• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dienvidkurzemes novada domes 2024. gada 30. maija saistošie noteikumi Nr. 2024/14 "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2024., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/op/2024/128.38

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi Nr. 2024/16

Grozījumi saistošos noteikumos Nr. 2024/1 "Par Dienvidkurzemes novada pašvaldības 2024. gada budžeta plānu"

Vēl šajā numurā

04.07.2024., Nr. 128

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Dienvidkurzemes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2024/14

Pieņemts: 30.05.2024.

OP numurs: 2024/128.38

2024/128.38
RĪKI

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2024/14

2024. gada 30. maijā

Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā

APSTIPRINĀTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
30.05.2024. sēdes lēmumu Nr. 492 (prot. Nr. 6 86. §)

PRECIZĒTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
27.06.2024. sēdes lēmumu Nr. 564 (prot. Nr. 7 71. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
6. panta otro daļu, 7. panta piekto un sesto daļu, 11. panta ceturto daļu,
14. panta astoto daļu, 15. pantu, 17. panta otro daļu, 24. panta pirmo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk – Noteikumi) nosaka personas, kuras ir tiesīgas saņemt palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, kārtību, kādā personas reģistrējamas palīdzības reģistrā un izslēdzamas no tā, palīdzības sniegšanas kārtību, kā arī pašvaldības institūciju, kura reģistrē personas un sniedz palīdzību.

2. Dienvidkurzemes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā (turpmāk – Palīdzība) tiek sniegta Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā deklarētām personām, ja tās un personas, ar kuru persona dzīvo kopā un ar kuru tai ir kopīga (nedalīta) saimniecība, īpašumā vai lietošanā nav cita dzīvojamā platība.

3. Lēmumu par palīdzības sniegšanu, kā arī personas reģistrēšanu attiecīgajā palīdzības reģistrā un izslēgšanu no tā atbilstoši normatīvo aktu prasībām pieņem Dienvidkurzemes novada pašvaldības Dzīvokļu komisija (turpmāk – Dzīvokļu komisija).

4. Pašvaldība sniedz šāda veida palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā:

4.1. pašvaldībai piederošās dzīvojamās telpas izīrēšana;

4.2. palīdzība īrētās pašvaldībai piederošās dzīvojamās telpas apmaiņā pret citu īrējamu pašvaldībai piederošu dzīvojamo telpu;

4.3. nodrošināšana ar pagaidu dzīvojamo telpu.

II. Palīdzības reģistri

5. Dzīvokļu komisija atsevišķi katrai Dienvidkurzemes novada teritoriālā iedalījuma vienībai (pilsētām, pagastiem) un katram palīdzības veidam izveido un kārto šādus palīdzības reģistrus (turpmāk – reģistrs):

5.1. I reģistrs – palīdzības reģistrs dzīvojamo telpu izīrēšanai;

5.2. II reģistrs – palīdzības reģistrs īrētās dzīvojamās telpas apmaiņā pret citu dzīvojamo telpu.

6. Palīdzības I reģistrā personas reģistrē sekojoši:

6.1. pirmajā grupā – personas, kuras tiesīgas saņemt pašvaldības palīdzību pirmām kārtām;

6.2. vispārējā grupā – personas, kuras pretendē palīdzībai vispārējā kārtā.

7. Personu, kura tiek atzīta par tiesīgu saņemt pašvaldības palīdzību, kas minēta šo noteikumu 4. punktā, reģistrē kādā no Noteikumu 5. punkta reģistriem atbilstoši nepieciešamās palīdzības veidam un iesniedzēja izteiktajai gribai par novada teritoriālā iedalījuma vienību.

8. Papildus likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk – Likums) 14. pantā minēto maznodrošināto personu kategorijām ar dzīvojamo telpu nodrošināmas:

8.1. trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes, kurās bērnus audzina viens vecāks;

8.2. trūcīgas pensijas vecumu sasniegušām personas, kurām nav apgādnieku;

8.3. trūcīgas personas, kurām noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte un kurām nav apgādnieku.

9. Vispārējā kārtībā saņemt pašvaldības palīdzību dzīvokļu jautājuma risināšanā var ģimenes ar vienu vai vairākiem bērniem, kuras atgriežas uz dzīvi Dienvidkurzemes novadā no pastāvīgas dzīves ārzemēs un kuru īpašumā vai valdījumā nav dzīvojamās telpas vai cita dzīvojama nekustamā īpašuma.

