• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija saistošie noteikumi Nr. RD-24-289-sn "Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju izvietošanas kārtību Rīgā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2024., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/op/2024/131.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-291-sn

Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Jaunuzņēmumu māju atbalsta programma"

Vēl šajā numurā

09.07.2024., Nr. 131

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-289-sn

Pieņemts: 03.07.2024.

OP numurs: 2024/131.3

2024/131.3
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-289-sn

Rīgā 2024. gada 3. jūlijā (prot. Nr. 124, 45. §)

Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju izvietošanas kārtību Rīgā

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro un trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā izvieto ielu un laukumu nosaukuma zīmes, ēku un telpu grupu numura zīmes Rīgas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvajā teritorijā.

2. Ielu un laukumu nosaukuma zīmes un ēku, telpu grupu numura zīmes aizliegts izvietot uz ieejas portāliem, pilastriem, kolonnām, apmalēm, fasādes dekoriem un citām dekoratīvām arhitektoniskām detaļām.

3. Ja ielu un laukumu nosaukuma zīmi vai ēku, telpu grupu numura zīmi nav iespējams izvietot noteikumos noteiktajā vietā, persona iesniedz pašvaldības Pilsētas attīstības departamentam (turpmāk – Departaments) vietas fotofiksāciju un iesniegumu, norādot pamatojumu, kāpēc nav iespējams veikt izvietošanu noteikumos noteiktajā vietā vai veidā. Departaments norāda vietu attiecīgās zīmes izvietošanai.

4. Ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku un telpu grupu numura zīmju izvietotājs ir atbildīgs par to uzturēšanu labā tehniskajā un vizuālajā stāvoklī (zīmēm jābūt nebojātām, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem), teksta informācijas aktualizāciju un tās atbilstību Valsts valodas likuma prasībām.

5. Ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku un telpu grupu numura zīmju tekstu veido, izmantojot fontu Neue Helvetica77 Bold Condensed atbilstoši noteikumu 1. pielikumā noteiktajam paraugam. Zīmēs izvietojamo teksta informāciju var izgatavot arī no gaismu atstarojoša materiāla.

6. Departaments kontrolē noteikumu izpildi. Departaments, konstatējot noteikumu 2., 4., 5., 8. un 22. punkta prasību neievērošanu, ir tiesīgs izdot administratīvo aktu, kas uzliek adresātam pienākumu veikt noteiktas darbības noteikumu prasību izpildes nodrošināšanai.

II. Ielu un laukumu nosaukuma zīmju izvietošanas kārtība

7. Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju izvietošanu pie ēkas vai žoga atbilstoši noteikumu prasībām ir atbildīgs ielai vai laukumam piegulošā stūra zemesgabala vai ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

8. Ielas vai laukuma nosaukuma zīmē norādītajam nosaukumam jāatbilst Valsts adrešu reģistra datiem.

9. Pašvaldība nodrošina ielu un laukumu nosaukuma zīmju izgatavošanu un ielu un laukumu nosaukuma zīmju uzstādīšanu uz norāžu stabiem.

10. Lai saņemtu ielas vai laukuma nosaukuma zīmi, ielai vai laukumam piegulošā zemesgabala vai ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs vēršas pašvaldībā, iesniegumā norādot:

10.1. personas vārdu, uzvārdu vai juridiskas personas nosaukumu;

10.2. personas kodu vai juridiskas personas reģistrācijas numuru;

10.3. ēkas, būves, uz kuras izvietos ielas vai laukuma nosaukuma zīmi, adresi;

10.4. kontakttālruni;

10.5. ēkas, būves vai zemesgabala, uz kura izvietos ielas vai laukuma nosaukuma zīmi, kadastra apzīmējumu.

11. Ja ielai vai laukumam piegulošie stūra zemesgabali ir apbūvēti, noteikumu 2. un 3. pielikumā noteiktajam paraugam atbilstošas ielu un laukumu nosaukuma zīmes izvieto katrā krustojumā, uz katras ielas stūra, piestiprinot tās pie ēkas, būves vai žoga. Pie ēkām, kas ir iekļautas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā vai atrodas Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā, izvieto izliektas ielas vai laukuma nosaukuma zīmes no metāla atbilstoši noteikumu 3. pielikumā noteiktajam paraugam.

12. Ja ielas vai laukuma nosaukums ir kultūrvēsturiski skaidrojams, pie ēkas vai būves, ja to pieļauj ēkas vai būves arhitektoniskais risinājums, zem ielas vai laukuma nosaukuma zīmes var izvietot noteikumu 4. pielikumā noteiktajam paraugam atbilstošu ielas vai laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksni.

13. Ielas vai laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksnes tekstu apstiprina Departamenta Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija.

14. Pašvaldība izgatavo ielas vai laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksnes un izsniedz tās ēkas vai būves īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, kurš tās izvieto nedēļas laikā pēc saņemšanas.

