• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 20. jūnija noteikumi Nr. 156 "Privatizācijas sertifikātu piešķiršanas un privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.1995., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35628

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 157

Noteikumi par Latvijas pilsonības zaudēšanas un tās atjaunošanas dokumentēšanas kārtību

Vēl šajā numurā

04.07.1995., Nr. 100

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 156

Pieņemts: 20.06.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi nr. 156

(prot. nr.34, 21.§) Rīgā 1995.gada 20.jūnijā

 

Privatizācijas sertifikātu piešķiršanas un privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma "Par privatizācijas sertifikātiem"
4.panta devīto daļu

 

1. Šie noteikumi nosaka privatizācijas sertifikātu (tālāk tekstā — "sertifikāti") piešķiršanas un privatizācijas sertifikātu kontu (tālāk tekstā — "konti") atvēršanas termiņus, maksu un kārtību.

2. Sertifikātu pretendentiem (tālāk tekstā — "pretendenti") ir tiesības iesniegt attiecīgajā pašvaldībā deklarāciju (apstiprināta ar Ministru Padomes 1993.gada 8.aprīļa lēmumu nr.178 "Par privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanas deklarāciju un paskaidrojumiem deklarācijas aizpildīšanai" — Latvijas Vēstnesis, 1993, 12.nr.) sertifikātu piešķiršanai par Latvijā nodzīvoto laiku (tālāk tekstā — "deklarācija") vai pieteikumu papildu sertifikātu piešķiršanai (tālāk tekstā — "pieteikums") šādos termiņos:

2.1. līdz 1995.gada 31.decembrim — tiem Latvijas Republikas iedzīvotājiem:

2.1.1. kuriem ir atcelti sertifikātu saņemšanas ierobežojumi saskaņā ar likuma "Par privatizācijas sertifikātiem" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 52.nr.) 6.pantu;

2.1.2. kuriem līdz 1994.gada 31.decembrim ir atcelti tiesiskie ierobežojumi reģistrēties Iedzīvotāju reģistrā pastāvīgā iedzīvotāja statusā;

2.1.3. kuri ir ieguvuši tiesības reģistrēties Iedzīvotāju reģistrā pilsoņa statusā saskaņā ar Pilsonības likumu (Latvijas Vēstnesis, 1994, 93.nr.; 1995, 44.nr.);

2.2. mēneša laikā pēc attiecīga pašvaldības lēmuma (arī par aizbildnības vai aizgādnības nodibināšanu) vai Pilsonības un imigrācijas departamenta lēmuma pieņemšanas vai tiesas sprieduma spēkā stāšanās dienas — tiem Latvijas Republikas iedzīvotājiem:

2.2.1. kuri ir apstrīdējuši sertifikātu piešķiršanas komisijas vai attiecīgās pašvaldības vadītāja lēmumu;

2.2.2. kuri ir apstrīdējuši Pilsonības un imigrācijas departamenta attiecīgā rajona (pilsētas) nodaļas lēmumu;

2.2.3. kuri ir iesnieguši tiesā sūdzību par pašvaldības lēmumu par sertifikātu piešķiršanu;

2.2.4. kuri ir iesnieguši tiesā sūdzību par Pilsonības un imigrācijas departamenta lēmumu par attiecīgās personas pēdējās ierašanās laiku uz pastāvīgu dzīvi Latvijā vai par minētās personas tiesisko statusu;

2.2.5. kuriem laikposmā no 1994.gada 31.decembra līdz 1995.gada 31.decembrim ir nodibināta aizbildnība;

2.2.6. kurus tiesa atzinusi par rīcības nespējīgiem gara slimības vai plānprātības dēļ un kuriem aizgādnība nodibināta līdz 1995.gada 31.decembrim;

2.2.7. kuriem nav bijis iespējams piešķirt sertifikātus Pilsonības un imigrācijas departamenta vai attiecīgās pašvaldības darbinieku vainas dēļ (nepamatoti ir atteikta deklarācijas vai pieteikuma pieņemšana, dokumenti ir gājuši zudumā vai citi iemesli).