III. Kārtība, kādā personas tiek reģistrētas palīdzības reģistros

10. Persona, kura vēlas saņemt palīdzību, iesniedz pašvaldībā iesniegumu (pielikums Nr. 1), kurā norādāmi iespējamie personai vēlamie palīdzības veidi un pievieno dokumentus, kas apliecina šīs personas tiesības saņemt kādu no Noteikumos vai Likumā noteiktiem palīdzības veidiem. Iesniegumam persona papildus pievieno šādus dokumentus:

10.1. Likuma 14. panta pirmās daļas 1. punkta "a" un "b" apakšpunktos norādītās personas iesniedz:

10.1.1. tiesas sprieduma kopiju par izlikšanu no dzīvojamās telpas;

10.1.2. pensionāra vai personas ar invaliditāti apliecības kopiju;

10.1.3. īres līguma ar privātpersonu par privāta dzīvokļa īri un īpašnieka uzteikuma par īres līguma pārtraukšanu kopija.

10.2. Likuma 14. panta pirmās daļas 1. punkta "d" apakšpunktā norādītās personas iesniedz:

10.2.1. politiski represētas personas apliecības kopiju;

10.2.2. tiesas sprieduma kopiju par izlikšanu no dzīvojamās telpas;

10.2.3. rakstveida apliecinājumu, ka personas lietošanā vai īpašumā nav citas dzīvojamās telpas.

10.3. Likuma 14. panta pirmās daļas 2. punktā norādītās personas attiecīgi iesniedz:

10.3.1. tiesas sprieduma kopiju par izlikšanu no dzīvojamās telpas gadījumos, ja uz dzīvokļa īpašumu ir vērsta piedziņa sakarā ar maksājumiem par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, mājas uzturēšanu, ekspluatāciju vai remonta izdevumiem;

10.3.2. pensionāra vai personas ar invaliditāti apliecības kopiju;

10.3.3. politiski represētas personas apliecības kopiju un rakstveida apliecinājumu, ka personas lietošanā vai īpašumā nav citas dzīvojamās telpas.

10.4. Likuma 14. panta pirmās daļas 4. punktā norādītās personas iesniedz:

10.4.1. repatrianta statusu apliecinošu dokumentu;

10.4.2. arhīva izziņu par repatrianta, viņa vecāku vai vecvecāku pēdējo pastāvīgo dzīvesvietu pirms izceļošanas no Latvijas.

10.5. Likuma 14. panta pirmās daļas 4.1 punktā norādītās personas iesniedz politiski represētas personas apliecības kopiju.

10.6. Likuma 14. panta pirmās daļas 5. punktā norādītās personas iesniedz:

10.6.1. brīvības atņemšanas vietas izdotu noteikta parauga izziņu, kurā norādīts atbrīvošanas pamats un faktiski izciestais brīvības atņemšanas soda laiks;

10.6.2. Dienvidkurzemes novada Sociālā dienesta izziņu par atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, ja pašvaldība vai tās iestāde to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati.

10.7. Personas, kuras pretendē uz palīdzību īrētās pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpas apmaiņā pret citu īrējamu pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu, iesniedz:

10.7.1. kopā ar viņu dzīvojošo pilngadīgo ģimenes locekļu parakstītu rakstveida piekrišanu dzīvojamās telpas apmaiņai;

10.7.2. dzīvojamās telpas īres līguma kopiju;

10.7.3. vēlamās dzīvojamās telpas raksturojumu (telpas platību, labiekārtojuma līmeni, stāvu);

10.7.4. ģimenes ārsta izziņu par veselības stāvokli (ja nepieciešams)

10.7.5. dzīvojamās telpas apmaiņas nepieciešamības apliecinošu apstākļu dokumentu kopijas.

11. Iesniedzot dokumentu kopijas, persona uzrāda šo dokumentu oriģinālus.

12. Parakstot iesniegumu persona apliecina, ka tā neatbilst nevienai no Likuma 7. panta piektajā daļā nosauktajām personu kategorijām.

