• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas 1995. gada 12. aprīļa instrukcija "Instrukcija par kārtību, kādā izdarāmas pilsonības ziņu izmaiņas Iedzīvotāju reģistrā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.1995., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34756

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Iekšlietu ministrijas pavēli Nr.121

Par instrukciju, kā izdarāmas pilsonības ziņu izmaiņas Iedzīvotāju reģistrā

Vēl šajā numurā

19.04.1995., Nr. 60

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Iekšlietu ministrija

Veids: instrukcija

Pieņemts: 12.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

  Instrukcija par kārtību, kādā izdarāmas pilsonības ziņu izmaiņas Iedzīvotāju reģistrā

Apstiprināta ar iekšlietu ministra

1995. gada 12. aprīļa pavēli nr.121

 

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Šī instrukcija nosaka kārtību, kāda Iedzīvotāju reģistrā pārreģistrējamas (reģistrējamas) tās personas, kuru piederību pie Latvijas pilsonības nosaka 1995. gada 16. marta likums "Grozījumi Pilsonības likumā".

1.2. Šīs personas saskaņā ar Pilsonības likuma 2. pantu ir:

1.2.1. latvieši un līvi, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, kuri reģistrējušies likumā noteiktā kārtībā līdz 1996. gada 31. martam un kuriem nav citas valsts pilsonības (pavalstniecības), vai kuri ir saņēmuši iepriekšējās pilsonības (pavalstniecības) valsts ekspatriācijas atļauju, ja tādu paredz šīs valsts likumi (1.1 punkts);

1.2.2. sievietes, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā un kuras saskaņā ar Latvijas Republikas 1919. gada 23. augusta "Likuma par pavalstniecību" 7. pantu bija zaudējušas Latvijas pavalstniecību, un viņu pēcnācēji, ja šīs personas reģistrējušās likumā noteiktajā kārtībā, izņemot personas, kuras pēc 1990. gada 4. maija ieguvušas citas valsts pilsonību (pavalstniecību), (1.2 punkts);

1.2.3. personas, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, kuras reģistrējušās likumā noteiktajā kārtībā un apguvušas pilnu mācību kursu latviešu mācībvalodas vispārizglītojošās skolās vai divplūsmu vispārizglītojošo skolu latviešu plūsmā, iegūstot šajās skolās pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību, ja šīm personām nav citas valsts pilsonības (pavalstniecības) vai tās ir saņēmušas iepriekšējās pilsonības (pavalstniecības) valsts ekspatriācijas atļauju, ja tādu paredz šīs valsts likumi (1.3 punkts).

1.3. Instrukcija izstrādāta, pamatojoties uz 1991. gada 11. decembra likumu "Par Iedzīvotāju reģistru", 1992. gada 31. marta Valodu likumu, 1994. gada 15. jūnija likumu "Par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu" un 1994. gada 22. jūlijā Pilsonības likumu (ar grozījumiem un papildinājumiem saskaņā ar 1995. gada 16. marta likumu "Grozījumi Pilsonības likumā").

1.4. Personu pārreģistrācija (reģistrācija) notiek tajā Pilsonības un imigrācijas departamenta rajona nodaļā (turpmāk tekstā — nodaļa), kuras darbības teritorijā ir šīs personas pastāvīgā dzīvesvieta.

 

2. Dokumenti, ar kuriem apliecina piederību

likumā noteiktajam pilsoņu kopumam, ir:

2.1. bijušās PSRS pase ar Iedzīvotāju reģistra atzīmi un pastāvīga (neterminēta) pieraksta atzīmi (reģistrācija dzīvesvietā) — Pilsonības likuma 2. panta 1.1, 1.2 un 1.3 punktos minētajām personām;

2.2. dzimšanas apliecības — Pilsonības likuma 2. panta 1.1 un 1.2 punktos minētajām personām;

2.3. laulības apliecības — Pilsonības likuma 2. panta 1.2 punktā minētajām personām;

2.4. noteiktā kārtībā izsniegtās Valsts dzimtsarakstu iestāžu izziņas (oriģināli) par mirušo vecāku dzimšanu un laulībām — Pilsonības likuma 2. panta 1.1 un 1.2 punktos minētajām personam;

2.5. dokuments par pilna pamatskolas vai vispārējās vidējās izglītības mācību kursa apguvi latviešu mācībvalodas vispārizglītojošajās skolās — Pilsonības likuma 2. panta 1.3 punktā minētajām personām;

2.6. oficiāla mācību iestādes vai arhīva izziņa par pilna pamatskolas vai vispārējās vidējās izglītības mācību kursa apguvi divplūsmu vispārizglītojošo skolu latviešu valodas plūsmā — Pilsonības likuma 2. panta 1.3 punktā minētajām personām;

2.7. visi dokumenti, ko paredz likums "Par Iedzīvotāju reģistru" un tie dokumenti, ko paredz likums "Grozījumi Pilsonības likumā" atbilstoši savai piekritībai likuma 2. panta punktiem, — personām, kuras nav reģistrējušās Iedzīvotāju reģistrā;

2.8. ekspatriācijas atļauja vai bijušās valstspiederības zemes iestāžu oficiāls apstiprinājums, ka saņemts paziņojums par atteikšanos no šīs valsts pilsonības, — personām, kurām ir citas valsts pilsonība;

2.9. ja personai nav dokumentu vai tajos trūkst ziņu, kas nepieciešamas, lai neapšaubāmi atzītu šīs personas atbilstību Pilsonības likuma 2. panta 1.1, 1.2 vai 1.3 punktu nosacījumiem, šos trūkstošos faktus var apliecināt ar šo faktu piekritībai atbilstošas instances tiesas nolēmumu.

