• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Uzbekistānas prezidentu preses konference. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.1995., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35351

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesim"

Vēl šajā numurā

08.06.1995., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Uzbekistānas prezidentu preses konference

Vakar Rīgas pils Valsts svētku zālē notika Latvijas prezidenta Gunta Ulmaņa un Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova preses konference. Abu valstu vadītāji apkopoja Uzbekistānas prezidenta oficiālās vizītes rezultātus Latvijā.

Savā ievadrunā G.Ulmanis uzsvēra, ka aizvadītas divas konstruktīvas, iniciatīvām bagātas dienas, kuru laikā ne vien apspriests plašs jautājumu loks, bet arī parakstīti vairāki starpvalstu līgumi. Viņš izteicās, ka abu valstu attiecību tālākvirzībai nepieciešams neatliekami strādāt pie līgumiem par savstarpēju investīciju aizsardzību un izvairīšanos no divkāršas aplikšanas ar nodokļiem. Latvijas prezidents norādīja, ka starp Latviju un Uzbekistānu nav domstarpību politiskajos jautājumos, tāpēc abu valstu attiecību prioritāte ir ekonomika. Latvija ir ieinteresēta saņemt no Uzbekistānas izejvielas, bet Uzbekistānas tautsaimniecībai būtu nozīmīgi Latvijas rūpniecības ražojumi un tranzīta iespējas.

G.Ulmanis atzīmēja, ka sarunu laikā izkristalizējusies viedokļu kopība par procesiem Viduāzijā un Baltijā. Tas sekmēs abu valstu sadarbību starptautiskajās organizācijās, kā arī ļaus uzlabot informācijas apmaiņu starp abu valstu Ārlietu ministrijām. Panākta arī vienošanās par Uzbekistānas vēstniecības atvēršanu Rīgā, un tā varētu apkalpot visu Baltijas reģionu.

Latvijas prezidents ar pateicību pieņēma Uzbekistānas puses uzaicinājumu ierasties Uzbekistānā oficiālā vizītē nākamā gada pavasarī.

Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs pilnīgi piekrita G.Ulmaņa izteiktajam vērtējumam par sarunu norisi un rezultātiem. I.Karimovs pauda viedokli, ka vizītes laikā parakstītie dokumenti liecina par viedokļu kopību un konstruktīvu sadarbību apspriestajos jautājumos. Īpašu nozīmi Uzbekistānas vadītājs piešķīra vakar parakstītajam abu valstu draudzības un sadarbības līgumam.

I.Karimovs vizītes laikā pārliecinājies, ka Latvija droši iet pa neatkarības un ekonomisko reformu ceļu un ka Uzbekistānā ļaudis par Latviju zin vairāk nekā Latvijas iedzīvotāji — par Uzbekistānu. Sarunas ar valdības pārstāvjiem un privātuzņēmējiem atklājušas, ka potenciāli pastāv milzīgas abu valstu sadarbības iespējas. Pēc Islama Karimova domām, tieši informācijas trūkums kavē plašāku sadarbību.

Izvērtējot Latvijas pieredzi pārejā uz tirgus saimniecību, I.Karimovs teica, ka arī Uzbekistānā tiek itin sekmīgi risināti ekonomiskie jautājumi, īpašu uzmanību pievēršot sociālo problēmu mazināšanai. Tomēr Uzbekistāna varētu daudz mācīties no Latvijas politisko pārveidojumu jomā.

Valsts prezidenta Kanceleja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!