• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces delegācijas oficiālā vizīte Latvijā: par auglīgu sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.1995., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35788

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu un drošības komitejā

Vēl šajā numurā

11.07.1995., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces delegācijas oficiālā vizīte Latvijā: par auglīgu sadarbību

Aizvadītās nedēļas otrā pusē Latvijā oficiālā vizītē uzturējās Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces delegācija, kas tikās ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani (1.attēlā), Saeimas priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu (2.attēlā), ar Saeimas frakciju "Latvijas ceļš", LNNK un "Līdztiesība" pārstāvjiem, kā arī ar Ministru prezidentu Māri Gaili (3.attēlā). Foto: Māris Kaparkalējs, "LV".

Pie Valsts prezidenta

Piektdien, 7. jūlijā, VTPS Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vans Haņbiņs ar delegāciju ieradās Rīgas pilī. Tās Ģerboņu zālē viņus pieņēma Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Ķīnas pārstāvji atgādināja Latvijas prezidenta valsts vizītē apliecinātās sadarbības vēlmes starp abām valstīm. G. Ulmanis pateicās par valsts vizītes augsto organizētības līmeni un par iespējām, kādas tika radītas Latvijas delegācijai, lai tā labāk varētu iepazīt Ķīnas šodienu, tautas dzīvi un tās ekonomisko reformu gaitu. Abas puses izteica gandarījumu, ka tagad šie kontakti nostiprināti parlamentu līmenī.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Ceturtdien, 6.jūlijā, sākās Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieka Vana Haņbiņa un Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces delegācijas oficiālā vizīte Latvijā. VTPS ir Ķīnas augstākais valsts varas un likumdošanas orgāns, kas pieņem konstitūciju, izdod likumus un izveido citus augstākos valsts varas orgānus, ievēl ĶTR priekšsēdētāju (prezidentu), kā arī apstiprina premjerministru. VTPS sesijas notiek reizi gadā, un tās sasauc VTPS Pastāvīgā komiteja. 6.jūlijā LR Saeimas priekšsēdētājs tikās ar VTPS Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieku Vanu Haņbiņu.

Sarunas sākumā Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs apsveica viesus kā Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces pirmo oficiālo delegāciju Latvijas parlametā un atzina, ka, neskatoties uz īslaicīgiem sarežģījumiem, šobrīd Latvijas un Ķīnas Tautas Republikas attiecības veidojas dinamiskas un konstruktīvas. Latvijā augstu novērtē Ķīnas atbalstu mūsu valstij tās neatkarības atjaunošanas laikā, kā arī izpratni par Baltijas reģiona valstu drošības, proti, Krievijas armijas izvešanu, teica A.Gorbunovs. Turklāt ne vēsturiskās, ne reliģiskās, ne kultūras atšķirības nevar būt šķērslis abu valstu kontaktu paplašināšanai.

Savukārt Visķīnas Tautas nacionālās sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vans Haņbiņs, pateicoties par laipno sagaidīšanu Latvijā, atzīmēja, ka šī ir labas gribas vizīte un nodibinātie parlamentārie kontakti veidos labu pamatu turpmākajai sadarbībai. Ķīna pašlaik orientējas uz sociālistisku modernizācijas politiku, teica Vans Haņbiņs. Tāpēc Ķīna atzīst mierīgas līdzāspastāvēšanas principus attiecībās ar citām valstīm, iestājoties par to, lai lielas valstis neapspiestu mazās, bagātās — nabagās. Katrai valstij un tautai ir tiesības uz savu attīstības ceļu, un atšķirības valsts sociālajā sistēmā nedrīkst traucēt kontaktu veidošanu, uzsvēra Vans Haņbiņs.

Atzinīgi Vans Haņbiņs novērtēja Latvijas ekonomisko attīstību un iespējas sadarboties šai ziņā, kā arī tirdzniecības, zinātnes un kultūras jomā.

Sarunā tika skarts arī Taivanas jautājums. Vans Haņbiņs uzsvēra, ka vēsturiski Taivana ir nedalāma Ķīnas sastāvdaļa. Mēs neiebilstam pret neoficiāliem kontaktiem ekonomikas un citās jomās, bet kategoriski iestājamies pret oficiālu delegāciju apmaiņu vai diplomātisko attiecību veidošanu ar Taivanu, teica Vans Haņbiņs.

Savukārt A.Gorbunovs piebilda, ka Latvija respektē korektas diplomātiskās attiecības, kas paredz arī teritoriālās integritātes principu ievērošanu, vienlaikus gan saglabājot ekonomiskos un humanitāros sakarus ar Taivanu.