15. Ja ielai vai laukumam piegulošais stūra zemesgabals nav iežogots un ēka atrodas tālāk par 9 m no ielas vai arī ielai vai laukumam piegulošie stūra zemesgabali nav apbūvēti, pašvaldība, izvērtējot konkrētās vietas situāciju, izvieto ielu un laukumu nosaukuma zīmes katrā krustojumā:

15.1. pie ceļa zīmju stabiem, ja to pieļauj normatīvie akti;

15.2. pie norāžu stabiem atbilstoši noteikumu 5. pielikumā noteiktajam paraugam.

16. Ja ēka atrodas krustojumā, ielas vai laukuma nosaukuma zīmi izvieto pie ēkas vai būves 2,5 m augstumā no zemes un 0,3 m–0,5 m attālumā no ēkas stūra noteikumu 6. pielikumā noteiktajā veidā.

17. Ja stūra zemesgabals ir iežogots, ielas vai laukuma nosaukuma zīmi izvieto pie žoga augšējās malas 0,3 m–0,5 m attālumā no stūra.

18. Noteikumu 16. punktā noteiktās prasības neattiecas uz Rīgas vēsturiskā centra teritoriju un tā aizsardzības zonu, kurā ielas vai laukuma nosaukuma zīmes uz norāžu stabiem izvieto tā, lai to izvietojums netraucē valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu vizuālo uztveri, neizjauc kultūrvēsturiskās vides tēlu, kā arī vērtību kopuma radīto noskaņu.

19. Ja pieņemts lēmums par ielas vai laukuma nosaukuma piešķiršanu vai maiņu, attiecīgās ielas vai laukuma nosaukuma zīmes izvietošanu vai maiņu veic trīs mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Ja klimatisko apstākļu dēļ nav iespējama jaunu ielu vai laukumu nosaukuma zīmju izvietošana uz norāžu stabiem minētajā termiņā, to veic, tiklīdz tas ir iespējams.

III. Ēku numura zīmju izvietošanas kārtība

20. Ēkas numura zīmes izvieto uz visām dzīvošanai, saimnieciskajai, administratīvajai vai publiskajai darbībai paredzētām ēkām, kurām piešķirta atsevišķa adrese.

21. Par ēkas numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši noteikumu prasībām ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

22. Adresei ēkas numura zīmē jāatbilst Valsts adrešu reģistra datiem.

23. Ēkas numura zīmi izgatavo atbilstoši noteikumu 7., 8., 9. un 10. pielikumā noteiktajam paraugam, norādot tajā šādu informāciju:

23.1. ielas nosaukums;

23.2. ēkas numurs.

24. Mainoties noteikumu 23. punktā minētajai informācijai, ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs trīs mēnešu laikā izvieto jaunu ēkas numura zīmi atbilstoši noteikumu prasībām.

25. Pie ēkām izvieto ēkas numura zīmes atbilstoši noteikumu 7., 8., 9. un 10. pielikumā noteiktajam paraugam.

26. Pie ēkām, kas ir iekļautas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā vai atrodas Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā, izvieto mazizmēra izliektas ēkas numura zīmes no metāla atbilstoši noteikumu 9. pielikumā noteiktajam paraugam. Pie ēkām, kas nav iekļautas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, bet atrodas Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā, var izvietot lielizmēra izliektas ēkas numura zīmes no metāla atbilstoši noteikumu 9. pielikumā noteiktajam paraugam.

27. Ārpus Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas pie ēku, kas nav iekļautas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, fasādēm:

27.1. uz daudzdzīvokļu mājām ar pieciem un vairāk stāviem izvieto ēkas numura zīmes, kas ir iekšēji vai ārēji izgaismotas un atbilst noteikumu 8. un 10. pielikumā noteiktajam paraugam;

27.2. uz ēkām, kurās atrodas izglītības iestādes un sabiedriskas iestādes, kā arī uz publiskām ēkām un būvēm izvieto ēkas numura zīmes, kas atbilst noteikumu 8. vai 10. pielikumā noteiktajam paraugam.

28. Iekšēji vai ārēji izgaismotām ēkas numura zīmēm jābūt izgaismotām diennakts tumšajā laikā. Ja ēkas numura zīmes apgaismo ielu apgaismojums vai teritorijas labiekārtojuma apgaismojums, tad papildu apgaismojumu ēkas numura zīmēm var neierīkot. Iekšēji izgaismotai ēkas numura zīmei drīkst ierīkot aizsargrežģi, kas neaizsedz tajā norādīto informāciju. Iekšēji izgaismotu ēkas numura zīmi izvieto tā, lai tās izgaismojums nespīd konkrētās ēkas numura zīmei blakus esošajos logos.