13. Ja Dzīvokļu komisijai nepieciešama vēl papildus informācija, lai pieņemtu lēmumu, tā var pieprasīt personai precizēt iesniegumu un pievienot nepieciešamos dokumentus.

14. Pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas, Dzīvokļu komisija izvērtē iesniegumu un viena mēneša laikā pieņem lēmumu par personas iekļaušanu palīdzības reģistrā vai lēmumu par atteikumu atzīt personu par tiesīgu saņemt palīdzību.

15. Dzīvokļu komisija, papildus Likuma 7. panta piektajā daļā noteiktajam, var pieņemt lēmumu atteikt atzīt personu par tiesīgu saņemt noteikto palīdzību, ja:

15.1. personas vai tās laulātā, vai personas, ar kuru tā dzīvo vienā mājsaimniecībā, īpašumā vai lietojumā ir cita dzīvošanai derīga dzīvojamā telpa;

15.2. personai ir īres un pamatpakalpojumu maksas parāds par iepriekš īrēto pašvaldībai piederošo vai tās nomāto dzīvojamo telpu;

15.3. personas laulātajam (vienas mājsaimniecības locekļiem) jau ir sniegta palīdzība;

15.4. personas īrētās dzīvojamās telpas īres līgums ir izbeigts sakarā ar dzīvojamās telpas vai mājas bojāšanu vai citādu dzīvojamās telpas lietošanas noteikumu pārkāpumu un/vai ir parādsaistības pret Dienvidkurzemes novada pašvaldību, izīrētāju vai dzīvojamo telpu neatdalāmo pakalpojumu sniegšanu (īres, pakalpojumu maksas, nekustamā īpašuma nodoklis u.c.) izņemot, ja persona Dienvidkurzemes novadā vēlas pāriet uz mazāku apdzīvojamo platību vai mazāk labiekārtotu dzīvokli.

16. Dzīvokļu komisija reizi gadā līdz 1. martam aktualizē reģistrā iekļauto personu kārtas numurus, apstiprinot Dzīvokļu komisijas sēdē aktualizētos palīdzības reģistrus pa novada teritoriālā iedalījuma vienībām.

17. Palīdzības reģistrā iekļauto personu pienākums ir katru gadu līdz 30. decembrim iesniegt Dzīvokļu komisijai apliecinājumu, ka joprojām pastāv apstākļi, kas bija par pamatu personas atzīšanai par tiesīgu saņemt palīdzību un reģistrēšanai attiecīgās palīdzības saņemšanai. Ja apliecinājums līdz minētajam datumam nav iesniegts, Dzīvokļu komisija pieņem lēmumu izslēgt reģistrēto personu no palīdzības reģistra Likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtība

18. Pašvaldībai piederošo neizīrēto dzīvojamo telpu uzskaiti veic Nekustamo īpašumu daļas (turpmāk – NĪD) mājokļu speciālists.

19. Ja atbrīvojas pašvaldībai piederoša dzīvojamā telpa, tās apsaimniekotājs septiņu dienu laikā paziņo par to NĪD mājokļu speciālistam, kurš šo dzīvojamo telpu ņem uzskaitē kā neizīrētu un iekļauj neizīrēto dzīvojamo telpu sarakstā. Mājokļu speciālists publicē Dienvidkurzemes novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.dkn.lv to neizīrēto dzīvojamo telpu sarakstu, kuras piedāvājamas īrēšanai attiecīgo personu kategorijai atbilstoši palīdzības veidam, informāciju atjaunojot uz katra mēneša sākumu.

20. Palīdzības reģistros iekļautajām personām palīdzība tiek sniegta secībā, kādā tās reģistrētas katrā no I reģistra grupām, izvērtējot piedāvātās dzīvojamās telpas platības atbilstību mājsaimniecības locekļu skaitam un maksātspējai, izņemot gadījumus, kad palīdzība sniedzama neatliekamā kārtā, saskaņā ar Likuma 13. pantā minētajiem apstākļiem.

21. Personām, kurām palīdzība sniedzama neatliekami, saskaņā ar Likuma 13. pantu, Dzīvokļu komisija reģistru neveido, bet lēmumu par palīdzības sniegšanu pieņem novada teritoriālā dalījuma apvienības pārvaldes vadītājs ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc personas mutvārdu vai rakstiska iesnieguma saņemšanas. Iesniegumu var iesniegt arī sociālais dienests un bāriņtiesa.

