• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas 1995. gada 12. aprīļa instrukcija "Instrukcija par Latvijas–Krievijas robežlīnijas vienkāršotas šķērsošanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.1995., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34698

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par instrukciju par Latvijas–Krievijas robežlīnijas vienkāršotas šķērsošanas kārtību

Vēl šajā numurā

13.04.1995., Nr. 58

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Iekšlietu ministrija

Veids: instrukcija

Pieņemts: 12.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Instrukcija par Latvijas–Krievijas robežlīnijas vienkāršotas šķērsošanas kārtību

Apstiprināta ar LR IeM 1995.gada 12.aprīļa pavēli nr.120

 

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Vienkāršotā Latvijas–Krievijas robežlīnijas šķērsošanas kārtība attiecas uz šādu Latvijas Republikas pierobežas teritorijas pagastu iedzīvotājiem: Liepnas un Pededzes pagasti Alūksnes rajonā; Baltinavas, Briežuciema, Vecumu, Žīguru, Šķilbēnu, Medņevas, Susāju pagasti un Viļakas pilsēta Balvu rajonā; Blontu, Briģu, Goliševas, Zaļesjes, Istras, Lauderu, Līdumnieku, Malnavas, Miglinieku, Mērdzenes, Mežvidu, Nirzas, Pasienas, Pušmucovas, Salnavas, Ciblas pagasti un Kārsavas un Zilupes pilsētas Ludzas rajonā.

1.2. Robežkontroles punktos Vientuļi, Grebņeva, Terehova, kuri atvērti starptautiskajai satiksmei, pilsoņu pāreja vienkāršotā veidā tiek veikta visu diennakti, bet robežas pārejas punktos Pededze, Goliševa pēc savstarpējas saskaņošanas starp robežapsardzības pārstāvjiem no plkst. 8.00–20.00.

1.3. Bērziņu, Punduru, Katlešu, Vecumu, Opoļu, Kārsavas, Zulupes caurlaides punktu atvēršana notiek pēc to izbūves, iekārtošanas un pieņemšanas, kas saskaņota ar kontroles dienestiem, kuri piedalās caurlaides funkciju nodrošināšanā. Pieņemšanas komisijas sastāvā jāiekļauj robežapsardzības un vietējās varas pārstāvji.

 

2. Pamatojums Latvijas–Krievijas robežlīnijas

šķērsošanas caurlaižu izsniegšanai

2.1. Caurlaides, kas dod tiesības vienkāršotā veidā šķērsot robežlīniju, izsniedz Latvijas Republikas Alūksnes, Balvu un Ludzas rajonu policijas nodaļas. Tiesības izsniegt caurlaides ir amatpersonai, kura tiek pilnvarota šīs darbības veikšanai ar iekšlietu ministra rīkojumu. Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta priekšnieks apstiprina amatpersonu, kuras izsniedz caurlaides, parakstu paraugus, kā arī speciālu zīmogu paraugus, ar kuriem tiek apzīmogotas caurlaides. Apstiprinātie paraugi ar robežpilnvaroto pārstāvju palīdzību tiek nodoti Pleskavas apgabala administrācijas rīcībā (caurlaides veidlapa uzrādīta šīs instrukcijas pielikumā nr.1) Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma dienests izsniedz Alūksnes, Balvu un Ludzas rajonu policijas nodaļām pēc to rakstiska pieprasījuma caurlaižu izdošanai nepieciešamās veidlapas, kas minētas šīs instrukcijas 1., 2. un 3.pielikumā.

Lēmumu par atļaujas došanu caurlaides izsniegšanai pieņem speciāla komisija, kuras sastāvā ietilpst attiecīgo rajonu Pilsonības un imigrācijas departamenta nodaļas priekšnieks (komisijas vadītājs), policijas nodaļas priekšnieka vietnieks (Kārtības policijas priekšnieks) un Drošības policijas reģionālās nodaļas pārstāvis.

