• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2024. gada 26. septembra saistošie noteikumi Nr. 33 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par sociālo darbu un sociālajiem pakalpojumiem Tukuma novada pašvaldībā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2024., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/op/2024/202.30

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

16.10.2024., Nr. 202

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 33

Pieņemts: 26.09.2024.

OP numurs: 2024/202.30

2024/202.30
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 33

Tukumā 2024. gada 26. septembrī (prot. Nr. 14, 4. §)

Par grozījumiem Tukuma novada domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par sociālo darbu un sociālajiem pakalpojumiem Tukuma novada pašvaldībā"

IZDOTI
ar Tukuma novada domes 26.09.2024.
lēmumu Nr. TND/1-1.1/24/552 (prot. Nr. 14, 4. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta trešo daļu, Invaliditātes likuma
12. panta sesto divi prim daļu

Izdarīt Tukuma novada domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par sociālo darbu un sociālajiem pakalpojumiem Tukuma novada pašvaldībā" (turpmāk – noteikumi) šādus grozījumus:

1. papildināt saistošos noteikumus ar IV1 nodaļu šādā redakcijā:

"IV.1 Specializētās darbnīcas pakalpojums

21.1 Specializētās darbnīcas pakalpojumu persona vai tās likumiskais pārstāvis pieprasa pakalpojuma sniegšanas vietā. Specializētās darbnīcas pakalpojumu piešķir uz personas vai tās likumiskā pārstāvja un sociālā darbinieka izvērtējuma par pakalpojuma nepieciešamību pamata.

21.2 Specializētās darbnīcas pakalpojumu nodrošina Tukuma novada sociālais dienests adresē Melnezera ielā 1, Tukumā, Tukuma novadā. Maksa par specializētās darbnīcas pakalpojumu ir noteikta Tukuma novada sociālā dienesta maksas pakalpojumu cenrādī. Tukuma novada pašvaldības teritorijā deklarētām personām specializētās darbnīcas pakalpojums tiek sniegts bez maksas.

21.3 Pamatojoties uz Tukuma novada sociālā dienesta lēmumu par specializētās darbnīcas pakalpojuma piešķiršanu, Tukuma novada sociālais dienests un persona vai tās likumiskais pārstāvis, vai audžuģimene slēdz līgumu par pakalpojuma sniegšanu un samaksas kārtību.

21.4 Pašvaldība ikgadējā budžeta ietvaros specializētās darbnīcas pakalpojuma saņēmējiem var izmaksāt stipendijas, lai motivētu turpināt attīstīt darba prasmes.",

2. svītrot V nodaļu "Aprūpes pakalpojums",

3. izteikt 32. punktu šādā redakcijā:

"32. Aprūpes mājās pakalpojumu pilngadīgām personām saskaņā ar sociālā darbinieka izvērtējumu nodrošina 3 (trijos) aprūpes mājās pakalpojuma intensitātes līmeņos:

32.1. pirmais līmenis – 1–2 dienas nedēļā, kopumā 2–4 stundas nedēļā;

32.2. otrais līmenis – 3–5 dienas nedēļā, kopumā 6–10 stundas nedēļā;

32.3. trešais līmenis – 6–7 dienas nedēļā, kopumā 12–21 stundas nedēļā.",

4. papildināt 34.1 punktu ar tekstu šādā redakcijā:

" /…/ Ja Bērna likumiskajam pārstāvim nav iespējas piesaistīt aprūpētāju, aprūpes mājās pakalpojumu Bērnam nodrošina pakalpojuma sniedzējs, ar kuru Tukuma novada sociālais dienests noslēdzis sadarbības līgumu par pakalpojuma nodrošināšanu.",

5. izteikt 34.punktu šādā redakcijā:

"34.2 Aprūpes mājās pakalpojuma maksa Bērnam ir noteikta Tukuma novada sociālā dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādī vai līgumā ar pakalpojuma sniedzēju. Tukuma novada pašvaldība sedz starpību starp valsts sniegto līdzfinansējumu aprūpes mājās pakalpojumam Bērnam un maksu par pakalpojumu šādā apmērā:",

6. papildināt noteikumus ar 36. punktu ar tekstu un 36.1., 36.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"/…/ bet ne vairāk kā:

36.1. 130,00 euro mēnesī par I aprūpes līmeni;

36.2. 150,00 euro mēnesī par II un III aprūpes līmeni.",

7. izteikt 46. punktu šādā redakcijā:

"46. Grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums tiek nodrošināts rindas kārtībā šādās adresēs: "Mežrozītes", Irlavā, Irlavas pagastā, Tukuma novadā; "Lodes", Jaunpils pagastā, Tukuma novadā; Celtnieku ielā 3-9, 3-12 un 3-13, Tukumā; "Laipas", Slampē, Slampes pagastā, Tukuma novadā, ievērojot Ministru kabineta 2017. gada 13. jūnija noteikumu Nr. 338 "Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem" grupu mājas pakalpojuma ietvaros noteiktos nodrošināšanas pasākumus atbilstoši personas funkcionālajām spējām."

