• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas karavīru vienību Dānijas militārajā formējumā Horvātijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.1995., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36266

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pretrunu starp "Agrolīzingu" un tā tehnikas nomniekiem

Vēl šajā numurā

04.08.1995., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidenta informācija

Dokuments nr.797a

Par Latvijas karavīru vienību Dānijas militārajā formējumā Horvātijā

Latvijas Republikas Saeimas deputātiem

Augsti godātie Saeimas deputāti!

1995.gada 18.jūlijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu nosūtīt uz Horvātiju, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku miera uzturēšanas vienību. Tas dotu iespējas Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem apgūt rietumu militārās zināšanas.

Nosūtot Latvijas Nacionālo bruņoto spēku miera uzturēšanas vienību uz Horvātiju Latvija pierādītu savu gatavību uzņemties staptautiskos uzdevumus, kas saistīti ar Eiropas un pasaules drošības pasākumiem, turpinātu gūt atbalstu Latvijas iekļaušanai Eiropas un NATO drošības sistēmās, kā arī turpinātu gūt atbalstu Baltijas bataljona izveidošanai.

Saeimai negatīvi balsojot par minēto lēmumu, Dānija un citas Rietumu valstis atteiksies sniegt finansiālu un materiālu atbalstu Baltijas bataljonam, un Rietumu valstis var sākt šaubīties par uzticēšanos Latvijas valstij piedalīties PfP un NATO pasākumos. Arī Baltijas valstu militārā sadarbībā var rasties nopietni sarežģījumi, jo Igaunija sūta savu vadu uz Horvātiju jau otro reizi un Lietuva — trešo reizi.

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku miera uzturēšanas vienība sastāv no virsdienesta brīvprātīgajiem karavīriem un virsniekiem no NBS un Zemessardzes. Vada komandieris ir kapteinis Bricis, kurš nesen dienēja Baltijas bataljona sastāvā.

Vienlaicīgi gribu Jūs informēt, ka šāda sadarbība ir paredzēta Dānijas un Latvijas militārās sadarbības 1995.gada plānā. Dānijas ieguldījums saskaņā ar līgumu ir sekojošs:

— vada apmācības militārās jomās kā arī miera uzturēšanas prasmēs;

— Dānija samaksā visus izdevumus, kas saistīti ar apmācībām un uzturēšanos Dānijā apmācību laikā;

— Dānija apgādā Latvijas vadu ar visu vajadzīgo, ieskaitot bruņu vestes un ieročus, kad vads dosies uz Horvātiju.

Kā liecina statistika, kopš 1992.gada 8000 dāņu militāristi ir dienējuši miera uzturēšanas spēkos Horvātijā. No tiem bojā gājis viens, cietuši militāra rakstura traumas 29, galvenokārt mīnu un satiksmes nelaimēs, bieži pārkāpjot drošības rīkojumus.

Šodien Horvātijā dienē 1230 dāņu militārpersonas. Latvijas vads tiks iekļauts dāņu militārajā formējumā, dienēs zem Latvijas karoga un atšķirsies no Dānijas karavīriem ar to, ka viņiem uz pleca būs uzšūts Latvijas karogs un vārds LATVIJA.

Kopumā Latvijas izdevumi, kas saistīti ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku miera uzturēšanas vienības atrašanos Horvātijā, būs apmēram Ls 250 000 (algām). Vidējā alga Latvijas militārpersonām būs Ls 400 uz rokas. Karavīru algas tiek segtas no Aizsardzības ministrijas budžeta. Šos izdevumus ANO atmaksās divu gadu laikā.

Savukārt Dānija sedz izdevumus, kas saistīti ar transportu no Dānijas uz Horvātiju un atpakaļ.

Patiesā cieņā, —

1995.gada 2.augustā Māris Gailis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!