• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 1995. gada 26. aprīļa lēmums Nr. 3 "Par instrukcijas likuma "Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes deputāta atsaukšanas kārtība" izpildei apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.1995., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akciju komercbankas "Latvijas Privātbanka"

Vēl šajā numurā

06.05.1995., Nr. 69

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 3

Pieņemts: 26.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums nr.3

Par instrukcijas likuma "Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes deputāta atsaukšanas kārtība" izpildei apstiprināšanu

 

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj :

Apstiprināt instrukciju likuma "Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes deputāta atsaukšanas kārtība" izpildei.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Kramiņš

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dz.Ceihnere

 

Rīgā 1995.gada 26.aprīlī

Instrukcija likuma "Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes deputāta atsaukšanas kārtība" izpildei

 

 

 

I. Deputāta atsaukšanas ierosināšana

 

1. Saskaņā ar likuma "Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes deputāta atsaukšanas kārtība" 2.pantu pilsētas, rajona vai pagasta vēlēšanu komisijas (turpmāk — vēlēšanu komisija) priekšsēdētājs izsniedz Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprināta deputāta atsaukšanas iesnieguma veidlapu jebkuram attiecīgā deputātu kandidātu saraksta (turpmāk — kandidātu saraksts) parakstītājam.

2. Vēlētājam, kurš lūdz izsniegt deputāta atsaukšanas iesnieguma veidlapu, jāiesniedz rakstveida pieprasījums, kurā jānorāda kandidātu saraksta nosaukums un tā deputāta vārds, uzvārds, kuru ierosina atsaukt. Pieprasījumu var vienlaikus parakstīt vairāki vēlētāji.

3. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs nekavējoties pieprasa no arhīva, kurā nodoti vēlēšanu materiāli, attiecīgā kandidātu saraksta kopiju ar visiem šā saraksta parakstītājiem.

4. Pārliecinājies, ka vēlētājs, kurš pieprasījis deputāta atsaukšanas iesnieguma veidlapu, ir parakstījis pieprasījumā minēto kandidātu sarakstu, vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs izsniedz viņam deputāta atsaukšanas iesnieguma veidlapu. Ja vēlētājs ir lūdzis izsniegt veidlapu vairāku deputātu atsaukšanai, vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs izsniedz viņam attiecīgu skaitu veidlapu. Pēc vēlētāja lūguma vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs sniedz viņam ziņas par attiecīgā kandidātu saraksta parakstītājiem.

5. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja klātbūtnē vēlētājs aizpilda deputāta atsaukšanas iesnieguma veidlapu un paraksta to.

6. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs minēto veidlapu apzīmogo ar vēlēšanu komisijas zīmogu un ieraksta veidlapā tās izsniegšanas datumu.

7. Parakstīts deputāta atsaukšanas iesniegums jāsaņem vēlēšanu komisijā divu mēnešu laikā no veidlapas izsniegšanas dienas. Šajā termiņā nav ieskaitāma veidlapas izsniegšanas diena. Termiņš beidzas pēc diviem mēnešiem atbilstošajā datumā. Ja šim mēnesim nav atbilstošā datuma, termiņš beidzas mēneša pēdējā dienā.

8. Deputāta atsaukšanas iesniegumā jābūt ne mazāk kā trim ceturtdaļām to vēlētāju parakstu, kuri parakstījuši attiecīgo kandidātu sarakstu.

9. Katrs parakstīts deputāta atsaukšanas iesniegums iesniedzams kopā ar kvīti par drošības naudas iemaksu šādā apmērā:

1) Ls 1000.–, ja tiek ierosināts atsaukt Rīgas Domes deputātu;

2) Ls 500.–, ja tiek ierosināts atsaukt republikas pilsētas domes vai rajona padomes deputātu;

3) Ls 200.–, ja tiek ierosināts atsaukt rajona pilsētas vai pagasta padomes deputātu.

10. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs pārbauda, vai deputāta atsaukšanas iesniegumu ir parakstījuši vēlētāji, kas bija parakstījuši arī attiecīgo kandidātu sarakstu, un sasauc vēlēšanu komisijas sēdi desmit dienu laikā no iesnieguma saņemšanas brīža.

