• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Britu Karalienei Mātei - 95. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.1995., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36256

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Diena, kas uzspridzināja pasauli un vēsturi

Vēl šajā numurā

04.08.1995., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

GODADIENAS

Britu Karalienei Mātei — 95

Šodien Lielbritānijā plaši atzīmē Viņas Majestātes Elizabetes — Karalienes Mātes — 95 gadu jubileju.

Viņas Majestāte Elizabete, pašreizējās Lielbritānijas karalienes Elizabetes II māte, nodzīvojusi skaistu un atbildības pilnu mūžu, kura laikā notikuši divi Lielbritānijai jo smagi pasaules kari. Daudzi Lielbritānijas pavalstnieki Karalieni Māti uzskata arī par nācijas māti, kas Lielbritāniju saliedējusi un morāli stiprinājusi grūtos vēstures krustpunktos.

Sveicot Karalieni Māti viņas izcilajā jubilejā, “Latvijas Vēstnesis” publicē fotogrāfijas, ko esam saņēmuši ar Lielbritānijas vēstniecības Latvijā laipnu gādību. Šajos attēlos tverti vairāki Karalienes Mātes spožā mūža mirkļi.

Pirmajā fotogrāfijā redzama Viņas Majestāte Elizabete, Karaliene Māte 1937. gada maijā uz Bekingemas pils balkona kopā ar karali Džordžu VI. Līdzās Karalienei Mātei ir viņas meitas - princese Elizabete (pašreizējā karaliene Elizabete II, kurai tobrīd bija vienpadsmit gadi) un princese Margareta.

Otrajā fotogrāfijā iemūžināts Otrā pasaules kara mirklis, kad Karaliene Māte kopā ar savu dzīvesbiedru karali Džordžu VI 1940. gada septembrī apmeklē vācu aviācijas sabombardētu Londonas rajonu un sarunājas ar londoniešiem.

Trešajā attēlā Karaliene Māte skatāma 84 gadu vecumā Sandaunas parkā pēc tradicionālajām jāšanas sacīkstēm, apmīļojot savu zirgu, kas guvis kārtējo uzvaru.

Ceturtajā attēlā Viņas Majestāte redzama savā 80. dzimšanas dienā kopā ar meitām - karalieni Elizabeti II (pa labi) un princesi Margaretu. Kopš šī attēla tapšanas pagājuši jau 15 gadi, taču Karaliene Māte šajā laikā tikpat kā nav novecojusi. Neraugoties uz vairākām pēdējā laikā pārciestām operācijām, Viņas Majestāte kā allaž ir mundra un dzīvespriecīga - tā simbolizējot un uzskatāmi demonstrējot britu nesalaužamo dzīvesspēku un savu karalisko pašapziņu. Domājams, ka Karalienes Mātes možo pašsajūtu sekmē arī viņas meita karaliene Elizabete II, kura, tuvojoties savai septiņdesmit gadu jubilejai (nākamgad 21. aprīlī), arī ir teicamā sportiskā formā un vēl aizvien dodas regulārās izjādēs.

“Latvijas Vēstnesis” sveic Lielbritānijas vēstniecību Latvijā un visu Apvienoto Karalisti šajos Anglijai tik raksturīgajos, šai valstij tik tuvajos un nozīmīgajos svētkos - Viņas Majestātes Elizabetes, Karalienes Mātes, 95 gadu jubilejā.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors,

Lielbritānijas vēstniecības arhīva foto

GOD1.JPG (22086 BYTES)

1937. gada maijā uz Bekingemas pils balkona kopā ar karali Džordžu VI

GOD2.JPG (16399 BYTES)

Karaliene Māte kopā ar savu dzīvesbiedru karali Džordžu VI 1940. gada septembrī

GOD3.JPG (23246 BYTES)

Karaliene Māte 84 gadu vecumā Sandaunas parkā

GOD4.JPG (14175 BYTES)

Viņas Majestāte 80. dzimšanas dienā kopā ar meitām - Elizabeti un Margaretu

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!