22. Ja visas I reģistrā iekļautās personas (ģimenes) ir atteikušās no piedāvātās īrējamās platības vai apmierināts to personu pieprasījums, kas ar dzīvojamo platību jānodrošina normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, tad Dzīvokļu komisijai ir tiesības izīrēt dzīvojamo telpu vispārējā kārtībā (personām, kuras minētas šo noteikumu 9. punktā).

23. Komisija, piedāvājot izīrēt personai dzīvojamo telpu, ņem vērā šādus kritērijus:

23.1. vienas istabas dzīvokli – ģimenei, kurā ir 1 līdz 2 cilvēki;

23.2. divu istabu dzīvokli – ģimenei, kurā ir 2 līdz 5 cilvēki;

23.3. trīs istabu vai lielāku dzīvokli – ģimenei, kurā ir vairāk nekā 5 cilvēki.

24. Dzīvokļu komisija piedāvā dzīvojamo telpu rakstveidā par to paziņojot attiecīgajai personai, paziņojumā norādot dzīvojamās telpas adresi, un citu saistīto informāciju, lai persona var iepazīties ar piedāvāto dzīvojamo telpu, kā arī atbildes sniegšanas termiņu.

25. Izīrējot pašvaldības dzīvojamo telpu, Dzīvokļu komisija nosaka termiņu, uz kādu slēdzams īres līgums:

25.1. par pagaidu dzīvojamām telpām, ko izīrē atbilstoši Likuma 13. pantam, īres līguma termiņš nosakāms līdz pašvaldības dzīvojamās telpas izīrēšanai, bet ne ilgāk kā līdz 1 (vienam) gadam;

25.2. personām, kuras reģistrētas palīdzības 1.reģistrā, īres tiesības tiek piešķirtas uz 6 mēnešiem, paredzot īrniekam tiesības lūgt jauna īres līguma noslēgšanu;

25.3. viena mēneša laikā pirms īres līguma beigām persona var iesniegt iesniegumu (pielikums Nr. 2) par jauna īres līguma noslēgšanu par dzīvojamās telpas turpmāku lietošanu, ja īrnieks pilda līguma nosacījumus, īrniekam vai ģimenes locekļiem nepieder citas dzīvošanai derīgas dzīvojamās telpas un nav zuduši apstākļi, uz kuru pamata dzīvoklis izīrēts. Ja iesniegums iesniegts nokavēti, to izskata, ja Dzīvokļu komisija savlaicīga iesnieguma neiesniegšanas iemeslus atzinusi par attaisnojošiem. Dzīvokļu komisija nosaka jauna īres līguma termiņu uz 3 (trīs) gadiem.

26. Pieņemot lēmumu par jauna īres līguma slēgšanu Dzīvokļu komisija izvērtē vai dzīvojamās telpas īrniekam, atbilstoši dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumiem, nav kavēti ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītie maksājumi ilgāk nekā 2 (divus) mēnešus.

27. Dzīvokļu komisijai ir tiesības pieņemt lēmumu par īres tiesību piešķiršanu, bez uzņemšanas palīdzības reģistrā, īrnieka ģimenes loceklim, īrnieka nāves vai ilgstošas slimības gadījumā, nemainot iepriekšējā īres līguma nosacījumus.

28. Šo noteikumu 27. punktā norādītās tiesības ir izmantojamas trīs mēnešu laikā no attiecīgo apstākļu iestāšanās, ja īrnieka ģimenes loceklim ir tiesības saņemt palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā atbilstoši Likumam vai šiem Noteikumiem.

29. Dzīvokļu komisija ar savu lēmumu var sniegt arī citu palīdzību vai pārsniegt šajos noteikumos noteiktos palīdzības ietvarus, vadoties pēc personas reālām vajadzībām un Sociālā dienesta vai Bāriņtiesas rakstiska lūguma.

