• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2024. gada 28. marta saistošie noteikumi Nr. 11 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība un pakalpojumu sniegšana publiskās vietās Tukuma novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2024., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/op/2024/115.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 12

Par Tukuma novada pašvaldības nodevām

Vēl šajā numurā

14.06.2024., Nr. 115

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 11

Pieņemts: 28.03.2024.

OP numurs: 2024/115.19

2024/115.19
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 5 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 11

Tukumā 2024. gada 28. martā (prot. Nr. 4, 4. §)

Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība un pakalpojumu sniegšana publiskās vietās Tukuma novadā

IZDOTI
ar Tukuma novada domes
28.03.2024. lēmumu Nr. TND/24/118
(prot. Nr. 4, 4. §)

Precizēti ar Tukuma novada domes
30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/284
(prot. Nr. 6, 12. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta otrās daļas 2. punktu,
Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma
14. panta 2.1 daļu,
Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumu Nr. 440
"Noteikumi par tirdzniecības veidiem,
kas saskaņojami ar pašvaldību,
un tirdzniecības organizēšanas kārtību"
8., 9. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka:

1.1. ielu tirdzniecības vietās realizējamās preču grupas;

1.2. kārtību, kādā Tukuma novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) izsniedz atļauju ielu tirdzniecībai;

1.3. kārtību, kādā Pašvaldība izsniedz atļauju īslaicīgai ielu tirdzniecībai, ielu tirdzniecības organizēšanai un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai pasākuma laikā;

1.4. kārtību, kādā Pašvaldība izsniedz atļauju ielu tirdzniecības organizēšanai;

1.5. kārtību, kādā Pašvaldība izsniedz atļauju sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai;

1.6. kārtību, kādā Pašvaldība izsniedz atļauju pakalpojumu sniegšanai publiskās vietās;

1.7. tirdzniecības dalībnieka, tirdzniecības organizatora un pakalpojuma sniedzēja pienākumus kārtības nodrošināšanā;

1.8. nosacījumus Pašvaldības izsniegto atļauju darbības apturēšanai uz laiku;

1.9. administratīvo atbildību par noteikumu pārkāpumiem.

2. Ar ielu tirdzniecību vai pakalpojuma sniegšanu publiskās vietās Tukuma novadā drīkst nodarboties tikai tad, ja ir saņemta Pašvaldības izsniegta rakstiska atļauja.

3. Atļauju ielu tirdzniecībai, ielu tirdzniecības organizēšanai, pakalpojumu sniegšanai publiskā vietā, kā arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai Tukuma novada administratīvajā teritorijā izsniedz Pašvaldības izpilddirektors, Tukuma novada domes Licencēšanas komisija (turpmāk – Komisija), attiecīgās Tukuma novada pagastu pārvaldes vadītājs vai Kandavas un pagastu apvienības vadītājs (turpmāk – Pārvaldes/apvienības vadītājs). Atļauju izsniedzēju grafisks attēlojums atkarībā no atļaujas veida pievienots noteikumu pielikumā.

4. Par minēto atļauju izsniegšanu maksājama Pašvaldības nodeva saskaņā ar Tukuma novada domes saistošajiem noteikumiem par nodevu par ielu tirdzniecību. Atļauju izsniedz pēc nodevas samaksas.

5. Nodarboties ar ielu tirdzniecību vai pakalpojumu sniegšanu var Komisijas noteiktajās publiskajās vietās vai citās tirdzniecības vai pakalpojuma sniegšanas vietās, kas individuāli saskaņotas ar Pašvaldību, izņemot gadījumus, kad tirdzniecība vai pakalpojuma sniegšana plānota pasākuma laikā.

6. Vietas, kuras ir iekārtotas, lai īstenotu ielu tirdzniecību vai pakalpojumu sniegšanu publiskā vietā, un kurās nav nepieciešama individuāla tirdzniecības vietas iekārtojuma saskaņošana ar Pašvaldību, nosaka Komisija ar lēmumu, kuru publicē Pašvaldības tīmekļa vietnē.

7. Noteikumos lietotie termini atbilst Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka tirdzniecības veidus, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību, lietotajiem terminiem un skaidrojumiem.

