• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Polijas Konstitūcijas gadskārtas reizē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.1995., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34999

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Skanīgās vasaras pavasara pirmie akordi

Vēl šajā numurā

06.05.1995., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Polijas Konstitūcijas gadskārtas reizē

Pieņemšana vēstniecībā

Latvijas Neatkarības deklarācijas gadskārtas priekšvakarā savas valsts svētkus — Polijas Konstitūcijas 204. gadskārtu — atzīmēja arī Latvijai draudzīgā Polija. Šim notikumam par godu Polijas vēstniecība bija sarīkojusi pieņemšanu Latvijas Filharmonijas Vāgnera zālē.

Svētku vakaru ievadīja Šopēna mūzikas koncerts. Jaunais, talantīgais poļu pianists Mariušs Dževickis spēlēja Frederika Šopēna "Noktirni", "Mazurkas" un citus skaņdarbus. Pēc tam vakara viesus uzrunāja Polijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Jaroslavs Lindenbergs. Viņš atgādināja poļu valstiskuma sarežģīto vēsturi, atceroties arī Latvijas valstij tik nozīmīgo datumu — 4. maiju. Viņa ekselence Jaroslavs Lindenbergs uzsauca tostu par Polijas un Latvijas draudzību. Pēc tam vēstnieks paziņoja, ka ar Polijas prezidenta Leha Valensas lēmumu Latvijas katoļu baznīcas ksendzs — dekāns Juzefs Latkovskis apbalvots ar Polijas Atdzimšanas ordeņa (dibināts 1918. gadā) augstāko pakāpi — Komandora Krustu.

Juzefs Latkovskis ir poļu garīdznieks, kas visu savu mūžu Dieva vārdus sludinājis Latvijā. Juzefs Latkovskis dzimis Daugavpilī un 1939. gadā beidzis Daugavpils poļu ģimnāziju. Tā paša gada 1. septembrī (Otrā pasaules kara sākuma dienā) viņš iestājās garīgajā seminārā, ko beidza 1944. gadā. Kopš šī laika Juzefs Latkovskis strādājis par katoļu garīdznieku visdažādākajās Latvijas vietās, viņš atzīmēja pusgadsimta darba jubileju šajā svētīgajā darbā.

Pateicoties par augsto apbalvojumu, Juzefs Latkovskis atcerējās savu grūto dzīvi padomju varas gados, kad kalpošana Dievam bija grūta un sarežģīta. Viņš pieminēja arī poļu karavīru līdzdalību Latvijas atbrīvošanās karā Latgalē, kur daudzās vietās ir poļu karavīru kapi. Juzefs Latkovskis atcerējās arī cildeno poļu tautas meitu Itu Kozakeviču, kas bija viena no spilgtākajām latviešu tautas Atmodas kustības personībām.

Svinīgajā pieņemšanā piedalījās Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs, kā arī Vācijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Lietuvas vēstnieki, Ukrainas pilnvarotais lietvedis un vairāki citi ārvalstu diplomāti. Samērā plaši pieņemšanā bija pārstāvēta Latvijas poļu kopiena, kā arī Latvijas radošā inteliģence. Elegance un neviltota sirsnība Polijas vēstniecības rīkotajai pieņemšanai piešķīra savdabīgu šarmu.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!