2.2. Lai saņemtu caurlaidi vienkāršotai robežas šķērsošanai, pierobežas teritorijas iedzīvotājiem personīgi jāiesniedz rakstisks iesniegums pagasta iecirkņa inspektoram. Iesniegumi tiek pieņemti, uzrādot iesniedzēja pasi ar pieraksta atzīmi. Vienlaicīgi tiek iesniegti brauciena mērķi apstiprinoši dokumenti 2 eksemplāros. Par tādiem tiek uzskatīti:

2.2.1. Dokuments, kas apstiprina pastāvīgu vai sezonas darbu uzņēmumos, iestādēs un organizācijās, vai citāda veida ražošanu vai saimniecisku darbību, kā arī macības (Latvijas pilsoņiem izsniedz Krievijas Federācijas Federālais migrācijas dienests, bet Krievijas pilsoņiem Latvijas Republikas Nodarbinātības dienests; mācību gadījumā izziņu izsniedz mācību iestāde);

2.2.2. Izziņa no Krievijas Federācijas attiecīgajām iestādēm par nekustamā īpašuma atrašanos šajā valstī (izsniedz ciema padomju valdes vai rajonu padomes);

2.2.3. Ielūgums no radiniekiem (vecākiem, audžu vecākiem, patēviem, pamātēm, bērniem, audžu bērniem, brāļiem, māsām, vīriem, sievām, vecmātēm, vectēviem, vecvectēviem, vecvecmātēm, mazbērniem, mazmazbērniem, znotiem, vedeklām, sievas un vīra brāļiem, sievas un vīra māsām, sievas tēviem un sievas mātēm, vīra tēviem un vīra mātēm), kuru apstiprinājušas Pleskavas apgabala vietējās varas iestādes. Nepieciešamības gadījumā ar robežpilnvarotā pārstāvja palīdzību var pieprasīt papildu informāciju no Pleskavas apgabala varas institūcijām.

Ielūguma veidlapas Latvijas Republikas pilsoņiem izsniedz pierobežas pagastu valdes; Krievijas Federācijas pilsoņiem — pierobežas ciema padomes. Ielūguma veidlapa uzrādīta šīs instrukcijas pielikumā nr.2;

2.2.4. Ārsta apstiprināta telegramma par radinieku vai tuvinieku smagu slimību, nelaimes gadījumu vai nāvi.

Gadījumos, kad robežu nepieciešams šķērsot nekavējoši, tad, uzrādot iepriekš pieminēto ārsta telegrammu, caurlaidi izsniedz šīs instrukcijas 2.1.p. norādītās iestādes bez kavēšanās un bez kavēšanās paziņo par to robežsargu bataljona štābam. Personas, kuras saņēmušas caurlaidi uz ārsta apstiprinātas telegrammas pamata, tiek iekļautas atsevišķā sarakstā, kuru sastāda 3 eksemplāros. Ne retāk kā vienu reizi mēnesī saraksta vienu eksemplāru, kam pievienoti ārsta apstiprināto telegrammu oriģināli, rajona policijas nodaļas amatpersona ar pavadvēstuli iesniedz vietējā robežsargu bataljona štābam nodošanai Krievijas puses rīcībā. Saraksta viens eksemplārs tiek nodots arī robežsargu bataljona štāba rīcībā.

2.2.5. Izziņa par tuvāko radinieku apbedījuma vietām Krievijas Federācijas pierobežas teritorijā (izsniedz ciema padomes; turpmāka caurlaižu izsniegšana pamatojas uz pirmajā reizē iesniegtu izziņu). Krievijas Federācijas reliģisko iestāžu izziņa par nepieciešamību veikt reliģiskas darbības;

2.2.6. Dokuments, kas apliecina vietējo varas iestāžu rīkotus pasākumus uz robežlīnijas vai tiešā tās tuvumā kopīgi ar otras puses varas iestādēm (izsniedz pierobežas rajonu pagastu valdes un Krievijas Federācijas Pleskavas apgabala rajonu administrācijas);

2.2.7. Dokuments, kas apstiprina citu vērā ņemamu iemeslu, kurš pamato nepieciešamību ierasties Krievijas Federācijas pierobežas teritorijā (izsniedz pierobežas rajonu pagastu valdes un Krievijas Federācijas Pleskavas apgabala rajonu administrācijas);

2.3. Rakstiskie lūgumi izsniegt caurlaides var tikt iesniegti ar likumīgā pārstāvja starpniecību (t.i., vecākiem, aizbildņiem, apgādniekiem). Šajos gadījumos tiek uzrādītas iezniedzēju pases.