II. Ielu tirdzniecības vietās realizējamo preču grupas

8. Fiziska persona, kurai atbilstoši nodokļu jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem nav jāreģistrē saimnieciskā darbība, ir tiesīga pārdot Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumu Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 440) 7. punktā uzskaitītās preces.

Precizēts ar Tukuma novada domes 30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/284 (prot. Nr. 6, 12. §)

9. Persona, kura atbilstoši nodokļu jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem ir reģistrējusi saimniecisko darbību, papildus 8. punktā minētajām precēm ir tiesīga pārdot arī šādas preces:

9.1. pašu izgatavotus amatniecības darinājumus un mākslas priekšmetus;

9.2. nepārtikas preces;

9.3. pārtikas preces, tostarp saldējumu;

9.4. karstās uzkodas un bezalkoholiskos dzērienus (sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai).

Precizēts ar Tukuma novada domes 30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/284 (prot. Nr. 6, 12. §)

10. Publiska pasākuma norises laikā tirdzniecības vietās var realizēt:

10.1. pašu izgatavotus amatniecības darinājumus un mākslas priekšmetus;

10.2. karstās uzkodas un bezalkoholiskos dzērienus (sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai);

10.3. pašu ražotu lauksaimniecības produkciju;

10.4. pārtikas preces, tostarp saldējumu;

10.5. pasākuma tematikai atbilstošas nepārtikas preces;

10.6. ja tas atbilst pasākuma saturam, neapdraud sabiedrisko kārtību un drošību, nepiesārņo apkārtējo vidi un ja to saskaņo pasākuma organizators un pasākuma norises vietas īpašnieks:

10.6.1. tādus alkoholiskos dzērienus patērēšanai pasākuma norises vietā (rūpnieciski sagatavotus vai tirdzniecības vietā sajauktus ar bezalkoholiskajiem dzērieniem), kuros spirta daudzums nepārsniedz 15 tilpuma procentus;

10.6.2. mazajās alkoholisko dzērienu darītavās ražotu vīnu, raudzētos dzērienus un pārējos alkoholiskos dzērienus iepakojumā.

11. Alkohola tirdzniecības kārtība mazumtirdzniecības novietnēs noteikta atsevišķos Tukuma novada domes saistošajos noteikumos.

12. Personas, kuras reģistrējušas saimniecisko darbību, ir tiesīgas realizēt pārtikas preces, ja tās ir izpildījušas pārtikas apriti regulējošos normatīvajos aktos noteiktās prasības.

III. Kārtība, kādā Pašvaldība izsniedz atļauju ielu tirdzniecībai

13. Lai saņemtu Pašvaldības atļauju ielu tirdzniecībai, tirdzniecības dalībniekam klātienē, ar pasta sūtījumu vai elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv jāiesniedz Pašvaldībai iesniegumu, norādot MK noteikumu Nr. 440 15. punktā minēto informāciju un pievienojot tajā uzskaitītos dokumentus, kā arī šādu informāciju un dokumentus:

13.1. fiziskās personas apliecinājumu par to, ka tā neveic saimniecisko darbību vai saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēja, kā arī nenodarbina citas personas;

13.2. ja tirdzniecība paredzēta publiskā vietā, kas nav Komisijas noteikta tirdzniecības vieta, tad jāpievieno informācija par tirdzniecības vietas izvietojumu, iekārtojumu un izmēriem.

Precizēts ar Tukuma novada domes 30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/284 (prot. Nr. 6, 12. §)

14. Ja Pašvaldība konstatē, ka tirdzniecības dalībnieks nav izpildījis kādu no šo noteikumu 16. punkta prasībām, tirdzniecības dalībniekam tiek noteikts termiņš trūkumu novēršanai.

15. Ielu tirdzniecības atļauju ar termiņu līdz vienam gadam izsniedz Komisijas priekšsēdētājs vai Pašvaldības izpilddirektors, vai Pārvaldes/apvienības vadītājs, ja tirdzniecība plānota attiecīgās Pārvaldes administratīvajā teritorijā.

