• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents šīsnedēļas gaitās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.1995., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35064

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

13.05.1995., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents šīsnedēļas gaitās

Vislabākie vēlējumi  mūsu sportistiem

Trešdien, 10.maijā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Eiropas X strādājošo sporta spēļu dalībnieku pārstāvjiem pirms izbraukšanas uz sacensībām Spānijā. Viņi prezidentam pastāstīja par stāvokli darba vietu sporta kolektīvos, rajonos un pilsētās, par tautas sporta sarīkojumiem pensionāriem, kā arī par Latvijas strādājošo III sporta spēļu finālsacensībām, kas notiks Ozolniekos augusta beigās.

Pavadot sportistus, G.Ulmanis ceļā līdzi deva šādu novēlējumu:

Drošie, stiprie un veiklie Latvijas tautas sportisti!

Līdztekus profesionālajam sportam Latvijā stabilu vietu atgūst tautas sports. Tajā rosīgi darbojas strādājošie darba ņēmēji un darba devēji. Īstenībā tā ir mūsu brīvvalsts tradīciju atjaunošana. Katram pieejamu sporta sacensību sarīkošana sekmē dalībnieku fizisko un garīgo spēku atgūšanu, attīsta tik nepieciešamo kopības izjūtu.

Latvijas Tautas sporta asociācija šajos piecos gados ir spējusi visai sarežģītos apstākļos gan rosināt tautas sporta izplatīšanos darba vietās, gan sarīkot Latvijas strādājošo sporta sacensības Ogrē un Bauskā, gan visai kuplā skaitā piedalīties Eiropas starptautiskajās strādājošo sporta spēlēs Berlīnē un Albervilā.

Šodien jūs dodaties ceļā uz Spāniju, kur Saragosā piedalīsities šī gada Eiropas lielākajā kompleksajā sporta sarīkojumā — X strādājošo sporta spēlēs. Esmu lepns, ka no Latvijas spēkā un veiklībā ar citu Eiropas valstu sportistiem mērosies trīsarpus simti dalībnieku. Domās būšu kopā ar jums un no visas sirds priecāšos par ikvienu jūsu panākumu!

Valsts prezidenta Kanceleja

 

Kārļa Ulmaņa rakstāmpults pārsteigums

Kad vakarrīt Valsts prezidents Guntis Ulmanis kopā ar savu padomnieku Raimondu Paulu apmeklēja Lietišķās mākslas muzeju Vecrīgā, viņus gaidīja patiesi neikdienišķs pārsteigums. Muzeja darbinieki aicināja aplūkot savulaik populārajā Jāņa Prikuļa galdnieku darbnīcā veidoto, toreizējam Valsts prezidentam Kārlim Ulmanim domāto rakstāmpulti, kuras tapšanā piedalījies arī šobrīd vēl mūsu vidū esošais meistars Zamuels Sladkojedovs (apakšējā attēlā pa kreisi).

Noskaidrojies, ka šis galdniecības meistardarbs ar šobrīd vēl neatveramu atvilktni daudzus gadus glabājies Kultūras ministrijas telpās, bet tikai tagad kļuvis zināms, ka to lietojis Kārlis Ulmanis. Pēc unikālā atraduma apskates Valsts prezidents Guntis Ulmanis atzina, ka šai relikvijai rodama vieta atjaunotajā prezidenta darbavietā — Rīgas pilī, kur drīz vien atkal atradīsies Latvijas Valsts prezidenta mītne.

"LV" informācija

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

 

Suminājums Latgales radošajam garam

Latvijas Vēstures muzejs vakar, 12. maijā, aicināja apmeklētājus uz latviešu keramiķu — Ušpeļu dzimtas darbu skati. Kopā ar Latgales novada pašvaldību un mākslas dzīves vadītājiem, dziedātājiem, muzikantiem un kuplo Rīgas mākslas cienītāju pulku piedaloties izstādes atklāšanā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis šo bagātīgo ekspozīciju saistīja arī ar Mātes dienu (apakšējā attēlā vidū).

Zemnieciski pamatīgās un vissmalkākajās krāsu niansēs mirdzošās krūzes, bļodas, svečturi, vāzes un svilpaunieki, ko izstādījuši Jūlijas un Antona dēli, tiešām ir skaists apliecinājums ne vien Latgales novada senajām podniecības tradīcijām, bet arī kuplās Ušpeļu dzimtas talantam, čaklumam un dzimtenes mīlestībai. Tam labestības un darba tikumam, ko bērni visvairāk mācās no mātes. Tālab šajā izstādē pārstāvēti nevien dēli Antons, Pēteris un Viktors, bet arī divi mazdēli — Aivars un Andris.