11. Par vēlēšanu komisijas sēdi tās priekšsēdētājs izliek paziņojumu redzamā vietā pie pilsētas domes, rajona padomes vai pagasta padomes ēkas.

12. Līdz vēlēšanu komisijas sēdei un sēdes laikā — līdz lēmuma pieņemšanai vēlētāji, kas parakstījuši iesniegumu par deputāta atsaukšanu, savus parakstus var atsaukt.

Par paraksta atsaukšanu vēlēšanu komisijā iesniedzams rakstveida iesniegums. Vēlētāja paraksta īstumu uz tā apliecina vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs, pārbaudot vēlētāja personību un apliecinājumā norādot vēlētāja pases datus.

13. Ja kāds no vēlētājiem savu parakstu ir atsaucis vai deputāta atsaukšanas iesniegumu ir parakstījusi persona, kura nav parakstījusi attiecīgo kandidātu sarakstu, vēlēšanu komisija pieņem lēmumu par attiecīgo parakstu svītrošanu.

14. Ja pēc atsaukto un nederīgo parakstu svītrošanas deputāta atsaukšanas iesniegumā paliek mazāk parakstu nekā norādīts šīs instrukcijas 8.punktā, vēlēšanu komisija pieņem lēmumu par tā atdošanu atpakaļ deputāta atsaukšanas ierosinātājiem, un tiem ir tiesības turpināt parakstu vākšanu, ja nav beidzies šīs instrukcijas 7.punktā minētais termiņš.

Ja parakstu vākšanas termiņš ir beidzies, tad samaksātā drošības nauda ieskaitāma attiecīgās pilsētas, rajona vai pagasta budžetā.

15. Ja vēlēšanu komisija konstatē, ka deputāta atsaukšanas iesniegums atbilst likuma prasībām, tā pieņem lēmumu par deputāta atsaukšanas izsludināšanu.

16. Vēlēšanu komisijas lēmumā jānorāda:

1) atsaucamā deputāta vārds un uzvārds;

2) dome (padome), kurā deputāts ievēlēts;

3) tā kandidātu saraksta nosaukums, no kura deputāts ievēlēts;

4) atsaukšanas iemesls;

5) balsošanas diena, kura jānosaka sestdienā vai svētdienā, bet ne agrāk kā 40 dienas un ne vēlāk kā 50 dienas no lēmuma pieņemšanas dienas.

17. Lēmumu par deputāta atsaukšanas izsludināšanu vēlēšanu komisija nodod publicēšanai laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" ne vēlāk kā septiņas dienas pēc lēmuma pieņemšanas.

 

II. Balsošanas sagatavošana

 

18. Vēlēšanu komisija sagatavo balsošanu, saskaņojot ar attiecīgo domi (padomi) balsošanas iecirkņa atrašanās vietas tā, lai tie pēc iespējas būtu visās vietās, kur tie bija, kad tika vēlēta attiecīgā dome (padome). Paziņojums par balsošanas iecirkņu atrašanās vietu izliekams redzamā vietā pie attiecīgās domes (padomes) ēkas 10 dienas pirms balsošanas.

19. Balsošanas iecirkņi iekārtojami ne vēlāk kā piecas dienas pirms balsošanas dienas. Tajos ierīkojama atsevišķa istaba vai nodalījums, kur balsotājs vienatnē izdara nepieciešamās atzīmes balsošanas zīmē.

Balsošanas iecirkņos redzamā vietā izliekams vēlēšanu komisijas lēmums par deputāta atsaukšanas izsludināšanu.

20. Vēlēšanu komisijas gādā, lai pēc Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprināta parauga laikus būtu izgatavotas balsošanas zīmes. Ja vienlaikus iz izsludināta vairāku deputātu atsaukšana, balsošanas zīme izgatavojama atsevišķi balsošanai par katru deputātu.

