• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ķekavas novada domes 2024. gada 27. jūnija saistošie noteikumi Nr. 17/2024 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ķekavas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2024., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/op/2024/177.25

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 23/2024

Par pašvaldības atbalstu sporta un veselības veicināšanā Ķekavas novadā

Vēl šajā numurā

11.09.2024., Nr. 177

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ķekavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 17/2024

Pieņemts: 27.06.2024.

OP numurs: 2024/177.25

2024/177.25
RĪKI

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Ķekavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 17/2024

2024. gada 27. jūnijā

Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ķekavas novadā

Apstiprināti ar Ķekavas novada domes
2024. gada 27. jūnija sēdes lēmumu Nr. 17
(prot. Nr. 14)

Precizēti ar Ķekavas novada domes
2024. gada 22. augusta sēdes lēmumu Nr. 23
(prot. Nr. 18)

Izdoti saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu,
Veterinārmedicīnas likuma
21.3 panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2024. gada 25. jūnija
noteikumu Nr. 411 "Mājas (istabas) dzīvnieku
labturības un aizsardzības noteikumi"
40.2. apakšpunktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku (turpmāk – dzīvnieki) īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus, dzīvnieku reģistrācijas kārtību, un atbildību par noteikumu neievērošanu, kā arī klaiņojošu dzīvnieku izķeršanas kārtību Ķekavas novada administratīvajā teritorijā.

2. Noteikumu prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga un kontrolē Ķekavas novada pašvaldības policija (turpmāk – pašvaldības policija).

3. Ķekavas novada pašvaldība Latvijas Republikā spēkā esošo normatīvo aktu noteiktajā kārtībā organizē klaiņojošo vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu, un, ja nepieciešams, eitanāziju, dzīvnieku līķu savākšanu.

II. Dzīvnieku reģistrācijas un izmaiņu datubāzē veikšanas kārtība

4. Ķekavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošos dzīvniekus Lauksaimniecības datu centra mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē (turpmāk – datubāze) reģistrē praktizējošs veterinārārsts Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

5. Dzīvnieka īpašnieku maiņu, atsavinot dzīvnieku, datubāzē reģistrē Latvijas Republikas spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, un to var darīt, t.sk., Ķekavas novada pašvaldības valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā.

6. Dzīvnieka turētāja maiņu, turēšanas vietas maiņu, dzīvnieka pazušanu vai atrašanu, kā arī dzīvnieka nāvi (dzīvnieks nomiris) datubāzē reģistrē 72 stundu laikā pēc notikuma, t.sk., Ķekavas novada pašvaldības valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā.

III. Dzīvnieku īpašnieku un turētāju pienākumi

7. Dzīvnieku īpašniekam un turētājam ir pienākums:

7.1. nodrošināt dzīvnieku labturību, atbilstoši normatīvo aktu prasībām;

7.2. nodrošināt dzīvnieku reģistrēšanu, atbilstoši normatīvo aktu prasībām;

7.3. nekavējoties ziņot pašvaldības policijai par dzīvnieka pazušanu;

7.4. veikt dzīvnieku vakcināciju, atbilstoši normatīvo aktu prasībām;

7.5. nodrošināt, ka dzīvnieki daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un novada publiskajās vietās nenokārto savas dabiskās vajadzības un nerada netīrību. Gadījumā, ja tas tā notiek, dzīvnieka īpašnieks nekavējoties sakopj attiecīgo vietu, savācot dzīvnieka atstātos ekskrementus;

7.6. pastaigas laikā Ķekavas novada administratīvajā teritorijā, pēc pašvaldības policijas pieprasījuma, uzrādīt dzīvnieka ekskrementu savākšanas maisiņu;

7.7. nevest suni pastaigā publiskās vietās, kur tas aizliegts ar Ķekavas novada pašvaldībā saskaņotu aizlieguma zīmi;

7.8. pēc pašvaldības policijas amatpersonas pieprasījuma uzrādīt mājdzīvnieku, to nofiksējot, lai varētu droši un netraucēti ar datu nolasīšanas ierīci veikt mikroshēmas datu iegūšanu.