29. Izvietojot izgaismotu ēkas numura zīmi, elektropiegādes kabeļi uz ēkas fasādes nedrīkst būt redzami. Elektroapgādes kabeļus ir atļauts pievadīt caur speciāliem pievadpaneļiem fasādes krāsā.

30. Ēkas numura zīmi izvieto noteikumu 6. pielikumā noteiktajā veidā, t. i., 2,5 m augstumā no zemes, ēkas labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi), 0,3 m–0,5 m attālumā no ēkas stūra, uz fasādes, kas vērsta pret ielu, saistībā ar kuru ir piešķirta adrese.

31. Ja ēka atrodas pie divu ielu krustojuma, ēkas numura zīmes izvieto uz abām fasādēm, kas vērstas pret ielu.

32. Ja ēka atrodas perpendikulāri ielai, saistībā ar kuru ir piešķirta adrese, ēkas numura zīmi izvieto uz ēkas fasādes, kas vērsta pret ielu, saistībā ar kuru ir piešķirta adrese, ēkas labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi).

33. Daudzdzīvokļu namiem, kuriem ieeja ēkā nav vērsta pret ielu, ēkas numura zīmi papildus izvieto uz fasādes, kurā atrodas ieeja ēkā, labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi).

34. Ja atsevišķi stāvošas ēkas garums ir 40 m un vairāk, ēkas numura zīmi izvieto abos ēkas galos.

35. Iekšpagalmos un mikrorajonos ēkas numura zīmi papildus izvieto pie fasādes, kas redzama no piebraucamā ceļa, labajā pusē (skatoties virzienā uz ēkas fasādi).

36. Pie slēgtu vai iežogotu teritoriju galvenās iebraukšanas vietas (vārtiem vai žoga) var izvietot teritorijā esošo ēku numuru informatīvo zīmi, kas norāda uz visām teritorijā esošo ēku adresēm, atbilstoši noteikumu 12. pielikumā norādītajam paraugam.

37. Ja ēka atrodas iežogotā teritorijā un ēkas numura zīme pie fasādes nav skaidri saskatāma, to var izvietot pie žoga.

38. Dvīņu mājām un rindu mājām ēkas numura zīmi izvieto pie katras ieejas ēkā, labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi).

39. Ēkas numura zīmi izvieto trīs mēnešu laikā no lēmuma par adreses piešķiršanu vai maiņu spēkā stāšanās dienas.

IV. Telpu grupu numura zīmju izvietošanas kārtība

40. Telpu grupai (dzīvokļa un nedzīvojamām telpām), kurai piešķirta adrese, numura zīmi izvieto uz visām telpu grupas ieejas durvīm.

41. Par telpu grupas numura zīmes un noteikumu 42. punktā minētās numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši noteikumu prasībām atbildīgs telpu grupas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

42. Atbilstoši noteikumu 11. pielikumā noteiktajam paraugam kāpņu telpā esošo telpu grupu numura zīmes izvieto virs ieejas kāpņu telpā. Ēkai ar divām vai vairākām līdzvērtīgām ieejām tās izvieto identiskās vietās, ņemot vērā ēkas arhitektonisko veidojumu.

43. Telpu grupu numura zīmes izvieto trīs mēnešu laikā no lēmuma par adreses piešķiršanu vai maiņu spēkā stāšanās dienas.

V. Noslēguma jautājums

44. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2013. gada 22. oktobra saistošos noteikumus Nr. 62 "Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem izvietošanas kārtību Rīgas pilsētā" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr. 251; 2014, Nr. 55; 2015, Nr. 128; 2020, Nr. 17; 2021, Nr. 84A, Nr. 144; 2022, Nr. 128).

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

1. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Burtu, ciparu paraugs uzrakstiem ielu un laukumu nosaukuma zīmēs, ēku, telpu grupu numura zīmēs un norādēs uz infrastruktūras un tūrisma objektiem

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

2. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Ielas vai laukuma nosaukuma zīme no metāla vai plastikāta

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

3. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Izliekta ielas vai laukuma nosaukuma zīme no metāla

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

4. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Ielas vai laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksnes un tās izvietojuma paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

5. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Ielu vai laukumu nosaukuma norāžu staba paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

6. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Ielas vai laukuma nosaukuma zīmes, ēkas un kāpņu telpā esošo telpu grupu numura zīmju izvietojums pie ēkas

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

7. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Mazizmēra ēkas numura zīme no metāla vai plastikāta

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

8. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Lielizmēra ēkas numura zīme no metāla vai plastikāta

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

9. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Mazizmēra izliekta ēkas numura zīme no metāla

Lielizmēra izliekta ēkas numura zīme no metāla

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

10. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Iekšēji izgaismota ēkas numura zīme no metāla vai plastikāta

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

11. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Kāpņu telpā esošo telpu grupu numura zīmes paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

12. pielikums
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn

Slēgtā, iežogotā teritorijā esošo ēku numuru informatīvā zīme no metāla vai plastikāta

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 3. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-289-sn "Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju izvietošanas kārtību Rīgā"

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā izvieto ielu un laukumu nosaukuma zīmes, ēku, telpu grupu numura zīmes Rīgas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvajā teritorijā, tādējādi tiek nodrošināta adresācijas objekta atrašanās vietas ātra identificēšana un vienots vizuālais tēls pašvaldības teritorijas labiekārtošanai.

