• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Varakļānu novada domes 2024. gada 30. maija saistošie noteikumi Nr. 9 "Par godalgām, naudas balvām un materiālo palīdzību Varakļānu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2024., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/op/2024/128.45

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Varakļānu novada domes saistošie noteikumi Nr. 11

Par kapsētu uzturēšanu un apsaimniekošanu Varakļānu novadā

Vēl šajā numurā

04.07.2024., Nr. 128

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Varakļānu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 9

Pieņemts: 30.05.2024.

OP numurs: 2024/128.45

2024/128.45
RĪKI

Varakļānu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Varakļānu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 9

Varakļānos 2024. gada 30. maijā

Par godalgām, naudas balvām un materiālo palīdzību Varakļānu novadā

APSTIPRINĀTI
ar Varakļānu novada domes
30.05.2024. sēdes lēmumu Nr. 7.19

PRECIZĒTI
ar Varakļānu novada domes
27.06.2024. sēdes lēmumu Nr. 8.27

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 
44. panta otro daļu, Izglītības likuma 
17. panta trešās daļas 21. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1.1. Šie noteikumi nosaka godalgu, naudas balvu un materiālās palīdzības veidus, to apmērus, piešķiršanas un izmaksas kārtību, kas tiek izmaksāta no Varakļānu novada pašvaldības budžeta līdzekļiem, neizvērtējot personas (ģimenes) ienākumus.

1.2. Pamats jautājuma izskatīšanai par godalgu, naudas balvu un materiālās palīdzības piešķiršanu ir personas (pabalsta saņēmēja vai citas personas) pašvaldībā iesniegts rakstisks vai mutisks iesniegums, tajā norādīti fakti vai iesniegti fakta apliecinoši dokumenti.

1.3. Noteikumos minētās godalgas, naudas balvas vai materiālo palīdzību var saņemt persona, kuras dzīvesvieta uz godalgas, naudas balvas vai materiālās palīdzības ierosināšanas vai pieprasīšanas brīdi ir deklarēta Varakļānu novada administratīvajā teritorijā, izņemot 3.2., 3.3. 4.3. punktā un 4.4.1., 4.4.2., 4.4.3. un 4.4.5. apakšpunktā minētajos gadījumos.

1.4. Godalgas, naudas balvas un materiālā palīdzība tiek izmaksāta no Varakļānu novada pašvaldības pamatbudžeta līdzekļiem.

1.5. Lēmumu par šajos saistošajos noteikumos minēto godalgu, naudas balvu vai materiālas palīdzības piešķiršanu, kas noteikta apmlitūdā un 3.2. punktā, vai motivētu atteikumu to piešķirt, pieņem Varakļānu novada dome, balstoties uz Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas ieteikumu.

1.6. Saistošo noteikumu 3.3, 3.5. un 3.6. punktā monēto naudas balvu izmaksā pamatojoties uz pašvaldības domes priekšsēdētāja rīkojumu saskaņā ar reģistra datiem par personu statusu.

1.7. Saistošo noteikumu 4.1. un 4.2. punktā minēto pabalstu piešķir pamatojoties uz konstatēto civilstāvokli un tā apliecinošo aktu, personas iesniegumu pašvaldībā, ko izskata Varakļānu novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja.

II. Godalgas

2.1. Godalga sportistiem par ievērojamiem sasniegumiem vai godalgotas vietas iegūšanu pasaules, Eiropas vai Latvijas mēroga sacensībās jebkura vecuma grupas pārstāvim, piešķir apmērā līdz piecām valstī noteiktajām minimālajām mēnešalgām, atkarībā no sporta veida popularitātes, sacensību mēroga un konkurences vietas ieguvē.

2.2. Godalga par ievērojamiem sasniegumiem mākslas vai zinātnes jomā tiek piešķirta apmērā līdz piecām valstī noteiktajām minimālajām mēnešalgām, atkarībā no sasnieguma nozīmīguma.

