• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 18. jūlija noteikumi Nr. 208 "Noteikumi par atļauju izsniegšanu uzņēmējdarbības veikšanai uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas sniedz pakalpojumus valsts robežu šķērsojošām personām robežkontroles punktos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.1995., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36004

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 209

Informācijas tehnoloģijas nacionālās padomes nolikums

Vēl šajā numurā

25.07.1995., Nr. 109

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 208

Pieņemts: 18.07.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.208

Rīgā 1995.gada 18.jūlijā (prot.nr.38 23§)

Noteikumi par atļauju izsniegšanu uzņēmējdarbības veikšanai uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas sniedz pakalpojumus valsts robežu šķērsojošām personām robežkontroles punktos

Izdoti saskaņā ar Latvijas Republikas Valsts robežas likuma 25. pantu

 

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek izsniegtas atļaujas uzņēmējdarbības veikšanai uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas sniedz pakalpojumus valsts robežu šķērsojošām personām robežkontroles punktos.  

2. Robežkontroles punkti ir valsts robežas (tālāk tekstā — “robeža”) apsardzības sistēmas sastāvdaļa, kur attiecīgie valsts dienesti saskaņā ar spēkā esošajiem likumdošanas aktiem veic robežu šķērsojošo personu un transportlīdzekļu, kravu un citu mantu kontroli.

Lai nodrošinātu ar robežas šķērsošanu saistīto jautājumu risināšanu, robežkontroles punktos var darboties uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības (tālāk tekstā — “uzņēmumi”), kuri sniedz pakalpojumus robežu šķērsojošām personām.

3. Robežkontroles punktos var darboties šādi uzņēmumi:

3.1. muitas kontrolei pakļauto preču un citu priekšmetu deklarētāji;

3.2. ar banku uzņēmējsabiedrības naudas operācijām saistītas bankas pārstāvniecības, kas nodrošina attiecīgo valsts ienākumu savākšanu un valūtas apmaiņu;

3.3. Latvijas Republikā licencēto apdrošināšanas sabiedrību filiāles un pārstāvniecības;

3.4. beznodokļu tirdzniecības veikali (lidostu tranzīta zonās un jūras ostu muitas zonās);

3.5. sakaru pakalpojumu punkti.

4. Robežkontroles punktos var darboties tie uzņēmumi, kuri ir reģistrēti Uzņēmumu reģistrā un darbojas saskaņā ar likumiem par uzņēmējdarbību, kā arī reģistrēti Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātāji un ievēro šos noteikumus.  

5. Lai nodrošinātu šo noteikumu 3. punktā minēto uzņēmumu darbību un kontroli, preču un citu priekšmetu pārvietošana robežkontroles punktos muitas zonā veicama saskaņā ar muitas likumdošanas aktiem un Valsts robežas likumu (Latvijas Vēstnesis, 1994, 132. nr.).

6. Uzņēmumu personāla uzturēšanās un pārvietošanās kārtību robežkontroles punktos nosaka robežkontroles punktu režīms.

Ja uzņēmuma personāls pārkāpj muitas vai robežapsardzības likumdošanas aktos noteiktās prasības, nepilda Robežapsardzības spēku vai muitas dienesta amatpersonu likumīgās prasības, tam var liegt uzturēšanos attiecīgā robežkontroles punkta teritorijā.  

7. Valsts ieņēmumu dienesta un Robežapsardzības spēku struktūrvienības (rajonu muitas nodaļa un bataljons), kuru pakļautībā atrodas attiecīgais robežkontroles punkts, kopīgi nosaka telpas un teritorijas uzņēmumu darbībai tajā.

Robežapsardzības spēkiem un Valsts ieņēmumu dienestam, ierādot vietas uzņēmumiem, jāņem vērā robežkontroles punkta ārējais izskats un uzņēmuma nozīme pakalpojumu sniegšanas jomā.