V. Palīdzība īrētās dzīvojamās telpas apmaiņā pret citu īrējamu dzīvojamo telpu

30. Persona, kura īrē pašvaldībai piederošu vai uz likumīga pamata lietojumā esošu dzīvojamo telpu, var īrēto dzīvojamo telpu apmainīt:

30.1. pret lielāku vai labiekārtotāku neapdzīvotu dzīvojamo telpu sakarā ar bērna piedzimšanu vai citiem pamatotiem apstākļiem;

30.2. pret mazāku vai mazāk labiekārtotu neapdzīvotu dzīvojamo telpu;

30.3. pret citu līdzvērtīgu dzīvojamo telpu;

30.4. pret citu īrēto pašvaldības dzīvojamo telpu, ja pašvaldības izīrēto telpu īrnieki par to savstarpēji rakstveidā vienojas.

31. Noteikumu 30. punktā noteiktā īrēto dzīvojamo telpu maiņa tiek veikta, ja personai (personām) par dzīvojamo telpu nav īres un/vai komunālo maksājumu parāds.

32. Ja personai ir dzīvojamās telpas īres un/vai komunālo maksājumu parāds, Noteikumu 30. punktā noteiktā īrēto dzīvojamo telpu maiņa tiek veikta, noslēdzot vienošanos par parāda apmaksu.

33. Piedāvājumu par pašvaldības brīvo dzīvojamo telpu var nosūtīt II reģistrā reģistrētām personām, ja novada attiecīgās teritoriālās iedalījuma vienības I reģistrā reģistrēto personu pieprasījums ir apmierināts, tās visas rakstveidā atteikušās īrēt attiecīgo dzīvojamo telpu vai I reģistrā reģistrētās personas pēc mājsaimniecības locekļu skaita neatbilst uz sadali iesniegtai platībai (par lielu vai par mazu).

VI. Lēmumu apstrīdēšana un pārsūdzēšana

34. Dzīvokļu komisijas izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību persona var apstrīdēt pašvaldības domē.

35. Pašvaldības domes pieņemto lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

VII. Noslēguma jautājumi

36. Personas, kuras līdz noteikumu spēkā stāšanās dienai ir reģistrētas pašvaldības reģistros palīdzības saņemšanai, netiek izslēgtas no uzskaites reģistriem, ja nav mainījušies faktiskie apstākļi, kas bija par pamatu viņu reģistrēšanai, un tām ir tiesības noteikumos noteiktā kārtībā saņemt palīdzību.

37. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos, spēku zaudē Dienvidkurzemes novada pašvaldības 2021. gada 30. decembra saistošie noteikumi Nr. 17 "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā Dienvidkurzemes novadā".

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja
vietnieks tautsaimniecības jautājumos A. Galeckis

 

Pielikums Nr. 1
Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes saistošajiem noteikumiem Nr. 2024/14 
"Par pašvaldības palīdzību
dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Dienvidkurzemes novada pašvaldības Dzīvokļu komisijai

Iesniedzējs:  
Personas kods:  
Deklarētā adrese:  
Faktiskā adrese:  
Iesniedzēja tālrunis:  
Iesniedzēja e-pasts:  

IESNIEGUMS

Lūdzu uzņemt mani __________________________ (Dienvidkurzemes novada teritoriālās iedalījuma vienības nosaukums) palīdzības reģistra rindā dzīvojamās platības piešķiršanai.

Norādīt, kāda palīdzība nepieciešama un kādi apstākļi apliecina tiesības saņemt palīdzību:

Iesniegumam pievienoto dokumentu saraksts:

1.  
2.  
3.  
4.  
   
Ar savu parakstu apliecinu, ka neatbilstu nevienai no likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 7. panta piektajā daļā nosauktajām personu kategorijām.  
paraksts
Ar savu parakstu apliecinu, ka esmu informēts, ka katru gadu līdz 30. decembrim jāiesniedz apliecinājums par nepieciešamību saņemt palīdzību dzīvokļu jautājuma risināšanā.  
paraksts

Parakstot šo iesniegumu, piekrītu, ka Dienvidkurzemes novada pašvaldības Dzīvokļu komisija, pieņemot lēmumu par pašvaldības palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājuma risināšanā, veiks manu personas datu apstrādi gan elektroniski, gan manuāli, vai arī to uzticēs personas datu operatoram.

