• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas tautas drošību, par savas zemes, par savu bērnu drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1995., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35177

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas tautas drošību, par savas zemes, par savu bērnu drošību (turpinājums)

Vēl šajā numurā

30.05.1995., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas tautas drošību, par savas zemes, par savu bērnu drošību

Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa runa

Sestdien, 27.maijā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis piedalījās Latvijas Republikas Zemessardzes trešajā konferencē. Būdams klāt konferences atklāšanā, prezidents teica:

Zemessargi, konferences viesi!

Es vēlreiz sveicu jūs šinī jums nozīmīgajā darba un reizē arī nedaudz svētku dienā. Ir pagājis noteikts laiks kopš jūsu otrās konferences, un es saprotu, ka šodien jūs esat pulcējušies, lai atskatītos, kas ir padarīts šai laikā, un lai palūkotos uz priekšu — kādi ir jūsu uzdevumi un kādi ir mūsu valsts uzdevumi.

Ja mēs paskatāmies kopumā uz mūsu zemi, uz mūsu valsti, kuras neatraujama sastāvdaļa ir zemessargi, tad redzam, ka esam spēruši platu soli uz priekšu demokrātijas attīstībā, uz priekšu savas patstāvības stiprināšanā, suverenitātes un neatkarības stiprināšanā. Un tomēr, jo spēcīgāki, jo drošāki un pārliecinošāki kļūstam mēs, jo nekaunīgāki, uzņēmīgāki un drošāki kļūst arī tie spēki, kuru dēļ jūs šeit esat un kuru dēļ jūs esat spiesti valkāt šo formu arī ikdienā. Es gribētu teikt, ka zemessardze nav tikai miermīlīgs veidojums, kurš ikdienā rīko sapulces, kurš ikdienā strādā savu ikdienišķo darbu, bet zemessardze ir vīri, kuri tērpušies formas tērpos, lai nodrošinātu savas valsts drošību. Un es uzskatu, ka šajā konferencē ir jārunā par šīm lietām droši, atklāti un stingri. Jo tikai tādā veidā mēs spējam attaisnot tautas uzticību un tādā veidā mēs varam godam nest šo nosaukumu, kas saucas zemessardze.

Jums ir ļoti atbildīga misija, jūs vienlaicīgi esat brīvprātīga organizācija, tā ir jūsu pārliecība, tā ir jūsu nacionālā pārliecība. Un vienlaicīgi jūs esat arī militāra organizācija, kura visas savas darbības pakļauj valsts interesēm un ir Nacionālo bruņoto spēku sastāvā. Tas uzliek jums milzu atbildību, tas uzliek milzu atbildību arī valstij, valdībai, parlamentam un prezidentam, lai nodrošinātu zemessargu normālu funkcionēšanu.

Es gribētu teikt, ka mūs nevar pārsteigt visas šīs parādības, kuras ir veidojušās līdzās mūsu neatkarībai. Un tā ir likumu neievērošana, korumpētība, kontrabanda, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, mafija, rekets, krāpšana, zādzības, laupīšana. Tās ir visas tās parādības, pret kurām jūs jau kopš pašām pirmajām Latvijas pastāvēšanas dienām esat demonstrējuši stingru nostāju un, es pat teiktu, stingru mugurkaulu. Un daudzos gadījumos, tikai pateicoties zemessardzei, mēs esam spējuši izrādīt pretestību likvidēt visas šīs parādības tās pirmsākumos. Un man nav nekādu šaubu par to, ka nedrīkst būt pamata pesimismam, bet nedrīkstam arī aizvērt acis un neredzēt to, kas notiek mums visapkārt. Vienlaicīgi es gribu jums šodien izteikt vēlējumu, lai jūsu darba gaitā un konferences gaitā nerastos nekādas šaubas par Latvijas izvēlētā ceļa īstenošanas iespējām. Un tomēr jums vienmēr ir jāpatur prātā, ka ir spēki, uz kuriem var paļauties, bet ir arī spēki, ar kuriem mums jārēķinās, kuri nevēl Latvijai to labāko.

