• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām un papildinājumiem akcīzes nodokļa iemaksas kārtībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.1995., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34853

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

26.04.1995., Nr. 64

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Pieņemts: 25.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas

Valsts ieņēmumu dienesta vēstule

1995.gada 25.aprīlī

Par izmaiņām un papildinājumiem akcīzes nodokļa iemaksas kārtībā

Iepriekšēji norādījumi — "LV" nr.52 (4.04.95) un nr. 54 (6.04.95)

Turpmāk — Metodiskie norādījumi par uzņēmumu ienākuma nodokļa

aprēķināšans un maksāšanas kārtību III, IV, V un VII daļu

 

Pamatojoties uz Latvijas Republikas 1995.gada 2.marta likumu "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"", kas ir spēkā ar 1995.gada 5.aprīli, Latvijas Republikas Galvenās valsts finansu inspekcijas 1992.gada 28.augusta instrukcijā nr.11-n "Par Latvijas Republikas likuma "Par akcīzes nodokli" piemērošanas kārtību" izdarāmi šādi grozījumi un papildinājumi.

Papildināt instrukcijas preambulu pirms vārda "izskaidro" ar tekstu: "un 1995.gada 2.marta likums "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"".

1. Izteikt instrukcijas 1.nodaļas 1.1.punkta pirmo daļu šadā redakcijā:

"Akcīzes nodokļa maksātāji ir juridiskās un fiziskās personas vai šādu personu apvienība, kas realizē pašražotās vai ieved (importē) 3.nodaļā minētās preces.

Par akcīzes nodokļa maksātājiem uzskatāmas arī tās juridiskās personas, kas iegādājušās šīs instrukcijas 3.nodaļā minētās preces no tādām juridiskajām personām, kurām nav likumā "Par uzņēmējdarbību" noteiktās speciālās atļaujas (licences) šo preču realizācijai."

2. Aizstāt 1.nodaļas 1.2.punkta 2.daļā vārdus "apgrozījuma nodoklis" ar vārdiem "pievienotās vērtības nodoklis" (spēkā no 1995.gada 1.maija).

3. Papildināt instrukcijas 1.nodaļas 1.1.punktu ar tekstu:

"Akcīzes nodokļa marka — valsts institūcijas izdota apeciāla marka, kas tiek uzlīmēta uz preces vai fasējuma un apliecina akcīzes nodokļa nomaksu atbilstoši akcīzes nodokļa lielumam."

4. Izteikt instrukcijas 3.nodaļas 3.1.punkta 7., 9., 10.apakšpunktus šādā redakcijā:

"7) zeltam un citiem dārgmetāliem, kā arī zelta un citu dārgmetālu izstrādājumiem un izstrādājumiem ar briljantiem, dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem 30 procenti";

"9) benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem par vienu litru Ls 0,04";

"10) dīzeļdegvielai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par vienu litru Ls 0,02".

5. Izteikt 3.1.punkta otro daļu šādā redakcijā:

"Lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem (juridiskajām un fiziskajām personām) akcīzes nodoklis par dīzeļdegvielu atmaksājams Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, rēķinot 80 litrus dīzeļdegvielas par katru īpašumā, lietošanā vai normā esošu lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru."

6. Instrukcijas 4.nodaļā:

papildināt pēc vārdiem "Vieglie automobiļi ar elektromotoru (elektromobiļi)" ar jaunu rindkopu šādā redakcijā:

"Vieglie automobiļi ar kravas kasti, furgoni Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.";

papildināt pēc vārdiem "preces, kuras eksportē" ar vārdiem "ja šajā instrukcijā vai Ministru kabineta noteikumos nav noteikts citādi.";

aizstāt vārdus "Latvijas Republikas Ministru kabinets var noteikt maksimālo" ar vārdiem "Latvijas Republikas Ministru kabinets nosaka maksimālo";

papildināt priekšpēdējo rindkopu pēc vārdiem "no valsts budžeta" ar vārdiem "ja šajā instrukcijā nav noteikts citādi".

7. Izteikt 5.nodaļu 5.1.punktu jaunā redakcijā:

"5.1. Maksāšanas kārtība

Akcīzes nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtību nosaka šī instrukcija, izejot no Latvijas Republikas 1995.gada 2.marta likuma "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"", likums "Par nodokļiem un nodevām" un Ministru kabineta noteikumi.

Preču ražotāji akcīzes nodokli aprēķina un maksā, realizējot preces, preču importētāji — uz valsts robežas muitas iestādē preču uzrādīšanas laikā vai pirms tam bankas iestādē, izņemot preces, kas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem ir marķējamas ar akcīzes nodokļa markām vai citu speciālu marķējumu.