 

3. Caurlaižu noformēšanas un izsniegšanas kārtība

3.1. Iecirkņa inspektors, pamatojoties uz personas iesniegumu un dokumentiem, kas apstiprina brauciena mērķi, reizi mēnesī sastāda iedzīvotāju, kuriem ir tiesības saņemt caurlaides vienkāršotai Latvijas–Krievijas robežlīnijas šķērsošanai, sarakstu četros eksemplāros.

Saraksta veidlapas paraugs uzrādīts pielikumā nr.3.

Saraksta vienam eksemplāram pievieno brauciena mērķi apstiprinošo dokumentu kopijas, uz kuru pamata iedzīvotāji iekļauti šajā sarakstā.

Ieceļošanas mērķi apstiprinošo dokumentu, uz kuru pamata iedzīvotāji iekļauti sarakstā, oroģināli un saraksta viens eksemplārs paliek pagasta iecirkņa inspektora rīcībā. Personas iesniegtie ieceļošanas mērķi apstiprinošie deokumenti to labajā augšējā stūrī tiek numurēti atbilstoši saraksta, kurā iekļauts iesniedzējs, numerācijai (piem: 1/5 t.i. — saraksts nr.1, numurs pēc kārtas — 5).

3.2. Pagasta iecirkņa inspektors katra mēneša pēdējās divās dienās, neskaitot brīvdienas un svētku dienas, ar pavadvēstuli, kura adresēta robežpilnvarotajam pārstāvim, šī saraksta trīs eksemplārus, no kuriem vienam pievienotas ieceļošanas mērķi pamatojošo dokumentu kopijas, nodod vietējam robežsargu bataljona štābam saskaņošanai ar Krievijas pusi. Krievijas puse rīkojas adekvāti.

Robežsargu bataljona štābs šī saraksta vienu eksemplāru atstāj savā rīcībā, bet divus eksemplārus, vienam no kuriem pievienotas ieceļošanas mērķi apstiprinošo doekumentu kopijas, ar robežpilnvarotā pārstāvja palīdzību nodod otrai pusei.

Krievijas puse izlemj jautājumu par katru sarakstā minēto personu, dodot vai liedzot tai atļauju izsniegt caurlaidi, par ko izdara attiecīgu atzīmi sarakstā, un septiņu dienu laikā no saraksta saņemšanas brīža saskaņotā saraksta vienu eksemplāru nodod Latvijas pusei. Latvijas puse rīkojas adekvāti.

Saraksta eksemplārs ar dokumentu kopijām, kas apliecina ieceļošanas mērķi, paliek Krievijas puses rīcībā. Krievijas puses iesniegtā saraksta eksemplārs ar pievienotajām dokumentu kopijām paliek Latvijas puses rīcībā.

3.3. Robežsargu bataljona štābs ne vēlāk kā desmit dienas pēc saraksta saņemšanas no pagasta iecirkņa pilnvarotā nosūta ar Krievijas pusi saskaņotā saraksta eksemplāru atbilstošā pierobežas rajona Policijas nodaļai.

Caurlaižu izdošanas atteikuma iemesli šajā eksemplārā netiek norādīti, bet nepieciešamības gadījumā tiek izskaidroti mutiski. Caurlaižu izdošanas atļaujas gadījumā saraksta ailē "Piezīmes" pretī attiecīgās personas vārdam ieraksta vārdu "atļauts", aizlieguma gadījumā pretī attiecīgās personas vārdam ievelk svītru.

Pierobežas rajona Policijas nodaļā caurlaides izraksta septiņu dienu laikā no Krievijas puses apstiprināta saraksta saņemšanas brīža un izdod tās pret parakstu iecirkņa inspektoram kopā ar apstiprinātā saraksta eksemplāru. Apstiprinātā saraksta viena kopija paliek rajona Policijas nodaļas rīcībā, un viena kopija tiek nekavējoši nosūtīta vietējam robežsargu bataljona štābam.

Caurlaižu aizpildīšanas noteikumi uzrādīti šīs instrukcijas pielikumā nr.4.

