• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Smiltenes novada domes 2024. gada 19. septembra saistošie noteikumi Nr. 22/24 "Grozījums Smiltenes novada pašvaldības domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 15 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Smiltenes novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2024., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/op/2024/205.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbības pārskati

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

21.10.2024., Nr. 205

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Smiltenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 22/24

Pieņemts: 19.09.2024.

OP numurs: 2024/205.5

2024/205.5
RĪKI

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 22/24

Smiltenē 2024. gada 19. septembrī

Grozījums Smiltenes novada pašvaldības domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 15 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Smiltenes novadā"

Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2024. gada 19. septembra lēmumu Nr. 581 (prot. Nr. 11, 24. §)

Izdoti saskaņā ar
likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
3. panta pirmo daļu, 1.4,, 1.5 1.6 daļu, 3.1 pantu,
5. panta trešo un ceturto daļu, 9. panta otro daļu

1. Izdarīt Smiltenes novada pašvaldības domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 15 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Smiltenes novadā" (Latvijas Vēstnesis, 240, 13.12.2021.) grozījumu un 11.1. un 11.2. apakšpunktā svītrot pieturzīmi uz vārdkopu ", kas ir Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis, citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai persona, kas ir saņēmusi pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā".

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja A. Harju

 

Saistošo noteikumu Nr. 22/24 "Grozījums Smiltenes novada pašvaldības domes 2021. gada 27. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 15 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Smiltenes novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādītā informācija
1. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Smiltenes novadā" tiek izdoti, lai Smiltenes novada administratīvajā teritorijā noteiktu vienotu kārtību, kādā piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmes un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, kā arī kārtību, kādā nosaka nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

Satversmes tiesa 2024. gada 11. jūlijā ir pieņēmusi nolēmumu lietā Nr. 2023-10-03 "Par Jūrmalas pilsētas domes 2012. gada 11. oktobra saistošo noteikumu Nr. 37 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību" 3. punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91. pantam" (turpmāk – nolēmums). Ar nolēmumu Satversmes tiesa atzina, ka apstrīdētā norma izdota, pārkāpjot likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" ietverto pilnvarojumu, jo nosaka tādu atsevišķu nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategoriju, kura neatbilst šajā likumā minētajam objektīvā grupējuma kritērijam. Tādējādi apstrīdētā norma nav izdota pienācīgā kārtībā un neatbilst Satversmes 91. pantā ietvertajam diskriminācijas aizlieguma principam.

Smiltenes novada pašvaldības 2021. gada 27. oktobra saistošo noteikumu Nr. 15 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Smiltenes novadā" 11. punkts noteic, ka nekustamā īpašuma nodokļa likmes – 0,2 % no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 euro, 0,4 % no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 56 915 euro, bet nepārsniedz 106 715 euro, un 0,6 % no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715 euro, piemēro dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai un viena, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai, izņemot valsts, pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā vai valdījumā esošos objektus:

1) fiziskām personām, ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta deklarēta vismaz vienai personai, kas ir Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis, citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai persona, kas ir saņēmusi pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā. Pārējos gadījumos piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % apmērā no objekta kadastrālās vērtības;

2) juridiskām personām, individuālajiem komersantiem, ārvalstu komersantiem un to pārstāvniecībām, ja objekts ir izīrēts dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā, un ja taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 tajā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai, kas ir Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis, citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai persona, kas ir saņēmusi pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā. Pārējos gadījumos piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % apmērā no objekta kadastrālās vērtība.

Izvērtējot spēkā esošo saistošo noteikumu 11. punkta atbilstību normatīvajiem aktiem, tajā skaitā Satversmes tiesas nolēmumam, secināms, ka saistošie noteikumi ir grozāmi, svītrojot no tā samazinātas nodokļa likmes piemērošanu normas, kas paredz atšķirīgas nekustamā īpašuma nodokļa likmes atkarībā no nekustamā īpašuma nodokļa maksātāja pilsonības.

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis – nodrošināt spēkā esošo saistošo noteikumu atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91. pantam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Fiskālo ietekmi uz pašvaldības budžetu nav iespējams noteikt.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – pozitīvi ietekmēs cilvēku labsajūtu, sabiedrību kopumā.

3.2. Nav ietekmes uz vidi.

3.3. Nav ietekmes uz iedzīvotāju veselību.

3.4. Nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Administratīvās procedūras netiek mainītas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās pašvaldības iestāde "Smiltenes novada Centrālā administrācija" un tās struktūrvienības – Smiltenes novada pašvaldības Nekustamo īpašumu nodaļa.

6.2. Lēmumu par atvieglojumu pieņemšanu Saistošajos noteikumos noteiktajos gadījumos pieņems Smiltenes novada pašvaldības domes izveidotā Nekustamo īpašumu lietu komisija.

6.3. Smiltenes novada pašvaldības Nekustamo īpašumu lietu komisijas lēmums par nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma atvieglojuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma atvieglojumu apstrīdams Smiltenes novada pašvaldības domē.

6.4. Visas personas, kuras skar šo Saistošo noteikumu piemērošana, var griezties Smiltenes novada pašvaldības izveidotajā iestādēs – Smiltenes novada Centrālajā administrācijā Dārza ielā 3, Smiltenē, Smiltenes novadā un pilsētas un pagastu pārvaldēs.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Saistošo noteikumu projektu izstrādājuši pašvaldības speciālisti. Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

8.2. Saistošo noteikumu projekts nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Smiltenes novada pašvaldības tīmekļa vietnē https://www.smiltenesnovads.lv/lv/ normativie-akti/grozijums-smiltenes-novada-pasvaldibas-domes-2021-gada-27-oktobra-saistosajos-noteikumos-nr-15-par-nekustama-ipasuma-nodokli-un-nekustama-ipasuma-nodokla-atvieglojumu-piemerosanu-smiltenes-novada-precizesanu. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas – no 04.09.2024. līdz 19.09.2024.

8.3. Pēc Saistošo noteikumu projekta publicēšanas no sabiedrības nav saņemti sabiedrības priekšlikumi.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja A. Harju

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!