• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.1995., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

03.05.1995., Nr. 67

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Pieņemts: 30.03.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta metodiskie norādījumi

 

(Iepriekšējie norādījumi — "LV" nr.52.(04.04.95.), 54.(06.04.95.),

64.(26.04.95.), 65.(27.04.95.), 66.(28.04.95.).) 

Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu

Saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" un likumu "Par pievienotās vērtības nodokli"

I daļa. Par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas aizpildīšanas kārtību

 

Pamatojoties uz LR 1995. gada 9. marta likumu "Par pievienotās vērtības nodokli" no š.g. 1. maija fiziskām vai juridiskām personām un šādu personu ar līgumu vai norunu saistītām grupām vai to pārstāvjiem, kas veic likuma 2. panta otrajā daļā minētos darījumus, jāstājas uzskaitē Valsts ieņēmumu dienesta nodaļā pēc savas atrašanās vietas kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamām personām.

Vienlaicīgi ar apgrozījuma nodokļa pārskata par aprīļa mēneša iesniegšanu (līdz 15. maijam) apgrozījuma nodokļa maksātājiem jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta nodaļā pēc savas atrašanās vietas un jāizpilda ziņojums (pielikumā forma VAT—21), lai saņemtu kā pievienotās vērtības nodokļa apliekamas personas pagaidu reģistrācijas apliecību.

Apliekamai personai pievienotās vērtības nodokļa deklarācija par maija mēnesi jāiesniedz līdz 1995. gada 15. jūnijam.

Ja uz fiziskām vai juridiskām personām un šādu personu ar līgumu vai norunu saistītām grupām vai to pārstāvjiem neattiecas likuma 3. panta 3. daļā noteiktā kārtība, tad tām nav jāstājas uzskaitē VID nodaļā kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamām personām.

Pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju (pielikumā apstiprināta ar Ministru kabineta 1995. gada 18. aprīļa noteikumiem nr.107 (prot. nr. 20, 2.§)) jāaizpilda un jāiesniedz ar pievienotās vērtības nodokli apliekamai personai 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām sekojoši:

1. Deklarācija jāaizpilda valsts valodā.

2. Deklarācija nedrīkst būt aizpildīta ar zīmuli.

3. Deklarācijā nedrīkst izdarīt labojumus.

4. Deklarācijā taksācijas periods jāapzīmē ar "X".

5. Ar pievienotās vērtības nodokli apliekamai personai jāuzrāda VID reģistrācijas numurs. Ja nav VID reģistrācijas numura, tad jāuzrāda Uzņēmumu reģistra reģistrācijas numurs.

6. "11" koda aili jāaizpilda tikai tad, ja ar pievienotās vērtības nodokli (turpmāk saīsināts: PVN) apliekamie darījumi taksācijas periodā nav bijuši.

7. Priekšnodokļa summai, kas ierakstāma "12" koda ailē, jāsakrīt ar deklarācijas par iepriekšējo taksācijas periodu uzrādīto summu "14" koda ailē.

8. "13" koda ailē jāieraksta summua kas atmaksāta no budžeta par iepriekšējo(—jiem) taksācijas periodu(—iem).

9. "14" koda ailē ierakstāma summa tajos gadījumos, ja samaksātā priekšnodokļa summa ir lielāka nekā aprēķinātais PVN par apliekamiem darījumiem.

10. "15" koda aile jāaizpilda, ja aprēķinātā PVN summa ir lielāka par samaksāto priekšnodokļa summu.

11. "16", "17" un "18" kodu ailes jāaizpilda VID rajona (pilsētas) nodaļas nodokļu inspekcijām saskaņā ar LR likumu "Par nodokļiem un nodevām" par iepriekšējo taksācijas periodu.

12. "19" koda aile ir "16", "17" un "18" kodu aiļu kopsumma.

13. "31" koda ailē jāuzrāda vērtība, kuru samaksājusi ar PVN apliekama persona par preču piegādēm vai saņemtajiem pakalpojumiem taksācijas periodā.

14. "33" koda ailē jāuzrāda par importa preču piegādēm samaksāto priekšnodokļa summu.

15. "34" koda ailē jāuzrāda par iekšzemē saņemtajām preču piegādēm, sniegtajiem pakalpojumiem samaksāto priekšnodokļa summu.

16. "35" koda aili jāaizpilda lauksaimniecības pārstrādes uzņēmumiem, kas iepērk lauksaimniecisko produkciju no nereģistrētām zemnieku vai zvejnieku saimniecībām, un samaksāto priekšnodokļa summu, kas kompensācijas veidā samaksāta minētajām saimniecībām, jāaprēķina: iepirktās produkcijas vērtību jāreizina ar 15 procentu un jādala ar 100 procentiem.

17. "36" koda aili jāaizpilda ar PVN apliekamai personai, kura vienlaicīgi veic ar PVN apliekamus un neapliekamus darījumus.