8. Atļaujas uzņēmējdarbības veikšanai robežkontroles punktu teritorijā (tālāk tekstā — “atļauja”; 1. pielikums) izsniedz Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments un Robežsargu brigāde. Atļauja derīga tikai tajā norādītajām uzņēmējdarbības veidam. Atļaujas apstiprina ar iestādes zīmogu un savu parakstu Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamenta direktors un Robežsargu brigādes komandieris (viņu prombūtnes laikā — ar pavēli norīkots attiecīgo pienākumu izpildītājs). Dokumentu iesniegšanas kārtība atļaujas saņemšanai un iesniegto dokumentu izskatīšanas kārtība noteikta šo noteikumu 2. pielikumā.

9. Katrai uzņēmējdarbības jomai izsniedz ierobežotu atļauju skaitu. Atļaujas izsniegšanai ņem vērā šādus kritērijus:

9.1. attiecīgā pakalpojuma nepieciešamība robežkontroles punkta darbības nodrošināšanā;

9.2. uzņēmuma stabilitāte un pieredze attiecīgajā uzņēmējdarbības jomā;

9.3. konkurences veicināšana starp uzņēmumiem;

9.4. iespēja attiecīgo pakalpojumu veikšanai ierādīt telpas vai teritoriju, lai nerastos traucējumi attiecīgo kontroles pasākumu veikšanā;

9.5. robežkontroles punkta kā vienota kompleksa izveide un ārējais izskats;

9.6. kā uzņēmums pilda likumdošanas aktos paredzētās saistības ar valsti.

10. Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz izsniegto atļauju, slēdz ar uzņēmumiem telpu nomas līgumus uzņēmējdarbības veikšanai attiecīgajos robežkontroles punktos.

11. Robežsargu brigāde, pamatojoties uz izsniegto atļauju, var slēgt līgumus ar uzņēmumiem par papildu drošības pasākumu veikšanu attiecīgajos robežkontroles punktos.

12. Valsts ieņēmumu dienests un Robežsargu brigāde saskaņā ar šo noteikumu 10. un 11. punktu slēdz ar uzņēmumiem līgumus un paredz tajos šādus punktus:

12.1. līgumslēdzēju pušu pienākumi un tiesības;

12.2. uzņēmumu pienākumi attiecīgā robežkontroles punkta infrastruktūras attīstības finansiālā vai materiālā veicināšanā;

12.3. līguma darbības termiņš;

12.4. līguma laušanas nosacījumi;

12.5. nepārvaramu no līgumslēdzējām pusēm neatkarīgu apstākļu iestāšanās, kuru sekas ir līguma laušana.

13. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamenta un Robežsargu brigādes izsniegto atļauju var anulēt un lauzt līgumu, ja uzņēmums vai tā personāls:

13.1. nav ievērojis spēkā esošo muitas un robežapsardzības likumdošanas aktu prasības;

13.2. nav pildījis muitas dienesta un Robežapsardzības spēku amatpersonu likumīgās prasības;

13.3. ir iesaistījies prettiesiskos darījumos, kas ir saistīti ar muitas noteikumu pārkāpumiem, robežas nelikumīgu šķērsošanu un robežkontroles punktu režīma pārkāpumiem;

13.4. ir izdarījis pārkāpumus, kas ir saistīti ar tā profesionālo darbību;

13.5. ir pārkāpis šajos noteikumos minētos nosacījumus;

13.6. sniedzis nepatiesas ziņas, lai saņemtu atļauju uzņēmējdarbības veikšanai robežkontroles punktu teritorijā;

13.7. nepilda noslēgtā līguma nosacījumus.

14. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments un Robežsargu brigāde kopīgi var apturēt izsniegtās atļaujas darbību, ja šo noteikumu 13. punktā minētie apstākļi ir dokumentāri pierādīti.

15. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments un Robežsargu brigāde vienpusēji neizsniedz un neanulē atļaujas un neierobežo uzņēmumu darbību robežkontroles punktos. 

16. Šo noteikumu nosacījumi ir obligāti jāpilda Valsts ieņēmumu dienesta, Robežsargu brigādes, kā arī attiecīgo uzņēmumu struktūrvienībām un amatpersonām.  

