• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts nodevām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.1995., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34478

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mantojumu ziņas

Vēl šajā numurā

03.04.1995., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts nodevām

Ministru kabineta 31.marta sēdē

Savā sēdē Ministru kabinets akceptējis virkni noteikumu, kas tika izstrādāti sakarā ar nesen Saeimā apstiprinātajiem grozījumiem nodokļu likumos, galvenokārt likumā "Par nodokļiem un nodevām" un "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", kuri stājas spēkā ar šā gada 1.aprīli.

Apstiprināts valsts nodevas apmērs par iedzīvotāju reģistrāciju dzīvesvietā, par informācijas sniegšanu no iedzīvotāju reģistra, par civilstāvokļa aktu reģistrēšanu, grozīšanu un papildināšanu, par LR pasu un citu personu un tiesības apliecinošu dokumentu izsniegšanu. Turpmāk par reģistrāciju dzīvesvietā iedzīvotājiem, kā arī par informācijas saņemšanu no iedzīvotāju reģistra par vienu personu būs jāmaksā 1 lats. Iedzīvotāju reģistrā reģistrētajām personām būs tiesības divreiz gadā saņemt informāciju par sevi bez maksas. Reģistrējot laulību, arī turpmāk būs jāmaksā 5 lati, par civilstāvokļa aktu reģistru ierakstu papildināšanu, labošanu un atjaunošanu – 3 latus, par atkārtotu civilstāvokļa apliecību izsniegšanu – 1 lats. No valsts civilstāvokļa aktu reģistrācijas nodevas tiek atbrīvoti I un II grupas invalīdi. Valsts nodeva par pases izsniegšanu noteikta 1,5 latu apmērā, bet par pases atkārtotu izsniegšanu sakarā ar tās zaudēšanu – 5 lati. Ja pase tiek nozaudēta atkārtoti, jaunā dokumenta izsniegšana izmaksās 10 latu. Pensionāriem un 16 gadu vecumu sasniegušajām personām par pases izsniegšanu arī turpmāk būs jāmaksā tikai 50 santīmu.

Noteikts valsts nodevas apmērs par uzņēmējdarbības reģistrēšanu Uzņēmumu reģistrā. Par banku un apdrošināšanas sabiedrību reģistrāciju būs jāmaksā Ls 2000, par akciju sabiedrību un banku filiāļu, kurām nav juridiskās personas statusa, reģistrāciju – Ls 200, par pārējo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), kuru pamatkapitāls pārsniedz Ls 5000, reģistrāciju – Ls 250, par uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), kuru pamatkapitāls nepārsniedz Ls 5000, reģistrāciju – Ls 100. Zemnieku saimniecību, kurām piešķirts zemes īpašums, reģistrācija maksās 20 latu, bet pārējo uzņēmumu filiāļu un pārstāvniecību, ja tām nav juridiskās personas statusa, reģistrācija – 20 latu. Par darbības pamatdokumentu izmaiņu reģistrāciju un noraksta vai izraksta izsniegšanu no reģistrācijas lietas paredzēts iekasēt valsts nodevu 5 latu apmērā. MK apstiprināja arī valsts nodevas apmērus par speciālās atļaujas izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem. Vēl tika apstiprināts to valstu un teritoriju saraksts, kuras uzskatāmas par beznodokļu vai zemu nodokļu valstīm un zonām.

Valsts nodeva par izdevējdarbības un masu informācijas līdzekļu reģistrēšanu Tieslietu ministrijas Masu informācijas līdzekļu un sabiedrisko organizāciju reģistrācijas nodaļā noteikta 100 latu apmērā. Par izmaiņu veikšanu preses un masu informācijas līdzekļu reģistrācijas lietā būs jāmaksā 3 lati. Valsts nodeva par sabiedrisko organizāciju un to apvienību reģistrēšanu politiskām organizācijām un to apvienībām noteikta 200 latu, bet pārējām sabiedriskām organizācijām – 25 latu apmērā.

Apstiprinātas arī valsts nodevas par notariālo darbību izpildi un par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Piemēram, par kustamā īpašuma atsavināšanas aktu sastādīšanu vai nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā sakarā ar atsavināšanu bērniem, laulātajiem, vecākiem nodeva būs 1 lata un 1 procenta no nekustamā īpašuma vērtības apmērā, mazbērniem, mazmazbērniem, vecvecākiem 3 lati un 3 procenti no nekustamā īpašuma vērtības, citām fiziskajām un juridiskajām personām – 10 lati un 10 procenti no nekustamā īpašuma vērtības. Valsts nodeva par notariālo darbību izpildi, ko veic pagastu un rajona pilsētu pašvaldības, iemaksājama tās pašvaldības budžetā, kura sniedz attiecīgo pakalpojumu.

Noteikta valsts nodeva par operācijām ar privatizācijas sertifikātiem, tas ir, par privatizācijas sertifikātu pārdošanu un dāvināšanu 0,2 procentu apmērā no pārdoto vai dāvināto privatizācijas sertifikātu nominālvērtības summas.

Valdība apstiprināja valsts nodevu par ieceļošanas vīzu un uzturēšanās atļauju izsniegšanu un ar to saistītajiem pakalpojumiem. Piemēram, par vienreizēju privātu vīzu – Ls 6, par vienreizēju privāto vīzu, ko izsniedz valsts robežkontroles punktos, – Ls 12, par daudzkārtēju privātu vīzu ar derīguma termiņu līdz 3 mēnešiem – Ls 15. Nodeva par termiņuzturēšanas atļauju līdz 6 mēnešiem noteikta 30 latu apmērā, bet par pastāvīgās uzturēšanās atļaujas izsniegšanu – 120 latu apmērā. Par vienreizējo atgriešanas garantiju būs jāmaksā 3 lati, bet par daudzkārtēju – 15 latu. Tika akceptēti arī noteikumi par muitas iestāžu pakalpojumu valsts nodevu.

MK apstiprināja kārtību, kādā tiek piešķirtas un atsauktas atļaujas sabiedriskajām organizācijām, fondiem un budžeta iestādēm saņemt ziedojumus, ziedotājiem saņemot uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumus. Saskaņā ar to minētās atļaujas izsniedz, reģistrē un atsauc Finansu ministrija.

Akceptēti tika arī skaidrās naudas izņemšanas no juridisko personu kases noteikumi, tas ir, kārtība, kādā ar nodokļu administrācijas lēmumu bezstrīdu kārtībā no juridisko personu kases tiek izņemta skaidrā nauda gadījumā, ja nodokļi, soda naudas, nokavējuma naudas netiek nomaksātas noteiktajā termiņā.

Vēl Ministru kabinets apstiprināja kārtību, kādā uzņēmumiem pagarināmi nokavēto valsts budžetā pārskaitāmo nodokļu maksājumu samaksas termiņi.

Visas minētās nodevas un noteikumi stājas spēkā ar sestdienu, 1.aprīli.

 

Valdības preses dienests

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!