21. Balsošanas zīmes policijas vai Zemessardzes apsardzībā vēlēšanu komisija nogādā vēlēšanu iecirkņu komisijām.

22. Balsošanas dienā vēlēšanu komisija papildus nogādā balsošanas zīmes balsošanas iecirkņos, kuros to nepietiek.

 

III. Balsošanas kārtība, balsu skaitīšana

un balsošanas rezultātu aprēķināšana

 

23. Vēlēšanu iecirkņu komisija balsošanu par deputāta atsaukšanu organizē kārtībā, kāda noteikta likuma "Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes deputāta atsaukšanas kārtība" 13.pantā, Centrālās vēlēšanu komisijas 1994.gada 29.martā apstiprinātajā "Instrukcijā par iecirkņa vēlēšanu komisijas darbību" un šajā instrukcijā.

24. Vēlēšanu iecirkņa komisija izsniedz katram balsotājam tik daudz balsošanas zīmju, cik deputātu atsaukšana ir izsludināta.

25. Balsu skaitīšana tiek uzsākta pēc pulksten 20.00, kad nobalsojuši visi balsotāji, kuri atrodas balsošanas telpās.

26. Balsu skaitīšanu izdara atklātā vēlēšanu iecirkņa komisijas sēdē.

Netraucējot komisijas darbu, sēdē var būt klāt žurnālisti, Tieslietu ministrijā reģistrēto politisko organizāciju (partiju) un to apvienību centrālo pastāvīgi funkcionējošas vadības institūciju pilnvarotas personas, kā arī kandidātu saraksta iesniedzēji, deputāta atsaukšanas ierosinātāji, atsaucamais deputāts vai viņa pārstāvji.

Pārstāvjiem jāuzrāda attiecīgajā vēlēšanu komsijā reģistrēta pilnvara un Latvijas Republikas pilsonību apliecinošs dokuments.

27. Pirms balsošanas kastes atvēršanas vēlēšanu iecirkņa komisija:

1) konstatē sabojāto balsošanas zīmju skaitu un tās iesaiņo;

2) konstatē neizlietoto balsošanas zīmju skaitu, dzēš tās, nogriežot labo augšējo stūri. Ja neizlietotās balsošanas zīmes atrodas nebojātā tipogrāfiskā iesaiņojumā, tās dzēšamas ar vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja parakstu un zīmogu pakas līmējuma vietās;

3) pēc balsotāju sarakstiem konstatē šajā balsošanas iecirknī balsošanā piedalījušos balsotāju skaitu;

4) atver balsošanas kastes.

28. Pēc balsošanas kastes atvēršanas vēlēšanu iecirkņa komisija saskaita katrā balsošanas kastē esošās ar attiecīgās vēlēšanu komisijas spiedogu apzīmogotās balsošanas zīmes, salīdzina, vai to skaits sakrīt ar balsošanā piedalījušos balsotāju skaitu, un fiksē to balsu skaitīšanas protokolā.

Ja kādā balsošanas kastē esošo balsošanas zīmju skaits ir lielāks par balsotāju sarakstā ierakstīto balsošanā piedalījušos balsotāju skaitu, vēlēšanu iecirkņa komisija par to nekavējoties paziņo attiecīgi pilsētas, rajona vai pagasta vēlēšanu komisijai.

29. Pēc tam vēlēšanu iecirkņa komisija nošķir un atsevišķi saskaita nederīgās un derīgās balsošanas zīmes.

30. Par nederīgām atzīstamas balsošanas zīmes:

1) kurās nav izsvītrots ne ieraksts par deputāta atsaukšanu, ne ieraksts pret deputāta atsaukšanu;

2) kurās ir izsvītrots ieraksts gan par deputāta atsaukšanu, gan ieraksts pret deputāta atsaukšanu;

3) kuras ir sabojātas (saplēstas vai sazīmētas) tā, ka balsotāja attieksme nav saprotama.

31. Ja rodas domstarpības par balsošanas zīmes derīgumu, vēlēšanu iecirkņa komisija balso par šīs balsošanas zīmes atzīšanu par nederīgu un jautājumu izšķir ar komisijas locekļu balsu vairākumu. Balsīm sadaloties līdzīgi, izšķirošā ir vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja balss. Par balsošanas rezultātiem izdarāma atzīme balsošanas gaitas protokolā.