2.3. Godalga Varakļānu novada skolu izlaiduma klašu absolventiem par augstiem sasniegumiem mācībās un ārpusstundu aktivitātēs tiek piešķirta apmērā līdz 100,00 euro.

III. Naudas balvas

3.1. Naudas balvu apmērā līdz 150,00 euro piešķir nozīmīgā dzīves jubilejā Varakļānu novadā deklarēta ilgdzīvotāja sveikšanai, kas sasniedzis 85, 90, 95, 100, 105 gadu vai lielāku vecumu.

3.2. Naudas balvu 500,00 euro apmērā piešķir Varakļānu goda pilsonim, piešķirot Varakļānu novada goda pilsoņa statusu.

3.3. Naudas balva personām, kurām ir piešķirts Varakļānu novada goda pilsoņa statuss, katru gadu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienā 18. novembrī izmaksājot 50,00 euro.

3.4. Naudas balva vai dāvana, saņemot Atzinības vai Pateicības rakstu par sevišķu ieguldījumu Varakļānu novada labā, tiek piešķirta atkarībā no ieguldījuma nozīmiguma, ņemot vērā pašvaldības budžeta iespējas:

3.4.1. saņemot Atzinības rakstu – apmērā līdz divām valstī noteiktajām minimālajām mēnešalgām;

3.4.2. saņemot Pateicības rakstu – apmērā līdz vienai valstī noteiktajai minimālajai mēnešalgai.

3.5. Naudas balva politiski represētām personām katru gadu komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 25. martā izmaksājot 50,00 euro.

3.6. Naudas balva Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam katru gadu ČAES avārijas piemiņas dienā 26. aprīlī izmaksājot 50,00 euro.

IV. Materiālie pabalsti un dāvanas

4.1. Bērna piedzimšanas gadījumā dāvina sudraba karotīti par katru jaundzimušo bērnu un vienreizēji piešķir materiālo pabalstu vienam no vecākiem, kura dzīvesvieta deklarēta Varakļānu novada administratīvajā teritorijā ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas, izmaksājot pabalstu 40 % apmērā no minimālās valstī noteiktās mēnešalgas.

4.1.1. Pabalstu piešķir vecākam, kurš, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, 3 mēnešu laikā no bērna reģistrācijas dienas, iesniedzis iesniegumu materiālās palīdzības saņemšanai sakarā ar bērna piedzimšanu un bērna dzimšanas apliecības kopiju.

4.1.1.1. Ja bērna dzimšana reģistrēta ārvalstīs, dokumentam, kas apliecina bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju (ja dokuments sastādīts svešvalodā), jāpievieno likumā noteiktajā kārtībā apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

4.1.2. Materiālo palīdzību nepiešķir, ja bērns ievietots bērnu aprūpes un audzināšanas iestādē vai materiālā palīdzības ir piešķirta citā pašvaldībā.

4.2. Materiāla palīdzība apbedīšanai Varakļānu novadā deklarēta (pēdējā deklarētā dzīves vieta) iedzīvotāja nāves gadījumā, kas tiek piešķirta viņa tuviniekam (apbedītājam) uz iesnieguma un miršanas apliecības kopijas pamata 40 % apmērā no minimālās valstī noteiktās mēnešalgas.

4.2.1. Ja Varakļānu novadā deklarētai mirušai personai nav piederīgo, pašvaldība sedz apbedīšanas un citu saistīto pakalpojumu apmaksas izdevumus, neizmaksājot materiālo pabalstu apbedīšanai.

4.3. Materiāla palīdzība skolas gaitu uzsākšanai, mācību līdzekļu iegādei bērniem, kuri uzsāk mācības Varakļānu novada pašvaldības vispārizglītojošas skolas 1. klasē tiek piešķirta vienreizēji apmērā līdz 30,00 euro.