IV. Kārtība, kādā Pašvaldība izsniedz atļauju īslaicīgai ielu tirdzniecībai, ielu tirdzniecības organizēšanai un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai pasākuma laikā

16. Lai saņemtu atļauju ielu tirdzniecības organizēšanai īslaicīgai preču pārdošanai kultūras, sporta vai reliģisku svētku vai citu pasākumu norises laikā un vietā, juridiskā vai fiziskā persona, kura reģistrējusi saimniecisko darbību, vai publiskā persona klātienē, ar pasta sūtījumu vai elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv iesniedz iesniegumu Pašvaldībai, norādot un pievienojot šādu informāciju un dokumentus:

16.1. fiziskās personas vārdu, uzvārdu un nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu vai juridiskās personas nosaukumu (firmu) un nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu vai publiskās personas nosaukumu un nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu;

16.2. pasākuma laiku un vietu, paredzēto tirdzniecības laiku un ilgumu, pasākuma rīkotāju;

16.3. tirdzniecībai paredzēto preču grupas;

16.4. tirdzniecības dalībnieku sarakstu, kurā tiek norādīta šo noteikumu 13. punktā minētā informācija un apliecinājumi;

16.5. saskaņojumu ar pasākuma rīkotāju par tirdzniecības organizēšanu pasākuma norises laikā un vietā, izņemot gadījumu, ja pasākuma rīkotājs ir Pašvaldība vai tās dibināta iestāde;

16.6. tirdzniecības vietai nepieciešamās teritorijas platību, izmērus un izvietojumu.

Precizēts ar Tukuma novada domes 30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/284 (prot. Nr. 6, 12. §)

17. Lai saņemtu atļauju īslaicīgai ielu tirdzniecībai vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai kultūras, sporta vai reliģisku svētku vai citu pasākumu norises laikā un vietā, tirdzniecības dalībniekam vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam jāiesniedz Pašvaldībai vai Pārvaldei/apvienībai iesniegums, norādot šādu informāciju un pievienojot to apliecinošus dokumentus:

17.1. fiziskās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu (ja fiziskā persona nav reģistrējusi saimniecisko darbību) vai nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu (ja fiziskā persona ir reģistrējusi saimniecisko darbību), vai juridiskās personas nosaukumu (firmu) un nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu;

17.2. pasākuma laiku un vietu, paredzēto tirdzniecības vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas laiku un ilgumu, pasākuma rīkotāju;

17.3. realizējamo preču grupas;

17.4. saskaņojumu ar pasākuma rīkotāju par tirdzniecības veikšanu vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu pasākuma norises laikā un vietā, izņemot gadījumu, ja pasākuma rīkotājs ir Pašvaldība vai tās dibināta iestāde;

17.5. fiziskās personas apliecinājumu par to, ka tā neveic saimniecisko darbību vai saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēja, kā arī nenodarbina citas personas;

17.6. tirdzniecības dalībnieka vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja apliecinājumu par Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētas nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskās ierīces vai iekārtas tehniskās pases vai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu kvīšu esību.

18. Atļauju ielu tirdzniecības organizēšanai, ielu tirdzniecībai vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai pasākuma laikā izsniedz Komisijas priekšsēdētājs vai Pašvaldības izpilddirektors, vai Pārvaldes/apvienības vadītājs, ja tirdzniecība plānota attiecīgās Pārvaldes/apvienības administratīvajā teritorijā.

V. Kārtība, kādā Pašvaldība izsniedz atļauju ielu tirdzniecības organizēšanai

19. Lai saņemtu Pašvaldības atļauju pastāvīgai ielu tirdzniecības organizēšanai un kļūtu par tirdzniecības organizatoru, juridiskai vai fiziskai personai, kura reģistrējusi saimniecisko darbību, vai publiskai personai klātienē, ar pasta sūtījumu vai elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv jāiesniedz Pašvaldībā iesniegums, norādot MK noteikumu Nr. 440 19. punktā minēto informāciju un pievienojot tajā uzskaitītos dokumentus, kā arī tirdzniecības vietai nepieciešamās teritorijas platību, izmēru, izvietojumu un arhitektonisko risinājumu.

Precizēts ar Tukuma novada domes 30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/284 (prot. Nr. 6, 12. §)

20. Pašvaldība saņemtos dokumentus iesniedz izskatīšanai Tukuma novada būvvaldē (turpmāk – Būvvalde) tirdzniecības vietas izvietojuma un arhitektoniskā risinājuma saskaņošanai.