32. Par nederīgām atzītās balsošanas zīmes noliek atsevišķi, saskaita un sanumurē, izdara atzīmi "Nederīga", kuru apstiprina vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs vai sekretārs.

33. No nederīgajām balsošanas zīmēm vēlēšanu iecirkņa komisija nošķir un saskaita tās balsošanas zīmes, kurās nobalsots par deputāta atsaukšanu, un tās balsošanas zīmes, kurās nobalsots pret deputāta atsaukšanu.

34. Balsu skaitīšanas rezultātus vēlēšanu iecirkņa komisija fiksē noteikta parauga balsu skaitīšanas protokolā. Tas rakstāms divos eksemplāros.

35. Pēc balsu saskaitīšanas un balsu skaitīšanas protokola aizpildīšanas nederīgās, neizlietotās un sabojātās balsošanas zīmes iesaiņojamas atsevišķi un transportējot saliekamas atsevišķā sainī. Derīgās balsošanas zīmes un viens balsu skaitīšanas protokola eksemplārs, kā arī pārējie balsošanas materiāli transportējot saliekami atsevišķā sainī. Uz katra saiņa jānorāda tā saturs, un tie jāapzīmogo ar vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu.

36. Klātesošajām politisko organizāciju (partiju) un to apvienību pilnvarotajām personām ir tiesības šos saiņus apzīmogot arī ar savu zīmogu.

37. Visus balsošanas materiālus vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs nekavējoties nogādā attiecīgi pilsētas, rajona vai pagasta vēlēšanu komisijai.

 

IV. Balsošanas rezultātu apstiprināšana

 

38. Vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja klātbūtnē vēlēšanu komisija, saņēmusi balsu skaitīšanas protokolu, pārbauda, vai:

1) komisijā saņemto balsošanas zīmju skaits sakrīt ar neizlietoto, sabojāto un balsotājiem izsniegto zīmju skaitu;

2) balsošanas kastē esošo balsošanas zīmju skaits sakrīt ar derīgo un nederīgo zīmju skaitu;

3) vai derīgo balsošanas zīmju skaits sakrīt ar to balsotāju skaitu, kas balsojuši par un pret deputāta atsaukšanu.

39. Ja vēlēšanu komisija balsu skaitīšanas protokolā konstatē kļūdas, tas tiek atdots vēlešanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājam kļūdu novēršanai un atkārtotai izskatīšanai iecirkņa komisijā.

40. Vēlēšanu komisija saskaita pēc balsu skaitīšanas protokoliem balsošanas rezultātus pilsētā, rajonā vai pagastā, apstiprina tos ar savu lēmumu un aizpilda noteikta veida protokolu.

41. Deputāts uzskatāms par atsauktu, ja par viņa atsaukšanu nodoto balsu skaits pārsniedz pusi no pilnā balsu skaita, ko attiecīgās domes (padomes) vēlēšanās saņēma tas deputātu kandidātu saraksts, no kura tika ievēlēts atsaucamais deputāts, un turklāt par deputāta atsaukšanu nodoto balsu skaits ir lielāks nekā pret viņa atsaukšanu nodoto balsu skaits.

42. Vēlēšanu komisija lēmumu par balsošanas rezultātu apstiprināšanu kopā ar sēžu protokoliem nekavējoties nosūta Centrālajai vēlēšanu komisijai un par balsošanas rezultātiem paziņo attiecīgajai domei (padomei).

43. Vēlēšanu komisija nodrošina pērējo balsošanas dokumentu saglabāšanu Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajos termiņos un kārtībā.

44. Ja deputāts ir atsaukts, Centrālā vēlēšanu komisija pēc vēlēšanu rezultātiem nosaka, kurš deputāta kandidāts stājas atsauktā deputāta vietā, savu rīkojumu publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un nosūta attiecīgajai domei (padomei).

45. Ja vēlēšanu komisijas lēmums ir parsūdzēts tiesā un tiesa to atcēlusi, vēlēšanu komisija desmit dienu laikā izsludina atkārtotu balsošanu un sagatavo atkārtotu balsošanu likumā un šajā instrukcijā noteiktajā kārtībā.

 

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dz.Ceihnere

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!