• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas un finansu komitejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1995., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35189

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts un sociālo lietu komitejā

Vēl šajā numurā

30.05.1995., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas un finansu komitejā

Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komiteja vakar, 29.maijā, izskatīšanai valdības sēdē akceptējusi grozījumu projektu likumam par 1995.gada valsts budžetu. Tie paredz izdarīt tikai strukturālas izmaiņas valsts budžetā, pagaidām būtiski nemainot valsts budžeta ieņēmumus un izdevumus. Tos paredzēts noteikt attiecīgi 471,49 miljonu latu un 511,49 miljonu latu apmērā, bet valsts kopējo parādu 43 168 700 latu apmērā. Plānots samazināt, piemēram, Finansu, Iekšlietu un Satiksmes ministrijas izdevumus, palielinot izdevumus Zemkopības, Izglītības un zinātnes, kā arī Aizsardzības ministrijai.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēts noteikumu projekts par tabakas izstrādājumu marķēšanu, pārvadāšanu, uzglabāšanu un realizāciju. Ar tiem plānots noteikt, ka tabakas izstrādājumus Latvijā ļauts izgatavot, ievest un realizēt vairumtirdzniecībā tikai tām uzņēmējsabiedrībām un uzņēmumiem, kuri saņēmuši Finansu ministrijas speciālu atļauju. Turklāt šiem tabakas izstrādājumiem jābūt marķētiem ar noteikta parauga akcīzes nodokļu marku, kā arī uz paciņas jābūt informācijai par nikotīna un darvas daudzumu. Savukārt nemarķētos tabakas izstrādājumus pa Latvijas teritoriju atļauts pārvietot tikai tranzītā muitas darbinieku konvoja pavadībā. Valsts nodeva par tiesībām izgatavot un realizēt tabakas izstrādājumus būs robežās no 50 līdz 1500 latiem.

Atbalstīts priekšlikums par Latvijas Hipotēku un zemes bankas pamatkapitāla palielināšanu par 1,1 miljonu latu, šim mērķim izmantojot Privatizācijas fonda līdzekļus, kā arī pašas bankas rīcībā esošo uzkrāto kapitālu.

Atkārtoti izskatīts un akceptēts precizētais noteikumu projekts par beznodokļu tirdzniecības veikaliem. Šajos veikalos (lidostu un ostu muitas teritorijās) notiek ar nodokļiem neapliktu preču tirdzniecība. Noteikumu projektā noteikta beznodokļu veikalu atvēršanas, darbības un darbības pārtraukšanas kārtība.

Komiteja atbalstījusi priekšlikumu par finansu ministres Indras Sāmītes iecelšanu par Latvijas pilnvaroto pārstāvi Latvijas un Eiropas Kopienas, Latvijas un Dānijas, Latvijas un Itālijas īpašās palīdzības fondos. Ministrei uzdots reizi trīs mēnešos sniegt pārskatu par šajos fondos esošo līdzekļu izlietošanu. Piemēram, Eiropas Kopienas un Latvijas īpašajā palīdzības fondā pašlaik ir 14 726 lati, Itālijas un Latvijas īpašās palīdzības fondā — 1144 lati, Dānijas un Latvijas īpašās palīdzības fondā — 33 626 lati.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēta kārtība, kādā tiks iekasēta transporta līdzekļu ikgadējā nodeva. Dokumenti par nodevas nomaksu būs jāuzrāda, veicot transporta līdzekļa ikgadējo tehnisko apskati, veicot reģistrāciju, pārreģistrāciju, noņemot transporta līdzekli no uzskaites. Dokumentā par valsts nodevas nomaksu būs jāuzrāda transporta līdzekļa īpašnieka vārds un uzvārds vai organizācijas nosaukums, transporta līdzekļa marka un modelis, transporta līdzekļa valsts numurs, maksājuma veids un laika posms, maksājuma apmērs un nodevas saņēmējs.

Komiteja atbalstījusi arī kārtību, kādā finansējama Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija. To plānots uzturēt no pašu apdrošināšanas sabiedrību līdzekļiem, tām maksājot 1 procentu no saņemto prēmiju kopējās summas.

Līdz šā gada beigām deklarācijas privatizācijas sertifikātu saņemšanai varēs iesniegt tie Latvijas iedzīvotāji, kuriem atcelti sertifikātu saņemšanas ierobežojumi, kuriem līdz pagājušā gada beigām atcelti ierobežojumi reģistrēties iedzīvotāju reģistrā un kuri ieguvuši tiesības reģistrēties iedzīvotāju reģistrā pilsoņa statusā. Šādu priekšlikumu izskatīšanai valdības sēdē akceptējusi Ekonomikas un finansu komiteja.

Komiteja piekritusi arī noteikt ievedmuitu 0 procenta apmērā pārtikas kviešiem, kurus Labības birojs iepērk valsts rezerves vajadzībām.

Ar nākamā gada 1.janvāri jāpārtrauc tādu sadzīves radioelektroniskās aparatūras, sadzīves elektroaparātu un elektroierīču pārdošana, kura nav sertificēta. Šādu valdības lēmumprojektu akceptējusi Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komiteja. Sertificēšanu uzticēts veikt Latvijas Nacionālajam standartizācijas un metroloģijas centram. Iekārtām vajadzēs atbilst dzīvības, veselības un vides drošuma un nekaitīguma rādītājiem.

Atbalstīts priekšlikums par to, ka visām valsts pārvaldes iestādēm jāiesniedz Valsts statistikas komitejai par visu šo institūciju savāktā, apkopotā un uzkrātā statistiskā informācija. Šī informācija precizējama divas reizes gadā.

Komiteja atbalstījusi priekšlikumu par 11 valsts īpašuma objektu nodošanu pašvaldībām. To skaitā ir dzīvojamās mājas, kuras netiek privatizētas, veicot agroservisa uzņēmumu privatizāciju.

Zemkopības ministrijas pārziņā komiteja piekritusi atstāt Ventspils ostas rūpnīcu un valsts uzņēmumu "Saurieši", jo tie nepieciešami, lai sekmētu lauksaimniecības sektora attīstību valstī. Iepriekš šos uzņēmumus bija paredzēts nodot Valsts īpašuma fonda pārziņā.

Komitejā izskatīja arī vairāku citu nekustamo īpašumu turpmāko piederību. Tika aplūkoti objekti: Rīgā, Citadeles ielā 7 (43.korpuss), Smilšu ielā 18, Brīvības bulvārī 188 un Jūrmalā (Bulduros), Edinburgas prospektā 75.

MK Preses departaments

 

Vakar pie Ministru prezidenta Māra Gaiļa darba apspriedē bija pulcējušies Rūpniecības uzņēmumu direktoru padomes locekļi (vidējā attēlā). Tapat vakar Vides aizsardzības un reģionālās attistības ministrijā valsts ministrs Indulis Emsis tikās ar Somijas Vides ministrijas Baltijas un Austrumeiropas valstu projekta vadītāja Jako Hentonenu (apakšējā attēlā pa labi).

Foto: Arnis Blumbergs un

Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!