17. Domstarpības šo noteikumu traktējumā vai izpildē, kā arī jautājumi, kas saistīti ar uzņēmumu darbību attiecīgajos robežkontroles punktos, tiek risināti Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamenta un Robežsargu brigādes vadības līmenī un tiek sastādīts divpusējs protokols.

Ministru prezidents M. Gailis

Finansu ministre I. Sāmīte

 

1.pielikums

MKTA.GIF (7691

2. pielikums

Dokumentu iesniegšanas kārtība, lai saņemtu atļauju uzņēmējdarbības veikšanai robežkontroles punktu teritorijā,
un iesniegto dokumentu izskatīšanas kārtība

1. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments un Robežsargu brigāde, ievērojot paritātes principu, izveido kopīgu komisiju, kura izvērtē uzņēmumu iesniegumus atļaujas uzņēmējdarbības veikšanai robežkontroles punktu teritorijā (tālāk tekstā — “atļauja”) saņemšanai, vai arī izskata jautājumus par izsniegto atļauju anulēšanu.

Komisijas sastāvu nosaka Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamenta direktors un Robežsargu brigādes komandieris.

2. Komisija sēdes notiek ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

3. Komisijas lēmumu protokolē.

4. Komisijas lēmumu attiecīgajam uzņēmumam paziņo piecu darbadienu laikā pēc komisijas sēdes.

5. Atzinuma sniegšanai komisija ir tiesīga pieaicināt Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamenta attiecīgā rajona nodaļas, robežsargu bataljona (attiecīgā robežkontroles punkta) un pagasta vai pilsētas pašvaldības amatpersonas, kā arī citu iestāžu un institūciju darbiniekus.

6. Lai saņemtu atļauju, uzņēmumiem jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamentā vai Robežsargu brigādes štābā šādi dokumenti:

6.1. iesniegums Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamenta direktoram vai Robežsargu brigādes komandierim, kurā jānorāda:

6.1.1. robežkontroles punkts, kurā paredzēts veikt uzņēmējdarbību;

6.1.2. pakalpojumu veids;

6.1.3. attiecīgā uzņēmuma esošais vai iespējamais ieguldījums robežkontroles punkta infrastruktūras attīstībā;

6.1.4. galvojums, ka uzņēmums nav pārkāpis un nepārkāps likum došanas aktos noteikto kārtību;

6.2. uzņēmuma reģistrācijas apliecības notariāli apstiprināta kopija;

6.3. uzņēmuma statūtu notariāli apstiprināta kopija;

6.4. nodokļu inspekcijas izziņa par reģistrēšanos nodokļu maksātāju reģistrā un nodokļu samaksu;

6.5. notariāli apstiprināta uzņēmējdarbības vai cita veida darbības atļaujas (licences) kopija, ja kopija ir nepieciešama;

6.6. policijas izziņa, kas apliecina, ka uzņēmuma īpašnieki, vadītāji un personāls, kas veiks uzņēmējdarbību robežkontroles punkta teritorijā, nav krimināli sodīti vai to sodāmība ir dzēsta;

6.7. attiecīgā rajona (pilsētas) pašvaldības atzinums par uzņēmumu;

6.8. uzņēmuma vadītāja apstiprināts to personu saraksts, kuras strādās robežkontroles punkta teritorijā (par izmaiņām personu sarakstā nekavējoties rakstiski jāziņo Robežsargu brigādei un jāsaņem tās komandiera piekrišana).

7. Komisija, ja nepieciešams, ir tiesīga pieprasīt no uzņēmuma arī citas ziņas.

8. Pirms šo noteikumu 6.punktā minēto dokumentu iesniegšanas uzņēmumam ir jāsaņem Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona nodaļas un attiecīgā robežsargu bataljona rakstisks atzinums.

9. Atļauja tiek apstiprināta trijos eksemplāros, kurus nosūta:

9.1. uzņēmumam, kurš veiks uzņēmējdarbību robežkontroles punktā;

9.2. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamentam;

9.3. Robežsargu brigādes štābam.

10. Atļauja ir saistoša visām Valsts ieņēmumu dienesta un Robežsargu brigādes struktūrvienībām.

Finansu ministre I.Sāmīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!