3. Papildu sertifikātus nepiešķir personām, kuras naturalizējušās vai kuras tiek uzņemtas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

4. Pretendentiem ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā apstrīdēt attiecīgo pašvaldības lēmumu mēneša laikā pēc tā pieņemšanas, bet Pilsonības un imigrācijas departamenta attiecīgā rajona (pilsētas) nodaļas lēmumu par attiecīgās personas pēdējās ierašanās laiku uz pastāvīgu dzīvi Latvijā un minētās personas tiesisko statusu — mēneša laikā pēc deklarāciju iesniegšanas termiņa izbeigšanās attiecīgās pašvaldības teritorijā.

5. Pretendenti pēc deklarācijas (pieteikuma) iesniegšanas attiecīgajā pašvaldībā saņem pašvaldības uzziņu. Uzziņā ir norādīta banka, kurā jāatver konts, un datums, līdz kuram pašvaldības lēmums par sertifikātu piešķiršanu jānosūta bankai.

Pašvaldības lēmums par sertifikātu piešķiršanu tiem pretendentiem, kuru ierašanās laiku Latvijā pārbauda Pilsonības un imigrācijas departaments, jānosūta bankai divu mēnešu laikā no deklarācijas (pieteikuma) iesniegšanas dienas, bet lēmums par sertifikātu piešķiršanu pārējiem pretendentiem — mēneša laikā no deklarācijas (pieteikuma) iesniegšanas dienas.

6. Pretendentiem, kuriem sertifikāti par Latvijā nodzīvoto laiku ir piešķirti līdz 1995.gada 30.aprīlim, ir tiesības atvērt kontus vai ieskaitīt sertifikātus agrāk atvērtā kontā līdz 1995.gada 30.jūnijam.

7. Ja lēmums par sertifikātu piešķiršanu par Latvijā nodzīvoto laiku ir pieņemts pēc 1995.gada 30.aprīļa, pretendentiem ir tiesības atvērt kontu divu mēnešu laikā pēc pašvaldības uzziņā norādītā datuma. Ja pašvaldības lēmums par sertifikātu piešķiršanu nav nosūtīts bankai līdz uzziņā norādītajam datumam vai ir gājis zudumā, piecu darbadienu laikā attiecīgajai pašvaldībai jāizsniedz pretendentam jauna uzziņa, kurā norādīts jauns konta atvēršanas termiņš.

8. Pašvaldību lēmumi par sertifikātu piešķiršanu par Latvijā nodzīvoto laiku pretendentiem, kuri šajos noteikumos minētajos termiņos nav atvēruši kontu vai ieskaitījuši piešķirtos sertifikātus jau atvērtajos kontos, zaudē spēku nākamajā dienā pēc kontu atvēršanas termiņa izbeigšanās.

9. Pašvaldību lēmumi par sertifikātu piešķiršanu par Latvijā nodzīvoto laiku un lēmumi par sertifikātu piešķiršanu politiski represētajām personām jānosūta Latvijas Attīstības aģentūras Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centram (tālāk tekstā — "Informācijas centrs") pārbaudei, kā arī tai bankai, kura atver kontu vai ieskaita sertifikātus atvērtajā kontā.

10. Ar 1995.gada 1.jūliju bankas, kas atver kontus, katru mēnesi nosūta Informācijas centram ziņas par personām, kuras ir zaudējušas tiesības atvērt kontu vai ieskaitīt atvērtajā kontā sertifikātus par Latvijā nodzīvoto laiku.

11. Lēmums par īpašuma kompensācijas sertifikātu piešķiršanu jāreģistrē tajā pašvaldībā, kuras teritorijā īpašums ir atradies. Pašvaldība lēmumu nosūta Informācijas centram un pretendenta iesniegumā norādītajai bankas iestādei. Ja attiecīgais lēmums šo noteikumu spēkā stāšanās brīdī jau ir nosūtīts citai bankas iestādei, pašvaldība divu nedēļu laikā pēc sertifikātu īpašnieka rakstiska pieprasījuma saņemšanas atprasa lēmumu no bankas un nosūta uz pretendenta norādīto bankas iestādi.

12. Ja lēmumā par sertifikātu piešķiršanu ir atklājusies kļūda vai pašvaldība izskata jautājumu par piešķirto sertifikātu anulēšanu, attiecīgā banka aptur piešķirto sertifikātu izmantošanu līdz attiecīga lēmuma saņemšanai.