Ar PVN apliekamai personai jāved atsevišķi uzskaiti par apliekamiem un neapliekamiem darījumiem. Lai varētu uzrādīt minētajā ailē neizskaitāmo priekšnodokļa summu, tad jāreizina "57" koda ailē uzrādītā proporcija ar taksācijas periodā samaksāto priekšnodokļa summu. Nosakot taksācijas periodā samaksāto priekšnodokļa summu, ir jāsaskaita "33" un "34" kodu aiļu summas. Lauksaimniecības pārstrādes uzņēmumiem, kas veic ar PVN apliekamus un neapliekamus darījumus, nosakot taksācijas periodā samaksāto priekšnodokļa summu, ir jāsaskaita "33", "34" un "35" kodu aiļu summas. Ar PVN apliekamai personai neizskaitāmā priekšnodokļa summa ir jāiekļauj preču piegāžu vai pakalpojumu pašizmaksā.

18. "51" koda ailē jāuzrāda taksācijas perioda kopējā darījumu vērtība bez PVN.

19. "52" koda ailē jāuzrāda ar PVN neapliekamo darījumu vērtība.

20. "53" koda ailē jāuzrāda par taksācijas periodu ar 0% likmi noteikto eksporta preču piegāžu, starptautiskā transporta un ar eksporta preču piegādi saistīto pakalpojumu (atbilstoši likuma 6.pantam) vērtība.

21. "54" koda ailē jāuzrāda taksācijas perioda apliekamo darījumu (pēc noteiktās likmes 18% apmērā) vērtība bez PVN.

22. "55" koda ailē jāuzrāda taksācijas perioda pašpatēriņa vērtība bez PVN.

23. "56" koda ailē jāuzrāda aprēķinātais PVN par apliekamiem darījumiem sekojoši: "54" koda ailes summa jāreizina ar 18 procentiem un jādala ar 100 procentiem.

24. "57" koda ailes proporcija jāaprēķina: PVN neapliekamo darījumu vērtība, kas uzrādīta "52" koda ailē, jādala ar taksācijas perioda kopējo darījuma vērtību, kas atspoguļota "51" koda ailē un jāreizina ar 100 procentiem.

Tikai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētai kā ar nodokli apliekamai personai budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa summu jāaprēķina kā starpību starp pievienotās vērtības nodokļa summu, kas aprēķināta par nosūtītajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem, un samaksātajām priekšnodokļa summām atbilstoši likuma 10.pantam.

Saskaņā ar LR 1995.gada 9.marta likumu "Par pievienotās vērtības nodokli" tiesības uz priekšnodokļa atskaitījumiem ir ar pievienotās vērtības nodokli apliekamām personām, kurām ar nodokli apliekamā preču piegādes un pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā sasniedza vai pārsniedza 10000 latu un registrējušās VID ne vēlāk kā mēneša laikā pēc šīs summas sasniegšanas vai pārsniegšanas.

Priekšnodokļa atskaitījumus nedrīkst veikt attiecībā uz precēm (arī importētām precēm) un pakalpojumiem, kas tiek izmantoti ar nodokli neaplikto darījumu veikšanai (likuma 6.pants), kā arī attiecībā uz jebkuriem darījumiem, kuras veic personas, kas nav reģistrējušās kā apliekamas personas.

Ja apliekama persona veic ar nodokli apliekamus un neapliekamus darījumus, tad priekšnodokļa atskaitījumus drīkst veikt tikai par apliekamajiem darījumiem. Priekšnodokļa izskaitāmo daļu var aprēķināt saskaņā ar likuma 10.panta 5.daļu. Priekšnodokļa neizskaitāmo daļu jāuzrāda pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas 36.kodu ailē.

Lauksimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumi vai kooperatīvās sabiedrības budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa summu drīkst samazināt par samaksāto kompensācijas lielumu (15% apmērā no iepirktās lauksaimniecības produkcijas vērtības) nereģistrētajām juridiskajām un fiziskajām personām, kas ražo lauksaimniecības produkciju un nav reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā apliekamas personas (pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas 35.kodu aile).

Ar pievienotās vērtības nodokli apliekamām personām, kas nodarbojas tikai ar eksporta preču piegādēm vai pakalpojumiem, ir tiesības atskaitīt to nodrošināšanai samaksāto priekšnodokli. Ja ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas veic preču piegādes kā iekšzemē, tā ārpus tās, tad tām ir tiesības atskaitīt to nodrošināšanai samaksāto priekšnodokli saskaņā ar likuma 10.panta 5.daļu.

Pievienotās vērtības nodoklis maksājams budžetā līdz nākošā mēneša 15.datumam par iepriekšējo taksācijas periodu saskaņā ar pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju. Valsts ieņēmumu dienests pēc apliekamas personas iesnieguma var noteikt citu datumu, bet ne vēlāk kā nākošā mēneša 25.datumu nodokļa iemaksāšanai budžetā tikai tai ar nodokli apliekamai personai, kura pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu sastāda centralizēti (pa filiālēm).

Valsts ieņēmumu dienesta

priekšnieka vietnieks J.Ostaškovs

 

Turpmāk — pārējās daļas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!