• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Liepājas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājas pilsētas domes 2024. gada 18. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 14 "Par Liepājas valstspilsētas pašvaldības materiālo atbalstu audžuģimenei". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2024., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/op/2024/105.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 22

Liepājas valstspilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi

Vēl šajā numurā

31.05.2024., Nr. 105

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Liepājas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 14

Pieņemts: 18.04.2024.

OP numurs: 2024/105.10

2024/105.10
RĪKI

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 14

Liepājā 2024. gada 18. aprīlī (prot. Nr. 4, 7. §)

Par Liepājas valstspilsētas pašvaldības materiālo atbalstu audžuģimenei

PRECIZĒTI
ar Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 23. maija lēmumu Nr. 198/5

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija
noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi"
78. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Liepājas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) materiālā atbalsta audžuģimenēm vai specializētām audžuģimenēm (turpmāk – audžuģimene) veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Materiālā atbalsta veidi audžuģimenei ir:

2.1. atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu;

2.2. pabalsts bērna uzturam;

2.3. pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam;

2.4. pabalsts mācību piederumu iegādei bērnam;

2.5. pabalsts bērna veselības uzlabošanai;

2.6. pabalsts sadzīves apstākļu uzlabošanai;

2.7. veselības apdrošināšanas polise audžuģimenei.

3. Materiālais atbalsts tiek piešķirts, neizvērtējot bērna un audžuģimenes materiālo situāciju.

4. Tiesības saņemt noteikumu 2.1. apakšpunktā noteikto materiālo atbalstu ir audžuģimenei, kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir pašvaldības administratīvajā teritorijā un kurā ar pašvaldības iestādes "Liepājas bāriņtiesa" (turpmāk – Liepājas bāriņtiesa) lēmumu ir ievietots bērns.

5. Tiesības saņemt noteikumu 2.1. apakšpunktā noteikto materiālo atbalstu, ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi un noteikumu 2.2.–2.5. apakšpunktā noteikto materiālo atbalstu, ir audžuģimenei, kurā ar Liepājas bāriņtiesas lēmumu ir ievietots bērns.

6. Tiesības saņemt noteikumu 2.6. apakšpunktā noteikto pabalstu ir audžuģimenei, kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir pašvaldības administratīvajā teritorijā un kuras aprūpē vismaz trīs gadus pēdējo piecu gadu laikā ar Liepājas bāriņtiesas lēmumu ir bijuši ievietoti bērni.

7. Tiesības saņemt noteikumu 2.7. apakšpunktā noteikto materiālo atbalstu ir audžuģimenei, kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir pašvaldības administratīvajā teritorijā un kurā vismaz sešus mēnešus pēdējā kalendārā gada laikā ar Liepājas bāriņtiesas lēmumu ir bijuši ievietoti bērni.

8. Materiālo atbalstu piešķir audžuģimenei, kura ir noslēgusi līgumu ar pašvaldības iestādi "Liepājas Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests) par bērna ievietošanu audžuģimenē, neizvērtējot bērna un audžuģimenes materiālo situāciju.

II. Materiālā atbalsta pieprasīšanas un saņemšanas kārtība

9. Lai saņemtu noteikumu 2.4.–2.7. apakšpunktos noteikto materiālo atbalstu, audžuģimenes pārstāvis vēršas Sociālajā dienestā ar Sociālajam dienestam adresētu iesniegumu, kurā norāda vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, oficiālo elektronisko adresi vai elektroniskā pasta adresi, tālruņa numuru, kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numuru, audžuģimenē ievietotā bērna, par kuru tiek pieprasīts materiālais atbalsts, vārdu, uzvārdu, personas kodu un materiālā atbalsta veidu.

10. Audžuģimenes pārstāvis iesniegumam pievieno dokumentus, kuri saskaņā ar noteikumu nosacījumiem nepieciešami pieprasītā materiālā atbalsta piešķiršanai.

