• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Bankas padomnieka interviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.1995., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35075

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums

Vēl šajā numurā

13.05.1995., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Bankas padomnieka interviju

Pēdējās dienās satraukumu sabiedrībā, banku un finansu sektorā izraisījusi Latvijas Bankas padomnieka Ulda Klausa intervija Zviedrijas biznesa laikraksta "Dagens Industri" 8.maija numurā, kas daļēji atreferēta arī laikraksta "Dienas Bizness" 10.maija numurā. Šī nepārdomātā publikācija pauž U.Klausa personisko viedokli, kaitē Latvijas valsts prestižam ārzemēs, un rada šaubas par U.Klausa atbildības un kompetences līmeni.

Valdība šo interviju nevar vērtēt citādi kā U.Klausa vēlēšanos atbildību par atsevišķu komercbanku neveiksmīgo darbību novelt tikai uz valdības pleciem. Latvijas Banka pamatoti lepojas ar visumā veiksmīgo monetāro politiku. Taču jāuzsver, ka tai ar likumu ir noteiktas komercbanku uzraudzības funkcijas. Jāatzīst, ka šīs funkcijas pagaidām ir īstenotas neefektīvi.

Minētajā intervijā lasāmi pārmetumi valdībai par nepietiekamo sadarbību ar Latvijas Banku. Likums paredz Latvijas Bankas darbības suverenitāti. Tomēr valdības institūcijas regulāri ir aicinājušas bankas amatpersonas pastiprināt sadarbību, sniegt vairāk informācijas par Latvijas Bankas kompetencē esošajiem jautājumiem. Diemžēl atsaucības bijis maz.

Valdība sekos, lai Latvijas Republikas prokuratūras ierosinātās krimināllietas pret bankrotējušo komercbanku atbildīgajām amatpersonām tiktu izmeklētas likumā noteiktajā kārtībā un vainīgie saņemtu pelnīto sodu. Ekonomiskā policija pilda tai uzliktos pienākumus, valdība uzdevusi Iekšlietu ministrijai pēc iespējas ātrāk pabeigt ekonomisko noziegumu izmeklēšanas struktūru izveidošanu. Valdība gādās, lai iespējami ātrāk tiktu pieņemts likums par komercbanku sanāciju un bankrotu.

Valdība izsaka cerību, ka Latvijas Banka izvērtēs U.Klausa izteikumus un ir pārliecināta, ka arī turpmākā Latvijas Bankas un valdības darbība attīstīsies konstruktīvā savstarpējas sapratnes gaisotnē.

Valdības preses dienests

 

Kā zināms, pēc Rīgas ebreju Sinagogā notikušā sprādziena anonīmas, vēl nenoskaidrotas personas piezvanīja uz policiju un izteica draudus turpināt terora aktus: uzspridzināt Brīvības pieminekli un maršrutā Rīga — Maskava kursējošos vilcienus. Šajā sakarā vakar, 12.maijā, pēc "Latvijas Vēstneša" lūguma Policijas departamentā ar presi tikās Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta Transporta policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks leitnants Vilnis Kļaviņš.

Atbildot uz "LV" pārstāvja jautājumiem, V.Kļaviņš teica: "Pašlaik tiek veikti pasākumi, lai maksimāli veicinātu pasažieru drošību dzelzceļa stacijās un vilcienos. Visi Transporta policijas dežūrējošie darbinieki staciju telpās, teritorijās un vilcienos pārbauda potenciāli aizdomīgus cilvēkus un īpaši pamestus saiņus vai citus aizdomīgus priekšmetus. Transporta policijas pārvaldes štāba priekšnieks majors Sergejs Vasiļjevs kopā ar dzelzceļa darbiniekiem nemitīgi pārbauda situāciju dzelzceļa stacijās. Tomēr pilnīgi garantēt terora aktu novēršanu un panākt absolūtu pasažieru drošību Transporta policija nevar. Pašlaik Rīgas dzelzceļa stacijā dežūrē tikai seši policisti, piepilsētas maršrutos kursējošos vilcienos kārtību uzrauga tikai četri policisti."

Viesturs Avots,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!