Atzinīgi novērtējot ĶTR ekonomisko un politisko lomu ne tikai Āzijā, bet arī visā pasaulē, Ķīnas reformu sasniegumus, A.Gorbunovs īsi raksturoja Latvijas parlamenta struktūru un darbību, īpaši uzsverot demokrātisko procesu un reformu attīstību 5.Saeimas laikā, kas nodrošinājušas politisko stabilitāti valstī. Tostarp tika izteikta cerība, ka parlamentārās sadarbības iespējas tiks pārrunātas, tiekoties arī ar Saeimas frakciju un komisiju pārstāvjiem.

Tikšanās nobeigumā Van Haņbiņs Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces vārdā uzaicināja Saeimas delegāciju A.Gorbunova vadībā apmeklēt Ķīnas Tautas Republiku.

Tajā pašā vakarā Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs teica uzrunu vakariņās par godu Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieka Van Haņbiņa oficiālajai vizītei Latvijā.

Saeimas ziņu dienests

Domājot par mūsdienu Ķīnas un Latvijas saskari

Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova uzruna

vakariņās par godu Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieka

Vana Haņbiņa oficiālajai vizītei Latvijā,

Saeimas namā, ceturtdien, 6.jūlijā

Augsti godātais Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieka kungs!

Godātais vēstnieka kungs!

Godātie deputāti, delegācijas locekļi!

Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks sveikt Ķīnas Tautas Republikas parlamentāriešu delegāciju Latvijas Republikas Saeimā un pateikties jums, Vana Haņbiņa kungs, un delegācijas locekļiem par to, ka jūsu vadītā delegācija ir ieradusies Latvijā oficiālā vizītē. Gribētos izteikt pārliecību, ka kontaktu nostiprināšanās parlamentu līmenī labvēlīgi ietekmēs Latvijas un Ķīnas starpvalstu attiecības, kas pēdējā gada laikā kļuvušas tiešām dinamiskas un aktīvas. To apliecina gan pagājušā gada Latvijas Republikas premjera Māra Gaiļa, kā arī Latvijas Republikas prezidenta Gunta Ulmaņa Ķīnas apmeklējumi, gan arī Ķīnas Tautas Republikas premjera vietnieka — Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministra Cjaņa Cičeņa kunga viesošanās Latvijā.

Mēs esam pateicīgi Ķīnas Tautas Republikai par sniegto atbalstu Latvijas neatkarības atgūšanā, ko sekmēja Latvijas Republikas valstiskuma atzīšana un diplomātisko attiecību atjaunošana jau 1991. gadā. Jāatzīmē arī Ķīnas Tautas Republikas atbalsts Krievijas karaspēka izvešanā.

Latvija, atjaunojot savu neatkarību, kļuvusi par demokrātisku parlamentāru valsti un aktīvi integrējas Eiropas un pasaules politiskās un ekonomiskās sadarbības organizācijās. Mūsu pašreizējo dzīvi raksturo reformas gandrīz visās dzīves jomās.

Jūs esat ieradušies Latvijā laikā, kad uzsāktajai saimniecisko reformu politikai ir jāapliecina sava efektivitāte dzīvē. Latvijā ir priekšvēlēšanu laiks, un vēlēšanu rezultātus lielā mērā noteiks pašreizējās valdības rīcība atlikušajā laika sprīdī. Taču jāsaka, ka alternatīvu uzsāktajām reformām nav izvirzījusi neviena no politiskajām partijām, kas piedalīsies vēlēšanās.

Domājot par mūsdienu Ķīnu, tāpat kā visa pasaules sabiedrība, arī Latvija ir lieciniece visaptverošam reformu procesam un patiešām iespaidīgajiem Ķīnas Tautas Republikas sasniegumiem ekonomikas jomā. Turklāt mēs izjūtam, ka šo reformu gaitā mainās Ķīnas Tautas Republikas sabiedrība, ar katru gadu kļūstot vairāk atklāta un pieejama ārpasaulei.

Manuprāt, šo virzību apstiprina arī pašreizējā Ķīnas parlamentāriešu vizīte Latvijā.

