• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas ziņas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.1995., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35446

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimā otrdien, 13.jūnijā

Vēl šajā numurā

13.06.1995., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas ziņas

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā

 

Aizvadītajā nedēļā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti turpināja darbu pie likumprojekta "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" sagatavošanas trešajam lasījumam. Kā atzina komisijas priekšsēdētājs Jānis Lagzdiņš, šis ir viskomplicētākais likums, kura izstrādē viņš līdz šim ir piedalījies un kura apspriešanai deputāti veltījuši jau četrdesmit četras sēdes. Jo tas skar gandrīz visas tiesību nozares un mūsu sabiedrības intereses.

Vispirms jāatgādina, ka dzīvokļu privatizācijā tiek saglabāts brīvprātības princips, taču likumā vēl jāsabalansē ļoti daudzas problēmas. Piemēram, pēc iespējas plašāka privatizācijas sertifikātu izmantošana, pēc citas metodikas privatizētie kooperatīvie un lauku apvidos un pilsētās esošie paju sabiedrību dzīvokļi. Sarežģījumus rada arī tas, ka privatizējamie nami nav reģistrēti zemesgrāmatās, bet saskaņā ar likumdošanu privatizēt var tikai tos īpašumus, kas ir reģistrēti. Vēl ir jānoskaidro, ko darīt ar namiem, kas celti līdz 1940. gadam un uz kuriem ir pieteikušies īpašnieki, bet dokumentāri īpašumtiesības nav pierādītas. Tāpat saskaņā ar Civillikumu nekustamais īpašums sastāv no zemes un būvēm, bet daudzi dzīvokļu īpašnieki pie mums ir nepilsoņi, kuriem, kā zināms, zemi privatizēt nav tiesību. Jāņem vērā arī sociāli neaizsargāto cilvēku, komunālo dzīvokļu īrnieku, šķirto ģimeņu, kas dzīvo vienā dzīvoklī, intereses.

Tā ir tikai daļa problēmu, kuru risinājums jāiestrādā šajā likumprojektā, un jācer, ka tuvākajās sēdēs deputāti pabeigs priekšlikumu izskatīšanu. Lai gan, kā atzina J.Lagzdiņš, arī tad visi apmierināti nebūs.

Saeimas ziņu dienests, Anita Martinsone

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!