21. Būvvalde var atteikt saskaņojumu, ja paredzētā tirdzniecības organizēšanas vieta var traucēt gājēju plūsmai un satiksmei vai ar tās ierīkošanu var tikt bojāta Pašvaldības īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošā zaļā zona un apstādījumi.

22. Ja Būvvalde ir atteikusi saskaņojumu, Komisija pieņem lēmumu par atteikumu izsniegt atļauju ielu tirdzniecības organizēšanai.

23. Komisija, konstatējot, ka persona nav izpildījusi kādu no šo noteikumu 19. punkta prasībām, nosaka iesniedzējam termiņu trūkumu novēršanai.

24. Atļauju ielu tirdzniecības organizēšanai izsniedz Komisijas priekšsēdētājs vai Pašvaldības izpilddirektors, vai Pārvaldes/apvienības vadītājs, ja tirdzniecība plānota attiecīgās Pārvaldes/apvienības administratīvajā teritorijā.

VI. Kārtība, kādā Pašvaldība izsniedz atļauju sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai

25. Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana Tukuma novadā ir saskaņojama, ja tās darbība tiek veikta publiskās vietās un nav attiecināma uz citiem ielu tirdzniecības veidiem, kā arī teritorijām, kurām piešķirts tirgus statuss, un nepastāv piesaiste pastāvīgai ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietai.

26. Piesaiste pastāvīgai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietai pastāv gadījumā, kad sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs pastāvīgajā vietā un publiskajā vietā ir viena un tā pati persona, kā arī publiskā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vieta atrodas tiešā tuvumā pastāvīgajai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietai.

27. Lai saskaņotu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu publiskā vietā un saņemtu ielu tirdzniecības atļauju sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai, klātienē, ar pasta sūtījumu vai elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv jāiesniedz iesniegums Pašvaldībā, norādot un pievienojot šādu informāciju un dokumentus:

27.1. juridiskās personas nosaukumu (firmu) vai fiziskās personas vārdu, uzvārdu un nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu;

27.2. pastāvīgās tirdzniecības vietu, adresi, platību, darbības laiku;

27.3. Būvvaldē saskaņotu projektu, kurā norādīta informācija par vietas aprīkojumā izmantotajām iekārtām, mēbelēm, sanitāri higiēnisko normu ievērošanu, sabiedriskā miera un kārtības nodrošināšanu;

27.4. īpašuma tiesību apliecinošu dokumentu par tirdzniecības vietas piederību vai saskaņojumu ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju – privātpersonu – vai valsts vai Pašvaldības īpašumā esošā nekustamā īpašuma valdītāju (izņemot gadījumus, ja tirdzniecība tiek plānota jūras piekrastē vai publiskajos ūdeņos);

27.5. dokumentu, kas apliecina juridiskās vai fiziskās personas tiesības sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu.

28. Tirdzniecības atļauju sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai izsniedz Komisijas priekšsēdētājs vai Pašvaldības izpilddirektors, vai Pārvaldes/apvienības vadītājs, ja tirdzniecība plānota attiecīgās Pārvaldes/apvienības administratīvajā teritorijā ar termiņu līdz vienam gadam.

VII. Kārtība, kādā Pašvaldība izsniedz atļauju pakalpojumu sniegšanai publiskās vietās

29. Lai saņemtu atļauju pakalpojuma sniegšanai, pakalpojuma sniedzējam klātienē, ar pasta sūtījumu vai elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv jāiesniedz Pašvaldībā iesniegums, norādot un pievienojot šādu informāciju un dokumentus:

29.1. fiziskās personas vārdu, uzvārdu un nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu vai juridiskās personas nosaukumu (firmu) un nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu;

29.2. piedāvātā pakalpojuma aprakstu;

29.3. paredzētās pakalpojuma sniegšanas vietu, laiku un ilgumu;

29.4. saskaņojumu ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju – privātpersonu – vai valsts īpašumā esošā nekustamā īpašuma valdītāju (izņemot gadījumus, ja tirdzniecība tiek plānota jūras piekrastē vai publiskajos ūdeņos) par paredzēto pakalpojuma sniegšanu, ja pakalpojuma sniegšana tiks veikta minētajā nekustamajā īpašumā, izņemot gadījumu, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir Pašvaldība vai tās dibināta iestāde;