8. Noteikumu 3., 4., 5., 6. punkts stājas spēkā no 2025. gada 1. janvāra.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 33 "Par grozījumiem Tukuma novada domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 18 "Par sociālo darbu un sociālajiem pakalpojumiem Tukuma novada pašvaldībā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošie noteikumi nepieciešami, lai 1) mainītu aprūpes mājās pakalpojuma finansēšanas kārtību, 2) noteiktu sociālā pakalpojuma – specializētās darbnīcas – saņemšanas un sniegšanas kārtību, 3) papildinātu saistošos noteikumus ar vēl vienu grupu mājas pakalpojuma sniegšanas vietu adresē "Laipas", Slampē, Slampes pagastā, Tukuma novadā, kur pakalpojums tiek sniegts no 2024. gada aprīļa.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2017. gada 13. jūnija noteikumu Nr. 338 "Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem" 18.3. apakšpunktu pakalpojuma sniedzējs [..] piemeklē ar klientu psiholoģiski saderīgu darbinieku vai, ja iespējams, piedāvā citu aprūpes darbinieku, ja tiek konstatēta klienta un darbinieka savstarpējā nesaderība. Bieži vien aprūpes mājās pakalpojums tiek sniegts ilgstoši, vairākus gadus. Pakalpojuma sniegšanas laikā klientam ar aprūpētāju ir izveidojušās personiskas attiecības, ir apzināti darāmie uzdevumu un uzlabota savstarpējā komunikācija, arī sadarbība ar sociālo dienestu. Mainoties pakalpojuma sniedzējiem, nereti tiek mainīts arī aprūpētājs. Pakalpojuma sniedzējam ir savs redzējums, kā tiek sniegts pakalpojums, mainās arī pakalpojuma sniegšanas veids un tajā integrētie pakalpojumi. Tas viss izraisa klientos neapmierinātību, kā rezultātā samazinās klientu skaits, vai nu klienti izvēlas citu pakalpojumu, vai arī klienta ģimenes locekļi cenšas nodrošināt aprūpi paši saviem spēkiem vai privāti nodrošina pakalpojuma sniegšanu, kas rada finansiālu slogu klienta ģimenei. Arī administratīvi pakalpojuma sniedzēja maiņa rada lielu slogu sociālajiem darbiniekiem, ir jāinformē klienti, jāgroza lēmumi, līgumi, klienti ir satraukti, un ir nepieciešams konsultatīvs atbalsts. Pašvaldība ir izvērtējusi iespējamos risinājumus, lai ieviestu sistēmu, kur gan pašvaldība, gan iedzīvotājs būtu ieguvējs, t.i., nosakot atbalsta apmēru, kurš nav lielāks par pakalpojuma sniedzēja līgumcenu, pakalpojuma sniedzēja izvēli atstājot klienta un viņa ģimenes ziņā. Arī attiecībā uz bērniem nodrošināto aprūpi mājās būtu jāievēro šāda pati pieeja, lai gan pakalpojumu nodrošina Tukuma novada sociālais dienests. Slēdzot uzņēmuma līgumu ar klienta izvēlētu aprūpētāju, ir situācijas, kad ģimenei nav resursu sava aprūpētāja piesaistei. Tukuma novada sociālais dienests ir veicis tirgus izpēti par tiesībām slēgt sadarbības līgumu par aprūpes mājās pakalpojumu nodrošināšanu Tukuma novada teritorijā no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim. Pretendenta zemākā piedāvātā līgumcena ir:

- 10,00 euro stundā par aprūpi mājās bērniem;

- 130,00 euro mēnesī par I aprūpes līmeni;

- 150,00 euro mēnesī par II un III aprūpes līmeni.

Līdz ar to pašvaldības līdzfinansējums aprūpes mājās pakalpojuma sniegšanas nodrošināšanā attiecīgi būtu augstāk minētā apmērā un laika periodā. Papildus nepieciešams precizēt aprūpes līmeņu apjomu, jo pašreizējā redakcija nav viennozīmīgi interpretējama.

Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 9.3.1. specifiskā atbalsta mērķa "Attīstīt pakalpojumu infrastruktūru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personu ar invaliditāti neatkarīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā" 9.3.1.1. pasākuma "Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai", iesnieguma "Pakalpojumu infrastruktūras attīstība Deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai Tukuma novada pašvaldībā" (projekta Nr. 9.3.1.1/19/I/045 ) ietvaros, īpašumā Melnezera ielā 1, Tukumā, Tukuma novadā, plānots līdz 2024. gada 31. augustam pabeigt sociālā pakalpojuma specializētās darbnīcas infrastruktūras izveidi. Ir nepieciešams noteikt sociālā pakalpojuma – specializētās darbnīcas – piešķiršanas, saņemšanas un finansēšanas kārtību.