Guntis Ulmanis apsveikuma vārdos cildināja Latgali, kas veido šādas dzimtas, dod tām talantu un ļauj saglabāt tradīcijas cauri gadu simtiem. Lai kāda arī bijusi vara, tās kopušas savu nacionālo izjūtu, atklājušas mākslā Latgales māla skaistumu visā tā krāšņumā un pievilcībā. Un var tikai apbrīnot, cik skaistas var būt vienkāršas lietas.

Valsts prezidenta Kanceleja,

A.Rozeniece

 

Atzinība Pestīšanas armijas veikumam

Vakar, 12. maijā, pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa kopā ar savas organizācijas delegāciju ieradās Pasaules Pestīšanas armijas vadītājs ģenerālis Pauls A. Raders (apakšējā attēlā pa labi). Apsveicot viesus, prezidents izteica atzinību Pestīšanas armijai par darbību visā pasaulē, par Latvijas iedzīvotājiem sniegto nesavtīgo atbalstu. Viņš arī apliecināja, ka atbalsta šo pasaulē labi pazīstamo kustību.

Pauls A.Raders pastāstīja, ka ir apmierināts ar savas organizācijas veikumu Latvijā, jo redz, ka Pestīšanas armija jau kļuvusi par šejienes dzīves sastāvdaļu, tās pulkā nāk gan veci, gan jauni. Īpaši lielu uzmanību un palīdzību Latvijai velta Zviedrijas Pestīšanas armijas ļaudis. Arī kādreizējais Zviedrijas līdera Ulofa Palmes ģimenes īpašums — Skangaļu muiža — ir uzdāvināta Latvijas Pestīšanas armijai, un tur paredzēts īstenot jauniešu lauksaimniecisko izglītošanu. Savās programmās Pestīšanas armijas saime īpašu uzmanību pievērš pusaudžiem, kam radušies sarežģījumi dzīvē, un tām mātēm ar bērniem, kam ir grūti apstākļi.

Prezidents pavēstīja, ka, viņaprāt, palīdzība visvairāk vajadzīga bāreņiem un tām ģimenēm, kuras atstāj novārtā savu bērnu audzināšanu. G.Ulmanis izteicās, ka, lai gan reizē ar brīvības atgūšanu Latvijā savā vaļā tikušas arī dažādas negatīvas parādības, atdzimst ticība Dievam, garīgums, tiek atjaunoti dievnami, darbojas draudzes. Šajā procesā svarīga nozīme ir kopībai ar Ziemeļvalstīm, ar šo zemju organizācijām un iedzīvotājiem.

Tikšanās noslēgumā Pauls A.Raders aizlūdza par Latvijas Valsts prezidentu un Latvijas tautu.

Valsts prezidenta Kanceleja, K.G.

 

Jau rīt — vizītē uz Portugāli

Rīt, 14. maijā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Latvijas oficiālā delegācija izlido uz Lisabonu. Tā būs atbildes vizīte pēc Portugāles prezidenta Mario Soareša Latvijas apmeklējuma 1994. gada oktobrī.

Šīs valsts vizītes mērķis ir ekonomiskās sadarbības veicināšana un divpusējo attiecību juridiskās bāzes veidošana. Latvijas puse ir ieinteresēta noslēgt līgumu par ieguldījumu savstarpēju veicināšanu un aizsardzību, kā arī par starptautiskiem sauszemes un gaisa preču pārvadājumiem.

Delegācijā iekļauti arī Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs, meža ministrs Arvīds Ozols, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Andrejs Krastiņš, Saeimas deputāts Jānis Jurkāns, mākslas zinātnieks Imants Lancmanis un citas personas.

Latvijas valsts oficiālā vizīte ilgs divas dienas. Tā sāksies pirmdien, 15. maijā, kad prezidentu Gunti Ulmani ar kundzi sveiks Portugāles prezidents Mario Soarešs ar kundzi. Tas notiks Lisabonas centrā oficiālo sagaidīšanu — ceremoniju vietā Impērijas laukumā pie Svētā Džeronīma klostera, kas ir ievērojams XV gadsimta arhitektūras piemineklis.

Programmā paredzēts, ka pēc svinīgās sagaidīšanas un apsveikuma ceremonijas abi prezidenti noliks piemiņas vainagus pie Portugāles nacionālā dzejnieka Luisa Vas de Kamoes kapa, kas atrodas klostera teritorijā. Saruna ar Portugāles prezidentu notiks viņa rezidencē Ažudas pilī.

Vizītes turpinājumā plānota tikšanās Portugāles parlamentā, kur notiks sarunas ar parlamenta prezidentu un visu parlamentāro partiju deputātiem. Pēc sarunām ar Portugāles valdības delegāciju Portugāles premjerministrs un Latvijas ārlietu ministrs parakstīs līgumu par ieguldījumu savstarpējo aizsardzību. Delegācija apmeklēs arī vairākus kultūrvēsturiskus objektus Lisabonā un tās apkārtnē.

Valsts prezidents atgriezīsies Rīgā trešdien, 17. maijā.

Valsts prezidenta Kanceleja, A.B.

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!