• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 16. oktobra saistošie noteikumi Nr. RD-24-303-sn "Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. RD-23-199-sn "Kārtība, kādā reģistrējami un izskatāmi iesniegumi par bērnu uzņemšanu 1. klasē Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2024., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/op/2024/210.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 48

Grozījumi Jūrmalas domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 38 "Par līdzfinansēšanas kārtību konkursā "Profesionālās mākslas pieejamība Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā""

Vēl šajā numurā

28.10.2024., Nr. 210

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-303-sn

Pieņemts: 16.10.2024.

OP numurs: 2024/210.4

2024/210.4
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-303-sn

Rīgā 2024. gada 16. oktobrī (prot. Nr. 129, 27. §)

Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. RD-23-199-sn "Kārtība, kādā reģistrējami un izskatāmi iesniegumi par bērnu uzņemšanu 1. klasē Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs"

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
4. panta pirmās daļas 4. punktu un 44. panta otro daļu

1. Izdarīt Rīgas domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. RD-23-199-sn "Kārtība, kādā reģistrējami un izskatāmi iesniegumi par bērnu uzņemšanu 1. klasē Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs" (Latvijas Vēstnesis, 2023, Nr. 88) šādus grozījumus:

1.1. izteikt 3.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.3. Iestādei piesaistītā teritoriālā vienība –  Rīgas valstspilsētas pašvaldības ģeotelpisko datu publicēšanas platformas GEO RĪGA tematiskajā kartē "Vispārējās izglītības iestādēm piesaistīto teritoriālo vienību sadalījums" noteikta teritorijas vienība (1. pielikums), kurā deklarētajiem bērniem ir prioritāras tiesības tikt uzņemtiem Iestādē;";

1.2. aizstāt 3.4. apakšpunktā vārdu "domes" ar vārdiem "valstspilsētas pašvaldības";

1.3. svītrot 3.4. apakšpunktu;

1.4. svītrot 4. punktu;

1.5. svītrot 5.1. apakšpunktu;

1.6. izteikt 5.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.3. Itas Kozakēvičas Rīgas Poļu vidusskola;";

1.7. svītrot 6. punktā skaitļus un vārdu "24.3. un 24.4.";

1.8. izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Bērna likumiskais pārstāvis var pieteikt bērnu uzņemšanai 1. klasē ne vairāk kā piecās Iestādēs, aizpildot un iesniedzot iesniegumu saskaņā ar veidlapu (2. pielikums).";

1.9. aizstāt 17. punktā vārdu "Departaments" ar vārdiem "Rīgas valstspilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departaments (turpmāk – Departaments)";

1.10. izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā;

1.11. aizstāt 2. pielikumā iesnieguma veidlapas tekstā vārdus "Rīgas domes" ar vārdiem "Rīgas valstspilsētas pašvaldības".

2. Saistošo noteikumu 1.1., 1.3., 1.4., 1.8., 1.9. un 1.10. apakšpunkts stājas spēkā 2025. gada 1. septembrī.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks E. Ratnieks

 

1. pielikums
Rīgas domes 2023. gada 26. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-199-sn
(Rīgas domes 2024. gada 16. oktobra
saistošo noteikumu Nr. RD-24-303-sn redakcijā)

Vispārējās izglītības iestādēm piesaistīto teritoriālo vienību sadalījums

Tīmekļvietne: "Vispārējās izglītības iestādēm piesaistīto teritoriālo vienību sadalījums"

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks E. Ratnieks

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 16. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-303-sn "Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. RD-23-199-sn "Kārtība, kādā reģistrējami un izskatāmi iesniegumi par bērnu uzņemšanu 1. klasē Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saistošie noteikumi "Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. RD-23-199-sn "Kārtība, kādā reģistrējami un izskatāmi iesniegumi par bērnu uzņemšanu 1. klasē Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs"" (turpmāk – saistošie noteikumi) izdoti atbilstoši Pašvaldību likuma 44. panta otrajai daļai, kas nosaka, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju – gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību –, un ņemot vērā Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikto, ka katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē.