Šobrīd spēkā ir Rīgas domes 2013. gada 22. oktobra saistošie noteikumi Nr. 62 "Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem izvietošanas kārtību Rīgas pilsētā". Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam, piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Līdz ar to ir nepieciešams pieņemt jaunus saistošos noteikumus, kas nosaka ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem noformēšanas un izvietošanas kārtību pašvaldībā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Ietekmes uz pašvaldības budžetu nav, proti, līdzekļu izlietojums saglabājas esošā plānotā budžeta ietvaros. Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, paliks spēkā līdzšinējie iesaistītie resursi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci

Adresācijas sistēmas ieviešanai pašvaldības teritorijā ir obligāts raksturs un tā ir vērsta uz veiksmīgas sociāli ekonomiskās vides realizēšanu.

Saistošo noteikumu pieņemšana nerada jaunu ietekmi uz vidi, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

Pašvaldība nodrošina ielu un laukumu nosaukuma zīmju izgatavošanu par pašvaldības līdzekļiem. To uzstādīšanu uz norāžu stabiem nodrošina pašvaldība, savukārt par ielu un laukumu nosaukuma zīmju izvietošanu pie ēkas vai žoga atbilstoši saistošo noteikumu prasībām ir atbildīgs ielai vai laukumam piegulošā stūra zemesgabala vai ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

Par ēkas numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši saistošo noteikumu prasībām ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

Par telpu grupas numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši saistošo noteikumu prasībām atbildīgs telpu grupas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošo noteikumu pieņemšana nerada izmaiņas pašvaldības funkciju veikšanā un cilvēkresursos.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments un Rīgas valstspilsētas pašvaldības Centrālas administrācijas Teritorijas labiekārtošanas pārvalde.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Saistošo noteikumu izstrādes laikā tika veiktas konsultācijas ar pašvaldības speciālistiem.

Saistošo noteikumu projekts laikā no 2024. gada 23. aprīļa līdz 2024. gada 8. maijam bija publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.riga.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Tika saņemti deviņi šādi ierosinājumi:

1. Kāpēc nevar zīmēt uz sienām kā Polijā? – Priekšlikums nav atbalstīts tehnoloģisku iemeslu dēļ, jo sienu materiāli ir dažādi un nav iespējams nodrošināt atbilstošu izskatu.

2. Pieci viedokļi satur identisku tekstu: smieklīgā ielu pārdēvēšana Rīgā, kas notikusi bez publiskas diskusijas, izraisa dziļu sašutumu; visi šie pārdēvēšanas gadījumi ir jāatceļ; jebkurā gadījumā pašvaldībai būtu jākompensē fiziskām un juridiskām personām visas izmaksas, kas saistītas ar to ielu pārdēvēšanu, kurās šīs personas ir deklarētas; būtu vēlams kompensāciju nosacījumus iekļaut apspriežamā noteikumu projekta 8. punktā. – Priekšlikums nav atbalstīts, jo tas pēc būtības neatbilst saistošo noteikumu izdošanas mērķim.

3. Nevaru piekrist 7. un 9. pielikumā paredzētajiem ielu nosaukumu burtu izmēriem, 22 mm, tur neko nevar saskatīt. 8. pielikumā ir paredzēts 44 mm burtu augstums. Tad burtu lielums nosaukumos uz māju plāksnēm noteikti ir jāvienādo, lai tos būtu iespējams saskatīt no ielas un ietves, atrodoties pie žoga. Attiecīgi burtiem ielu nosaukumos uz māju izkārtnēm būtu jābūt vismaz 44 mm. Uz māju adresācijas izkārtnēm paliek daudz brīvas vietas un burtu lieluma palielinājums neietekmēs negatīvi pašu plāksni. Lūdzu nosūtīt man fonta Neue Helvetica 77 Bold Condensed datni, jo tīmeklī tāda nav. – Priekšlikums atbalstīts (7. un 9. pielikumā atkarībā no ielas nosaukuma garuma burtu augstumu atļauts piemērot līdz 40 mm). Savukārt fonts Neue Helvetica 77 Bold Condensed ir brīvi pieejams tīmekļvietnē ar iespēju lejuplādēt un izmantot fonta atveidu, lai atbilstošā programmā veiktu dizaina grafikas darbus.

4. Divi priekšlikumi nesatur viedokli par saistošajiem noteikumiem.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!