• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vienmēr aktuāli : valsts varas dalīšanas principi un tiesu varas neatkarība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.1995., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34805

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

21.04.1995., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vienmēr aktuāli : valsts varas dalīšanas principi un tiesu varas neatkarība

Ministru prezidents Tieslietu ministrijā

Vakar, 20.aprīlī, Ministru prezidents Māris Gailis apmeklēja Tieslietu ministriju un tās struktūras, iepazinās ar darbu Tiesību aktu ekspertīzes, Privāto tiesību un Starptautisko un salīdzinošo tiesību departamentos. M.Gailis uzklausīja departamentu darbiniekus un ieteica aktīvāk strādāt, lai rastos likumprojekti tiesību sistēmas sakārtošanai. Nevajadzētu atstāt novārtā likumu populāras izskaidrošanas darbu. Nepieciešams izdot ne tikai likumu un normatīvo aktu bukletus, bet arī to īsus, pat nespeciālistiem saprotamus, skaidrojumus.

Ministru prezidents novērtēja Uzņēmumu reģistra darbu un iepazinās ar problēmām, kas saistītas ar automatizētās sistēmas pārņemšanu no SIA "Lursoft". Pēc likuma "Par Uzņēmumu reģistru" izziņas no Uzņēmumu reģistra datu bāzes izsniedz pats Uzņēmumu reģistrs, tāpēc lēmumam par šo funkciju pārņemšanu nevajadzētu izsaukt tik asu pretrīcību no SIA "Lursoft" puses. Taču SIA "Lursoft" joprojām pretojas un ziņas par uzņēmumiem nesniedz, kā arī atsakās nodot datu bāzi Uzņēmumu reģistra rīcībā. Jāpiebilst, ka jebkuras valsts iestādes darbības traucēšana ir tiesā skatāms jautājums.

Lai apspriestu tiesu reformas gaitu un ar tiesu sistēmas sakārtošanu saistītos jautājumus, M.Gailis tikās ar Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku tiesu jautājumos Uldi Dzenīti.

Sarunās ar Tieslietu ministrijas vadību M.Gailis uzsvēra nepieciešamību paātrināt tiesību sistēmas attīstības koncepcijas formulēšanu un izstrādāt darbības plānus tuvākajam laikam. Atzinīgi tika novērtēts paātrinājums tiesu reformas gaitā. VPD

 

Latvijas tiesneši savā konferencē

Vakar, 20.aprīlī, Ministru kabineta Sarkanajā zālē notika Latvijas tiesnešu konference. To atklāja Latvijas tieslietu ministrs Romāns Apsītis, kas sniedza pārskatu par tiesu reformas norisi. Viņš teica, ka reformas gaita iedalāma vairākos posmos. Īpaša vērība ir veltīta apgabaltiesu izveidošanai un darba sākšanai. Būtisks tiesu reformas posms būs apelācijas instances ieviešana ar šī gada 1.oktobri. R.Apsītis atzīmēja, ka tiesu reformas gaitu ietekmē dažādas praktiskas problēmas: telpu, finansu un arī kadru trūkums. Visvairāk tiesnešu nepietiek Latvijas austrumu reģionā, īpaši Latgalē. Pašlaik neapmierina arī tiesu reformas temps, tomēr šis process nav apturams.

Pēc tam pārskatu sniedza Latvijas Tiesnešu biedrības priekšsēdētājs Valdemārs Šubrovskis. ("Latvijas Vestneša" rīcībā ir V.Šubrovska ziņojuma tēzes, kuras paredzēts publicēt atsevišķi).

Latvijas tiesnešu konferencē tika pieņemts Latvijas tiesnešu ētikas kodekss, notika apgabaltiesu tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas vēlēšanas, kā arī risinājās spraigas debates. Šodien Latvijas tiesnešu konference turpina darbu starptautiskajā seminārā par tematu "Valsts varas dalīšanas principi un tiesu varas neatkarība".

Viesturs Avots,

"LV" nozares redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!