• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Diplomātiskajā salonā : atklātas sarunas ar ārvalstu vēstniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.1995., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34686

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kristus ir augšāmcēlies. Priecīgas Lieldienas!

Vēl šajā numurā

13.04.1995., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Diplomātiskajā salonā: atklātas sarunas ar ārvalstu vēstniekiem

Gaišā Lieldienu priekšvakara gaisotnē pagāja kārtējā Diplomātiskā salona pulcēšanās Žurnālistu namā. Šoreiz vakara galvenais viesis bija Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs. Viņa priekšlasījuma temats bija: "Vai Latvijā notiek tuvināšanās nacionālai saskaņai ārpolitikā". Šoreiz bija pulcināti pārsvarā ārvalstu diplomāti — Vācijas Federatīvās Republikas, Francijas, Krievijas, Itālijas, Ķīnas Tautas Republikas, Izraēlas, Norvēģijas vēstnieki, Ukrainas pilnvarotais lietvedis, Šveices un vairāku citu ārvalstu vēstniecību darbinieki. No masu saziņas līdzekļiem bija pārstāvēts "Latvijas Vēstnesis", Valsts televīzija, kā arī "Neatkarīgā Cīņa" un "Rīgas Balss". Vakara ieskaņā viesi piedalījās koši izkrāsoto Lieldienu olu izstādes atklāšanā Reiterna nama Velvju zālē. Turklāt pirmajiem viesiem bija iespēja arī pašiem, apgleznojot pa koka olai, kļūt par izstādes dalībniekiem.

Šeit īpaši sekmīgs bija Izraēlas vēstnieces Tovas Herclas veikums. Arī ārlietu ministra priekšlasījums un atbildes uz viesu, galvenokārt žurnālistu, jautājumiem aizritēja pirmssvētku gaisotnē. Taču ministra izteiktās atziņas bija visai nozīmīgas mūsu valsts starptautisko attiecību kontekstā.

"Ja man jautātu, vai notiek tuvošanās nacionālai saskaņai ārpolitikā, tad es īsi atbildētu "Jā"," ministrs paziņoja jau pašā sākumā. Arī priekšlasījuma turpinājums bija izturēts izteikti mažorīgos toņos. Pēc Valda Birkava domām, par šādu tuvināšanos nacionālai saskaņai liecina galvenokārt Latvijas ārpolitikas koncepcijas akceptēšana Saeimā. Plašāk ārlietu ministrs pakavējās pie nākošā stratēģiskā Latvijas ārpolitikas uzdevuma — mūsu valsts eventuālās iestāšanās Eiropas Savienībā. Ministrs visnotaļ nepārprotami pateica, ka šis mērķis Latvijai ir jo nozīmīgs galvenokārt no valsts ārējās drošības interešu viedokļa. Valdis Birkavs izteica domu, ka šobrīd pret Latvijas iestāšanos šajā nozīmīgajā savienībā varētu būt neliela iedzīvotāju daļa. Taču V.Birkavs pieļauj, ka, notikumiem attīstoties tālāk, varētu būt sagaidāma arī lielākas iedzīvotāju daļas iesaistīšanās cīņā pret Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā. Protams, galīgo lēmumu — vai Latvijai iestāties Eiropas Savienībā, vai atturēties no šī soļa — izlems visa Latvijas tauta referendumā. Runājot par mūsdienu realitātēm, Valdis Birkavs teica, ka pašlaik nacionālā saskaņa, viņaprāt, nozīmē visu valsts struktūru — Valsts prezidenta, Saeimas, Ministru kabineta un "valsts birokrātijas" saskaņotu darbību. "Vai šobrīd visa mūsu valsts strādā integrācijas procesam?" ārlietu ministrs retoriski vaicāja un pats arī deva negatīvu atbildi. Daļēji šādā realitātē vainojama cilvēku neizpratne, daļēji arī nespēja redzēt Latvijas ārpolitiskos procesus kopumā. Pēc viņa pārliecības pašlaik pastāvošās problēmas iespējams viegli pārvarēt. "No katras interešu sadursmes mēs izejam stiprāki," teica Valdis Birkavs.

Brīvā domu apmaiņā, atbildot uz jautājumiem, ko ārlietu ministram uzdeva galvenokārt žurnālisti (diplomāti bija daudz kautrīgāki), Valdis Birkavs padziļināja ieskatu Latvijas ārpolitiskajās realitātēs. Atbildot uz "LV" jautājumu, kas ministram, viņa paša vērtējumā, ir pats grūtākais uzdevums, Valdis Birkavs teica, ka grūtu uzdevumu būtībā nav, taču visi prasa laiku to atrisināšanai.

Sakarā ar jau presē izskanējušo ārlietu ministrijas darba kritiku V.Birkavs pastāstīja, ka pašlaik Romā jau darbojas Latvijas pilnvarotais lietvedis, sagatavojot vēstniecības atvēršanu, kas notiks 1.jūlijā. Oslo noris intensīvas sarunas par vēstniecības telpām. Tuvākajā laikā tiks arī norīkots Latvijas pilnvarotais lietvedis Norvēģijā. Šī gada budžetā paredzēti līdzekļi arī Latvijas vēstniecībai Kairā, bet nākamgad ieplānots atvērt Latvijas vēstniecību Japānā.

Atbildot uz citiem jautājumiem par valstu ārpolitiskajām aktivitātēm un "Rīgas Balss" žurnālistes pārmetumu, ka Latvijā tikpat kā nekas nav zināms par Latvijas vēstniecības darbu Uzbekijā, Ministrs atgādināja, ka tagad ar Uzbekijas aviosabiedrības reisu, kas iet caur Rīgu, var samērā ērti un lēti aizlidot uz ASV. Latvija jau sāk saņemt arī Uzbekijas kokvilnu, ir arī citi sadarbības rezultāti.

Saieta izskaņā bija kāda visai simboliska un pamācoša epizode. Kad visiem klātesošajiem kā Lieldienu sveiciens bija izdalītas raibi izkrāsotās olas, vakara šarmantā saimniece — Latvijas Žurnālistu savienības vadītāja Ligita Azovska — aicināja ārlietu ministru izvēlēties sev vienu partneri, ar kuru sacensties šīs olas stiprībā, un uzvarētājam šajā olu "duelī" būtu tiesības uzdot zaudētājam jautājumu. Pēc īsa pārdomu mirkļa Valdis Birkavs izvēlējās Krievijas vēstnieku Aleksandru Raņņihu. Līdz tam izturēti klusējušais vēstnieks sarosījās, acīmredzami pielāgojot savu suvenīrolu jo sekmīgam cīniņam. "Tikai, lūdzu, ne tik agresīvi, Raņņiha kungs," aicināja Latvijas ārlietu ministrs, izraisot klātesošajos jautrību. Tad arī Krievijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks pēc īsa samulsuma brīža izšķīrās atturēties no olu stipruma pārbaudes, un vakars beidzās patiešām gaišā svētku priekšvakara apcerīgumā.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!