• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs spējam vienoties lūgšanā arī par mūsu dievnamiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.1995., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34808

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

MK Ekonomikas un finansu komitejas sēde

Vēl šajā numurā

21.04.1995., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs spējam vienoties lūgšanā arī par mūsu dievnamiem

Vakar Rīgas Sv. Pētera baznīcā tika atklāta fotoizstāde "Latvijas dievnami"

Vakar Sv. Pētera baznīcā tika atklāta fotoizstāde "Latvijas dievnami", kurā tās autori Livars Jankovskis, Ritvars Rēpelis un Ivars Kupcis eksponē vairāk nekā 650 Latvijas baznīcu krāsainos fotouzņēmumus (2. attēlā).

Izstādes atklāšanā bija klāt Valsts prezidents Guntis Ulmanis ar kundzi un prezidenta padomnieks kultūras jautājumos Raimonds Pauls (1.attēlā).

Izstādes atklāšanā piedalījās Evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Romas katoļu Baznīcas arhibīskaps Jānis Pujats, Pareizticīgo Baznīcas tēvs Aleksandrs, Baptistu draudžu savienības bīskaps Jānis Eisāns (3.attēlā).

Arhibīskaps Jānis Vanags savā runā uzsvēra, ka Latvijai un tās tautai pieder milzīga bagātība — tās dievnami, ka ne visām tautām aizvadītajos gadu desmitos ir izdevies saglabāt tik daudz šo lūgšanas namu. Jānis Vanags aicināja kopt dievnamus un dziedēt tajos cirstās brūces.

 

Arī Valsts prezidents pateicās izstādes autoriem par veikumu. Guntis Ulmanis teica:

— Kāpēc gan šodien esam nākuši uz Svētā Pētera baznīcu? Man šķiet, ka tā ir vēlme, tā ir nepieciešamība izjust garīgo spēku, lai dotu to arī citiem, visai Latvijai. Kāpēc trīs fotomākslinieki ar tādu aizrautību veidojuši šo izstādi? Man liekas, ka fotogrāfijas šeit nav galvenais, šeit galvenais ir mūsu dievnams. Šeit katoļi, pareizticīgie, luterāņi, baptisti, vecticībnieki, adventisti ir spējuši vienoties lūgšanā par mūsu dievnamiem. Un katram dievnams nozīmē ko personīgu, dziļi garīgu. Šajā izstādē redzam gan apkoptus dievnamus, gan arī sagrautus, izpostītus, un ne tikai karš, bet arī mūsu nevērība un vienaldzība tos postījušas. Un varbūt šīs izstādes dziļākā jēga ir atziņa, ka mūsu dievnamiem jābūt skaistiem, spožiem, ar atvērtām durvīm, lai cilvēki tajos arvien varētu brīvi ieiet. Caur šiem dievnamiem ir gājušas paaudžu paaudzes — kristīties, iesvētīties, laulāties. Un cik cilvēku šajos dievnamos noliekuši galvas, lai lūgtu Dievu, lūgtu par savu nākotni. Es šodien gribētu pievienoties šīs izstādes veidotāju vēlējumam — lai mūžīgi būtu Latvijas dievnami! Par to domāsim šodien un domāsim arī nākotnē.

Izstādes atklāšanu bagātināja koru "Gaudeamus" un "Sonore" koncerts.

Bukletā, ko izdevis šīs izstādes sponsors Kristīgais labdarības fonds "Dialogs", Kuldīgas un Piltenes iecirkņu luterāņu draudžu prāvests Viesturs Pirro raksta: "Izstāde, uz kuru mēs atnākam un kurā redzam ļoti daudzus skaistus, uzpostus dievnamus un to altārus, ir liecība, ka mūsu tauta nekad neaizies bojā, jo mēs neesam, kā dažreiz mums patīk sevi žēlojot teikt, tikai bāreņu tauta, — mēs esam Dieva izredzēta tauta."

Vairis Ozols, "LV" nozares redaktors

Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!