11. Sociālais dienests pēc iesnieguma un citu dokumentu saņemšanas tos izvērtē, pārbauda pieprasījumā norādīto informāciju, nepieciešamības gadījumā apsekojot audžuģimeni dzīvesvietā, un pieņem lēmumu par materiālā atbalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt materiālo atbalstu.

12. Noteikumu 2.1.–2.3. apakšpunktos noteikto materiālo atbalstu saņemšanai, kā arī noteikumu 2.1. apakšpunktā noteiktā materiālā atbalsta saņemšanai, ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, iesniegums un papildus dokumenti nav jāiesniedz un atsevišķs lēmums materiālā atbalsta piešķiršanai netiek pieņemts.

13. Audžuģimenei piešķirto materiālo atbalstu Sociālais dienests pārskaita iesniegumā norādītajā kredītiestādes norēķinu kontā, ja noteikumos nav noteikts citādi.

III. Atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu

14. Atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu apmērs ir 150 euro mēnesī. Ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, atlīdzības apmēru par audžuģimenes pienākumu pildīšanu nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumos "Audžuģimenes noteikumi" 77.2. apakšpunktā minēto atlīdzības apmēru mēnesī.

15. Atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu piešķir un izmaksā audžuģimenes pārstāvim, ar kuru ir noslēgts līgums par bērna ievietošanu audžuģimenē, par iepriekšējo mēnesi līdz kārtējā mēneša 16. datumam, sākot ar dienu, kad bērns ievietots audžuģimenē.

16. Pašvaldības atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu izmaksu pārtrauc:

16.1. ja bērns sasniedzis pilngadību;

16.2. beidzies līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē termiņš;

16.3. bērna uzturēšanās audžuģimenē izbeigta pirms līgumā par bērna ievietošanu audžuģimenē noteiktā termiņa saskaņā ar Liepājas bāriņtiesas un audžuģimenes vienošanos;

16.4. Sociālajam dienestam vienpusēji atkāpjoties no līguma, ja Liepājas bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna uzturēšanās izbeigšanu audžuģimenē;

16.5. ja bērns ir nodots adoptētāju aprūpē un uzraudzībā līdz adopcijas apstiprināšanai tiesā. Sociālais dienests atlīdzības izmaksu atjauno pēc rakstiskas informācijas saņemšanas no Liepājas bāriņtiesas par bērna aprūpes un uzraudzības izbeigšanu adoptētāju ģimenē un bērna atgriešanu audžuģimenē.

17. Atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu saņēmējam ir pienākums ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā informēt Sociālo dienestu par apstākļiem, kas ir par iemeslu atlīdzības apmēra pārrēķinam vai izmaksas pārtraukšanai.

18. Ja atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu saņēmējs nav informējis Sociālo dienestu par noteikumu 17. punktā minētajiem apstākļiem, bet atlīdzība ir izmaksāta nepamatoti, atlīdzības saņēmējam ir pienākums nepamatoti izmaksāto summu atmaksāt Sociālajam dienestam.

IV. Pabalsts bērna uzturam

19. Pabalsta bērna uzturam apmērs ir 300 euro mēnesī katram audžuģimenē ievietotam bērnam. Par nepilnu mēnesi pabalsta bērna uzturam apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam.

20. Pabalstu bērna uzturam par kārtējo mēnesi izmaksā līdz 16. datumam audžuģimenes pārstāvim, ar kuru ir noslēgts līgums par bērna ievietošanu audžuģimenē.

