• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas karogs - pie Triumfa arkas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.1995., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35077

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.129

Nacionālo programmu izstrādes un īstenošanas kārtība

Vēl šajā numurā

13.05.1995., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas karogs — pie Triumfa arkas

Vakar, 12. maijā, ārlietu ministrs Valdis Birkavs, atgriezies no turnejas pa vairākām Eiropas valstīm, rīkoja preses konferenci, kurā iepazīstināja žurnālistus ar padarīto darbu ārlietās, kā arī dalījās iespaidos par Otrā pasaules kara noslēguma 50. gadskārtas atzīmēšanas svinībām Londonā, Parīzē un svinīgo brīdi, kad Francijas prezidentam Fransuā Miterānam mūsu Valsts prezidents Guntis Ulmanis pasniedza Trīs Zvaigžņu ordeni.

Valdis Birkavs teica, ka svarīgākais pasākums risinājies Strasbūrā, kur notika Eiropas Padomes Ministru komitejas 96.sesija un Latvija pirmo reizi šīs komitejas darbā piedalījās kā pilntiesīga dalībvalsts. Ministrs Latvijas valdības vārdā parakstījis Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību. Latvija šo konvenciju parakstīja kā 24. valsts.

Sesijas laikā Valdim Birkavam bijušas trīs nozīmīgas tikšanās — ar Dānijas un Šveices ārlietu ministriem, kā arī ar Ziemeļvalstu ārlietu ministriem un pārstāvjiem t.s. formulas (5 + 3) ietvaros. Mūsu attiecības, kā atzīmēja ārlietu ministrs, ar Šveici pēdējā laikā ir ļoti aktivizējušās. Savukārt ar Dāniju sakari tiek uzturēti regulāri, un tāpēc šīs tikšanās laikā varēja jau risināt jautājumu, kā Dānija varētu palīdzēt Latvijai risināt savas problēmas valstīs un starptautiskos forumos, kur Latvijai nav savas pārstāvniecības. Piemēram, šobrīd tāda problēmsituācija ir izveidojusies Latvijai ar saviem kuģiem Nigērijā, kur šo jautājumu var kārtot ar Dānijas starpniecību, kurai šajā zemē ir sūtniecība. Gan ar Šveices, gan ar Dānijas ārlietu ministriem notikusi svarīga, abas puses interesējoša informācijas apmaiņa.

Atbildot uz jautājumu, kādas saistības uzņemas Latvijas valsts, parakstot Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību, Valdis Birkavs atbildēja, ka šīm saistībām vairāk piemīt morāls aspekts. "Ar šīs konvencijas parakstīšanu mēs sakārtojām savu likumdošanu atbilstoši Eiropas standartiem," sacīja ministrs. Starp citu, ministrs piezīmēja, ka Latvijas tēls minoritāšu problēmu spogulī starptautiskajā arēnā tiek vērtēts visai pozitīvi.

Uz jautājumu, kā ārlietu ministrs vērtē Bila Klintona un Borisa Jeļcina sarunu rezultātus NATO paplašināšanas jautājumā, Valdis Birkavs izteica viedokli, ka Jeļcina nostāja neietekmēs NATO paplašināšanās tendences, taču savu iespaidu uz starptautiskajiem procesiem atstās.

Sīkāk pakavējoties pie līdzdalības Ziemeļvalstu un Baltijas valstu pārstāvju un ārlietu ministru sanāksmē, Valdis Birkavs pastāstīja, ka šo valstu pārstāvjus informējis par stāvokli Latvijā, īpaši pieskāries jautājumam par Krievijas militārā personāla atrašanos valstī.

Atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, kādos pasākumos Latvijas ārlietu ministrs plāno piedalīties tuvākajā laikā, Valdis Birkavs pastāstīja, ka jau parīt viņš dodas uz darbietilpīgu pasākumu Portugālē, kur notiks Rietumeiropas Savienības valstu vadītāju konference, pēc tam Gdaņskā notiks Baltijas jūras valstu ārlietu ministru konference, bet maija beigās mūsu ārlietu ministrs dosies uz svarīgu starptautisku forumu Nīderlandē.

Preses konferences noslēgumā Valdis Birkavs dalījās iespaidos par spilgtākajiem iespaidiem Parīzē un Londonā. To vidū viņš minēja redzēto ainu militārajā parādē Parīzē, kad garām braucis tanks ar latviešu karavīru uz tā. Viņa rokās plīvojis Latvijas karogs. Latvijas karogs plīvojis arī pie Triumfa arkas.

 

Vairis Ozols,

"LV" nozares redaktors

Foto: Arnis Blumbergs

Attēlā Valdis Birkavs kopā ar Ārlietu ministrijas preses sekretāru Rihardu Muciņu vakardienas preses konferencē, tūlīt pēc atgriešanās no atbildīgā Strasbūras brauciena.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!