3.4. Rajona Policijas nodaļa veic uzskaiti īpašā žurnālā par iecirkņu inspektoriem izsniegtajām caurlaidēm, kā arī par izmantotajām caurlaidēm, kuru derīguma termiņš beidzies.

3.5. Pieprasītājam caurlaidi pret parakstu izdod pagasta iecirkņa inspektors pēc personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanas. Pieprasītājs obligāti tiek instruēts par robežas šķērsošanas kārtību un uzturēšanās noteikumiem blakusvalsts pierobežas teritorijā.

3.6. Personu atkārtoti iekļauj sarakstā caurlaides saņemšanai tikai pēc iepriekšizsniegtās caurlaides nodošanas.

 

4. Caurlaižu derīguma termiņš

4.1. Caurlaides derīguma termiņš tiek noteikts atkarībā no robežas šķērsošanas mērķa un nedrīkst pārsniegt deviņdesmit diennaktis.

Personām, kuras mācās Krievijas Federācijas pierobežas ciematos, caurlaides tiek izdotas uz visu mācību laiku, taču ne ilgāk kā uz vienu mācību gadu.

Grupas caurlaides derīguma termiņš nedrīkst pārsniegt trīs diennaktis.

4.2. Caurlaides pēc derīguma termiņa beigšanās obligāti jānodod pagasta iecirkņa inspektoram, kurš šīs caurlaides kopā ar atsevišķu sarakstu vienu reizi mēnesī nosūta attiecīgā pierobežas rajona Policijas nodaļai uzskaitei un reģistrācijai.

 

5. Ierobežojumi caurlaižu izsniegšanai

5.1. Caurlaižu izsniegšana izbraukšanai no Latvijas Republikas nav atļauta:

— ja ir pamats personas saukšanai pie kriminālatbildības (līdz lietas izskatīšanas nobeigumam);

— ja persona notiesāta par nozieguma izdarīšanu (līdz soda izciešanas beigām, sodāmības noņemšanai vai dzēšanai);

— ja konkrētās personas izbraukums ir pretrunā ar valsts drošības interešu nostiprināšanu (līdz izbeigušies darbības apstākļi, kas traucē izbraukšanai);

— ja tas nepieciešams, lai aizsargātu Latvijas Republikas pilsoņu un citu personu likumīgās intereses;

— ja iepriekšējā robežšķērsošanas reizē un uzturēšanās laikā kaimiņvalsts teritorijā konstatēti fakti, ka persona pārkāpusi noteiktās likumdošanas normas;

— ja konkrētā persona agrāk nodarbojusies ar kontrabandas vai citiem prettiesiskiem darījumiem, kas saistīti ar robežas šķērsošanu, vai ir palīdzējusi robežpārkāpējiem un kontrabandistiem;

— ja konkrētā persona agrāk ir saukta pie administratīvās vai kriminālatbildības par robežas, pierobežas, pierobežas joslas un robežkontroles punktu režīmu pārkāpumiem;

— ja, iesniedzot lūgumu par caurlaides saņemšanu, persona sniegusi par sevi nepatiesu informāciju vai nav iesniegusi nepieciešamos dokumentus;

— ja ir citi Latvijas Republikas likumdošanā uzrādīti iemesli, kas traucē izbraukšanai.

5.2. Pierobežas teritorijas administrācijām, Policijas nodaļu un Robežapsardzības spēku amatpersonām ir tiesības atņemt caurlaides likumpārkāpējiem un liegt viņiem iespējas saņemt jaunu caurlaidi robežlīnijas vienkāršotai šķērsošanai, rakstveidā par to paziņojot attiecīgā rajona Policijas nodaļai.

 

6. Latvijas – Krievijas robežlīnijas šķērsošanas kārtība

6.1. Latvijas – Krievijas robežlīnijas šķērsošana tiek veikta, uzrādot derīgus personu apliecinošus dokumentus un caurlaides.

6.2. Bērni līdz 16 g. vecumam robežlīniju šķērso, pamatojoties uz derīgiem personu apliecinošiem dokumentiem un ierakstu vecāku caurlaidē, vai tās pilngadīgās personas, kas viņus pavada, caurlaidē, ja ir notariāli apstiprināta pilnvara par bērnu pavadīšanu.