29.5. pakalpojuma sniedzēja apliecinājumu par Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētas nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskās ierīces vai iekārtas tehniskās pases vai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu kvīšu esību;

29.6. ja pakalpojuma sniegšana plānota pasākuma laikā, papildus jānorāda informācija par pasākumu un tā rīkotāju, kā arī jāpievieno saskaņojums ar pasākuma rīkotāju par pakalpojuma sniegšanu pasākuma norises laikā un vietā, izņemot gadījumu, ja pasākuma rīkotājs ir Pašvaldība vai tās dibināta iestāde.

30. Iesniegumu izskata Komisija, kura ir tiesīga pieprasīt iesniegt papildu informāciju par pakalpojumu, ja tā nepieciešama, lai pārliecinātos par piedāvātā pakalpojuma publiskā vietā kvalitāti un drošumu sabiedrībai.

31. Komisija, konstatējot, ka pakalpojuma sniedzējs nav izpildījis kādu no šo noteikumu 29. punkta prasībām, nosaka termiņu trūkumu novēršanai.

32. Pakalpojuma sniegšanas publiskā vietā atļauju piecu darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas izsniedz Komisijas priekšsēdētājs ar termiņu līdz vienam gadam.

33. Ja pakalpojuma sniegšana publiskā vietā paredzēta tikai īslaicīgi, piemēram, pasākuma laikā, tad tā sniegšanas atļauju piecu darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas var izsniegt arī Pašvaldības izpilddirektors vai attiecīgās Pārvaldes/apvienības vadītājs, kuriem ir šo noteikumu 30. un 31. punktā minētās tiesības. Pārvaldes/apvienības vadītājs var izsniegt atļauju pakalpojuma sniegšanai publiskā vietā attiecīgās Pārvaldes/apvienības administratīvajā teritorijā.

VIII. Tirdzniecības dalībnieka, tirdzniecības organizatora un pakalpojuma sniedzēja pienākumi kārtības nodrošināšanā

34. Tirdzniecības dalībnieks un pakalpojumu sniedzējs ir atbildīgs par:

34.1. saskaņotās tirdzniecības vai pakalpojuma sniegšanas vietas izvietojuma un platības ievērošanu;

34.2. saskaņotās tirdzniecības vai pakalpojuma sniegšanas vietas arhitektoniskā risinājuma ievērošanu;

34.3. tīrības un kārtības nodrošināšanu ielu tirdzniecības vai pakalpojuma sniegšanas vietā un 1,5 m rādiusā ap tirdzniecības vai pakalpojuma sniegšanas vietu, nodrošinot vietas sakopšanu arī pēc darba beigšanas;

34.4. speciālo iekārtu un objektu, kas tiek izmantoti tirdzniecības veikšanai vai pakalpojuma sniegšanai, uzturēšanu kārtībā, tīrībā un bez bojājumiem, kā arī par iekārtu un objektu, kas zaudējuši savu funkcionālo nozīmi, novākšanu;

34.5. ielu tirdzniecības vietu vai pakalpojuma sniegšanas vietu, tostarp saulessargu un lietussargu demontāžu darba dienas beigās, izņemot, ja Būvvalde to noteikusi kā teritorijas labiekārtojuma projektu;

34.6. tirdzniecības vietas atbrīvošanu pēc darba beigšanas no tirdzniecības dalībniekam piederoša inventāra, produkcijas un taras.

35. Tirdzniecības organizators ir atbildīgs:

35.1. par saskaņoto tirdzniecības vietu skaita un platības patvaļīgu nepalielināšanu;

35.2. par saskaņoto tirdzniecības vietu izvietojuma platības ievērošanu;

35.3. par saskaņoto tirdzniecības vietu arhitektoniskā risinājuma nodrošināšanu;

35.4. par tīrības un kārtības nodrošināšanu ielu tirdzniecības vietās;

35.5. par tirdzniecības vietu uzturēšanu kārtībā tirdzniecības laikā un to sakopšanu pēc darba beigšanas;

35.6. par tirdzniecības dalībnieku atbilstību Pašvaldībā iesniegtajam tirgus dalībnieku sarakstam.

