• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu un drošības komitejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.05.1995., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34961

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts saimnieciskās darbības revīziju departamenta kolēģijas lēmums

Par Aizsardzības ministrijas rīcību ar Latvijas Republikas īpašumu, kas pārņemts no Krievijas Federācijas Bruņotajiem spēkiem

Vēl šajā numurā

04.05.1995., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu un drošības komitejā

Vakar, 3.maijā, Ārlietu un drošības komitejas sēdē tika akceptēts likuma "Par valsts obligāto dienestu" pārstrādātais projekts. Likumprojekts nosaka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ierindas sastāva komplektēšanas principus, obligātā valsts dienesta izpildes kārtību, iesaucamo un karavīru pienākumus un tiesības. Paredzēts, ka valsts obligātajam dienestam tiks pakļauti visi vīriešu dzimuma Latvijas Republikas pilsoņi vecumā no 19 līdz 40 gadiem.

Saskaņā ar likumprojektu aktīvā dienesta ilgums ir 12 mēneši. Personām, kuras pēc savas reliģiskās pārliecības vai pacifistiskajiem uzskatiem nevar pildīt aktīvo karadienestu, ir iespēja izpildīt alternatīvo valsts dienestu, kura ilgums ir 18 mēneši. Iesaucamo uzskaiti, sagatavošanu un norīkošanu dienestā, kā arī rezerves karavīru un rezervistu uzskaiti un norīkošanu uz mācībām veic valsts dienesta teritoriālās pārvaldes. Ja iesaucamo skaits pārsniegs Aizsardzības ministrijas vajadzības, tiks rīkota izloze, pēc kuras daļu no iesaucamajiem iekļaus rezervē.

Aktīvajā dienestā neiesauks karadienestam nederīgos veselības stāvokļa dēļ, valstī oficiāli reģistrēto reliģisko konfesiju garīdzniekus, apgādājamu ģimenes locekļu vienīgos apgādniekus, valstī akreditēto augstskolu dienas nodaļu studentus līdz mācību iestādes beigšanai, personas, kuras mācās vispārējās un speciālās vidējās izglītības mācību iestādēs, zemniekus, kuru saimniecībās saražotais produkcijas apjoms gadā pārsniedz 120 valdības oficiāli noteiktos iztikas minimumus, par kriminālnoziegumiem notiesātos, kā arī citas kategorijas.

Likumprojekts paredz obligātajā dienestā iesauktajiem karavīriem tiesības uz noteikta apmēra atlaišanas pabalsta saņemšanu un darba vietas saglabāšanu pēc dienesta, dienesta laikā — tiesības uz atvaļinājumu līdz 10 kalendāra dienām — un pēc dienesta — priekšrocības, iestājoties mācību iestādēs vai stājoties civildienesta amatos.

Sakarā ar to, ka Latvijā tiek ieviesta starptautiskiem standartiem atbilstoša eksporta un importa kontroles sistēma, komiteja akceptēja kontrolējamo preču, produkcijas, pakalpojumu un tehnoloģiju sarakstus. Tajos iekļauti ieroči, munīcija un dubultā pielietojuma preces, produkcija, pakalpojumi un tehnoloģijas.

Vēl komiteja akceptēja lēmuma projektu par lidlauku sadalīšanu starp civilo aviāciju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

 

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!