4.4. Dāvana Ziemassvētkos pārtikas vai saldumu paciņas veidā vērtībā līdz 7,00 euro tiek piešķirta viena par katru uz saņēmēju attiecināmo:

4.4.1. Varakļānu novada vispārizglītojošā izglītības iestādes vai Varakļānu pirmsskolas izglītības iestādes "Sprīdītis" audzēknim;

4.4.2. Varakļānu mūzikas un mākslas skolas audzēknim;

4.4.3. pašvaldības iestāžu darbinieku pirmsskolas vecuma bērnam;

4.4.4. Varakļānu novada teritorijā deklarētajiem un reāli dzīvojošajiem pirmsskolas vecuma bērnam, kurš neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi;

4.4.5. Varakļānu veco ļaužu pansionāta "Varavīksne" klientam;

4.4.6. Varakļānu novada teritorijā deklarētām un reāli dzīvojošai personai ar I grupas invaliditāti, kas neatbilst 4.4.5. apakšpunktam.

V. Noslēguma noteikumi

5.1. Saistošie noteikumi stājas spēkā Pašvaldību likuma 47. panta noteiktajā kārtībā.

5.2. Atzīt par spēku zaudējušiem Varakļānu novada pašvaldības 2009. gada 27. augusta saistošos noteikumus Nr. 4 "Par godalgām, naudas balvām un materiālo palīdzību Varakļānu novadā".

Varakļānu novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietniece J. Grudule

 

Varakļānu novada pašvaldības 2024. gada 30. maija saistošo noteikumu Nr. 9 "Par godalgām, naudas balvām un materiālo palīdzību Varakļānu novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošie noteikumi nosaka gadījumus, kad Varakļānu novada administratīvajā teritorijā deklarētām, dzīvojošām vai izglītības iestādēs reģistrētām personām pašvaldība piešķir godalgu, naudas balvu, meteriālu pabalstu, dāvanu – to piešķiršanas kārtību un apmērus, atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.

Saistošie noteikumi ir sagatavoti aktualizējot līdz šim spēkā esošo noteikumu redakciju,palielinot dāvanas ziemassvētkos vērtību no 6,00 euro līdz 7,00 euro un ikgadēju naudas balvu goda pilsoņiem no 30,00 euro uz 50,00 euro. Tiek noteikts fiksēts naudas balva apmērs 500,00 euro piešķirot goda pilsoņa statusu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Fiskālās ietekmes prognoze: nebūtisks pašvaldības budžeta izdevumu pieaugums. Minētais naudas balvas, dāvanas palielinājums ir neliels, skar dažus gadījumus gadā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi nerada jaunas tiesības un neuzliek jaunus pienākumus vides, veselības jomā, konkurence un uzņēmējdarbība netiek ietekmēta.

Noteikumu regulējums attiecas uz jautājumiem, kas netieši sniedz sociālo atbalstu – materiālo palīdzību noteiktām personu grupām, dzīves notikumos, kā arī motivē uz personu līdzdalību, izaugsmi un sasniegumiem izglītībā, kultūrā, sportā, ieguldījumu jomās, kas tiek vērtēta kā ieguldījums sabiedrības, novada labā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu izpilde neparedz jaunu administratīvo procedūru ieviešanu un neparedz izmaksu pieaugumu to nodrošināšanai.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu izpildi pašvaldība īstenos esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Varakļānu novada pašvaldības Centrālā pārvalde. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi nerada papildus izmaksas, tie ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz to, kas ir nepieciešams, lai pašvaldība izteiktu pateicību, sniegtu atbalstu un motivētu iedzīvotājus uz sabiedriskām aktivitātēm un izaugsmi.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešās daļas noteiktajam, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai un priekšlikumu iesniegšanai saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts tika publicēts no 2024. gada 8. maija līdz 30. maijam pašvaldības tīmekļvietnē www.varaklani.lv.

Noteiktā termiņa ietvaros priekšlikumi par saistošo noteikumu projekta redakciju nav saņemti.

Varakļānu novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietniece J. Grudule

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!