• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Francijas un Latvijas drošības dienestu darbinieki sadarbosies. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.1995., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

11.04.1995., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Francijas un Latvijas drošības dienestu darbinieki sadarbosies

Dzintaros, Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas mācību centrā, notika seminārs. Tajā Francijas Iekšlietu ministrijas darbinieki dalījās pieredzē ar Latvijas drošības dienestu darbiniekiem par ekonomisko noziegumu apkarošanu — galvenokārt par t.s. "netīrās naudas atmazgāšanu". Ar Francijas vēstniecības atbalstu izveidojusies laba sadarbība starp Latvijas un Francijas likumu sargāšanas un drošības struktūrām.

7.aprīlī — semināra noslēgumā notika preses konference, kurā piedalījās un uz "Latvijas Vēstneša" pārstāvja jautājumiem atbildēja Francijas vēstniece Žanna Debenē, Francijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Deniss Grenons un Latvijas Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta priekšnieks, pulkvedis Aldis Lieljuksis.

Ž.Debenē teica: — Latvija gatavojas integrēties Eiropas Savienībā, tādēļ Latvijas likumu sargāšanas iestāžu darbiniekiem iepazīšanās un strādāšana kopā ar franču policistiem ir ļoti vērtīga. Semināra temats par "netīrās naudas atmazgāšanu" nav izvēlēts nejauši. Šī problēma ir sevišķi bīstama jebkurai valstij — tā apdraud valsts ekonomisko un politisko stabilitāti un rada draudus arī valsts neatkarībai.

Franču eksperts D.Grenons sacīja: — "Netīrās naudas atmazgāšanas" tehnika ir līdzīga visā pasaulē, šajā jomā nav lielu atšķirību starp rietumvalstīm un postsociālisma zemēm. Nelegālā veidā iegūtie līdzekļi tiek legalizēti, integrējot tos banku sistēmā, ieguldot dažādu uzņēmumu akcijās, nekustamā īpašuma pirkšanā. Visā pasaulē iecienīta "netīrās" naudas ieguldīšanas vieta ir kazino, kur ar negodīgi iegūtu naudu var saņemt vēl papildu peļņu. Tomēr šo ekonomisko noziegumu jomu ir iespējams efektīvi apkarot. Lai to izdarītu, ir nepieciešama laba starptautiskā sadarbība.

Policijas departamenta priekšnieks, pulkvedis A.Lieljuksis teica: — Daudzās pasaules valstīs bankas, kas pieķertas "netīrās naudas atmazgāšanā", tiek ļoti bargi sodītas — līdz pat banku aktīvu arestam un konfiskācijai. Arī ANO rekomendācijas, ko saņēmusi Latvijas Iekšlietu ministrija, iesaka tieši šādas soda sankcijas. Diemžēl Latvijas Saeima vēl nav pievērsusi pietiekoši lielu uzmanību šīm problēmām un pieņēmusi attiecīgus likumus. Pretrunas un nepilnības Latvijas likumdošanā apgrūtina policijas cīņu ar ekonomisko noziedzību.

Semināra un preses konferences noslēgumā Francijas vēstniece teica: — Francijas un Latvijas iekšlietu ministriju sadarbība turpināsies un kļūs arvien ciešāka.

Viesturs Avots,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!