21. Pabalsta bērna uzturam izmaksu pārtrauc:

21.1. ja bērns sasniedzis pilngadību;

21.2. beidzies līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē termiņš;

21.3. bērna uzturēšanās audžuģimenē izbeigta pirms līgumā par bērna ievietošanu audžuģimenē noteiktā termiņa saskaņā ar bāriņtiesas un audžuģimenes vienošanos;

21.4. Sociālajam dienestam vienpusēji atkāpjoties no līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē, ja Liepājas bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par bērna uzturēšanās izbeigšanu audžuģimenē;

21.5. ja bērns ir nodots adoptētāju aprūpē un uzraudzībā līdz adopcijas apstiprināšanai tiesā. Sociālais dienests pabalsta izmaksu atjauno pēc rakstiskas informācijas saņemšanas no Liepājas bāriņtiesas par bērna aprūpes un uzraudzības izbeigšanu adoptētāju ģimenē un bērna atgriešanu audžuģimenē.

22. Pabalsta bērna uzturam saņēmējam ir pienākums ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā informēt Sociālo dienestu par apstākļiem, kas ir par iemeslu pabalsta apmēra pārrēķinam vai pabalsta izmaksas pārtraukšanai.

23. Ja pabalsta bērna uzturam saņēmējs nav informējis Sociālo dienestu par noteikumu 22. punktā minētajiem apstākļiem, bet ir saņēmis pabalstu, pabalsta saņēmējam ir pienākums nepamatoti saņemto pabalsta summu atmaksāt Sociālajam dienestam.

V. Pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam

24. Pabalsta bērna apģērba un apavu iegādei apmērs ir līdz 220 euro gadā.

25. Pabalsta mīkstā inventāra iegādei apmērs ir līdz 80 euro gadā.

26. Sociālais dienests pabalsta bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmēru nosaka atbilstoši bērna vajadzībām, nepieciešamības gadījumā apsekojot audžuģimeni dzīvesvietā un novērtējot bērna vajadzības.

27. Ja bērns ievietots citas pašvaldības administratīvā teritorijā dzīvojošā audžuģimenē, Sociālais dienests pieprasa atzinumu par bērna vajadzībām tās pašvaldības sociālajam dienestam, kuras teritorijā audžuģimene ir deklarējusi dzīvesvietu.

28. Ja bērns pārtrauc uzturēties audžuģimenē, par pašvaldības līdzekļiem iegādātais apģērbs, apavi, mīkstais inventārs, kā arī personiskās mantas, kuras bērns paņēmis līdzi no iepriekšējās dzīvesvietas, paliek viņa lietošanā.

VI. Pabalsts mācību piederumu iegādei bērnam

29. Pabalsta mācību piederumu iegādei apmērs ir līdz 100 euro gadā.

30. Pabalstu mācību piederumu iegādei ir tiesības saņemt par katru audžuģimenē ievietotu bērnu, kurš mācās vispārējās izglītības iestādē, sākot no 1. klases, vai profesionālās izglītības iestādē.

31. Pabalstu mācību piederumu iegādei Sociālais dienests var piešķirt un izmaksāt pa daļām, atbilstoši bērna vajadzībām.

VII. Pabalsts bērna veselības uzlabošanai

32. Pabalsta bērna veselības uzlabošanai apmērs ir līdz 100 euro gadā.

33. Pabalstu bērna veselības uzlabošanai piešķir:

33.1. par veselības aprūpes pakalpojumiem;

33.2. par redzi un dzirdi koriģējošu preču iegādi.

34. Pabalsta saņemšanai audžuģimenes pārstāvis papildus noteikumu 9. punktā noteiktajam iesniedz:

34.1. ģimenes ārsta vai ārsta speciālista izsniegtu izrakstu no bērna medicīniskās kartes par veselības aprūpes pakalpojuma nepieciešamību;

34.2. izdevumus apliecinošus dokumentus (kases čeks, stingrās uzskaites kvīts) vai dokumentu kopijas, uzrādot oriģinālus, kuros norādīts pakalpojuma saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, maksājuma mērķis, datums, summa. Izdevumus apliecinošam dokumentam ir jābūt izsniegtam kalendārajā gadā, kurā pabalsts tiek pieprasīts.