8. Ārpus norobežotās teritorijas sunim bez pavadas aizliegts atrasties šādās sabiedriskās vietās:

8.1. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

8.2. izglītības iestāžu teritorijās;

8.3. kultūras iestāžu teritorijās;

8.4. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

8.5. parkos, publiskos dārzos, skvēros, izņemot vietas, kas speciāli ierīkotas suņu pastaigām;

8.6. publiskajās peldvietās;

8.7. sporta laukumos;

8.8. publisku pasākumu teritorijās.

9. Suņu pastaigu laukumā – Nākotnes ielā 3, Ķekavā, Ķekavas novadā, suns, ja tas nav atzīts par bīstamu, var atrasties bez pavadas tādā attālumā, kādā suņa īpašnieks spēj to kontrolēt.

10. Noteikumu 8.punktā minētie ierobežojumi nav attiecināmi uz pasākumiem, kas tiek saskaņoti Ķekavas novada pašvaldībā un organizēti ar suņu paraugdemonstrējumiem vai izstādēm.

IV. Bezsaimnieku kaķu aprūpe un uzturēšana

11. Ķekavas novada administratīvajā teritorijā dzīvojamo māju tuvumā drīkst turēt sterilizētu bezsaimnieka kaķi, ja ir nodrošināta tā labturība, apzīmēšana un barošanas vietas sakopšana.

12. Bezsaimnieku kaķu kolonijas reģistrē un uzskaita Ķekavas novada pašvaldībā.

13. Dzīvniekiem paredzētā ēdiena novietošana koplietošanas telpās vai sabiedriskajās vietās, izņemot speciāli tam paredzētās un apzīmētās vietās, kā arī tuvāk par 15 (piecpadsmit) metriem no sabiedriskām ēkām un daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, ir aizliegta. Personām, kas baro bezsaimnieka kaķus, jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

14. Noķertos bezsaimnieka kaķus sterilizē, apzīmē un nogādā atpakaļ ierastajā vidē.

V. Klaiņojošu dzīvnieku izķeršana un izolācija

15. Dzīvnieki, kuri palikuši bez pajumtes un īpašnieka (turētāja) aprūpes vai uzraudzības (izņemot savvaļas dzīvnieki), uzskatāmi par klaiņojošiem. Par klaiņojošu dzīvnieku nav uzskatāms sterilizēts un atbilstoši apzīmēts (kakla siksna, kupēts auss galiņš) kaķis, kas uzturas pilsētas vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā, vai sterilizēts kaķis, kas atrodas ārpus īpašnieka teritorijas, ir vecāks par 6 (sešiem) mēnešiem un ir apzīmēts ar mikroshēmu, un reģistrēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par dzīvnieku reģistrācijas kārtību.

16. Klaiņojošie dzīvnieki tiek izķerti un ievietoti patversmē Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, un to izķeršanu organizē pašvaldības policija.

17. Par klaiņojošu vai mirušu, tajā skaitā savvaļas, dzīvnieku nekavējoties ziņo pašvaldības policijai.

18. Lēmumu par izķeramo dzīvnieku secību pieņem klaiņojošo dzīvnieku ķērājs, izvērtējot bīstamības pakāpi.

19. Nekavējoties izķerami bezpalīdzīgā stāvoklī nonākuši dzīvnieki vai tādi dzīvnieki, kas rada draudus cilvēku drošībai.

20. Dzīvnieka īpašnieks vai turētājs, ja īpašnieks to ir pilnvarojis, izņem savu dzīvnieku no dzīvnieku patversmes, uzrādot dzīvnieka reģistrācijas pasi, un, atbilstoši patversmes cenrādim, sedz izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka izķeršanu, izmitināšanu un aprūpi.

21. Dzīvnieku, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, var eitanizēt vai arī atdot turējumā citai personai, ja 14 (četrpadsmit) dienu laikā pēc dzīvnieka ievietošanas patversmē tā īpašnieks vai turētājs nav izņēmis to no patversmes (izņemot gadījumu, ja saimnieks ir sazinājies un vienojies ar patversmi par ilgāku uzturēšanas laiku), vai arī dzīvnieks nav identificējams.

22. Informācija par noķertajiem klaiņojošajiem dzīvniekiem nepieciešamības gadījumā var tikt publicēta Ķekavas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.kekava.lv un sociālo tīklu kontos.

