.

No Latvijas puses tika izteikta vēlme atgūt latviešu kinomākslinieku veidoto 277 filmu oriģinālus, kas šobrīd glabājas Krievijas valsts kinomākslas fondā, kā arī saņemt no VDK arhīviem to Latvijas kultūras darbinieku lietas, kuri tika represēti pēc Latvijas iekļaušanas PSRS.

Tikšanās nobeigumā Māris Gailis lūdza kultūras ministru pavēstīt premjerministram Viktoram Černomirdinam, ka viņš tiek gaidīts Latvijā.

Attēlā (zemāk): ministrs Jevgeņijs Sidorovs, vēstnieks Aleksandrs Raņņihs, ministrs Jānis Dripe, Ministru prezidents Māris Gailis, ministrs Jānis Vaivads.

Valdības preses dienests

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV",

Arnis Blumbergs (dokumentus parakstot)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!