• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Hitlera grāmatas izdevumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.1995., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Bankas padomnieka interviju

Vēl šajā numurā

13.05.1995., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Hitlera grāmatas izdevumu

Aizvakar, 11.maijā, maz pazīstamajā izdevniecībā "Vizītkarte" notika izdevēja Pētera Lauvas sarīkotā preses konference sakarā ar to, ka par Hitlera grāmatas "Mana cīņa" izklāsta izdošanu Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija pret viņu ierosinājusi krimināllietu LR Kriminālkodeksa 209.panta kārtībā. Izdevējs uzskata:

– Latvijai un latviešu tautai komunisms un nacionālsociālisms sagādāja lielu postu un ciešanas. Latviešu tauta izjuta gan "brūno mēri", gan "sarkano mēri", un Ā.Hitlera grāmatas "Mana cīņa" izklāstījumu izdevu tādēļ, lai latviešu lasītāji labāk izprastu vēsturi, nacionālsociālisma ideoloģijas rašanās saknes. Šī grāmata ir adresēta visplašākajam lasītāju lokam — īpaši politiķiem, zinātniekiem, studentiem. Es negribu, lai atkārtotos Otrā pasaules kara šausmas. Ā.Hitlera "Manas cīņas" izklāstījuma izdošana nav saistīta ne ar kādiem politiskiem spēkiem vai konkrētiem datumiem — proti, Otrā pasaules kara beigu 50.gadskārtu. Manuprāt, šīs grāmatas izdošanu Iekšlietu ministrijai nevajadzētu tik cieši saistīt ar tagadnes notikumiem un meklēt grupas un spēkus, kā to darīja padomju okupācijas režīms nesenā pagātnē.

Savukārt zvērināts advokāts Egīls Prieks, kas uzņēmies izdevēja aizstāvību, konstatē:

— Latvijā nav aizliegtās literatūras sarakstu. Saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu katram cilvēkam ir tiesības brīvi iegūt un izplatīt informāciju, paust savas idejas un uzskatus mutvārdos un rakstiski.

Preses konferences noslēgumā izdevējs izsniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas bibliogrāfisku izziņu par Ā.Hitlera grāmatas "Mana cīņa" izdevumiem dažādās pasaules valstīs pēc 1945.gada, uzrādot 26 laidienus.

Viesturs Avots,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!