 

3. Dokumentu izskatīšanas

un lēmuma pieņemšanas kārtība

3.1. Sākotnējā sarunā ar personu, kas vēlas pārreģistrēties (reģistrēties) kā Latvijas pilsonis, amatpersona pārliecinās, vai personas pasē ir Iedzīvotāju reģistra un neterminēta pieraksta (dzīvesvietas reģistrācijas) atzīme, vai tai ir visi nepieciešamie dokumenti Latvijas pilsonības apliecināšanai (sk. šīs instrukcijas 2. sadaļu), noskaidro, vai persona nav mainījusi dzīvesvietu laikā pēc reģistrācijas Iedzīvotāju reģistrā.

3.2. Ja personai nav visu nepieciešamo dokumentu, viņas vārds, uzvārds un personas kods jāfiksē pārreģistrācijas (reģistrācijas) uzskaitē (sk. pielikumu nr.2) un jāvienojas par nākošā apmeklējuma dienu un stundu (ieteicams izsniegt numuriņu), jāpaskaidro, kādi dokumenti nepieciešami.

3.3. Ja persona pēc reģistrēšanās Iedzīvotāju reģistrā mainījusi dzīvesvietu, jāvienojas par apmeklējumu pēc 20 — 30 dienām, jāinformē par nepieciešamajiem dokumentiem.

Līdz nākošajam apmeklējumam nodaļas amatpersonai jāpieprasa no reģistrācijas vietas un jāsaņem šīs personas Iedzīvotāju reģistra pirmuzskaites veidlapa.

3.4. Jāparedz iespēja iepriekšējai visu dokumentu saņemšanai un Latvijas pilsoņa iesnieguma veidlapas izsniegšanai pārreģistrējamai personai, vienojoties par konkrētu reģistrācijas dienu un stundu (ieteicams izsniegt numuriņu).

3.5. Pēc pārreģistrējamās (reģistrējamās) personas vārda, uzvārda un personas koda noskaidrošanas jāpārbauda reģistrācijas un personas koda pareizība un reģistrācijas ziņu atrašanās datu bāzē.

3.6. Ja persona nav reģistrēta Iedzīvotāju reģistrā, bet pēc citām Pilsonības likuma prasībām atzīstama par piederīgu Latvijas pilsonībai, papildus jāpieprasa oficiāla dzīvesvietas izziņa (izraksts nr. F—16); šo ziņu pārbaude jāveic pašvaldību un valsts adresu izziņu birojā. Šādu personu reģistrācija veicama īpaši rūpīgi, nepieļaujot atkāpes no likuma "Par Iedzīvotāju reģistru" prasībām.

3.7. Salīdzinot Iedzīvotāju reģistra ziņas ar pases un dzimšanas apliecības datiem, jāpārliecinās, ka reģistrējamā (pārreģistrējamā) persona ir latvietis vai līvs.

3.8. Ja personas dzimšanas apliecībā viens no vecākiem ir latvietis vai līvs, bet pasē norādīta cita tautība, šai personai jāveic tautības ieraksta maiņa likumā noteiktajā kārtībā.

3.9. Ja personai pasē ir norādīta tautība "latvietis" vai "līvs", bet dzimšanas apliecībā neviens no vecākiem nav uzrādīts kā latvietis vai līvs, arī šī pretruna jānovērš atbilstoši likuma "Par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu" prasībām.

3.10. Personām, kuras likumā noteiktajā kārtībā nokārto tautības ieraksta maiņu uz ierakstu "latvietis", netiek izsniegta jauna bijušās PSRS pase, bet pārreģistrācijas un Latvijas pilsoņa pases saņemšanas pamatojums ir Pilsonības un imigrācijas departamenta lēmums par tautības ieraksta maiņu.

3.11. Sievietēm, kuru piederību Latvijas pilsonībai nosaka Pilsonības likuma 2. panta 1.2 punkts, šī piederība nosakāma pēc laulības apliecības, bet viņu pēcnācējiem — pēc šīs laulības apliecības un dzimšanas apliecības.

3.12. Reģistrējot personas, kuras apguvušas pilnu pamatskolas vai vidējās izglītības mācību kursu latviešu mācībvalodas skolās vai plūsmās, jāievēro, ka Latvijā:

līdz 1940. gadam ieskaitot, pamatizglītība bija 4 klases, vidējā — 12 klases,

līdz 1961. gadam ieskaitot, pamatizglītība bija 7 klases, vidējā — 11 klases,

līdz 1989. gadam ieskaitot, pamatizglītība bija 8 klases, vidējā — 11 klases,

no 1990. gada pamatizglītība ir 9 klases, vidējā — 12 klases.

