• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Padomes Ministru komitejas 96. sesijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.1995., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35072

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas karavīru mātēm

Vēl šajā numurā

13.05.1995., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Padomes Ministru komitejas 96. sesijā

Šonedēļ Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs uzturējās Strasbūrā, kur ceturtdien, 11. maijā, notika Eiropas Padomes Ministru komitejas 96. sesija. Šī bija pirmā reize, kad Latvija ir pārstāvēta EP Ministru komitejā kā pilntiesīga šīs organizācijas dalībvalsts. Kā zināms, Ministru komitejas darbā piedalās Eiropas Padomes valstu ārlietu ministri.

Kārtējās, jau 96. sesijas dienas kārtībā bija iekļauti šādi jautājumi:

— Eiropas Padomes vieta un loma citu Eiropas institūciju vidū, īpaši ņemot vērā Eiropas Padomes tālākas palašināšanās sekas pēc 1993. gada 8. un 9. oktobrī notikušās Eiropas Padomes valstu vadītāju tikšanās;

Šis punkts jāuzskata par ļoti nozīmīgu, jo debates šajā jautājumā lielā mērā noteiks Eiropas Padomes attieksmi pet jaunu valstu uzņemšanu un organizācijas attīstību nākotnē.

— jautājums par Eiropas Cilvēktiesību konvencijas papildus protokolu kultūras jomā ar normām, kas garantētu indivīda tiesības, īpaši personām, kuras pieder pie nacionālajām minoritātēm;

Šobrīd, balstoties uz Ministru komitejas lēmumu, tiek izstrādāts Eiropas Cilvēktiesību konvencijas papildus protokols kultūras jomā, kas satur normas, kuras garantē indivīda tiesības nacionālo minoritāšu pārstāvjiem. Šīs Ministru komitejas sesijas laikā tika uzklausīts pārskats par papildus protokola sagatavošanas gaitu.

— 1994. gada 10. novembra Ministru komitejas sesijā pieņemtās deklarācijas "Par uzticību saistībām, kuras uzņēmušās Eiropas Padomes dalībvalstis" realizāciju.

Šī deklarācija tika pieņemta, lai veicinātu Eiropas Padomes valstu uzņemto saistību īstenošanu attiecībā uz demokrātijas nostiprināšanu, cilvēktiesību ievērošanu, nacionālo minoritāšu aizsardzību un likuma varas realizāciju. Deklarācijas īstenošanai ir jākalpo par Eiropas Padomes ieguldījumu demokrātijas un drošības nostiprināšanā Eiropā. Šīs sesijas laikā apspriesta deklarācijas realizācijas procedūra.

Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs ceturtdien parakstīja 1994. gada 10. novembra Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību. Konvencijas parakstīšana kārtējo reizi apliecina Latvijas vēlmi starptautiskajā līmenī uzņemties saistības par nacionālo minoritāšu aizsardzību un ir saskaņā ar Latvijas likumdošanā noteiktajām normām šajā jautājumā.

Kā zināms, pēc 1993. gada Eiropas Padomes dalībvalstu galotņu tikšanās tika izstrādāta Vispārējā konvencija par nacionālo minoritāšu aizsardzību. Tā tika atvērta parakstīšanai arī valstīm, kuras nav Eiropas Padomes sastāvā. Šī konvencija nosaka principus, kurus to parakstījušās valstis uzņemas ievērot, lai nodrošinātu nacionālo minoritāšu aizsardzību. Ministru komiteja apstiprināja šo konvenciju 1994. gada 10. novembrī, un tā tika atklāta parakstīšanai 1995. gada 1. februārī. Līdz EPMK 96. sesijai to bija parakstījušas 22 valstis.

Sesijas ietvaros V.Birkavs bija plānojis arī divpusējās tikšanās ar Šveices Konfederācijas un Dānijas Karalistes ārlietu ministriem.

Vakar ārlietu ministrs Valdis Birkavs atgriezās Rīgā un tūlīt sniedza preses konferenci (skat. atsevišķi).

 

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!