13. Ne retāk kā reizi nedēļā banka sniedz Informācijas centram ziņas par piešķirto sertifikātu ieskaitīšanu kontos un sertifikātu anulēšanu.

14. Instrukcijas un ieteikumus par sertifikātu piešķiršanu un konta atvēršanas kārtību izdod Ekonomikas ministrija.

15. Par konta atvēršanu un sertifikātu ieskaitīšanu atvērtajā kontā tiek noteikta šāda maksa:

15.1. pilngadīgām fiziskām personām — 3,80 latu;

15.2. nepilngadīgām fiziskām personām — 1,80 latu;

15.3. juridiskām personām — 16 latu;

15.4. par konta atvēršanu īpašuma kompensācijas sertifikātu ieskaitīšanai fiziskām un juridiskām personām — 3,80 latu;

15.5. par piešķirto sertifikātu ieskaitīšanu agrāk atvērtā kontā — 3 lati.

Ja Pilsonības un imigrācijas departaments vai pašvaldība ir pieļāvusi kļūdas sertifikātu piešķiršanā un sertifikātu skaits ir jāpalielina, maksa par papildu sertifikātu ieskaitīšanu kontā netiek noteikta.

16. Pensionāri, invalīdi, politiski represētās personas, daudzbērnu ģimeņu locekļi (daudzbērnu ģimene šo noteikumu izpratnē ir ģimene, kurā ir trīs un vairāk nepilngadīgi bērni un kurai ir izsniegta attiecīga valsts vai pašvaldības apliecība vai uzziņa) un valsts vai invalīdu, pensionāru, politiski represēto personu apgādībā un aizgādnībā esošās personas, kā arī nepilngadīgās personas, kuras ir zaudējušas apgādnieku un kurām ir piešķirts attiecīgs valsts pabalsts, maksājumu par konta atvēršanu vai sertifikātu ieskaitīšanu tajā var izdarīt ar 0,15 sertifikātiem.

17. Ekonomikas ministrijas apstiprinātajā kontu atvēršanas izdevumu tāmē noteikto daļu no maksas par konta atvēršanu vai sertifikātu ieskaitīšanu atvērtajā kontā bankas ieskaita savos norēķinu kontos, bet pārējā summa tiek ieskaitīta Informācijas centra norēķinu kontā.

18. Šo noteikumu 16.punktā minēto personu maksājumi sertifikātos par konta atvēršanu ieskaitāmi īpašā sertifikātu kontā, ar kuru Informācijas centrs var rīkoties saskaņā ar attiecīgu Ministru kabineta rīkojumu.

19. Ieņēmumi par kontu atvēršanu un sertifikātu ieskaitīšanu atvērtajos kontos saskaņā ar Ekonomikas ministrijas apstiprināto kontu atvēršanas izdevumu tāmi un Informācijas centra noslēgtajiem līgumiem izmantojami, lai segtu šādus izdevumus:

19.1. par pašvaldību darbu sertifikātu piešķiršanā;

19.2. par Pilsonības un imigrācijas departamenta pakalpojumiem;

19.3. par pretendentu deklarāciju un pašvaldību lēmumu par sertifikātu piešķiršanu pārbaudi Informācijas centrā;

19.4. par Informācijas centra skaitļošanas un datu apstrādes tehnikas izmantošanu;

19.5. par banku pakalpojumiem;

19.6. citus izdevumus, kas saistīti ar kontu atvēršanu un ir saskaņoti ar Ekonomikas ministriju.

20. Ieņēmumi, kas pārsniedz Ekonomikas ministrijas apstiprinātajā kontu atvēršanas izdevumu tāmē paredzētos kopējos izdevumus, ieskaitāmi valsts īpašuma privatizācijas fondā.  

Noslēguma jautājumi

21. Ekonomikas ministrijai katru ceturksni iesniegt Ministru kabinetā pārskatu par ieņēmumiem, kas saņemti par kontu atvēršanu un sertifikātu ieskaitīšanu atvērtajos kontos, kā arī par šo ieņēmumu izlietojumu.

22. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1994.gada 13.decembra noteikumus nr.223 "Par privatizācijas sertifikātu piešķiršanu un privatizācijas kontu atvēršanu" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 150.nr.).

Ministru prezidents M.Gailis

Ekonomikas ministrs J.Zvanītājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!