• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Salaspils novada domes 2024. gada 16. maija saistošie noteikumi Nr. 11/2024 "Pašvaldības atbalsts daudzbērnu ģimenēm Salaspils novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2024., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/op/2024/105.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Siguldas novada domes saistošie noteikumi Nr. 22

Par kārtību, kādā Siguldas novada pašvaldība līdzfinansē pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajā izglītības iestādē un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam

Vēl šajā numurā

31.05.2024., Nr. 105

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Salaspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 11/2024

Pieņemts: 16.05.2024.

OP numurs: 2024/105.12

2024/105.12
RĪKI

Salaspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 11/2024

2024. gada 16. maijā

Pašvaldības atbalsts daudzbērnu ģimenēm Salaspils novadā

Apstiprināti Salaspils novada domes sēdē
2024. gada 16. maijā
(prot. Nr. 9, 2. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Salaspils novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) sniedz finansiālu un cita veida atbalstu daudzbērnu ģimenēm, bērnu fiziskās attīstības veicināšanā, radošā darbībā, prasmju apgūšanā kultūras un mākslas jomā, kā arī samazina daudzbērnu ģimenēm izdevumus par bērnu uzturēšanos pirmsskolas izglītības un vispārējās izglītības iestādēs.

2. Daudzbērnu ģimene šo noteikumu izpratnē ir ģimene, kurai piešķirts daudzbērnu ģimenes statuss atbilstoši Salaspils novada domes saistošajiem noteikumiem, kas reglamentē Salaspils novada pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtību.

II. Finansiālā atbalsta apmērs, tā piešķiršanas noteikumi un kārtība

3. Pašvaldības finansiālais atbalsts noteikts ne vairāk kā 15 euro vienā kalendārā mēnesī katram bērnam, kurš iekļauts pašvaldības daudzbērnu ģimeņu reģistrā.

4. Noteikumu 3. punktā noteikto atbalstu ģimenei piešķir kā kompensāciju par vecāku apmaksātiem bērnam kalendārajā mēnesī sniegtajiem ar bērna audzināšanu un izglītošanu saistītiem šādiem pakalpojumiem (turpmāk – pakalpojums):

4.1. par ēdināšanas pakalpojumiem pirmsskolas izglītības iestādē, tajā skaitā, vasaras periodā;

4.2. par bērna dalību maksas pulciņos (kolektīvos) pašvaldības kultūras iestādēs, izņemot vasaras mēnešos (jūnijā, jūlijā, augustā);

4.3. par bērna interešu izglītības programmu vai profesionālās ievirzes programmu apguvi pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs, izņemot vasaras mēnešos (jūnijā, jūlijā, augustā);

4.4. par bērna dalību privātajos pašvaldības licencētajos interešu izglītības pulciņos Salaspils novadā vai ārpus tā, ja šāds pakalpojums nav pieejams Salaspils novadā, izņemot vasaras mēnešos (jūnijā, jūlijā, augustā);

4.5. par bērna dalību nometnē, kas reģistrēta nometņu reģistrā Valsts izglītības satura centra tīmekļvietnē: www.nometnes.gov.lv;

4.6. par bērna dalību izglītības iestādes īstenotajās interešu izglītības programmās vai profesionālās ievirzes programmās, izņemot vasaras mēnešos (jūnijā, jūlijā, augustā).

5. Lai saņemtu pašvaldības finansiālo atbalstu, viens no vecākiem vai likumiskais pārstāvis (turpmāk tekstā – vecāks) iesniedz pašvaldībai iesniegumu par atbalsta saņemšanu, kurā norādīts datums un numurs lēmumam par pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa piešķiršanu. Iesniegumam pievieno saņemto pakalpojumu apmaksas attaisnojuma dokumentus par noteikumu 4. punktā noteikto pakalpojumu izdevumiem attiecīgā pakalpojuma saņemšanas periodā, sadalījumā pa trīs mēnešiem.

6. Noteikumu 5. punktā minēto iesniegumu ar tam pievienotiem dokumentiem vecāks iesniedz četras reizes gadā, ievērojot šādu kārtību:

6.1. par pakalpojumiem, kas saņemti septembrī, oktobrī, novembrī, iesniegumu iesniedz no 1. decembra līdz 25. decembrim;

6.2. par pakalpojumiem, kas saņemti decembrī, janvārī, februārī, iesniegumu iesniedz no 1. marta līdz 25. martam;

6.3. par pakalpojumiem, kas saņemti martā, aprīlī, maijā, iesniegumu iesniedz no 1. jūnija līdz 25. jūnijam;

6.4. par pakalpojumiem, kas saņemti jūnijā, jūlijā, augustā, iesniegumu iesniedz no 1. septembra līdz 25. septembrim.

7. Apmaksas attaisnojuma dokuments šo noteikumu izpratnē ir kvīts, čeks, bezskaidras naudas norēķinu veida maksājumu apliecinošs dokuments – konta izraksts vai maksājuma uzdevums. Apmaksas attaisnojuma dokumentā jābūt norādītam pakalpojuma sniedzējam, pakalpojuma nosaukumam un pakalpojuma sniegšanas mēnesim, bērna, kuram pakalpojums sniegts, vārdam, uzvārdam. Ja maksājums ir veikts vienlaikus par vairākiem mēnešiem, vai maksājuma dokumentā nav norādes uz pakalpojuma saņemšanas mēnesi, vecāks pievieno pakalpojuma sniedzēja rēķinu par attiecīgo periodu.

8. Noteikumu 5. punktā minētā iesnieguma forma ir pieejama Salaspils novada valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā (turpmāk – Apkalpošanas centrs) un pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē: www.salaspils.lv.