VIII. Pabalsts sadzīves apstākļu uzlabošanai

35. Pabalsta sadzīves apstākļu uzlabošanai apmērs ir līdz 1500 euro.

36. Pabalstu sadzīves apstākļu uzlabošanai piešķir vienu reizi piecos gados mantiskā veidā remontmateriālu un sadzīves priekšmetu iegādei.

37. Audžuģimenes pārstāvis iesniedz Sociālajā dienestā dokumentus, kas apliecina remontmateriālu un sadzīves priekšmetu iegādes nepieciešamību.

38. Pabalstu sadzīves apstākļu uzlabošanai izmaksā, apmaksājot pakalpojuma sniedzēja vai preču pārdevēja izsniegtu rēķinu.

IX. Veselības apdrošināšanas polise audžuģimenei

39. Iesniegumu veselības apdrošināšanas polises saņemšanai audžuģimene iesniedz Sociālajā dienestā, sākot no kalendārā gada 1. decembra līdz nākamā gada 15. janvārim.

40. Veselības apdrošināšanas polisi audžuģimenei piešķir uz kalendāro gadu.

41. Veselības apdrošināšanas polisi nepiešķir, ja audžuģimenes pārstāvja rīcībā ir cita veselības apdrošināšanas polise.

42. Audžuģimenei nekavējoties ir jāatgriež veselības apdrošināšanas polise Sociālajam dienestam, ja tai ar bāriņtiesas lēmumu ir atņemts vai izbeigts audžuģimenes statuss.

X. Noslēguma jautājums

43. Atzīt par spēku zaudējušiem Liepājas pilsētas domes 2017. gada 9. novembra saistošos noteikumus Nr. 21 "Liepājas pilsētas pašvaldības palīdzība audžuģimenei" (Latvijas Vēstnesis, 2017, 251. nr.; 2018, 239. nr.).

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš

 

Saistošo noteikumu "Par Liepājas valstspilsētas pašvaldības materiālo atbalstu audžuģimenei"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Pašvaldību likuma, kas stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī, pārejas noteikumu 6. punktu, dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam, piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar likumu.

Ņemot vērā to, ka likums "Par pašvaldībām" ir zaudējis spēku, spēku zaudē arī Liepājas pilsētas domes 2017. gada 9. novembra saistošo noteikumu Nr. 21 "Liepājas pilsētas pašvaldības palīdzība audžuģimenei" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 21) izdošanas tiesiskais pamatojums un ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" (turpmāk – Audžuģimenes noteikumi) 78. punkta nosacījumiem, pabalstu bērna uzturam un pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenei izmaksā no tās pašvaldības budžeta līdzekļiem, kura noslēgusi līgumu ar audžuģimeni. Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā noteikts, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Saistošie noteikumi "Par Liepājas valstspilsētas pašvaldības materiālo atbalstu audžuģimenei" (turpmāk – saistošie noteikumi) ir izstrādāti ar mērķi sniegt atbalstu audžuģimenēm un veicināt ģimeniskas vides nodrošināšanu bērnam uz laiku, kamēr bērns var atgriezties savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, līdz bērna aizbildnības nodibināšanai vai adopcijai.

Saistošie noteikumi nosaka Liepājas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) nodrošinātā materiālā atbalsta veidus audžuģimenēm, materiālā atbalsta apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Saistošajos noteikumos noteikti šādi materiālā atbalsta veidi audžuģimenēm:

• atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu;

• pabalsts bērna uzturam;

• pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam;

• pabalsts mācību piederumu iegādei bērnam;

• pabalsts bērna veselības uzlabošanai;

• pabalsts sadzīves apstākļu uzlabošanai;

• veselības apdrošināšanas polise audžuģimenei.

Saistošie noteikumi pēc būtības negroza šobrīd pašvaldībā ar saistošajiem noteikumiem Nr. 21 noteikto regulējumu attiecībā uz pašvaldības materiālā atbalsta audžuģimenei veidus un apmēru.