Akcīzes nodoklis par precēm, kuras marķējamas ar akcīzes nodokļa markām vai citu speciālu marķējumu, tiek maksāts, iegādājoties akcīzes nodokļa markas vai speciālās marķēšanas laikā. Akcīzes nodokli valsts budžetā iemaksā tā valsts institūcija, kura ir pārdevusi akcīzes nodokļa markas vai veikusi speciālo marķēšanu.

Eksportējot preces, kuras marķētas ar akcīzes nodokļa markām vai speciālu marķējumu, samaksātais akcīzes nodoklis no valsts budžeta netiek kompensēts.

Akcīzes nodoklis par benzīnu un dīzeļdegvielu, to aizstājējproduktiem un komponentiem tiek maksāts uz valsts robežas muitas iestādē saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos norādītajiem preču kodiem (pēc Latvijas Preču kombinētās nomenklatūras)."

8. Aizstāt 5.nodaļas 5.2.punkta 1.daļā vārdus " — pēc katra apmaksāta rēķina" ar vārdiem" — pēc katra izrakstīta rēķina".

9. Papildināt instrukciju ar 5'. nodaļu:

"5'.1. Nodokļa sadalījums pa budžetiem

Akcīzes nodoklis tiek iemaksāts valsts budžetā.

Iekasētais akcīzes nodoklis par alkoholiskajiem dzērieniem tiek ieskaitīts:

50 procenti — valsts pamatbudžetā;

50 procenti — valsts speciālajā veselības aizsardzības budžetā.

Iekasētais akcīzes nodoklis par benzīnu un dīzeļdegvielu, to aizstājējproduktiem un komponentiem tiek ieskaitīts:

50 procenti — valsts pamatbudžetā;

50 procenti valsts speciālajā budžetā— Valsts autoceļu fondā.

 

Valsts autoceļu fondā ieskaitāmā daļa iedalāma šādi:

70 procenti — Valsts autoceļu fondā;

30 procenti — pašvaldību autoceļu fondos.

 

5'. nodaļas noteikumi stājas spēkā pēc attiecīgu grozījumu izdarīšanas likumā "Par valsts budžetu 1995. gadam" un zaudē spēku līdz ar likuma "Par valsts budžetu 1996. gadam" spēkā stāšanos.

Kārtību, kādā akcīzes nodoklis ieskaitāms valsts speciālajā veselības aizsardzības budžetā, Valsts autoceļu fondā un pašvaldību autoceļu fondos, nosaka Ministru kabineta noteikumi."

10. Izteikt instrukcijas 7. nodaļu jaunā redakcijā:

"7. Maksātāja tiesības un atbildība.

7.1. Akcīzes nodokļa maksātāja tiesības un atbildību par nodokļa pareizu un savlaicīgu nenomaksāšanu nosaka likums "Par nodokļiem un nodevām", izņemot šīs nodaļas 7.2. punktā minētos gadījumos.

7.2. Ja tiek slēpts ar akcīzes nodokli apliekamais objekts vai nodokļa summa ir aprēķināta nepareizi, budžetā ieskaita visu par objektu maksājamā nodokļa summu, kā arī soda naudu 100 procentu apmērā no šīs summas, bet, ja minētie pārkāpumi viena kalendārā gada laikā tiek izdarīti atkārtoti, — 150 procentu apmērā.

7.3. No personas, kura pārdod vai uzglabā pārdošanai paredzētas nemarķētas preces, ja tās marķējamas atbilstoši šim likumam vai Ministru kabineta noteikumiem, vai preces, kas marķētas ar viltotām akcīzes nodokļa markām vai viltotu speciālo marķējumu, par šīm precēm, kā arī par darbībām ar viltotām akcīzes nodokļa markām tiek iekasēts akcīzes nodoklis likumā noteiktajā apmērā un šajā nodaļā noteiktā soda nauda. Šādas preces un viltotās akcīzes nodokļa markas konfiscējamas.

7.4. Ja ar akcīzes nodokli apliekamās preces mazumtirdzniecībā vai vairumtirdzniecībā tiek pārdotas par cenu, kas ir zemāka par muitas vērtības un aprēķināto nodokļu summu, šādas preces konfiscējamas.

7.5. Ar akcīzes nodokli apliekamo preču ražošanas, tirdzniecības un uzglabāšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi."

11. Papildināt instrukciju ar 8. nodaļu šādā redakcijā:

"8. Pārejas noteikumi

Līdz likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" spēkā stāšanās dienai spēkā ir likums "Par apgrozījuma nodokli"."

Nodokļu kontroles departamenta direktors J.Ostaškovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!