VI. Atbildība par noteikumu pārkāpšanu

23. Atbildība par noteikumu pārkāpšanu ir paredzēta Dzīvnieku aizsardzības likuma X nodaļā "Administratīvie pārkāpumi dzīvnieku aizsardzības jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā".

24. Noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Ķekavas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

25. Administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Administratīvās atbildības likumā noteiktajā kārtībā.

26. Pašvaldības policija pašvaldības vārdā ir tiesīga izdot administratīvos aktus par dzīvnieka apzīmēšanu un reģistrāciju. Lēmums izpildāms ne vēlāk kā viņa mēneša laikā no tā pieņemšanas brīža. Pašvaldības policijas izdotos administratīvos aktus var pārsūdzēt viena mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas brīža Administratīvajā rajona tiesā.

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Baire

 

Paskaidrojuma raksts
Ķekavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ķekavas novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums:

Šo noteikumu izdošanas mērķis ir nodrošināt kārtību un atbildību mājas (istabas) dzīvnieku turēšanā Ķekavas novadā, lai aizsargātu dzīvnieku labturību un nodrošinātu sabiedrības drošību un higiēnu.

Šādi noteikumi ir nepieciešami vairāku svarīgu iemeslu dēļ:

Dzīvnieku labturība: Lai nodrošinātu, ka mājas dzīvnieki tiek pienācīgi aprūpēti, baroti, vakcinēti un uzturēti atbilstoši normatīvajiem aktiem. Bez šiem noteikumiem dzīvnieku īpašnieki var nebūt pietiekami informēti vai motivēti rūpēties par saviem dzīvniekiem atbilstoši labturības standartiem.

Sabiedrības drošība un veselība: Lai samazinātu risku, ko var radīt nepareizi aprūpēti vai nekontrolēti dzīvnieki. Tas ietver bīstamības novēršanu, ko rada klaiņojoši dzīvnieki, piemēram, kodumi, slimību izplatība un citi apdraudējumi.

Sabiedriskā kārtība un higiēna: Lai nodrošinātu, ka dzīvnieku īpašnieki uztur tīrību publiskajās vietās, īpaši daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un publiskajos parkos. Tas palīdz novērst netīrību un nepatīkamas situācijas, kas var rasties, ja dzīvnieki netiek pareizi kontrolēti.

Reģistrācijas un uzraudzības sistēma: Lai uzturētu precīzu un aktuālu informāciju par mājas dzīvniekiem, kas ļauj efektīvi izsekot dzīvnieku populācijai, kontrolēt klaiņojošus dzīvniekus un nodrošināt, ka visi dzīvnieki ir reģistrēti un vakcinēti.

Tiesiskā regulējuma ievērošana: Lai nodrošinātu, ka pašvaldība atbilst Latvijas Republikas normatīvajiem tiesību aktiem attiecībā uz dzīvnieku turēšanu un labturību. Šie noteikumi palīdz pašvaldībai izpildīt normatīvajos tiesību aktos noteiktās prasības un pienākumus.

Klaiņojošu dzīvnieku kontrole: Lai efektīvi risinātu problēmas, ko rada klaiņojoši un bezsaimnieka dzīvnieki. Tas ietver dzīvnieku izķeršanu, sterilizēšanu un atgriešanu vidē, tādējādi samazinot klaiņojošu dzīvnieku skaitu un novēršot potenciālos draudus cilvēkiem un citiem dzīvniekiem.

Kopumā šādi noteikumi palīdz nodrošināt harmonisku līdzāspastāvēšanu starp cilvēkiem un dzīvniekiem, veicinot dzīvnieku labturību, sabiedrības drošību un higiēnu, kā arī nodrošinot nepieciešamos resursus un tiesisko regulējumu efektīvai dzīvnieku turēšanas pārvaldībai.

Saskaņā ara Lauksaimniecības datu reģistra datiem Ķekavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā reģistrēti:

Gads

kopā

suņi

kaķi

sesks

2020.01.01.

3243

3094

148

1

2021.01.01.

3848

3621

226

1

2022.01.01.

4452

4134

317

1

2023.01.01.

5195

4684

510

1

2024.01.01.

