• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Starptautiskā valūtas fonda rekomendācijas Latvijas valdībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.1995., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35276

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien Latvija sveic Uzbekijas prezidentu Islamu Karimovu

Vēl šajā numurā

06.06.1995., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Starptautiskā valūtas fonda rekomendācijas Latvijas valdībai

Piektdien, 2.jūnijā Ministru kabinetā notika Latvijas valdības un Starptautiskā valūtas fonda ārkārtas misijas konsultācijas par pašreizējo situāciju Latvijas banku sistēmā un tās uzlabošanas iespējām. Konsultācijās piedalījās arī Latvijas Bankas prezidents Einārs Repše. SVF misija 2.Eiropas departamenta direktora Emanuela van der Brugha vadībā ieradās Rīgā 31.maijā, sekojot Latvijas valdības aicinājumam.

Kā jau sarunas sākumā pastāstīja misijas vadītājs, viņu ierašanās mērķis ir iepazīties ar Latvijas banku sistēmā izveidojušos krīzes situāciju un izstrādāt rekomendācijas tās pārvarēšanai.

Runājot par situāciju banku sistēmā, E. van der Brughs raksturoja to kā uzticības krīzi. Tādēļ valdības uzdevums ir rūpīgi analizēt komercbanku stāvokli un nepieciešamības gadījumā veikt to pārstrukturēšanu. Eksperti secinājuši, ka šajos apstākļos nepieciešama ciešāka sadarbība starp valdību un Latvijas Banku. Šīm divām institūcijām jāizstrādā kopēja stratēģija krīzes pārvarēšanai.

Misija atbalstīja valdības apņemšanos garantēt bankā "Baltija" noguldītos depozītus. Viens no krīzes pārvarēšanas nosacījumiem ir komercbanku uzraudzības sistēmas uzlabošana. Pēc ekspertu domām, ar likumu būtu jānosaka bankas akcionāram vai vienai personai izsniedzamā kredīta maksimālais apmērs. Kā pozitīvu soli eksperti atzīmēja arī Latvijas Bankas refinansēšanas likmes paaugstināšanu. Eksperti uzskata, ka neuzticības izteikšanas gadījumā Latvijas Bankas prezidentam E.Repšem ciestu mūsu valsts prestižs biznesa pasaulē, kas savukārt novestu pie inflācijas kāpuma. Eksperti izteica atbalstu LB monetārajai politikai, kas ir vērsta uz lata stabilitātes saglabāšanu. Tika pārrunāta arī situācija valsts budžetā. Eksperti uzskata, ka budžeta ieņēmumu daļas neizpildīšana ir saistīta galvenokārt ar Valsts ieņēmumu dienesta sliktu darbu, nevis ar krīzi ekonomikā, jo ekonomiskā aktivitāte Latvijā pieaug.

Pateicoties misijai par ieteikumiem, Ministru prezidents Māris Gailis sacīja, ka valdība tos izanalizēs un iespēju robežās realizēs.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!