• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētājs - pēc vizītes Vācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.1995., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35515

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starp Latviju un Baltijas un Melnās jūras krastiem

Vēl šajā numurā

21.06.1995., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs — pēc vizītes Vācijā

Vakar, 20.jūnijā, no Ķīles atgriezās Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs un Saeimas deputāts, Vācijas atbalsta grupas loceklis, A.Pētersons. Viņi vakar piedalījās Ziemeļu un Baltijas jūras valstu parlamentāriešu apspriedē "Parlamenta un valdības attiecības", kuru Ķīles nedēļas ietvaros organizēja Šlēsvigas—Holšteinas zemes parlaments. Baltijas valstu vārdā LR Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs uzstājās ar uzrunu.

Vakar lidostā "Rīga" Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs sniedza interviju Latvijas radio ziņu redakcijai:

"Šlēsvigas—Holšteinas zemei Ķīles nedēļa ir tradicionāli svētki. Tie ir svētki, kas pēc tautas aktivitātes un masveidības ir līdzīgi mūsu Dziesmu un deju svētkiem. Mēs, visu Ziemeļu un Baltijas jūras zemju parlamentu vadītāji un deputāti, bijām ciemiņi šais svētkos. Šo dienu ietvarā notika konference "Parlamenta un valdības attiecības". Sagatavojot šo konferenci, Šlēsvigas—Holšteinas zemes parlaments bija veicis lielu teorētisko darbu, apkopojot katras valsts konstitucionālo un tiesisko bāzi. Konferences laikā mums bija iespēja atbildēt uz jautājumiem, kā arī apmainīties domām."

Pozitīvi ir tas, ka Latvijai bija iespēja tur piedalīties, atzina Saeimas priekšsēdētājs, taču vissvarīgākais ir tas, ka mēs esam saņēmuši materiālus par Ziemeļu un Baltijas jūras valstu pieredzi valdības un parlamenta attiecību veidošanā. Tas ir valsts uzbūves un prakses "mūžīgais" temats. Šie materiāli tiks nodoti Saeimas bibliotēkā, lai tos varētu izmantot gan tagadējie, gan nākamie Saeimas deputāti.

Šlēsvigas—Holšteinas valdība ir ieteikusi Eiropas Savienības komisijai izstrādāt Baltijas jūras reģiona attīstības programmu. Šīs programmas akcents ir tāds, ka viņi grib no Eiropas Savienības valstu kopējiem līdzekļiem daļu novirzīt Baltijas valstu reģiona attīstībai, ne atsevišķu valstu, bet reģiona tirdzniecības, ostu, infrastruktūras attīstībai un vides aizsardzībai. Zinot šīs lietas formālās puses, svarīgi ir tas, ka ir izstrādāta programma, jo par skaistām runām par kaut kādām nepieciešamībām līdzekļus nepiešķir. Un šajā gadījumā Šlēsvigas—Holšteinas zeme ir iniciatore.

Uz jautājumu par Latvijas parlamenta un valdības attiecību veidošanos Eiropas valstu pieredzes ietekmē Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs atbildēja, ka Latvijas parlamentārās iekārtas modelis no analītiskā viedokļa Ķīlē ticis pozitīvi novērtēts.

"Mūsu Satversmē, Saeimas Kārtības rullī un likumā par Ministru kabinetu ir ņemts vērā tas labākais, kas ir šodien Eiropā. Ir, protams, arī mīnusi, un tie ir jāapzinās. Taču, ja kādreiz kaut kas tiks pārveidots vai uzlabots, tad katrā ziņā jāņem vērā citu valstu prakse, kas ir apkopota tajos materiālos, kurus mēs atvedām no Ķīles," teica Saeimas priekšsēdētājs.

Intervijas noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs izteica nožēlu, ka viņam nezināmu iemeslu dēļ Latvija neizmantoja to iespēju, kādu izmantoja gan Lietuva, gan Igaunija, pārstāvot sevi Ķīles nedēļā ar stendu.

Saeimas ziņu dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!