Ar gandarījumu var teikt, ka jūtami iezīmējušās ekonomiskās sadarbības kontūras starp Latvijas Republiku un Ķīnas Tautas Republiku. Abas puses strādā līgumu bāzes pilnveidošanā. Latvijas Republika ir pateicīga par Ķīnas Tautas Republikas piedāvāto kredītu, ko izmantosim kompjūteru tīkla izveidei Latvijas skolās. Taču sadarbības potenciāls ir ievērojami lielāks nekā tās pašreizējie apjomi, un tas ļauj mums cerīgi raudzīties nākotnē.

Latvijā cilvēki izjūt dziļu cieņu pret Ķīnas bagāto un seno kultūras un vēstures mantojumu. Tas ir radies daudzu paaudžu gadsimtiem ilga darba rezultātā un veido stipru pamatu tautas labklājībai un augšupejai arī šodien.

Izcilajam ķīniešu valstsvīram un īstenībā mūsdienu Ķīnas dibinātājam Suņam Jatsenam pieder vārdi: “Cilvēku domas, ieceres un vēlējumi ir valsts celtniecības pamatā.”

Atļaujiet man pacelt šo kausu par to, lai abu valstu parlamentiem pēc iespējas sekmīgāk izdodas īstenot latviešu un ķīniešu tautu ieceres un vēlējumus.

Par mūsu savstarpējas draudzības, saprašanās un sadarbības tālāku nostiprināšanos!

Par īstenojamo reformu panākumiem Latvijā un Ķīnā!

Uz klātesošo dāmu un kungu veselību!

Džan bei!

Pie Saeimas frakcijām

Ceturtdien, 6. jūlijā, Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces delegācijas oficiālās vizītes Latvijā ietvaros notika delegācijas tikšanās ar Saeimas frakciju “Latvijas ceļš”, LNNK un “Līdztiesība” pārstāvjiem. Sarunas gaitā klātesošie pieskārās vairākiem nozīmīgiem tematiem. Tika raksturotas ĶTR politiskās sistēmas īpatnības, kā arī apspriests gan Ķīnas Tautas Republikai, gan Latvijas Republikai aktuāls jautājums - attiecības ar Krieviju, ko Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vans Haņbiņs novērtēja kā virzību no konfrontācijas uz labvēlīgu Krievijas un Ķīnas attiecību attīstību. Tostarp arī LNNK frakcijas deputāts A. Krastiņš izklāstīja pašreizējās Latvijas un Krievijas attiecības, kā arī izteica atzinību Ķīnas kolēģiem par atbalstu Krievijas karaspēka izvešanas procesā no Latvijas. Tikšanās laikā tika pārrunāts arī Taivanas jautājums. Vans Haņbiņs apstiprināja viedokli, ka Taivana ir nedalāma Ķīnas sastāvdaļa, vienlaikus izsakot cerību, ka nākotnē notiks sekmīga Ķīnas un Taivanas apvienošanās. Abpusēji tika izteikta vēlme turpināt uzsākto parlamentāro un starpvalstu sadarbību.

Lauma Koļesņikova,
Saeimas ziņu dienests

Pēc vizītes

Nozīmīgs notikums Latvijas attiecībās ar pasaules lielāko valsti Ķīnu - bija Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieka Vana Haņbiņa un Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces delegācijas oficiālā vizīte Latvijā, kas beidzās vakar. Vispirms jau - tā bija pirmā oficiālā tik augsta ranga Ķīnas delegācija Latvijā kopš mūsu valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas. Delegācijā bija iekļauti vairāki Ķīnas parlamenta locekļi: Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas loceklis un juridiskās komisijas priekšsēdētāja vietnieks Sjai Čunji, Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Džens I, Ķīnas demokrātijas veicināšanas komitejas Centrālās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Sjui Djalu un citi augsta ranga politiķi.

Vizītes laikā “Latvijas Vēstnesis” intervēja vairākus delegācijas locekļus.

 

Džens I, Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieks:

- Kāda nozīme, jūsuprāt, ir šai vizītei Latvijā?

- Ņoti liela. Šī ir pati pirmā Ķīnas parlamenta delegācijas vizīte jūsu valstī. Mēs uzskatām, ka starp abām mūsu valstīm pastāv tradicionāli draudzīgas attiecības. Ceru, ka, pateicoties šai vizītei, mēs varēsim abu valstu tradicionāli draudzīgās attiecības attīstīt tālāk - ne vien politikā, bet arī ekonomikas jomā. Abu mūsu valstu valdības daudz pūļu veltī tautas dzīves līmeņa uzlabošanai. Tagad mēs gaidām, kad Ķīnā atbildes vizītē ieradīsies Latvijas parlamenta delegācija.