202___. gada ___.__________  
  paraksts, paraksta atšifrējums

 

Pielikums Nr. 2
Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes saistošajiem noteikumiem Nr. 2024/14
"Par pašvaldības palīdzību
dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Dienvidkurzemes novada pašvaldības Dzīvokļu komisijai

Iesniedzējs:  
Personas kods:  
Deklarētā adrese:  
Faktiskā adrese:  
Iesniedzēja tālrunis:  
Iesniedzēja e-pasts:  

IESNIEGUMS

Lūdzu pieņemt lēmumu par jauna īres līguma slēgšanu ar mani par dzīvojamo

platību:  
  mājas/ielas nosaukums, dzīvokļa Nr., pilsēta/pagasts

Iesniegumam pievienoto dokumentu saraksts:

1.  
2.  
3.  
4.  
   
Ar savu parakstu apliecinu, ka neatbilstu nevienai no likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 7. panta piektajā daļā nosauktajām personu kategorijām.  
paraksts

Parakstot šo iesniegumu, piekrītu, ka Dienvidkurzemes novada pašvaldības Dzīvokļu komisija, pieņemot lēmumu par pašvaldības palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājuma risināšanā, veiks manu personas datu apstrādi gan elektroniski, gan manuāli, vai arī to uzticēs personas datu operatoram.

202___. gada ___.__________  
  paraksts, paraksta atšifrējums

 

Paskaidrojuma raksts
Dienvidkurzemes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2024/14 "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu projekta (turpmāk – Saistošie noteikumi) mērķis ir noteikt kārtību, kā personas, kuras ir tiesīgas saņemt Dienvidkurzemes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā (turpmāk – Palīdzība) reģistrējamas pašvaldības palīdzības reģistrā un izslēdzamas no tā. Tāpat šo noteikumu mērķis ir noteikt palīdzības sniegšanas kārtību, nosacījumus un termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums, kā arī pašvaldības institūcijas, kuras reģistrē personas un sniedz likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 3. panta 1., 3. un 4. punktā noteiktos palīdzības veidus.

Šobrīd spēkā esošie Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes 2021. gada 30. decembra saistošie noteikumi Nr. 17 "Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā Dienvidkurzemes novadā" tiek aizstāti ar jauniem, ņemot vērā grozījumus likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", ņemot vērā nepieciešamo izmaiņu apjomu, saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumiem Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140. punktā noteikto un Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikto, ka saistošos noteikumus, kuri izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata turpina piemērot līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam.

2. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošajiem noteikumiem nav ietekme uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi veicinās mājokļu pieejamību un radīs potenciāli pozitīvu ietekmi uz nabadzības un sociālās atstumtības riskam vairāk pakļauto iedzīvotāju grupām (pensionāri, personas ar invaliditāti, zemu ienākumu mājsaimniecības, t.sk. ģimenes ar bērniem).

Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes uz vidi.

Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Informācija par administratīvajām procedūrām Atbildīgās institūcijas par šo noteikumu administratīvajām procedūrām – Dienvidkurzemes novada pašvaldības Dzīvokļu komisija, Nekustamo īpašumu daļa un Pašvaldības kapitālsabiedrības, kas pilnvarotas nodrošināt nekustamo īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Personām, kuras vēlēsies īrēt pašvaldības mājokli, jāiesniedz saistošajos noteikumos norādītie dokumenti un jāatbilst likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" un saistošajos noteikumos paredzētajiem kritērijiem.

Nav paredzamas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi ietekmē Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 10. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – sniegt iedzīvotājiem palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, kā arī veicināt dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu.

Saistošie noteikumi tiks īstenoti esošo institūciju un cilvēkresursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas – Dienvidkurzemes novada Nekustamo īpašumu daļa, Dzīvokļu komisija un Pašvaldības kapitālsabiedrības, kas pilnvarotas nodrošināt nekustamo īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam, laika posmā no 2024. gada 14. maija līdz 28. maijam sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dkn.lv. Noteiktā termiņa ietvaros priekšlikumi par saistošo noteikumu projekta redakciju nav saņemti.

2024. gada 20. jūnijā Dienvidkurzemes novada pašvaldībā saņemts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinums Nr. 1-18/4003 par saistošiem noteikumiem Nr. 2024/14, kurā lūgts pārskatīt un precizēt saistošo noteikumu 10.6.2. un 25.3. apakšpunktu, ko pašvaldības domes ņēma vērā un izdarīja precizējumus.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja
vietnieks tautsaimniecības jautājumos A. Galeckis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!