• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome publicē lēmumus par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālajā stratēģijā, kā arī lēmumus par aizliegumu izplatīt elektroniskā plašsaziņas līdzekļa programmu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2024. gada 27. jūnija lēmums Nr. 218/1-2 "Par piekļuves ierobežošanu tīmekļa vietnei https://voiceofeurope.com". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2024., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/op/2024/128.30

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 24-20

Kārtība, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība un tirgus statusa piešķiršana Jelgavas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā

Vēl šajā numurā

04.07.2024., Nr. 128

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome

Veids: lēmums

Numurs: 218/1-2

Pieņemts: 27.06.2024.

OP numurs: 2024/128.30

2024/128.30
RĪKI

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmums Nr. 218/1-2

Rīgā 2024. gada 27. jūnijā

Par piekļuves ierobežošanu tīmekļa vietnei 
https://voiceofeurope.com

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (turpmāk arī – Padome) šādā sastāvā – Padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš, Padomes locekle Ilva Milzarāja un Padomes loceklis Andis Plakans –, ievērojot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto kompetenci,

konstatē:

[1] 2024.gada 27.maijā ir pieņemta Padomes īstenošanas regula (ES) 2024/1493, ar kuru īsteno Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība.

[2] Regulas (ES) Nr. 269/2014 I pielikums tiek papildināts ar divām personām un vienu vienību, kuras ir atbildīgas par tādām darbībām vai politiku vai atbalsta un īsteno tādas darbības vai politiku, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība, konkrēti:

1) 1753. Artem Pavlovich MARCHEVSKYI jeb Artem Pavlovich MARCHEVSKIJ

2) 1754. Viktor Volodymyrovych MEDVEDCHUK

3) 426. VOICE OF EUROPE S.R.O.

Iepriekš minētās fiziskās personas ir saistītas ar juridisko personu VOICE OF EUROPE S.R.O.

[3] 2024.gada 27.jūnijā Padome konstatēja, ka Latvijas teritorijā ir pieejamas šāda ar VOICE OF EUROPE S.R.O. saistīta tīmekļa vietne: https://voiceofeurope.com.

Ievērojot minēto, Padome

secina:

[4] Elektronisko sakaru līdzekļu likuma (turpmāk arī – ESL) 112.panta pirmā daļa noteic, ka "Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, izvērtējot valsts iestāžu sniegto informāciju, ir tiesības pieņemt lēmumu, ar kuru ierobežo piekļuvi tādām Latvijas teritorijā pieejamām tīmekļvietnēm, kurās tiek izplatīts saturs, kas apdraud vai var apdraudēt valsts drošību vai sabiedrisko kārtību un drošību, un liegt piekļuvi šo tīmekļvietņu domēna vārdam vai interneta protokola (IP) adresei." Padome 2024.gada 20.jūnijā saņēma kompetentās iestādes vēstuli 21/2024/4192-IP, kurā ir norādīts, ka tīmekļa vietnē https://voiceofeurope.com, tiek izplatīts saturs, kas rada apdraudējumu Latvijas nacionālajai drošībai un kurā izplatītā informācija satur pazīmes, kas liecina par sistemātisku Krievijas agresīvās propagandas izplatīšanu, tajā skaitā, viltus ziņas, kara propagandu, nacionālā naida kurināšanu, kā arī atbalstu Krievijas militārajam iebrukumam Ukrainā. Tāpat Padome konstatēja, ka Regulas (ES) Nr. 269/2014 I pielikumā ir noteiktas sankcijas juridiskajai personai VOICE OF EUROPE S.R.O., kas ir saistīta ar Latvijas teritorijā pieejamo tīmekļa vietni: https://voiceofeurope.com.

[5] Regulas (ES) Nr. 269/2014 9.panta 1.punktā ir noteikts, ka "Aizliegts apzināti un tīši piedalīties darbībās, kuru mērķis vai sekas ir 2. pantā minēto pasākumu apiešana."

