• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas galvaspilsētā - Londonas lordmērs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.1995., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35277

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālās drošības padomes sēdē

Vēl šajā numurā

06.06.1995., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas galvaspilsētā — Londonas lordmērs

Pie Valsts prezidenta

 

Tiekoties ar Londonas lordmēru Kristoferu Valfordu, Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis vispirms pateicās par iespējām, kādas Lielbritānijā tika sagādātas Otrā pasaules kara 50.gadadienas svinību dalībniekiem, par šo pasākumu organizatorisko līmeni un emocionālo piesātinājumu, ko tie sniedza. Savukārt K.Valfords atzīmēja, ka pēdējos četros gados Lielbritānijas intereses Latvijā un visās Baltijas valstīs ir stipri augušas, īpaši tirdzniecības jomā. Sarunu biedri aplūkoja jautājumus, kas saistās ar Eiropas pārveidošanās procesiem un kā tajos savu vietu redz Latvija.

G.Ulmanis izteicās, ka Londonai un Rīgai ir kopīgi risināmi pilsētattīstības jautājumi, kam piekrita arī K.Valfords. Viņš uzsvēra, ka redz labas iespējas arī auglīgai sadarbībai starp lielākajām Latvijas un Lielbritānijas ostām, kaut gan mūsdienu apstākļos iespējama konkurence.

Valsts prezidenta Kanceleja

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV", un Lielbritānijas vēstniecība

 

Rīgā no 4. līdz 6. jūnijam oficiālā vizītē pirmo reizi ir Londonas lordmērs, augsti godājamais Kristofers Valfords. Kopā ar viņu ieradusies kundze Anna Valforde, kā arī Londonas šerifs Ričards Nikols ar kundzi un pilsētas maršals, pulkvedis Marks Karnegi—Brauns. Pēdējais vada ievērojamu Lielbritānijas biznesmeņu grupu.

Augsto viesu vizīti bija iecerējusi Lielbritānijas vēstniecība Latvijā un vizītes mērķis ir stiprināt draudzības saites starp Londonu un Rīgu, sekmēt abpusēju tirdzniecību un veicināt Londonas kā galvenā finansu centra Eiropā izveidi.

Augstā viesa — Londonas lorda mēra vizīte Latvijā sasaucas ar Britu nedēļu Rīgā, ko vakar, 5.jūnijā, atklāja Žurnālistu namā. Šīs izstādes ietvaros Rīgā notiek divu latviešu fotogrāfu — Aivara Liepiņa un Valta Kleina — fotogrāfiju izstāde "Lielbritānija latviešu fotogrāfu acīm" Žurnālistu namā, kino simtgadei veltīta britu kino programma Rīgas Sinotēkas kinoteātrī "Andalūzijas suns", britu karalisko dārglietu kopiju izstāde Žurnālistu namā. Šovakar Vāgnera zālē notiks senās mūzikas koncerts, plakātu izstāde, komponista Persela nāves simtgades atcerei veltīta plakātu izstāde Žurnālistu namā un teātra grupas "Natural" izrādes Rīgas ielās. Britu nedēļai pieskaņota arī gleznotāju Laimoņa Mieriņa retrospektīvā personālizstāde, ko 30.jūnijā uz mēnesi atklās Valsts Mākslas muzejā.

Vakar, 5.jūnijā, Londonas lordmēru pieņēma Rīgas Domes priekšsēdētājs Māris Purgailis. Lordmērs tikās ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani, ārlietu ministru Valdi Birkavu un finansu ministri Indru Sāmīti.

Šodien priekšpusdienā Londonas lordmērs uzrunā Latvijas finansu kopienas prezentācijā Rīgā Fondu biržā.

Šovakar septiņos viesis no Rīgas izlido uz Sankt Pēterburgu.

Londonas lords mērs Kristofers Valfords Londonas pašvaldībā, izņemot īsu pārtraukumu, strādā jau trīsdesmit trešo gadu. Aldermans Kristofers Valfords dzimis 1935.gadā Padingtonas Borovā (ģimenē viņš bija vienīgais dēls). Viņa tēvs bija toreizējās Pensiju ministrijas ierēdnis, bet māte darbojās bērnu sociālās aprūpes dienestā. Piecu gadu vecumā — tas bija Otrā pasaules kara laikā — kad Pensiju ministrija tika evakuēta, Kristofers kopā ar vecākiem pārcēlās uz Blekpūli. Šeit viņš mācījās valodas, dziedāja garīgās dziesmas, aizrautīgi nodarbojās arī ar sportu — vismīļākās disciplīnas zēnam bija bokss un futbols. Astoņpadsmit gadu vecumā viņš sāka studēt modernās valodas Oksfordā. 1954.gadā jauneklis dienēja Karaliskajā Artilērijas pulkā, kurā Pirmajā pasaules kara laikā bija dienējis viņa tēvs. Dienesta laikā Kristofers nolēma mainīt studiju priekšmetu, valodas nomainot ar jurisprudenci.

1959.gadā viņš beidz studijas Oksfordā kā otrās pakāpes jurists un sāka strādāt Sitijā. Sākumā viņš bija jurists kādā no daudzajām Sitijas komercfirmām. 1962.gadā 27 gadu vecumā Kristofers Valfords tika ievēlēts vietējā padomē. No 1972. līdz 1974.gadam viņš bija padomes darba komitejas priekšsēdētājs, bet no 1974.līdz 1979.gadam — mēra vietnieks. 1994.gadā Kristofers Valfords kļuva par lordmēru.

Kristoferam un Annai Valfordiem ir divi dēli — Ruperts un Lavrencs.

 

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!