Es gribētu teikt, ka zemessardze ir izveidojusies par spēku, kas zināmā mērā veido valsts aizsardzības sistēmas pamatu. Jo ne tikai brīvprātība, bet arī jūsu zināšanas, jūsu profesionālā pieeja pēdējā gada laikā pelna atzinību. Un es domāju, ka šodien mums jāatzīmē arī tas, ka zemessargi ir spējīgi izvairīties no daudziem padomju armijā sazēlušiem negatīviem momentiem, un es šeit gribētu minēt tā saucamās ārpusreglamenta attiecības, kuras, paldies Dievam, zemessardzi, manuprāt, nav skārušas jeb, ja ir skārušas, tad mazā mērā. Un ticu, ka tas ir iespējams tieši tāpēc, ka zemessargiem galvenais nav materiālais atalgojums, bet galvenais ir gandarījums par savu līdzdalību valstij tik svarīgās norisēs, par savu devumu Latvijai šodien un rīt.

Sevišķi gribu atzīmēt ārrindas zemessargu nozīmīgumu un to ieguldījumu Latvijas tiesiskās un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā. Nevar nenovērtēt to, ka šis darbs tiek veikts no pamatdarba brīvajā laikā, bieži vien tērējot pat sev piederošos tik pieticīgos līdzekļus. Zemessargu ģimenēm nākas samierināties gan ar to, ka vīrs vai tēvs pēc darba vēl dodas zemessardzē, gan ar to, ka arī viņu domas bieži vien saistās ar tiem procesiem, kas valstī notiek. Un es domāju, ka zemessargiem ir arī bieži vien jāiznes uz saviem pleciem gan ekoloģisko, gan stihisko katastrofu smagums, jāveic bīstamais atmīnētāju darbs, par kuru jūs droši vien šodien arī runāsiet, pēdējā laikā mēs dzirdam arvien vairāk un vairāk.

Man sevišķi patīkami tikties ar jums vēl jo vairāk tāpēc, ka, stājoties prezidenta amatā, es uzņēmos arī zemessardzes priekšnieka pienākumus un man bija iespējams vērot šīs jūsu patriotiskās organizācijas attīstības gaitu. Un es zinu, kādi vīri un jaunekļi meklē un atrod ceļu uz zemessardzi. Un tāpēc man kā prezidentam šodien ir mierīgs prāts, gan atrodoties kopā ar jums no rīta baznīcā, gan šajās telpās, kad runāsim par zemessardzes nākotni. Un kaut arī mēs zinām, ka ne viss mums ir kārtībā, mēs zinām, ka notiek disciplīnas pārkāpumi, mēs zinām, ka viens otrs jauneklis vai vīrs neprot nēsāt ieroci, mēs zinām, ka viens otrs varbūt vēl neprot nostāties tā, kā tam pienākas būt, bet mēs zinām, ka pamatā latviešu vīri un latviešu jaunekļi to vienmēr ir darījuši ar godu un cieņas pilnu stāju.

Un, tiekoties ar jums, es gribētu novēlēt, lai jūs turpinātu šīs labās senās latviešu karavīru tradīcijas, un lai nekad jums nezustu atbildība par savu rīcību, par šīs rīcības sekām un lai šīs atbildības pamatā būtu dzimtenes mīlestība un jūsu pienākums. Es saprotu, ka mums vēl tāls ceļš ejams līdz pilnībai, bet es saprotu arī, ka cita ceļa šajās nostādnēs nav.

Droši vien daudzi no jums domā arī par to, kas patlaban notiek Latvijā. Bet es gribētu, lai jūs šodien varbūt parunātu vairāk par to, kas saistās ar jūsu darbu, ar jūsu devumu un ar jūsu ieguldījumu. Un nepārvērtīsim visus šos notikumus, kas ir ekonomikā, finansēs, banku sistēmā, par kaut kādu traģisku izņēmuma stāvokli, bet uzskatīsim, ka tas ir process, kuram mums ir jāiziet cauri. Jāiziet cauri caur nežēlīgiem pārbaudījumiem arī cilvēku raksturos, cilvēku godprātā un cilvēku attieksmē un attiecībās starp sevi.

Es gribētu jums novēlēt praktisku savu programmu realizācijas analīzi. Es gribētu jums novēlēt, lai jūs pārskatītu, kas ir izdarīts, un arī to, kas palicis neizdarīts. Un es gribētu jums novēlēt, lai jūs nekad, tāpat kā līdz šai dienai, nebūtu malā stāvētāji, bet diendienā spētu rūpēties par kārtību, drošību. Par Latvijas tautas drošību, par savas zemes, par savu bērnu drošību.

 

Ministru prezidenta

Māra Gaiļa runa

Zemessargi — Tēvijas sargi! Uz brīvprātības principiem apvienojušies visdažādāko profesiju un gadagājumu Latvijas Republikas uzticamie pilsoņi! Jūs pastāvīgi esat nomodā par Latvijas valsts aizsardzību, iekšējo kārtību un drošību. Tāpēc jums ir īpaša loma kā valsts būtības garantam, stāvot Latvijas Republikas neatkarības un patstāvības sardzē Latvijas Nacionālo bruņoto spēku sastāvā.

