• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pret noziedzību un baumām. Preses konference Iekšlietu ministrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.1995., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36183

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

01.08.1995., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU ZIŅAS

Pret noziedzību un baumām

Preses konference Iekšlietu ministrijā

Piektdien, 28.jūlijā, Policijas departamentā notika preses konference, kurā žurnālisti tika informēti par Iekšlietu ministrijas dažādu struktūru pēdējā laika aktivitātēm. Tajā piedalījās iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons, Drošības policijas priekšnieks Raimonds Rožkalns, Kriminālpolicijas priekšnieks Aloizs Blonskis, Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Dailis Lūks, Rīgas kriminālpolicijas priekšnieks Aivars Valcis, Ekonomiskās policijas priekšnieks Didzis Šmitiņš, Kārtības policijas priekšnieks Ivars Stūrainis.

Kriminālpolicijas priekšnieks A. Blonskis raksturoja kriminogēno situāciju Latvijā pašlaik. Mūsu valstī joprojām tiek pastrādāti daudzi noziegumi — slepkavības, bruņotu laupīšanu mēģinājumi, smagi miesas bojājumi, automašīnu un dzīvokļu zādzības, izvarošanas. A.Blonskis teica, ka izvarošanas bieži izdara nepilngadīgie. Šajā sakarībā Kriminālpolicijas priekšnieks atzīmēja, ka svarīga ir profilakse. Ar attiecīgiem likumiem jāierobežo pornogrāfijas izplatība.

Iekšlietu ministrs J.Ādamsons atzīmēja, ka enerģiski strādā Drošības policija, Kriminālpolicija, Ekonomiskā policija, uzteicams arī Rīgas Galvenās policijas pārvaldes pēdējā laika darbs. Samērā īsā laikā ir konfiscētas kontrabandas preces apmēram 200 000 latu vērtībā.

Cīņā ar organizēto noziedzību Iekšlietu ministrija ir sagatavojusi daudzu operatīvu pasākumu iestrādes. “Mani dara uzmanīgu un piesardzīgu terorisma draudi mūsu valstij, kas kļūst reāli,” teica ministrs, “cīņai ar terorismu Iekšlietu ministrija ir daudzmaz gatava. Tomēr terorisma apkarošanas metodes ir jāpilnveido. Arvien vairāk pastiprinot cīņu ar noziedzību, Iekšlietu ministrija nepilda neviena politiskā spēka pasūtījumu, bet savus pienākumus pret Latvijas valsti un tās iedzīvotājiem.”

Ekonomiskās policijas priekšnieks Didzis Šmitiņš pastāstīja, ka no 24. līdz 27.jūlijam Ekonomiskā policija sadarbībā ar citām mūsu valsts spēka struktūrām, ceļu policiju, robežapsardzi veica administratīvi profilaktiskus pasākumus uz Latvijas austrumu robežas. To rezultātā Ekonomiskā policija labāk iepazina situāciju uz Latvijas austrumu robežas, pārbaudīja daudzas automašīnas un konfiscēja kontrabandas preces apmēram 10 000 latu vērtībā. D.Šmitiņš piebilda, ka turpmāk tiks pilnveidots Ekonomiskās policijas apakšvienību darbs Latvijas lauku rajonos un īpaši pierobežu joslās. Savukārt Rīgā, turpinot īstenot operāciju “Vārti”, kādā kratīšanā ir izņemti nelikumīgi ievestie alkoholiskie dzērieni par apmēram 150 tūkstošiem latu.

Iekšlietu ministrs J.Ādamsons piebilda, ka pašlaik Latvijā ir pilnīgi novērsta kontrabandas cukura ievešana. Līdzīga situācija ir kontrabandas miltu ievešanā. Nākamais IeM struktūru darba posms ir novērst nelikumīgu alkohola un naftas ievešanu.

Preses konferencē Drošības policijas priekšnieks R.Rožkalns teica, ka Drošības policija aktīvi piedalās IeM normatīvo aktu sakārtošanā, kā arī valsts drošības koncepcijas plāna īstenošanā. Drošības policijas centienu rezultātā valsts kases ieņēmumi īsā laikā ir papildināti ar 200 000 latiem, bet celtniecības SIA “Vairogs” telpās kratīšanas laikā ir izņemtas 74 tonnas spirta.

R.Rožkalns vēl piebilda, ka Drošības policija turpina izmeklēšanu sakarā ar Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku noslēguma koncerta laikā notikušo sprādzienu Mežaparkā. Šajā sakarībā Drošības policijas priekšnieks lūdza preses un sabiedrības palīdzību. Proti, ir zināms, ka daudzi cilvēki koncertu ierakstīja videolentēs, tāpēc lūgums šos ierakstus nodot Drošības policijas rīcībā. Iespējams, ka videolenšu noskatīšanās un rūpīga analīze var palīdzēt atklāt šo noziegumu.

Preses konferences turpinājumā tika sniegta informācija par notikumiem Liepājā. Kā zināms, nesen Liepājā kriminālnoziedznieks Smirnovs, kad viņu gribēja aizturēt polcija, par ķīlnieku sagūstīja Liepājas Drošības policijas priekšnieku. Šajā sakarībā ir ierosināta dienesta izmeklēšana, bet Smirnova tvarstīšana vēl turpinās.

Preses konferences noslēgumā Rīgas Kriminālpolicijas priekšnieks Aivars Valcis pastāstīja, ka atklātas vairākas smagas slepkavības. Vispirms ir aizturēts cilvēks, ko tur aizdomās par divu bankas “Parex” apsardzes darbinieku nošaušanu. Otrkārt, pateicoties iedzīvotāju aktivitātei un policijai sniegtajam atbalstam, aizturēts cilvēks, ko apsūdz par firmas “Interpegro” prezidenta M.Gurēviča nošaušanu. Viņa noslepkavošana šā gada pavasarī radīja lielu rezonansi sabiedrībā, arī dažādas baumas un minējumus.

Pašlaik iemeklēšanas materiāli ļauj secināt, ka par M.Gurēviča noslepkavošanu aizdomās turētā persona ir nodarbojusies ar dārgu automašīnu laupīšanu un citu kriminālnoziegumu izdarīšanu. Šis noziedznieks gribējis M.Gurēvičam atņemt viņa limuzīnu. Sastapies ar firmas “Interpegro” prezidenta pretestību, noziedznieks viņu nošāvis. Rīgas kriminālpolicijas šefs uzsvēra, ka līdz ar to nav nekāda pamata tenkām, ka M.Gurēvičs būtu nogalināts antisemītisku motīvu dēļ (nav pamata arī baumām, ka Latvijā notiek ebreju vajāšanas) vai sakarā ar savu darbību bankā “Baltija”.

Viesturs Avots,
“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!