Profesors Sjui Djalu , Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces deputāts, Ķīnas demokrātijas veicināšanas Centrālās komitejas priekšsēdētāja vietnieks, Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces izglītības, zinātnes, kultūras un sabiedrības veselības pastāvīgās komisijas priekšsēdētājs:

- Latvijā esmu pirmoreiz. Pirmais, ko mēs pamanījām, - sirsnīgā uzņemšana, draudzība, ko mēs izjutām Latvijas parlamentā. To pašu jutām arī no visām citām Latvijas oficiālajām personām, ar ko mums izdevās tikties. Pagājis pavisam neilgs laiks kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas un diplomātisko attiecību nodibināšanas starp mūsu valstīm. Taču arī šajā īsajā sprīdī mums izdevies daudz paveikt. Neraugoties uz lielo attālumu, tāpat uz atšķirībām starp mūsu valstīm, mums ir kopīgi mērķi: miers un attīstība.

- Vai jūs redzat arī ekonomiskās sadarbības perspektīvas starp mūsu valstīm?

- Noteikti! Nav būtiski, ka viena ir maza, otra liela valsts. Svarīgs ir jūsu valsts izdevīgais ģeogrāfiskais izvietojums. Mūsu valstis var viena otru papildināt. Ķīnas uzņēmēji var investēt savus līdzekļus Latvijā. Iespējams arī pretējais process. Jāņem vērā, ka Ķīnā darbaspēks, arī zeme, salīdzinājumā ar citām valstīm ir relatīvi lētāka. Tāpēc jātiekas abu mūsu valstu uzņēmējiem.

 

Lo San Duņ Džu, Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces deputāts, Tibetas autonomā apgabala valdības priekšsēdētāja vietnieks, Lasas pilsētas mērs:

- Kādas ir Tibetas autonomā apgabala attiecības ar ĶTR centrālo valdību?

- Es pārstāvu vietējo Tibetas valdību. Mēs pakļaujamies centrālajai valdībai, taču mums ar to ir labas attiecības. Atšķirībā no citiem valsts reģioniem Tibetai centrālā valdība dod daudzas priekšrocības. Piemēram, ir vairāki valsts lēmumi, kurus var pildīt, var arī nepildīt. Tibetas zemnieki atšķirībā no zemniekiem citos reģionos valstij nemaksā nodokļus. Kā zināms, visā Ķīnā tiek īstenota ģimenes plānošanas politika, taču uz Tibetu tas neattiecas. Tibetai ir pilnīgas tiesības lietot un attīstīt savu nacionālo kultūru un valodu. Vietējie rūpniecības uzņēmumi, kas atrodas Tibetas ciemos, valstij nemaksā ienākumu nodokli. Tibetā ir bezmaksas veselības aizsardzība un bezmaksas izglītība. Bērni par brīvu saņem apģērbu, tiek arī paēdināti bez maksas. Citos valsts reģionos šādas priekšrocības vēl pagaidām nav. Viss muitas nodokļu apjoms, ko iekasējam, paliek Tibetā. Tibetas uzņēmēji nemaksā arī eksporta un importa nodokļus.

- Kā zināms, Tibeta ir pasaulslavens reliģiskais centrs. Kāda ir centrālās valdības politika šajā aspektā?

- Tibetā pastāv pilnīga reliģijas brīvība. Ticēt vai neticēt - tā ir katra cilvēka privāta lieta. Taču centrālā valdība atvēlējusi lielu summu - 200 miljonus juaņu Tibetas tempļa restaurācijai. Patalagu - Tibetas lielākā reliģijas centra - restaurācijai vien piešķirti 50 miljoni Ķīnas juaņu. Vairums mūsu apgabala iedzīvotāju ir Tibetas budisti, un šāda valdības attieksme pret mūsu reliģiskajām svētvietām patiešām ir ļoti nozīmīga.

- Cik plaši Tibeta pārstāvēta Ķīnas parlamentā?

- Valsts parlamentā mums ir apmēram 30 deputātu no Tibetas autonomā apgabala. Taču parlamentā ir arī daudzi deputāti tibetieši, kuri dzīvo citos valsts reģionos.

Ķīnas parlamenta delegācija iepazinās arī ar Vecrīgu, apmeklēja akciju sabiedrību “Aldaris”, Rundāles pili un Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, kā arī Lietišķās mākslas muzeju. Interesanta bija iepazīšanās ar Latvijas neatkarības vēsturi Kara muzejā.

Vakar Ķīnas Tautas Republikas parlamenta delegācija devās uz Lietuvu.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!