3.13. Pārreģistrāciju veic uz Iedzīvotāju reģistra pirmuzskaites jaunajām veidlapām, izmantojot tās kā izmaiņu veidlapas, uz šīs lapas jāfiksē visas ziņu izmaiņas.

3.14. Veicot pārreģistrāciju, jāiekļauj Iedzīvotāju reģistrā arī tās ziņas, kuras dokumentu trūkuma dēļ netika saņemtas reģistrācijas laikā, jāfiksē ziņu izmaiņas.

Ierakstot personas jauno adresi, pieraksta datums jānorāda 5. sadaļas 7. rindiņā. Fiksējot izmaiņu veidlapā dzimtsarakstu dokumentuss, obligāti jānorāda civilstāvokļa aktu numuri un datumi.

3.15. Latvijas pilsoņu iesniegumu (sk. pielikumu nr. 1 ) aizpilda valsts valodā un paraksta iesniedzējs, amatpersona parakstās, ka iesniegumā minētajos dokumentos ir Pilsonības likumā prasītās ziņas par personas piederību Latvijas pilsonībai. Pieļaujami izņēmumi personām, kuras rakstītneprasmes vai vecuma dēļ nespēj rakstīt. Šīm personām ar citu cilvēku palīdzību aizpildīto iesniegumu viena liecinieka klātbūtnē nolasa, iesniedzējs un liecinieks to paraksta.

3.16. Personas, kuras līdz 1995. gada 23. martam reģistrētas kā Latvijas pilsoņi bez pietiekama pilsonības dokumentāla pamatojuma, bet viņu piederība Latvijas pilsonībai atbilst likuma "Grozījumi Pilsonības likumā" noteikumiem, pirms LR pases saņemšanas aizpilda un paraksta Latvijas pilsoņa iesniegumu.

3.17. Nobeidzot pārreģistrācijas procedūru, personas bijušās PSRS pasē tiek dzēsta Iedzīvotāju reģistra atzīme ar spiedogu "ANULĒTS", apstiprinot to ar amatpersonas parakstu un nodaļas apaļo zīmogu.

3.18. Latvijas pilsoņa spiedoga atzīmi izdara pases 6. lappusē, ja reģistra iepriekšējā atzīme ir uz pases vāka, bet, ja tā ir 6. lappusē, tad jauno nospiedumu ievieto 12. lappusē.

3.19. Jauno Latvijas pilsoņa atzīmi apstiprina ar nodaļas apaļo zīmogu cita amatpersona, kas pārbauda visus reģistra atzīmē nepieciešamos rekvizītus. Visos gadījumos (atzīmēs un veidlapās) jābūt amatpersonas paraksta atšifrējumam.

3.20. Nodaļā jānokopē šādi dokumenti: personas dzimšanas apliecība, pases atvērums ar tautības norādi un pieraksta (reģistrācijas dzīvesvietā) atzīmi un izglītības dokumenti. Jāapliecina kopiju atbilstība oriģinālam un kopijas jāpievieno pirmuzskaites (izmaiņu) veidlapai.

3.21. Personas, kuras reģistrējas kā Latvijas pilsoņi sakarā ar Pilsonības likuma 2. panta 1.1 un 1.2 punktu, var pēc savas brīvas gribas iesniegt pieteikumu savu nepilngadīgo bērnu reģistrācijai par Latvijas pilsoņiem ( pielikums nr.3 ).

Par Latvijas pilsoņiem reģistrētiem bērniem aizpilda atsevišķas izmaiņu veidlapas. Pielikumu nr. 3 pievieno viena no vecāku veidlapām, otrā piezīmēs ieraksta norādi par iesnieguma esamību.

3.22. Ja nodaļas amatpersona konstatē objektīvo ziņu un dokumentu nesakritību, kas liedz pieņemt neapšaubāmu lēmumu par personas atbilstību Pilsonības likuma 2. panta 1.1, 1.2 vai 1.3 nosacījumiem, jāizgatavo visu dokumentu kopijas, jāapliecina to atbilstība oriģinālam un jānosūta Pilsonības un imigrācijas departamenta pilsonības daļai, rakstiski informējot par to iesniedzēju. Pilsonības daļai jāveic dokumentu izpēte un nepieciešamās pārbaudes, 6 mēnešu laikā jāpieņem lēmums un jāinformē iesniedzējs.

3.23. Pamatota pārreģistrācijas atteikuma gadījumā amatpersona sniedz prasītājam rakstisku atbildi. Atteikumu 1 mēneša laikā var pārsūdzēt Pilsonības un imigrācijas departamenta direktoram, atkārtotu atteikumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Amatpersonas pienākums ir izskaidrot pārsūdzēšanas kārtību.

Pilsonības un imigrācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!