Saistošo noteikumu mērķis ir mainīt piesaistīto teritoriālo vienību sadalījumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādēm, kuras īsteno normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā licencētas vispārējās pamatizglītības programmas, ņemot vērā šādus kritērijus:

1) Rīgas attīstības programmā 2022.–2027. gadam noteiktās prioritātes skolu darbības kvalitātes paaugstināšanā, nodrošinot pārejas periodu un jauno teritoriālo vienību sadalījuma piemērošanu no 2025. gada 1. septembra;

2) demogrāfiskie rādītāji Rīgas valstspilsētas apkaimēs, kurās atrodas izglītības iestāde, un tendences: infrastruktūras attīstība, publiskās ārtelpas kvalitāte un pieejamība, mobilitāte, iedzīvotāju iekšējā un ārējā migrācija u. c.;

3) izglītības iestāžu vēsturiski izveidojies teritoriālais izvietojums, kvalitatīvas vispārējās pamatizglītības pieejamības nodrošinājums un sasniedzamība;

4) izglītības iestāžu mācību telpu nodrošinājums, noslodze un izglītības iestādes, t. sk. pedagoģiskā personāla kapacitāte;

5) Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestāžu infrastruktūras attīstība un izglītības iestāžu tīkla pilnveides pasākumi;

6) Izglītības likumā noteiktais regulējums par pakāpenisku pāreju triju mācību gadu laikā uz mācībām valsts valodā vispārējās izglītības pamatizglītības pakāpē, nodrošinot no 2025. gada 1. septembra pamatizglītības apguvi latviešu valodā.

Ņemot vērā iepriekšminētos kritērijus, ir izveidotas 30 teritoriālās vienības, kas piesaistītas izglītības iestādēm, turpmāk neveidojot teritoriālo vienību piesaisti izglītības iestādēm pēc mācībvalodas.

Jaunais regulējums izglītības iestādēm piesaistīto teritoriālo vienību sadalījumā stāsies spēkā 2025. gada 1. septembrī, un izglītības iestādes to piemēros, veicot 1. klašu komplektēšanu 2026./2027. mācību gadam.

Izglītības iestādēm piesaistīto teritoriālo vienību sadalījums ir pieejams Rīgas valstspilsētas pašvaldības ģeotelpisko datu publicēšanas platformā GEO RĪGA.

Rīgas domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. RD-23-199-sn "Kārtība, kādā reģistrējami un izskatāmi iesniegumi par bērnu uzņemšanu 1. klasē Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs" noteiktais regulējums deva tiesības bērnu likumiskajiem pārstāvjiem pieteikt bērnus 1. klasē neierobežota skaita izglītības iestādēs. Tika konstatēti gadījumi, kad bērna likumiskie pārstāvji pieteikuši bērnu uzņemšanai 1. klasē sešās un vēl lielāka skaita izglītības iestādēs, radot papildu noslodzi un nelietderīgu administratīvo resursu patēriņu izglītības iestādēm, veidojot 1. klašu pretendentu sarakstus un nosūtot attiecīgus paziņojumus bērnu likumiskajiem pārstāvjiem, tādēļ saistošajos noteikumos tiek precizēts iesniegumu skaits bērna pieteikšanai uzņemšanai izglītības iestādes 1. klasē, nosakot, ka no 2025. gada 1. septembra bērna likumiskais pārstāvis var pieteikt bērnu uzņemšanai 1. klasē ne vairāk kā piecās izglītības iestādēs.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Neietekmē.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Neietekmē.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Neietekmē.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darbavietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Rīgas valstspilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādes, kas īsteno pamatizglītības programmas.

Saistošo noteikumu izpildes pārraudzību nodrošinās Rīgas valstspilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvalde.

Aktuālas vispārējās izglītības iestādēm piesaistīto teritoriālo vienību sadalījuma kartes publicēšanu Rīgas valstspilsētas pašvaldības ģeotelpisko datu publicēšanas platformā GEO RĪGA nodrošinās Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta Ģeomātikas pārvalde.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir atbilstoši iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – noteikt izglītības iestādēm piesaistītās teritoriālās vienības, kurās deklarētajiem bērniem ir prioritāras tiesības tikt uzņemtiem izglītības iestādēs. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstāka juridiska spēka tiesību normā noteiktajam.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Saistošo noteikumu izstrādes gaitā tika organizētas 22 konsultācijas ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu, kuras īsteno normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā licencētu vispārējās pamatizglītības programmu, vadības komandām par jaunas teritoriālo vienību kartes izstrādes principiem, pārejas perioda noteikšanu un piemērošanu no 2025. gada 1. septembra.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts no 2024. gada 23. jūlija līdz 7. augustam tika publicēti Rīgas valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Priekšlikumi, iebildumi un komentāri nav saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks E. Ratnieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!