• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par eksakto zinātņu priekšmetu mācīšanu skolās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.1995., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34791

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Arī Latvijai būs pilnīgs zemes kadastrs

Vēl šajā numurā

20.04.1995., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas lēmums

1995. gada 11. aprīlī

Par eksakto zinātņu priekšmetu mācīšanu skolās

 

1. Analizējot eksakto zinātņu priekšmetu mācīšanu Latvijas skolās, ZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļa secina, ka dabaszinību pamatu (fizika, ķīmija, bioloģija, astronomija u.c.) iekļaušana vidusskolas izvēles kursu sarakstā ir novedusi pie tā, ka Latvijas skolās, augstskolās un sabiedrībā kopumā progresējoši strauji krītas šo fundamentālo zinātņu vispārējais prestižs un zināšanu līmenis.

2. Šāda situācija jau tuvākajā nākotnē var izraisīt nevēlamas un neatgriezeniskas sekas nacionālā intelektuālā potenciāla veidošanā un saglabāšanā. Tas neizbēgami ietekmēs kadru sagatavošanu visām tautsaimniecības nozarēm, kuras balstās uz augstu tehnoloģiju ieviešanu un apkalpošanu gan valsts, gan privātajās stuktūrās, kā arī jaunatnes konkurētspēju Latvijas un starptautiskajā darba — pakalpojumu tirgū.

3. ZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļa uzskata, ka Latvijas vidusskolās neatliekami jāatjauno dabaszinību pamatu mācīšana visiem skolēniem, kuri pretendē iegūt vidējās izglītības atestātu. Iesakām papildināt vidusskolas obligāto priekšmetu sarakstu ar vismaz vienu eksakto zinātņu priekšmetu katrā vidusskolas klasē (fizika un astronomija, ķīmija, bioloģija; minimālais stundu skaits nedēļā — 3), vai arī — ieviest apvienotu un pēc skolas iespējām variējamu mācību priekšmetu "Dabaszinības", saglabājot kā izvēli dabaszinību profilkursus.

4. ZA Fizikas un tehnisko zinātņu kā arī Ķīmijas un bioloģijas zinātņu nodaļa piedāvā Izglītības un zinātnes ministrijai sadarbību šādu obligātu kursu satura, metodisko un tehnisko līdzekļu izstrādē un citu problēmu risināšanā. Uzskatām, ka ir lietderīgi izveidot Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Universitātes un Latvijas Zinātņu akadēmijas kopēju pedagogu un zinātnieku darba grupu, kas sekmētu dabaszinātņu priekšmetu prestiža celšanu, to obligāto atjaunošanu vidusskolās, pasniegšanas metodikas tālāku pilnveidošanu.

LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas priekšsēdētājs,

LZA īstenais loceklis Juris Ekmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!