[6] Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 11.panta pirmā daļa par sankciju ieviešanu, noteikšanu un izpildi nosaka: "Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes rezolūcijās noteiktās finanšu un civiltiesiskās sankcijas un Eiropas Savienības regulās noteiktās sankcijas ir saistošas un tieši piemērojamas Latvijas Republikā.". Tāpat Eiropas Savienības regulās un lēmumos noteiktais arī atbilstoši Līguma par Eiropas Savienības darbību 288. pantam ir tieši piemērojams dalībvalstīs. Pamatojoties uz Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 5.panta pirmo daļu, ja attiecībā uz sankciju subjektu noteikti finanšu ierobežojumi, visām personām atbilstoši to kompetencei ir pienākums nekavējoties un bez iepriekšēja brīdinājuma veikt šādas darbības:

"1) iesaldēt visus finanšu līdzekļus un finanšu instrumentus, kas tieši vai netieši, pilnībā vai daļēji ir sankciju subjekta īpašumā, valdījumā, turējumā vai kontrolē, tai skaitā tos finanšu līdzekļus un finanšu instrumentus, kas nodoti trešām personām;

2) liegt sankciju subjektam piekļuvi finanšu līdzekļiem un finanšu instrumentiem;

3) nesniegt sankciju subjektam (tai skaitā izmantojot pilnvarojumu) starptautiskajās vai nacionālajās sankcijās noteiktos finanšu pakalpojumus."

Ņemot vērā minēto, kā arī to, ka Eiropas Komisija 2024.gada 14.maijā ir papildinājusi Eiropas Savienības sankciju piemērošanas vadlīnijas un skaidri noteikusi, ka satura apraide ir uzskatāma par ekonomisko resursu, tādējādi jebkāda sankciju sarakstā iekļauto personu satura vienību izplatīšana ir aizliegta. Turklāt detalizēti uzsvērts, ka ar jēdzienu "apraide" ir saprotams plašāks satura nodrošināšanas un izplatīšanas klāsts nekā Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā (2018/1808 (2018. gada 14. novembris), ar ko, ņemot vērā mainīgos tirgus apstākļus, groza Direktīvu 2010/13/ES par to, lai koordinētu dažus dalībvalstu normatīvajos un administratīvajos aktos paredzētus noteikumus par audiovizuālo mediju pakalpojumu sniegšanu (Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīva) minētais jēdziens "televīzijas apraide". Ar jēdzienu "apraide" saprotama jebkāda garuma satura izplatīšana, tajā skaitā programmu vai raidījumu fragmentu izplatīšana gan video, gan audio formātā neatkarīgi no veida, kādā šis saturs tiek izplatīts – lineārā veidā vai tiešsaistē.

[7] Pamatojoties uz minēto un Padomei rūpīgi izvērtējot Regulā norādīto informāciju, kā arī nolūkā izvairīties no Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanas vai iespējamās apiešanas un nolūkā pasargāt elektroniskos plašsaziņas līdzekļus, kā arī interneta pakalpojumu sniedzējus no Regulas pārkāpšanas, Padome, pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 15.panta ceturto daļu, 57.pantu, 62.panta otrās daļas 1.punktu, 63.panta pirmās daļas 1.punktu, Elektronisko sakaru likuma 112.panta pirmo daļu, Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 11.panta pirmo daļu un 2024.gada 27.maija Eiropas Savienības Padomes regulu 2024/1493, ar ko groza Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība

nolemj:

1. Ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā pieejamai tīmekļa vietnei https://voiceofeurope.com uz laiku līdz Eiropas Savienības noteikto sankciju atcelšanas brīdim.

2. Ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā pieejamai tīmekļa vietnei https://voiceofeurope.com dublējošām spoguļlapām.

3. Pieņemto lēmumu paziņot tīmekļa vietnes https://voiceofeurope.com īpašniekam un/vai uzturētājam, izmantojot Padomei pieejamo kontaktinformāciju, ja tāda ir Padomes rīcībā.

4. Pieņemto lēmumu paziņot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

5. Pieņemto lēmumu paziņot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrētajiem interneta piekļuves pakalpojumu sniedzošajiem komersantiem.

6. Uzdot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrētajiem interneta piekļuves pakalpojumu sniedzošajiem komersantiem nekavējoties ierobežot piekļuvi tīmekļa vietnei https://voiceofeurope.com.

7. Iekļaut tīmekļa vietni https://voiceofeurope.com Padomes mājaslapā izvietotajā sarakstā, kurā norādīti tie interneta resursi, kuru izmantošana uz laiku ir tikusi ierobežota.

8. Publicēt lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

9. Publicēt lēmumu Padomes tīmekļa vietnē internetā.

10. Noteikt, ka lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību, saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 185.panta ceturtās daļas 9. un 10.punktu.

11. Noteikt, ka atbildīgais Padomes loceklis par šī lēmuma izpildes kontroli ir Padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Lēmumu var pārsūdzēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā Baldones ielā 1A, Rīgā, LV-1007. Lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

Lēmums sagatavots elektroniski.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu
padomes priekšsēdētājs I. Āboliņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!