5812

5180

631

1

Izstrādājot saistošos noteikumus tika ņemts vērā, ka:

Šobrīd spēkā esošie Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 21. jūlija saistošie noteikumi Nr. 17/2021 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ķekavas novadā" ir izdoti balstoties uz likumu "Par pašvaldībām", kas ir zaudējis spēku un līdz 2024. gada 30. jūnijam ir jāizdod jauni saistošie noteikumi;

2024. gada 14. martā tika publicēti grozījumi Veterinārmedicīnas likumā, kurai paredz, ka no 2024. gada 1. jūlija īpašnieka pienākums arī reģistrēt kaķus un mājas (istabas) seskus;

Tāpat 2024. gada 14. martā tika publicēti grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, kurā ir paredzēti virkne pienākumu pašvaldībām (kas daļēji jau bija iekļautas esošajos pašvaldības saistošajos noteikumos)

Pašvaldības saistošajos noteikumos turpmāk netiks paredzēts papildu regulējums administratīvajai atbildībai par to pārkāpšanu, jo Dzīvnieku aizsardzības likuma X nodaļa jau noteic administratīvos pārkāpumus dzīvnieku aizsardzības jomā un kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā, tostarp, paredz atbildību – naudas sodu fiziskajai personai līdz trīssimt piecdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no divdesmit divām līdz piecsimt naudas soda vienībām par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem piemēro (57. pants) un naudas sodu fiziskajai personai no četrpadsmit līdz trīssimt septiņdesmit piecām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no divdesmit divām līdz sešsimt naudas soda vienībām par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ar ko citam dzīvniekam nodarīts fizisks kaitējums vai cilvēkam nodarīts fizisks vai materiāls kaitējums (58. pants).

2. Fiskālā ietekme

Klaiņojošu dzīvnieku izķeršana un aprūpe: Klaiņojošu dzīvnieku izķeršana, sterilizēšana, aprūpe un, ja nepieciešams, eitanāzija, rada izmaksas. Tāpat arī dzīvnieku patversmes uzturēšana un ar to saistītās izmaksas ir jāsedz no pašvaldības budžeta.

Patversmei par klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu, uzturēšanu, mirušu dzīvnieku savākšanu veikta samaksa:

2021. gadā – EUR 14 500;

2022. gadā – EUR 14 448;

2023. gadā – EUR 10 254;

2024. gadā (līdz 01.05.2024.) – EUR 3 142.

Kontroles un uzraudzības izmaksas: Pašvaldības policijai jānodrošina noteikumu ievērošanas uzraudzība, kas ietver inspekcijas, pārbaudes un pārkāpumu administrēšanu. Tas prasa papildus resursus un finansējumu.

Sabiedrības informēšana un izglītošana: Lai sabiedrība būtu informēta par jaunajiem noteikumiem un prasībām, nepieciešami izglītošanas un informācijas kampaņas, kas arī prasa finansējumu.

3. Sociālā ietekme

Noteikumu sociālā ietekme būs plaša un daudzveidīga, ietekmējot gan dzīvnieku īpašniekus, gan sabiedrību kopumā. Tālāk ir aprakstīti galvenie sociālie aspekti:

Pozitīva ietekme

1. Dzīvnieku labturības uzlabošana: Noteikumi palīdzēs nodrošināt, ka mājas dzīvnieki tiek pienācīgi aprūpēti, reģistrēti, vakcinēti un kopti, kas uzlabos dzīvnieku dzīves kvalitāti.

2. Sabiedrības veselības un drošības uzlabošana: Samazinot klaiņojošo dzīvnieku skaitu un nodrošinot, ka dzīvnieki ir vakcinēti un reģistrēti, tiek samazināts slimību izplatīšanās risks un uzlabota sabiedrības drošība.

3. Tīrība un kārtība publiskajās vietās: Noteikumi, kas prasa dzīvnieku īpašniekiem uzturēt tīrību publiskajās vietās un savākt dzīvnieku ekskrementus, palīdzēs uzlabot kopējo tīrību un higiēnu.

4. Atbildības veicināšana: Dzīvnieku īpašnieki būs vairāk atbildīgi par saviem dzīvniekiem, kas veicinās atbildīgu un apzinātu dzīvnieku turēšanu.