Precizēts ar Tukuma novada domes 30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/284 (prot. Nr. 6, 12. §)

36. Tirdzniecības vai pakalpojuma sniegšanas vietās ir jābūt pieejamiem šādiem dokumentiem:

36.1. personu apliecinošam dokumentam;

36.2. attiecīgu valsts institūciju izsniegtam dokumentam par tiesībām tirgoties ar konkrētām precēm vai sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus;

36.3. Pašvaldības atļaujai;

36.4. dokumentam, kas apliecina Pašvaldības nodevas samaksu.

IX. Nosacījumi Pašvaldības izsniegtās atļaujas darbības apturēšanai uz laiku

37. Pašvaldība atbilstīgi savai kompetencei var pieprasīt, lai tirdzniecība vai pakalpojuma sniegšana tiktu pārtraukta un konkrētā tirdzniecības vai pakalpojuma sniegšanas vieta atbrīvota uz laiku, par to informējot atļaujas saņēmēju, šādos gadījumos:

37.1. saistībā ar veicamajiem neatliekamajiem remontdarbiem: ūdensvada remontu, ēkas fasādes remontu, ietves un ielas seguma remontu u.c.;

37.2. saistībā ar paredzētiem publiskiem pasākumiem, kurus saskaņojusi Pašvaldība;

37.3. ja tas nepieciešams Pašvaldības projektu realizācijai.

Precizēts ar Tukuma novada domes 30.05.2024. lēmumu Nr. TND/24/284 (prot. Nr. 6, 12. §)

38. Lietu par tirdzniecības atļaujas darbības apturēšanu uz laiku atļaujas izsniedzējs izskata ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā pēc šo noteikumu iepriekšējā punktā minēto gadījumu iestāšanās, pieņem lēmumu par atļaujas darbības apturēšanu uz laiku, kas objektīvi nepieciešams konkrēto gadījumu izraisošo apstākļu novēršanai, un nekavējoties rakstiski informē par to tirdzniecības atļaujas saņēmēju.

39. Samaksātā pašvaldības nodeva par tirdzniecību publiskā vietā 37.1., 37.2., 37.3. apakšpunktos minētajos gadījumos tiek atmaksāta tirdzniecības dalībniekam par laiku, uz kādu tiek pārtraukta tirdzniecība.

40. Ja tirdzniecības atļauja tiek anulēta normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos, iekasētā pašvaldības nodeva netiek atmaksāta.

X. Administratīvā atbildība par noteikumu pārkāpumiem

41. Par noteikumu prasību neievērošanu piemēro šādus administratīvos sodus:

41.1. par 34.3. apakšpunkta neievērošanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 280 naudas soda vienībām;

41.2. par 34.4., 34.5. vai 34.6. apakšpunkta prasību neievērošanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 50 naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 150 naudas soda vienībām.

42. Noteikumu ievērošanas uzraudzību, kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu pārkāpumu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Tukuma novada pašvaldības policija.

43. Administratīvo pārkāpumu lietas par šo noteikumu pārkāpumu izskata Tukuma novada domes Administratīvā komisija. Administratīvās komisijas lēmums pārsūdzams rajona (pilsētas) tiesā.

44. Administratīvā soda uzlikšana neatbrīvo noteikumu pārkāpējus no šo noteikumu izpildes, kā arī no nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas saskaņā ar spēkā esošiem normatīvajiem aktiem.

XI. Noslēguma jautājumi

45. Līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai izsniegtā atļauja ielu tirdzniecībai ir derīga līdz atļaujā norādītā termiņa beigām.

46. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošie noteikumi Nr. 50 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība un pakalpojumu sniegšana publiskās vietās Tukuma novadā".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Pielikums
Tukuma novada domes 2024. gada 28. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 11
"Par kārtību, kādā tiek saskaņota ielu tirdzniecība
un pakalpojumu sniegšana publiskās vietās
Tukuma novadā"

Atļauju izsniedzēju grafisks attēlojums

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 11 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība un pakalpojumu sniegšana publiskās vietās Tukuma novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi nepieciešami, lai saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 21.5 pantu un Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumu Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību" 9. punktu noteiktu vienotu kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība Tukuma novadā.

Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma 14. panta otrā prim daļa paredz, ka "kārtību, kādā izsniedzama atļauja konkrēta pakalpojuma sniegšanai publiskās vietās, var noteikt arī vietējā pašvaldība. Pašvaldības domei ir tiesības izdot saistošos noteikumus, kas reglamentē konkrēta pakalpojuma sniegšanas kārtību publiskās vietās".

Saistošie noteikumi nosaka prasības ielu tirdzniecības vietas iekārtošanai, ielu tirgotāja pienākumus kārtības nodrošināšanai iekārtotajā tirdzniecības vietā, ielu tirdzniecības vietās pārdodamo preču grupas, kārtību, kādā saņemama ielu tirdzniecības atļauja sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai, nosacījumus pašvaldības izsniegtās tirdzniecības atļaujas darbības apturēšanai uz laiku, kā arī atbildību par atsevišķu saistošo noteikumu punktu pārkāpšanu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes uz pašvaldības budžeta izdevumu daļu. Uz ieņēmumu daļu ietekme ir nebūtiska un ir atkarīga no samaksāto administratīvo naudas sodu apmēra.

Saistošie noteikumi neparedz jaunu institūciju vai amata vietu izveidošanu pašvaldībā, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Labvēlīga ietekme uz iedzīvotāju veselību. Saistošie noteikumi paredz preču grupas, kādas atļauts tirgot ielu tirdzniecībā, to starpā pārtikas preces.

Ietekme uz vidi nebūtiska. Saistošie noteikumi paredz prasību ielu tirdzniecības dalībniekam un organizatoram veikt zināmus pienākumus kārtības un tīrības nodrošināšanā tirdzniecības vietā.

Saistošie noteikumi neietekmē konkurenci.

Saistošie noteikumi ietekmē uzņēmējdarbības vidi, jo ir saistoši komersantiem, kas Tukuma novadā nodarbojas ar ielu tirdzniecību.

4. Ietekme uz administratīvām procedūrām un to izmaksām Nav paredzētas jaunas papildu administratīvās procedūras un to izmaksas.

Pirms atļaujas saņemšanas tirdzniecības dalībniekam jāsamaksā pašvaldības nodeva, kuras apmērs un samaksas kārtība noteikta Tukuma novada domes saistošajos noteikumos par nodevu par ielu tirdzniecību Tukuma novadā.

Kontroli par saistošo noteikumu izpildi veic Tukuma novada pašvaldības policija, kuras amatpersona par saistošo noteikumu pārkāpumu ir tiesīga ierosināt administratīvā pārkāpuma lietu.

Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Tukuma novada domes Administratīvā komisija. Administratīvās komisijas locekļi par darbu komisijā atlīdzību nesaņem.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Papildu cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā netiek paredzēta, jaunas pašvaldības funkcijas netiek radītas, esošo institūciju kompetence netiek paplašināta.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Tukuma novada pašvaldības administrācijas Attīstības nodaļā un Tukuma novada pašvaldības policijā, kura nodrošina saistošo noteikumu izpildes kontroli.

Atļauju ielu tirdzniecībai, ielu tirdzniecības organizēšanai, pakalpojumu sniegšanai publiskā vietā, kā arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai Tukuma novada administratīvajā teritorijā izsniedz pašvaldības izpilddirektors, Tukuma novada domes Licencēšanas komisija, attiecīgās Tukuma novada pagastu pārvaldes vadītājs vai Kandavas un pagastu apvienības vadītājs (skat. saistošo noteikumu pielikumu).

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs mērķa sasniegšanai.

Saistošo noteikumu prasības un to izpilde neradīs papildu izmaksas pašvaldībai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts ar Tukuma novada domes Tautsaimniecības un teritoriālās attīstības komitejas 2024. gada 15. februāra lēmumu Nr. TND/1-10.1/24/2 (prot. Nr. 2, 3. §) nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Tukuma novada pašvaldības tīmekļvietnē www.tukums.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publikācijas dienas.

Laiks viedokļu izteikšanai bija noteikts no 2023. gada 16. februāra līdz 2024. gada 1. martam. Minētajā termiņā neviens viedoklis pašvaldībā nav reģistrēts.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!