• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie ārlietu ministra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.1995., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35350

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Starp Latviju un Uzbekistānu nav domstarpību politiskajos jautājumos, tāpēc abu valstu attiecību prioritāte ir ekonomika"

Vēl šajā numurā

08.06.1995., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie ārlietu ministra

Vakar, 7.jūnijā Jūrmalā Uzbekistānas prezidenta valsts vizītes rezidencē notika Islama Karimova un Latvijas ārlietu ministra Valda Birkava darba brokastis, kuru laikā tika apspriesti jautājumi, kas skar Latvijas un Uzbekistānas divpusējo attiecību un starptautiskās sadarbības attīstību.

Sarunas laikā Valdis Birkavs uzsvēra, ka Latvijas puse augsti vērtē izveidojušās draudzīgās attiecības starp abām valstīm, un apliecināja Latvijas puses ieinteresētību padziļināt pašreizējo sadarbību, īpaši ņemot vērā Uzbekistānas — nozīmīga Vidusāzijas reģiona centra — attīstību ar ievērojamu ekonomisko potenciālu un lomu politiskajos procesos. Latvijas ārlietu ministrs apliecināja, ka Latvija uzmanīgi seko un kopumā atbalsta ekonomiskās un politiskās reformas Uzbekistānā, kuras var vērtēt kā cerīgu soli demokrātijas attīstības virzienā.

Abas puses augsti novērtēja vizītes laikā parakstītos dokumentus, īpaši uzsverot abu valstu Draudzības un sadarbības līguma nozīmi abu pušu deklarēto centienu realizācijā. Līgumi radīs labu tiesisko bāzi praktiskas sadarbības attīstīšanā. Tajā pašā laikā abas puses atzina nepieciešamību turpināt darbu, lai nostiprinātu līgumisko bāzi un varētu parakstīt tādus nepieciešamus tirdznieciski ekonomiskos līgumus kā līgums par savstarpēju ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību un dubulto nodokļu neaplikšanas konvenciju.

Tāpat abas puses atzina, ka Uzbekistānas nodoms jau visdrīzākajā laikā atvērt vēstniecību Rīgā dos nozīmīgu ieguldījumu kopīgo mērķu realizācijā. Uzbekistānas puse īpaši akcentēja, ka šī būs pirmā šīs valsts vēstniecība ne tikai Baltijā, bet arī Ziemeļeiropā. Valdis Birkavs atzīmēja, ka vēstniecības atvēršana būs ļoti nozīmīgs notikums arī uzbeku kopienai Latvijā.

Kā Islams Karimovs, tā Valdis Birkavs atzinīgi novērtēja domu par informācijas apmaiņas un regulāru konsultāciju nodrošināšanu starp abu valstu institūcijām. Nozīmīgs solis šajā virzienā bija 6.jūnijā parakstītais protokols par konsultācijām starp Latvijas un Uzbekistānas Ārlietu ministriju. Tas paredz regulāru dialogu par starptautiskajām problēmām un divpusējo attiecību jautājumiem. Konkrētu jautājumu izskatīšanai varētu tikt veidotas atsevišķas ekspertu un darba grupas.

Islams Karimovs un Valdis Birkavs īpaši uzsvēra ekonomiskās sadarbības nozīmi divpusējo attiecību tālākā padziļināšanā un atzina, ka konkrēti soļi šajā virzienā būs viens no galvenajiem šīs vizītes panākumiem. Abi sarunas partneri apliecināja ieinteresētību veidot divpusējo tirdznieciski ekonomisko sadarbību uz starptautiski atzītiem principiem, kurus nosaka līdzdalība GATT un Pasaules tirdzniecības organizācijā. Tika pārrunātas divpusējās importa un eksporta iespējas, kā arī tranzīta un starpniecības pakalpojumu izmantošana. Šim nolūkam lieti noderēja Uzbekistānas prezidenta un Latvijas uzņēmēju tikšanās Biržas namā (apakšējā attēlu rindā). Te bija klāt ārlietu ministrs Valdis Birkavs, ekonomikas ministrs Jānis Zvanītājs, bijušais premjerministrs Ivars Godmanis, bijušais ekonomikas ministrs Jānis Āboltiņš, centrālās savienības "Turība" priekšsēdētājs Ivars Strautiņš un citas prominentas personas.

Tika pārrunātas arī abu valstu sadarbības iespējas tiesiskajā jomā un panākta principiāla vienošanās par starpvalstu līguma projekta sagatavošanu, kas regulētu abu valstu attiecības tiesiskajos jautājumos civilajās, ģimenes, darba un krimināllietās. Latvijas puse informēja par pēdējā laika sarežģījumiem, kurus radījis bēgļu nelegālais tranzīts un nelegālās imigrācijas problēmas kopumā. Ņemot vērā to, ka ievērojamas daļas nelegālo imigrantu izcelsmes valstis atrodas tiešā Uzbekistānas ģeogrāfiskajā tuvumā un Latvijai un Uzbekistānai ir tieša gaisa satiksme, tika ierosināts noslēgt līgumu par nelegālo imigrantu sūtīšanu atpakaļ.

Pieskaroties starptautisko attiecību jautājumiem, Latvijas ārlietu ministrs īpaši izcēla nepieciešamību sadarboties starptautisko organizāciju ietvaros, kas izpaustos kā savstarpējs atbalsts pusēm nozīmīgu jautājumu risināšanā. Kā piemēru V.Birkavs minēja Latvijas atbalstu Uzbekistānas kandidatūrai Vispasaules meteoroloģiskās organizācijas izpildkomitejas vēlēšanās. Tika pārrunātas iespējas sadarboties arī tādu organizāciju kā ANO un GATT ietvaros.

Nozīmīga vieta sarunās tika ierādīta domu apmaiņai par starptautiskās un reģionālās drošības un sadarbības jautājumiem, tajā skaitā attiecībām ar kaimiņvalstīm. Tika pārrunātas aktuālas problēmas, kas saistītas ar miera uzturēšanas aktivitātēm, kodolenerģētikas attīstību, kolektīvās drošības struktūru attīstību Eiropā un pasaulē. I.Karimovs un V.Birkavs apmainījās ar informāciju par savu valstu ārpolitiskajām prioritātēm. Uzbekistānas puse apliecināja, ka uzskata sadarbību ar Latviju un šo reģionu kopumā par svarīgu faktoru attiecību intensificēšanā ar Rietumeiropas valstīm.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!