Zemessardze kā organizēts spēks izveidojusies pēc teritoriālā principa. Tās struktūra — vienības visos valsts novados līdz pat pagastiem — izņēmuma stāvokļa gadījumos ļauj iespējami ātri izvērst Zemessardzes spēkus aktīvai darbībai un nepieciešamības gadījumā iekļauties Nacionālo bruņoto spēku sastāvā kā pilnvērtīgai sastāvdaļai.

Pats par sevi saprotams, ka Zemessardzes un Latvijas armijas vienotība jāstiprina un sadarbība jāveido vēl ciešāka. Te ejami vairāki ceļi, un līdzšinējā prakse jau pierādījusi daudzu iespēju lietderību.

 

Tās ir armijas un zemessargu kopējas apmācības, virsnieku sagatavošana Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un Policijas akadēmijā, iespēju izmantošna ārvalstu militārajās mācību iestādēs, orientācija uz NATO pieņemtajiem stratēģijas, taktikas un strukturālajiem principiem.

Ar gandarījumu un pateicību varam atzīmēt, ka Zemessardzes pārstāvji ir arī Baltijas bataljona sastāvā.

Ar pateicību un augstu atzinību vērtējama Zemessardzes līdzdalība, piemēram, Ādažos, Zvārdē, apmācībās un citur.

Tālākai sadarbības padziļināšanai jāpasteidzina Valsts dienesta reorganizācija, kas paredz paplašināt Zemessardzes uzdevumus un nodrošināt arī iespēju mērķtiecīgākai līdzekļu izlietošanai.

Saprotams, ka Zemessardze pamatoti arī turpmāk grib redzēt un iedarbīgāk just pilnīgāku Aizsardzības ministrijas atbalstu, galvenokārt kā koordinatoru Zemessardzes rīcībai valsts aizsardzības koncepcijas īstenošanā.

Dabiski, ka zemessargu pienākumu godpilnai veikšanai jābūt atbilstošam materiālajam un tehniskajam nodrošinājumam. Samērā daudz jau ir paspēts izdarīt, taču joprojām aktuāls paliek jautājums — kā sagādāt atbilstošu ieroci katram zemessargam? Vienlaicīgi jāveido katra zemessarga augsta atbildība un pienākuma apziņa sava ieroča mērķtiecīgā lietošanā.

Zemessardzei aktuāls arī autotransporta jautājums, ko risinām un risināsim, izmantodami visas iespējas. Piemēram, pašreiz no Amerikas uz Latviju ceļā ir gandrīz pussimt armijas apvidus mašīnu, kas paredzētas arī Zemessardzei.

Zemessargu rezerve — jaunsargi, un to kustība vienlaicīgi modina un stiprina nacionālā patriotisma jūtas jauniešos, veido pienākuma apziņu sargāt savu tēvu zemi.

Ar jūsu sirdsdegsmi paveiktais un Zemessardzes izaugsmei veltītais ir stingrs pamats turpmākajam darbam, sarežģīto uzdevumu arvien sekmīgākam risinājumam augstā profesionālā līmenī.

Jāturpina un ciešāk jāsaauž Zemessardzes un policijas sadarbība. Varbūt pat lietderīgi būtu veidot īpašu programmu "Zemessardze — policija", kas ietvertu sadarbības virzienus, veidus, līdzekļus un paredzētu nepieciešamos resursus izvirzīto mērķu sasniegšanai.

Ministru kabinetā sagatavots apspriešanai noteikumu projekts par Zemessardzes līdzdalību valsts robežu sargāšanā. Kad šis projekts tiks pieņemts, tas noteiks turpmākos ceļus, līdzekļus un paņēmienus sadarbībai ar Robežapsardzības spēkiem.

Arī nākotnē Latvijas valsts un pašvaldību institūciju saprotošā attieksme nostiprinās Zemessardzi, lai tā jo sekmīgāk veiktu savus uzdevumus valsts, tautas un katra iedzīvotāja drošības sardzē.

Tautas atbalsts un cieņa ir lielākais gandarījums katram cilvēkam, kas brīvprātīgi ziedojis savu laiku un spēkus Tēvijas sardzei un dziļi izpratis jēgu vārdiem: "Gods kalpot Latvijai!"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!