Ar Ministru kabineta 2023. gada 19. decembra noteikumiem Nr. 816 "Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 18. maija noteikumos Nr. 316 "Noteikumi par asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti"" tika mainīts šo noteikumu tiesiskais pamatojums, VI. nodaļas nosaukums un saturs, paredzot svītrot aprūpes pakalpojumu un turpmāk aprūpes pakalpojumu bērniem sniegt kā aprūpes mājās pakalpojumu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu ietekme uz budžetu:

- Aprūpes mājās pakalpojums bērniem – ārpakalpojums:

papildu 3500 euro gadā, sākot no 2025. gada.

2024. gada ietvaros ietekmi uz budžetu nerada.

- Specializēto darbnīcu pakalpojuma nodrošināšana:

papildu 106 167 euro gadā, sākot no 2025. gada.

2024. gada ietvaros ietekmi uz budžetu nerada.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes uz vidi un konkurenci daļā par specializēto darbnīcu.

Attiecībā uz aprūpes mājās pakalpojumu saistošie noteikumi var radīt konkurenci starp privātiem aprūpes mājās pakalpojuma sniedzējiem, jo pašvaldība sniegs materiālu atbalstu, pakalpojuma saņēmēju ziņā atstājot pakalpojuma sniedzēja izvēli. Minētā kārtība var radīt gan pakalpojuma kvalitātes paaugstināšanu, gan apturēt vai mazināt pakalpojuma cenu pieaugumu.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu ieviešanai nav nepieciešamas administratīvo procedūru izmaiņas. Aprūpes mājās pakalpojuma sniegšana tiks organizēta, veicot iepirkuma procedūru, ievērojot pašvaldībā noteikto kārtību. Administratīvās procedūras papildu izmaksas nerada.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu ieviešanu un izpildi attiecībā uz citu aprūpes mājās pakalpojuma finansēšanas kārtības ieviešanu plānots nodrošināt esošo darba resursu ietvaros, ietekmi uz cilvēkresursiem un pašvaldības funkcijām tā nerada. Attiecībā uz specializētajām darbnīcām daļēji ir plānots piesaistīt darba resursus no dienas aprūpes centra "Saime" darbiniekiem, kā arī būs nepieciešama jaunu darbinieku piesaiste – vecākais sociālais darbinieks un četri interešu pulciņa audzinātāji (atlīdzības kopējās izmaksas 84 000,00 euro gadā).
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi veiks Tukuma novada sociālais dienests esošo iestādei deleģēto funkciju un uzdevumu ietvaros.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Aprūpes mājās pakalpojuma nodrošināšana īpaši neietekmēs esošā budžeta apmēru, bet specializēto darbnīcu pakalpojuma ieviešana būtiski ietekmēs pašvaldības budžetu. Tā kā specializēto darbnīcu mērķis ir nodrošināt darba prasmes veicinošas aktivitātes un speciālistu atbalstu personām ar funkcionāliem traucējumiem, specializētās darbnīcas sagatavo personas ar garīga rakstura traucējumiem patstāvīga darba veikšanai, kas ir ieguvums gan novadā esošajiem uzņēmējiem, gan pašvaldībai, ja šīs personas spēs iekļauties darba tirgū. Specializētajās darbnīcās tiek radīti dažādi produkti (koka un māla izstrādājumi), sniegti pakalpojumi, kā arī var tikt nodrošināti pakalpojumi, kuri nepieciešami pašvaldības funkciju nodrošināšanai, – zupas virtuve, teritorijas uzkopšana, stādu audzēšana pašvaldības teritoriju apzaļumošanai utt. Personas ar funkcionāliem traucējumiem apgūst dažādas amatniecības un mājturības prasmes, ir nodarbināti, tādējādi lietderīgi un saturiski pavada ikdienu, sniedzot praktisku labumu un gandarījumu gan sev, gan citiem, līdz ar to ieguldījums nav samērojams, tikai materiāli vērtējot, mērķis un ieguvumi ir jāvērtē plašāk par materiāliem ieguldījumiem un izdevumiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts ar Tukuma novada domes Sociālo un veselības jautājumu komitejas 2024. gada 15. augusta lēmumu Nr. TND/1-7.1/24/3 (prot. Nr. 8, 3. §) nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Tukuma novada pašvaldības tīmekļvietnē www.tukums.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publikācijas dienas: no 2024. gada 19. augusta līdz 2024. gada 2. septembrim. Minētajā termiņā nav saņemts neviens viedoklis.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!