5. Bezsaimnieku kaķu aprūpe: Sterilizācijas un apzīmēšanas pasākumi palīdzēs kontrolēt bezsaimnieku kaķu populāciju, uzlabojot gan dzīvnieku, gan cilvēku dzīves kvalitāti.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām:

Nebūs būtiska ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām, jo administrēšanas process norisināsies esošos resursu ietvaros. Iespējams sākotnēji – no 2024. gada 1. jūlija būs intensīvāks darbs kaķu reģistrācijai, tomēr ar to jau rēķinās atbilstošais pašvaldības speciālists

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem:

Nav.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu:

Noteikumu izpildes uzraudzību veiks pašvaldības policija, veicot savus ikdienas pienākumus.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana:

Iestrādātās prasības ilgtermiņā veicinās novada administratīvās teritorijas iedzīvotāju mājdzīvnieku labturību.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām:

Saistošo noteikumu projekts 2024. gada 28. maijā tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļa vietnē, aicinot iedzīvotājus sniegt priekšlikumus līdz 11.06.2024. (ieskaitot). Saņemts viena iedzīvotāja iesniegums, kurā sniegts viedoklis par mājdzīvnieku labturības noteikumiem:

"Priekšlikums

Mājdzīvnieku turēšanas noteikumi

Mājdzīvnieku turēšana ir atbildīgs un apdomāts lēmums, kas prasa rūpīgu izvērtēšanu un apņemšanos. Lai nodrošinātu gan dzīvnieku, gan sabiedrības labklājību, ir svarīgi ievērot noteiktus principus un vadlīnijas.

Dzīvnieku iegādes apsvērumi: Pirms mājdzīvnieka iegādes, potenciālajiem saimniekiem jāizvērtē šādi jautājumi:

• Kāpēc tieši šis dzīvnieks ir nepieciešams?

• Vai esmu gatavs uzņemties ilgtermiņa atbildību par dzīvnieka aprūpi?

• Vai man ir pietiekami daudz laika, resursu un zināšanu, lai nodrošinātu dzīvnieka labklājību?

Atbildīga dzīvnieku turēšana:

• Dzīvnieku saimniekiem jānodrošina atbilstoša dzīvnieka aprūpe, ieskaitot veselības aprūpi, pareizu barošanu un pietiekamu fizisko aktivitāti.

• Dzīvnieki nedrīkst traucēt kaimiņu mieru ar nepamatotu riešanu vai citu trokšņu radīšanu.

• Saimniekiem jāmāca savi suņi kontrolēt riešanas instinktu, lai izvairītos no nepamatotas trokšņa radīšanas.

Sodu piemērošana:

• Par mājdzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpumiem var tikt piemēroti sodi, lai veicinātu atbildīgu dzīvnieku turēšanu.

• Sodi var būt piemēroti tiem saimniekiem, kuru dzīvnieki ar savu uzvedību traucē apkārtējo iedzīvotāju mieru un labklājību.

Dzīvnieku mītnes atrašanās vieta:

• Dzīvnieku voljeri vai mītnes nedrīkst atrasties tuvu kaimiņu guļamistabām vai citām telpām, kur troksnis var traucēt cilvēku atpūtu un miegu.

• Ja dzīvnieki ar savu uzvedību traucē kaimiņu mieru, saimniekiem jānodrošina, ka dzīvnieki tiek turēti vietās, kur tie netraucē citus iedzīvotājus.

Nobeigumā: Katrs dzīvnieka saimnieks ir atbildīgs par savas rīcības sekām un dzīvnieka uzvedību. Atbildīga dzīvnieku turēšana ir būtiska gan dzīvnieku, gan sabiedrības labklājībai. Tādēļ ir svarīgi, lai saimnieki pieņemtu apdomātus lēmumus un ievērotu noteikumus, lai nodrošinātu harmonisku līdzāspastāvēšanu starp dzīvniekiem un cilvēkiem."

Iedzīvotāja sniegtajā viedoklī/priekšlikumā ietvertie principi un nosacījumi jau ir paredzēti Dzīvnieku aizsardzības likumā; Veterinārmedicīnas likumā; Ministru kabineta (turpmāk – MK) 04.04.2006. noteikumos Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai"; MK 21.06.2022. noteikumos Nr. 359 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" un šajos saistošajos noteikumos, tādēļ nav papildu iekļaujami saistošajos noteikumos par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumiem Ķekavas novadā.

Arī atbildība par dzīvnieku labturības noteikumu pārkāpšanu ir paredzēta Dzīvnieku aizsardzības likumā un Veterinārmedicīnas likumā.

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Baire

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!