Pašvaldības noteiktais materiālais atbalsts – atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu – tiek piešķirts papildus valsts noteiktajai atlīdzībai par audžuģimenes pienākumu pildīšanu (valsts sociālā pabalsta apmērs par audžuģimenes pienākumu pildīšanu šobrīd noteikts: par vienu audžuģimenē ievietoto bērnu atlīdzības apmērs mēnesī ir vienāds ar bērna kopšanas pabalsta apmēru personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, t.i., 171 euro; ja audžuģimenē ir ievietoti divi bērni, atlīdzības apmēram piemēro koeficientu 1,3, ja trīs bērni un vairāk – koeficientu 1,6). Saistošajos noteikumos noteiktais materiālais atbalsts par audžuģimenes pienākumu pildīšanu ir 150 euro mēnesī – tā ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva, un tās mērķis ir veicināt audžuģimeņu kustības attīstību pašvaldībā, sniedzot materiālu atbalstu tieši pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvojošām un šeit dzīvesvietu deklarējušām audžuģimenēm.

No pašvaldības budžeta līdzekļiem izmaksājamā pabalsta bērna uzturam un pabalsta bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenei minimālais apmērs noteikts Audžuģimenes noteikumos (tas mēnesī nedrīkst būt mazāks par 215,00 euro par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai un 258,00 euro par bērnu vecumā no septiņiem gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai). Pabalsta bērna uzturam apmērs tiek saglabāts līdzšinējā apmērā – 300 euro mēnesī katram audžuģimenē ievietotam bērnam, neatkarīgi no bērna vecuma.

Audžuģimenes noteikumi nosaka, ka pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenei izmaksā no tās pašvaldības budžeta līdzekļiem, kura noslēgusi līgumu ar audžuģimeni. Pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei tiek noteikts iepriekšējā apmērā – apģērba un apavu iegādei līdz 220 euro gadā, mīkstā inventāra iegādei līdz 80 euro gadā.

Pabalsts mācību piederumu iegādei bērnam, pabalsts bērna veselības uzlabošanai, pabalsts sadzīves apstākļu uzlabošanai un veselības apdrošināšanas polise audžuģimenei ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva, to apmērs ar saistošajiem noteikumiem netiek mainīts:

• pabalsts bērnam mācību piederumu iegādei ir līdz 100 euro gadā,

• pabalsts bērna veselības uzlabošanai ir līdz 100 euro gadā,

• pabalsts sadzīves apstākļu uzlabošanai ir līdz 1500 euro, to piešķir vienu reizi piecos gados mantiskā veidā remontmateriālu un sadzīves priekšmetu iegādei,

• veselības apdrošināšanas polises audžuģimenei tiek piešķirtas atbilstoši pašvaldības rīkotās iepirkuma procedūras par veselības apdrošināšanas pakalpojumu nodrošināšanu rezultātiem.

Ņemot vērā Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumos Nr. 355 "Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centra noteikumi" (turpmāk – Atbalsta centra noteikumi) ārpusģimenes atbalsta centriem uzticētās funkcijas, saistošo noteikumu projekts neparedz nodrošināt sociālā atbalsta programmu audžuģimenei. Audžuģimeņu noteikumi un Atbalsta centra noteikumi nosaka, ka audžuģimenes ārpusģimenes atbalsta centrā var saņemt sociālā darbinieka konsultācijas, psihologa konsultācijas, atbalsta grupas, ikgadējās zināšanu pilnveides mācības, atsevišķos gadījumos arī citu speciālistu konsultācijas (atbilstoši audžuģimenes atbalsta un tajā ievietotā bērna individuālās attīstības plānam), ārpusģimenes atbalsta centrs organizē bērna tikšanos ar bioloģiskajiem vecākiem un citiem radiniekiem.

Saistošo noteikumu projekts neparedz nodrošināt atelpas brīža pakalpojumu audžuģimenei.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Materiālais atbalsts audžuģimenēm tiek finansēts no pašvaldības budžeta līdzekļiem un tā apjoms ir atkarīgs no pašvaldības finansiālajām iespējām.

