• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas un finansu komitejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.1995., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35644

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts un sociālo lietu komitejā

Vēl šajā numurā

04.07.1995., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas un finansu komitejā

 

Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komiteja savā 3.jūlija sēdē izskatījusi un konceptuāli akceptējusi likumprojektu "Par sauszemes transporta līdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu (zaļā karte), kuru ieteikts pieņemt Satversmes 81.panta kārtībā. Ar šo likumu plānots noteikt, ka ikvienam transporta līdzekļa īpašniekam jāapdrošina viņa civiltiesiskā atbildība par kaitējumu, ko viņš var nodarīt citu personu dzīvībai, veselībai vai mantai. Pēc šīs apdrošināšanas ieviešanas transporta līdzekļa īpašnieka nodarītos zaudējumus vajadzēs segt tai apdrošināšanas sabiedrībai, kurā viņš savu atbildību apdrošinājis. Pašlaik šāda apdrošināšana tiek veikta brīvprātīgi. Bet, ja atbildība pašlaik nav apdrošināta, tad cietušajam atlīdzība jāpiedzen tiesas ceļā, un nereti izrādās, ka vainīgais nav spējīgs segt nodarītos zaudējumus, ja tie ir pārāk lieli.

Izskatīšanai Ministru kabineta sēdē akceptēts noteikumu projekts "Par privatizācijas sertifikātu izmantošanu". Šim dokumentam jāaizstāj valdības 1994.gada noteikumi "Par privatizācijas sertifikātu izmantošanu" un 1995.gada noteikumi "Par valsts nodevu par operācijām ar privatizācijas sertifikātiem". Stājoties spēkā noteikumiem par privatizācijas sertifikātiem, mainīsies ieguldījumu kontu atvēršanas kārtība, plašāki kļūs sertifikātu kontu apkalpošanas noteikumi, kā arī, ņemot vērā uzkrāto pieredzi, mainīsies sertifikātu izmantošanas privatizācijā kārtība.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēta arī kārtība, kādā dzēšami par bijušo zemes īpašumu lauku apvidos piešķirtie kompensācijas sertifikāti (izmaksājama nauda), kā arī kompensācijas izmaksas termiņi un apjomi. Kārtība attieksies uz bijušajiem zemes īpašniekiem, kuri kompensāciju pieprasījuši līdz 1992.gada 31.decembrim, kā arī bijušajiem zemes īpašniekiem un viņu pirmās šķiras mantiniekiem, kuri zemi lauku apvidos pieprasījuši līdz 1991.gada 20.jūnijam un nav varējuši to saņemt likuma ierobežojumu dēļ. Lūgums par kompensācijas sertifikātu dzēšanu būs jāiesniedz pagasta padomei. Par katru kompensācijas sertifikātu tiks izmaksāti 28 lati. Kompensāciju paredzēts izmaksāt (dzēst kompensācijas sertifikātus par zemi lauku apvidos) līdz 1997. vai 1999.gada beigām (atkarībā no kompensācijas veida). Taču, cik kurā gadā izmaksās kompensācijas sertifikātu īpašniekiem, būs atkarīgs no valsts budžeta iespējām.

Komiteja akceptējusi arī lēmumu par Nacionālās bibliotēkas būvniecību, kura jāuzsāk jau 1996.gadā. Tāpēc Kultūras ministrijai plānots uzdot izstrādāt ilglaicīgu bibliotēkas būvniecībai nepieciešamo līdzekļu veidošanas programmu (kopīgi ar Ekonomikas ministriju un Finansu ministriju), kā arī konkursa kārtībā izvēlēties būvniecības vadītājfirmu.

Komiteja noraidījusi Finansu ministrijas sagatavoto valdības lēmumprojektu "Par 1990.gada PSRS valsts bezprocentu mērķaizņēmuma obligāciju kompensācijas summu izmaksu". Akceptēts iesniegtais projekts grozījumiem likumā "Par bankām", lai uz juridisko personu naudas līdzekļiem un citām vērtībām piedziņu varētu vērst arī valdības pilnvarotas institūcijas gadījumos, kad veikta patvaļīga darbība ar valsts materiālajām rezervēm. Taču šis priekšlikums iestrādājams pašlaik topošajā likumprojektā "Par komercbankām".

Akceptēti arī vairāku Ministru kabineta rīkojumu projekti. Valsts īpašumā nolemts saglabāt Mūra ūdensdzirnavas Jelgavas rajona Vilces pagastā un nodot tās Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdījumā. Nekustamo īpašumu Daugavpilī, Teātra ielā 8, nolemts bez atlīdzības nodot Daugavpils pilsētas pašvaldības īpašumā, lai šajā namā varētu izvietot Lietuvas vēstniecību. Savukārt Krāslavas pilsētas pašvaldības īpašumā nolemts nodot Krāslavas pils kompleksu, Jelgavas pilsētas pašvaldībai — ēku Jelgavā, Mātera ielā 30, pilsētas 2. sākumskolas izvietošanai, bet Dobeles pilsētas pašvaldības īpašumā — ēkas Dobelē, Baznīcas ielā 122. No PSRS armijas pārņemto īpašumu Rīgā, Baložu ielā 16a, nolemts nodot Rīgas pašvaldības īpašumā, lai kompensētu valsts īpašumā pārņemtos nekustamos īpašumus. Nekustamo īpašumu Rīgā, Ausekļa ielā 9, nolemts pārdot, lai rastu finansu līdzekļus Rīgas Tehniskās universitātes pārvietošanai uz jaunām telpām no ēkām Ausekļa ielā 5, 7, 9 un 11.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!