9. Apkalpošanas centrs noteikumu 5.punktā minētos iesniegumus ar tam pievienotiem dokumentiem nodod pašvaldības administrācijas Izglītības daļai, kas pārbauda iesniedzēja tiesības saņemt izdevumu kompensāciju un šo izdevumu atbilstību noteikumu 4. punkta nosacījumiem. Kompensējamo izdevumu apmēru nosaka, nepārsniedzot kopējo summu, kas aprēķināta reizinot šo noteikumu 3. punktā norādīto summu ar bērnu skaitu, kāds norādīts lēmumā par pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa piešķiršanu.

10. Iesniegumu vai apmaksas attaisnojuma dokumentus, kas iesniegti vēlāk par noteikumu 6. punktā noteiktiem termiņiem attiecīgajam periodam, nevērtē un nekompensē.

11. Lēmumu par izdevumu kompensāciju, daļēju to kompensāciju vai atteikumu kompensēt izdevumus pieņem pašvaldības administrācijas Izglītības daļas vadītājs.

12. Izdevumus, kas atbilst šo noteikumu nosacījumiem pašvaldība kompensē 15 darba dienu laikā no noteikumu 5. punktā minētā iesnieguma un tam pievienoto dokumentu saņemšanas dienas. Kompensāciju pārskaita uz vecāka iesniegumā norādīto kredītiestādes kontu.

III. Citi atbalsta veidi

13. Bērniem no daudzbērnu ģimenēm ir prioritāte piesakoties izglītojamo darbam pašvaldības iestādēs vasaras periodam.

IV. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

14. Izglītības daļas vadītāja pieņemto lēmumu var apstrīdēt Salaspils novada domē lēmumā noteiktajā termiņā.

15. Salaspils novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā lēmumā noteiktajā termiņā.

V. Noslēguma jautājumi

16. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

17. Atzīt par spēku zaudējušiem Salaspils novada domes 2013. gada 28. augusta saistošos noteikumus Nr. 23/2013 "Pašvaldības atbalsts daudzbērnu ģimenēm Salaspils novadā".

18. Līdz 2024. gada 25. jūnijam vecāki var iesniegt iesniegumus par izdevumu kompensāciju par pakalpojumiem, kas saņemti 2024. gada martā, aprīlī, maijā. Lēmumu par izdevumu kompensāciju pieņem un izdevumus kompensē ievērojot šajos noteikumos noteikto kārtību.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

 

Saistošo noteikumu Nr. 11/2024 "Pašvaldības atbalsts daudzbērnu ģimenēm Salaspils novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts noteic, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Salaspils novada pašvaldībā jautājumus par pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtību regulē domes 2013. gada 28. augusta saistošie noteikumi Nr. 23/2013 "Pašvaldības atbalsts daudzbērnu ģimenēm Salaspils novadā".

Lai izpildītu Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkta prasības un turpinātu sniegt finansiālu un cita veida atbalstu daudzbērnu ģimenēm, bērnu fiziskās attīstības veicināšanā, radošā darbībā, prasmju apgūšanā kultūras un mākslas jomā, kā arī samazinātu daudzbērnu ģimenēm izdevumus par bērnu uzturēšanos pirmsskolas izglītības un vispārējās izglītības iestādēs, ir izdodami jauni saistošie noteikumi, kas būtībā satur tos pašus nosacījumus un kārtību, kāda jāievēro, lai daudzbērnu ģimene varētu saņemt pašvaldības atbalstu.

Projekts precizē iesniegumu iesniegšanas un izskatīšanas kārtību. Paredzēts, ka iesniegumam par izdevumu kompensāciju pievieno saņemto pakalpojumu apmaksas attaisnojuma dokumentus par noteikumos noteikto pakalpojumu izdevumiem attiecīgā pakalpojuma saņemšanas periodā, sadalījumā pa trīs mēnešiem.

Iesniegumu ar tam pievienotiem dokumentiem vecāks iesniedz četras reizes gadā, ievērojot šādu kārtību:

- par pakalpojumiem, kas saņemti septembrī, oktobrī, novembrī, iesniegumu iesniedz no 1. decembra līdz 25. decembrim;

- par pakalpojumiem, kas saņemti decembrī, janvārī, februārī, iesniegumu iesniedz no 1. marta līdz 25. martam;

- par pakalpojumiem, kas saņemti martā, aprīlī, maijā, iesniegumu iesniedz no 1. jūnija līdz 25. jūnijam;

- par pakalpojumiem, kas saņemti jūnijā, jūlijā, augustā, iesniegumu iesniedz no 1. septembra līdz 25. septembrim.

Tā kā paredzēts, ka noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā, projekts ievieš pārejas periodu, nosakot, ka līdz 2024. gada 25. jūnijam vecāki var iesniegt iesniegumus par izdevumu kompensāciju par pakalpojumiem, kas saņemti 2024. gada martā, aprīlī, maijā, par jebkuru no šiem mēnešiem. Lēmumu par izdevumu kompensāciju pieņem un izdevumus kompensē ievērojot noteikumos noteikto kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Noteikumu projektam nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Noteikumu projekts paredz turpināt sniegt finansiālu un cita veida atbalstu daudzbērnu ģimenēm, bērnu fiziskās attīstības veicināšanā, radošā darbībā, prasmju apgūšanā kultūras un mākslas jomā, kā arī samazināt daudzbērnu ģimenēm izdevumus par bērnu uzturēšanos pirmsskolas izglītības un vispārējās izglītības iestādēs.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Projektam nav būtiskas ietekmes uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām, jo jaunas administratīvās procedūras nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Salaspils novada pašvaldības administrācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Projekts ir piemērots iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Ievērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 18.04.2024. līdz 02.05.2024. Neviens viedoklis par projektu no sabiedrības netika saņemts.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!