• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta - pēc tāla ceļa, no Ungārijas Republikas un Amerikas Savienotajām Valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.1995., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien pie Jums dodas arī "Latvijas Vēstnesis. Dokumenti"

Vēl šajā numurā

31.05.1995., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta — pēc tāla ceļa, no Ungārijas Republikas un Amerikas Savienotajām Valstīm

Akreditācijas vizītē — jaunais Ungārijas vēstnieks

Vakar, 30.maijā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis pieņēma akreditācijas vēstuli no Ungārijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikā Ģorģa Krausa (Krausz György).

Pasniedzot akreditācijas vēstuli, Ģorģs Krauss izteica gandarījumu par iespēju strādāt Latvijā un nodeva sveicienus un vislabākos novēlējumus no Ungārijas Republikas prezidenta Gonca Arpada un apliecināja viņa apņēmību apmeklēt Baltijas valstis. Kā minēja vēstnieks, Ungārijas un Latvijas ārpolitikas nospraustajos mērķos saskatāmi daudzi kopīgi saskarsmes punkti, kas dod iespēju vienoti darboties starptautiskajā arēnā un izteica gatavību konsultācijām kopīgi analizēt jautājumus, kuri abpusēji tiek uzskatīti par vienlīdz svarīgiem.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis apsveica Ģorģu Krausu ar iecelšanu vēstnieka amatā Latvijas Republikā un novēlēja panākumus šai darbā. Valsts prezidents izteica cerību, ka Ģ.Krauss, būdams par vēstnieku Igaunijā, jau ir iepazinies ar situāciju Baltijas valstīs. Pats svarīgākais būtu tuvākajā laikā panākt galīgu vienošanos to daudzo līgumu jautājumos, kuri ir veiksmīgi iesākti un kuru īstenošana jaunajam vēstniekam jāveicina. Prezidents izteica arī pateicību iepriekšējam Ungārijas vēstniekam, kas, atrazdamies šajā amatā, arī padarījis ļoti daudz.

Pēc akreditācijas ceremonijas sarunā ar Valsts prezidentu vēstnieks teica, ka tuvākajā laikā diemžēl nebūs iespējams atvērt vēstniecību Latvijā, jo finansiālo grūtību dēļ Ungārijas valdība pārtrauc vēstniecību darbību septiņās valstīs. Vēl vēstnieks informēja par Ungārijā notiekošajām diskusijām tautas vēlētā prezidenta sakarā.

Kā atzīmēja Guntis Ulmanis, tieši tādas pašas aktivitātes notiek arī Latvijā. Sarunas gaitā Valsts prezidents un Ungārijas vēstnieks apmainījās ar domām par iestāšanos NATO un pārrunāja iespējamo abu valstu sadarbību kultūrā, izglītībā un mākslā.

Valsts prezidenta Kanceleja

 

Ģorģs Krauss (György Krausz), Ungārijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā, dzimis 1947. gada 19. jūlijā Debrecenā, Ungārijā. Viņš beidzis Košut Lajoša Debrecenas universitātes Filoloģijas fakultāti, iegūstot ungāru un vācu valodas un literatūras pedagoga, kā arī somu – ugru valodu pasniedzēja diplomu. Pēc tam Ģorģs Krauss studēja Politiskās akadēmijas Starptautiskās politikas fakultātē, ko beidza 1987. gadā. Kopš 1970. gada viņš strādā Ungārijas Ārlietu ministrijā. 1991. gadā Ģ.Krausu iecēla par Budapeštas Lordmēra kancelejas starptautisko attiecību departamenta ģenerāldirektoru. Viņš vairākkārt dažādos amatos strādājis Ungārijas vēstniecībā Helsinkos, bijis Ungārijas vēstniecības Vīnē pirmais padomnieks. Kopš 1994. gada novembra Ģorģs Krauss ir Ungārijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Somijā, vēlāk viņš līdzīgā amatā tika akreditēts arī Igaunijā, Lietuvā un vakar — Latvijā.

Tūlīt pēc akreditācijas raksta iesniegšanas ceremonijas Saeimas namā un sarunas ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Ģorģs Krauss, Ungārijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā, sniedza savu pirmo interviju "Latvijas Vēstnesim":

— Jūsu ekselence, kādi būs jūsu pirmie soļi augstajā vēstnieka amatā Latvijā?

— Man būs jāveic ļoti daudzi un dažādi uzdevumi. No sarunas ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu izrietēja, ka ir daudz jautājumu, kurus mums nepieciešams risināt. Tajā pašā laikā mēs konstatējām, ka mūsu valstī nav atklātu neatrisinātu problēmu. Visi iepriekšējo gadu sadarbības laikā sagatavotie līgumi ir parakstīti, un šobrīd ir viss nepieciešamais, lai arī turpmāk šādi līgumi tiktu izstrādāti un parakstīti. Visi šie līgumi būs saistīti ar dažādu saimniecisko un kultūras jautājumu risināšanu. Tieši tāpēc, ka uz šo līgumu pamata būs iespējama cieša turpmākā sadarbība saimnieciskajā dzīvē, arī pilsoņu attiecību tālāka veidošana. Turklāt mēs pārrunājām augstākā līmeņa tikšanās iespēju prezidentiem, Ministru kabineta locekļiem, tika pārrunāta koru, deju kolektīvu un citu mākslas institūciju turpmākā sadarbība. Tas viss kopumā arī veido mūsu valstu savstarpējās attiecības.

— Paldies par interviju "Latvijas Vēstnesim"! Labu veiksmi jūsu atbildīgo pienākumu pildīšanā!

— Paldies par vēlējumu!

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

Ciemos — Draudzīgā aicinājuma veterāns

Pēc Otrā pasaules kara pirmo reizi apmeklējot Latviju, vakar, 30. maijā, Valsts prezidenta Kancelejā ieradās Pauls Bukāns (viņš dzīvo ASV Vašingtonas štatā).

Tā kā Pauls Bukāns ir bijis Draudzīgā aicinājuma darbinieks līdz pat Latvijas okupācijas sākumam 1940. gadā, viņš prezidenta Kancelejas vadītājam Ivaram Milleram pastāstīja, kā toreiz notikusi šī aicinājuma īstenošana, kādas grāmatas un citas veltes dāvinātas mācību iestādēm. Atsaucību šim pasākumam Pauls Bukāns salīdzināja ar varenu vilni, kas pārvēlies visai Latvijai.

Sarunā brīdi piedalījās arī Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Viņš ar interesi ieklausījās Paula Bukāna atmiņās.

Valsts prezidenta Kanceleja, K.G.

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!