• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Likumprojekta sakarā: par vietvārdu aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.1995., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35970

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņa kavaliere Liāna Ose "Darbs kā prieks, un prieks kā darbs"

Vēl šajā numurā

20.07.1995., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēstule "Latvijas Vēstnesim"
Likumprojekta sakarā: par vietvārdu aizsardzību

Likumprojekts ar šādu nosaukumu, ļoti nepieciešams un ilgi gaidīts, ir jau akceptēts valdības sēdē. Bet pirms izskatīšanas Saeimā gribas izteikt dažas piezīmes, kas šo dokumentu, manuprāt, varētu uzlabot un pilnveidot.

Tā, likumprojekta 3.pantā noteikts, ka “(I) vietvārdi veidojami un maināmi latviešu vai lībiešu valodā.” Bet kā tad ar latgaļu dialektu? Jau pirms Otrā pasaules kara šī vietvārdu atveidošanas problēma tā arī netika apmierinoši atrisināta, tagad to vajadzētu iestrādāt likumā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka likumprojekta autori ir nonākuši pretrunā ar 3.panta otro punktu, kurā pamatoti uzsvērta nepieciešamība pārmantot katrā novadā (manis uzsvērts — J.Š.) vietvārdu veidošanas un lietošanas paņēmienus.

Šis likumprojekts, domājams, ir saskaņots arī ar “Nolikumu par valsts valodas lietošanu nosaukumos un informācijā” (LR MP lēmums nr.462, 1992.g.4.nov.). Saskaņā ar šo Nolikumu kartogrāfijā drīkst lietot tikai Vietvārdu komisijas apstiprinātos vietu nosaukumus, bet kā lai karšu autori tos uzzina, ja lēmumi par vietvārdu apstiprināšanu (vai neapstiprināšanu) būs tikai pašvaldībās. Vismaz tā es to sapratu no likumprojekta teksta. Tātad jau šajā dokumentā būtu jānosaka kārtība, kādā Latvijas sabiedrība tiek iepazīstināta ar apstiprinātajiem un neapstiprinātajiem vietvārdiem, kas acīm redzami kādā valodas institūcijā būtu apkopojami un izziņojami Latvijas oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Te īpaši jāuzsver dzelzceļu staciju, ostu, lidostu nosaukumi, ko saskaņā ar likumprojektu piešķirs un mainīs Satiksmes ministrija (tur starp citu diezin vai ir speciālisti, kas izprot vietvārdu veidošanas likumsakarības). Žēl, ka to Vietvārdu komisija noadresējusi ministrijas ierēdņiem. Tad jau varbūt arī daļu vietvārdu ar kultūrvēsturisku nozīmi atstāt Kultūras ministrijas pārziņā, bet komisijā lemt tikai par Latvijas dabas objektu nosaukumiem?

Iespējams, ka maldos un neesmu kaut ko pareizi izpratis mums ļoti nepieciešamā likumprojekta tekstā. Bet ārkārtīgi gribētos, lai šo dokumentu paspētu izskatīt vēl strādājošais Saeimas sastāvs. Un, protams, pieņemtu to kā likumu.

Jānis Štrauhmanis, Dr.geogr.

Rīgā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!