6.3. Personas, kas iegūst izglītību mācību iestādēs, kuras atrodas blakus valsts pierobežas teritorijā, var šķērsot robežu patstāvīgi, uzrādot derīgus personu apliecinošus dokumentus, caurlaides un dokumentus, kas apstiprina mācības attiecīgajā iestādē.

6.4. Robežlīnijas šķērsošana organizētā veidā notiek, uzrādot caurlaidi uz grupas vecākā vārda un tai pievienotu attiecīgās organizācijas un vietējo varas institūciju apstiprinātu visu grupas dalībnieku sarakstu. Grupas dalībnieki, šķērsojot robežu, uzrāda personu apliecinošus dokumentus.

6.5. Robežlīnijas šķērsošana un atgriešanās Latvijas Republikas teritorijā notiek, ejot kājām vai izmantojot transporta līdzekļus caut to robežas šķērsošanas vietu, kura norādīta caurlaidē.

6.6. Caurlaižu īpašnieki atgriežas savā valstī caur to pašu robežas šķērsošanas vietu, caur kuru tie šķērsoja robežu.

Transporta līdzekļa vadītājam ir jāatgriežas ar to pašu transporta līdzekli caur to pašu robežas šķērsošanas vietu, caur kuru viņš ir izbraucis.

6.7. Caurlaides īpašniekam ir atļauts pārvietoties tikai caurlaidē uzrādītās Pleskavas apgabala attiecīgā pierobežas rajona ciema robežās.

Nokļūšana līdz attiecīgajai pierobežas teritorijai notiek pa Latvijas Republikas teritoriju.

6.8. Pierobežas teritorijas iedzīvotāji, šķērsojot robežu, ir pakļauti robežkontrolei, muitas kontrolei un citiem kontroles veidiem saskaņā ar abu valstu pastāvošo likumdošanu.

6.9. Personas var veikt instrumentu un mehānismu bezmuitas pārvietošanu to izmantošanai blakusvalsts teritorijā ar nosacījumu, ka tie tiks ievesti atpakaļ, kā arī personīgām vajadzībām nepieciešamo celtniecības materiālu bezmuitas pārvietošanu uz blakusvalsts teritoriju. Personām atļauts ievest valstī, kur tās pastāvīgi dzīvo, viņu lauksaimnieciskās darbības rezultātā uz personīgās zemes saražotos produktus, ja to apstiprina vietējās varas iestādes, kuru teritorijā atrodas attiecīgais zemes gabals.

 

7. Pilsoņu uzturēšanās teritoriālā un termiņa ierobežojumu

ievērošanas kontrole

7.1. Pierobežas teritorijas iedzīvotājiem ir atļauts ierasties un pārvietoties Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas pagastu, ciemu un pilsētu teritorijās, kuras norādītas caurlaidē.

7.2. Latvijas Republikas pilsoņiem, kuri uzturēsies kaimiņvalsts teritorijā ilgāk par trīs diennaktīm, ierodoties galapunktā, ir jāreģistrējas noteiktā kārtībā trīs diennakšu laikā, neskaitot svētku un izejamās dienas, ciema padomju administrācijās vai rajonu pasu – vīzu dienestos, saņemot caurlaides ailē "Dienesta atzīmes" attiecīgu ierakstu.

7.3. Kontroli par valsts robežas šķērsošanu veic Robežapsardzības spēku amatpersonas, izdarot caurlaidē atzīmi spiedoga veidā, kurā norādīta robežas šķērsošanas vieta un datums.

7.4. Krievijas pilsoņu uzturēšanās noteikumu ievērošanu Latvijas Republikā uzrauga Latvijas Republikas pierobežas rajonu padomes, pagastu valdes, iekšlietu un robežapsardzības dienestu amatpersonas.

 

Šī instrukcija nosaka tikai galvenos principus caurlaižu izsniegšanas organizēšanā, bet nereglamentē iekšējo kārtību dokumentu apritē, kontrolē un uzskaitē Policijas departamenta un Robežapsardzības brigādes struktūrvienībās. Attiecīgās instrukcijas šiem dienestiem jāizstrāda patstāvīgi.

Pilsonības un imigrācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!