Pašvaldības plānotais budžets saistošajos noteikumos noteiktā materiālā atbalsta nodrošināšanai audžuģimenēm 2024. gadā kopā ir 314 890 euro.

Papildu budžeta līdzekļi 2024. gadā materiālā atbalsta nodrošināšanai audžuģimenēm nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums attiecas un pozitīvi ietekmēs audžuģimenes, kurās ar Liepājas bāriņtiesas lēmumu ievietots bērns un kurām ar Liepājas Sociālo dienestu noslēgts līgums par bērna ievietošanu audžuģimenē. Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošajiem noteikumiem nebūs ietekme uz kopējo administratīvo slogu, jo netiek veidotas jaunas institūcijas un netiek noteikti jauni pienākumi. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Liepājas Sociālais dienests.

Audžuģimenēm administratīvais slogs nemainās, kā arī nav paredzamas papildu administratīvo procedūru izmaksas, jo nemainās tiesības, pienākumi un veicamās darbības.

Institūcija, kurā audžuģimene vai tās pārstāvis var vērsties jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu, ir Liepājas Sociālais dienests.

Saistošajos noteikumos noteiktā materiālā atbalsta saņemšanas kārtība neatšķiras no saistošajos noteikumos Nr. 21 noteiktās kārtības, t.i., materiālo atbalstu piešķir audžuģimenei, kura ir noslēgusi līgumu ar Liepājas Sociālo dienestu par bērna ievietošanu audžuģimenē. Lai saņemtu saistošo noteikumu 2.4.–2.7. apakšpunktos noteikto materiālo atbalstu, audžuģimenes pārstāvis iesniedz Liepājas Sociālajā dienestā iesniegumu un dokumentus, kuri saskaņā ar saistošo noteikumu nosacījumiem nepieciešami pieprasītā materiālā atbalsta piešķiršanai.

Pēc iesnieguma un citu dokumentu saņemšanas Liepājas Sociālais dienests tos izvērtēs, nepieciešamības gadījumā apsekojot audžuģimeni dzīvesvietā, un pieņems lēmumu par materiālā atbalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt materiālo atbalstu. Par pieņemto lēmumu Liepājas Sociālais dienests informēs audžuģimeni.

Lai audžuģimene, kura ir noslēgusi līgumu ar Liepājas Sociālo dienestu par bērna ievietošanu audžuģimenē, saņemtu saistošo noteikumu 2.1.–2.3. apakšpunktos noteikto materiālo atbalstu, kā arī noteikumu 2.1. apakšpunktā noteikto materiālo atbalstu, ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, iesniegums un papildus dokumenti nav jāiesniedz un atsevišķs lēmums materiālā atbalsta piešķiršanai netiek pieņemts.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktās pašvaldības funkcijas izpildei – īstenot bērnu tiesību un interešu aizsardzību. Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta Liepājas Sociālā dienesta esošo funkciju un uzdevumu ietvaros, nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo institūciju reorganizācija.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Liepājas Sociālā dienesta darbinieki, slēdzot līgumu ar audžuģimeni, pieņemot un izskatot iesniegumus, pieņemot lēmumu un nodrošinot materiālā atbalsta izmaksu. Lēmuma apstrīdēšanas gadījumā lēmuma pieņemšanu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā nodrošina Liepājas Sociālā dienesta direktors.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt atbalstu audžuģimenēm, un paredz tikai to, kas ir nepieciešams norādītā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2024. gada 21. marta līdz 2024. gada 4. aprīlim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.liepaja.lv, paredzot iespēju ikvienam interesentam iesniegt savus priekšlikumus un komentārus, kā arī informācija tika izvietota pašvaldības telpās Rožu ielā 6 apmeklētājiem pieejamā vietā. Noteiktā termiņa ietvaros priekšlikumi par saistošo noteikumu projektu redakciju netika saņemti.

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!