• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības nolīgums par sadarbību zinātnes un tehnikas jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.1995., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35361

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Protokols par konsultācijām starp Latvijas Republikas Ārlietu ministriju un Uzbekistānas Republikas Ārlietu ministriju

Vēl šajā numurā

08.06.1995., Nr. 88

PAR DOKUMENTU

Veids: starptautisks dokuments

Pieņemts: 06.06.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības nolīgums par sadarbību zinātnes un tehnikas jomā

 

Latvijas Republikas valdība un Uzbekistānas Republikas valdība, turpmāk sauktas Līgumslēdzējas Puses,

ievērodamas vēstures gaitā izveidojušos zinātnes un tehnikas sakarus Latvijas un Uzbekistānas starpā,

vēlēdamās attīstīt un nostiprināt abu valstu sadarbību zinātnes un tehnikas jomā, tādējādi sniedzot ieguldījumu abu valstu ekonomiskajā un sociālajā attīstībā,

vienojas par turpmāko:

 

1.pants

Līgumslēdzējas Puses veicinās zinātnes un tehnikas sadarbību uz vienlīdzības un abpusēja izdevīguma pamatiem, radot tam vajadzīgos organizatoriskos, likumiskos un ekonomiskos nosacījumus.

2.pants

Sadarbība šā Nolīguma ietvaros tiks vadīta un pamatota uz abu valstu likumdošanu divpusēju un daudzpusēju līgumu veidā.

3.pants

Abpusējās zinātnes un tehnikas sadarbības virzieni tiks noteikti abu valstu zinātnes un tehnoloģijas attīstības interesēs.

4.pants

Divpusējās zinātniski tehniskās darbības iniciatori var būt ministrijas un iestādes, zinātniskās organizācijas un biedrības, dažādu īpašuma formu uzņēmumi, augstākās mācību iestādes, atsevišķi abu valstu zinātnieki.

Sadarbības saturu, tās ekonomiskos un organizatoriskos nosacījumus, ieskaitot:

- sadarbības finansēšanu;

- abpusējo zinātniski tehnisko pētījumu rezultātu izmantošanu;

- intelektuālā īpašuma aizsardzību;

- atbildību par informācijas patiesumu un materiālu un iekārtu kvalitāti, kurus Līgumslēdzējas Puses nodod viena otrai sadarbības procesā;

- kopīgi izmantojamo zinātniski tehnisko objektu un aparatūras ekspluatācijas kārtību;

- zinātnieku un citāda zinātniski tehniskā personāla apdrošināšanu pret slimībām un nelaimes gadījumiem kopīgo pētījumu veikšanas laikā;

- Līgumslēdzējas Puses uzņemas visus izdevumus par zaudējumiem, kas radušies kopīgo pētījumu laikā;

- zinātnieku un speciālistu komandējumu noteikumus.

Līgumslēdzējas Puses saskaņos tieši starp pētījumu subjektiem, par pamatu ņemot savstarpēji noslēgtos līgumus, vienošanās un kontraktus.

5.pants

Sadarbību šā Nolīguma ietvaros Līgumslēdzējas Puses var realizēt šādās formās:

- konsultācijās zinātnes un tehnikas politikas veidošanas un realizācijas jautājumos abās valstīs;

- kopīgu zinātniski pētniecisko programmu un projektu realizācijā;

- kopīgu zinātniski pētniecisko organizāciju izveidošanā, periodisku kopīgu zinātnisko kolektīvu veidošanā, kā arī tādu uzņēmumu veidošanā, kur nodrošinātu jaunās tehnikas un tehnoloģijas apgūšanu;

- zinātniskais darbs zinātniski pētnieciskajās iestādēs, rūpniecības uzņēmumos, augstākajās mācību iestādēs, abu pušu tehnisko līdzekļu parkos, iekļaujot kopīgos tiešos pētījumus un ekspedīcijas;

- vienas valsts atsevišķu zinātnieku un speciālistu piesaistīšanā pētījumiem otrā valstī;

- kopīgu semināru, zinātnisko konferenču, darba vizīšu un izstāžu rīkošanā.

Sadarbība var tikt realizēta arī citās kopīgi saskaņotās formās, kuras nodrošina Nolīguma realizāciju.

Kopīgo pētījumu atbalstīšanas formas Līgumslēdzējas Puses izvēlas un nosaka vienīgi zinātnes attīstības interesēs un atbilstoši abu valstu ekonomiskās un sabiedriskās attīstības aktualitātēm.

6.pants

Ievērojot nepieciešamību uzturēt zinātniskos pētījumus un konstruktoru un izmēģinātāju darbību pasaules līmenī, Līgumslēdzējas Puses veicinās abu valstu zinātnieku brīvu piekļūšanu jaunākajām eksperimentālajām iekārtām, kā arī kooperēsies, izstrādājot, ražojot un iegādājoties to, lai sadarbotos 5.pantā norādītajos jautājumos.

7.pants

Līgumslēdzējas Puses centīsies radīt labvēlīgus apstākļus zinātnieku un speciālistu uzturēšanās laikā abās valstīs, kā arī zinātniskās aparatūras, zinātniski tehniskās informācijas un dokumentācijas apmaiņai, veicot kopīgus pētījumus un īstenojot projektus.

8.pants

Kopīgo pētījumu un izstrādņu koordinācijas nolūkos, kā arī Nolīguma efektīvas realizācijas nodrošināšanai Līgumslēdzējas Puses izveidos Latvijas un Uzbekistānas Kopīgo zinātniski tehniskās sadarbības komisiju (turpmāk saukta "Kopīgā komisija"), kuras vadība tiks uzticēta Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas un Uzbekistānas Republikas Zinātnes un tehnikas valsts komitejas vadītājiem.

9.pants

Nolīgums neietekmē Līgumslēdzēju Pušu tiesības un pienākumus, kas tām ir izveidojušās, noslēdzot citus starptautiskus līgumus un vienošanās.

10.pants

Nolīgums stājas spēkā no tā parakstīšanas dienas, darbosies piecus gadus un tiks automātiski pagarināts uz nākamajiem pieciem gadiem, ja kāda no Līgumslēdzējām Pusēm rakstiskā formā nepaziņos par savu nodomu pārtraukt Līgumā minētās saistības vismaz sešus mēnešus pirms Nolīguma termiņa izbeigšanās.

Nolīguma pozīcijas var tikt mainītas, ja abas puses par to rakstiski vienojas. Izmaiņas vai Nolīguma pārtraukšana neietekmēs uz tā pamata sāktos projektus, un to realizācija tiks turpināta, abām pusēm vienojoties.

 

Parakstīts 1995.gada 6.jūnijā Rīgā, divos eksemplāros latviešu, uzbeku un krievu valodā, un visiem eksemplāriem ir vienāds juridiskais spēks. Domstarpību gadījumā par Nolīguma punktiem noteicošais ir teksts krievu valodā.

Latvijas Republikas Uzbekistānas Republikas
valdības vārdā valdības vārdā
V.Birkavs A.Kamilovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!