• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu robežsargu veikumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.1995., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36272

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

04.08.1995., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU ZIŅAS

Par mūsu robežsargu veikumu

Vakar, 3. augustā, Latvijas Robežsargu brigādes štābā notika preses konference, kurā žurnālisti tika informēti par Robežsargu brigādes darbību šī gada septiņos mēnešos. Preses konferencē piedalījās Robežsargu brigādes komandieris, pulkvežleitnants Leonīds Lasmanis un šīs brigādes štāba priekšnieks, pulkvežleitnants Jānis Dāboliņš (1.attēlā).

Robežsargu brigādes komandieris L. Lasmanis teica, ka Latvijai pašlaik raksturīgās finansu problēmas ir skārušas arī robežsargus. Pēdējā laikā robežsargi ir saņēmuši tikai 62 procentus no paredzētajiem līdzekļiem. Taču arī šādā situācijā robežsargi lielu uzmanību veltī sava darba pilnveidošanai. Tiek meklētas un izmantotas iekšējās materiālās un intelektuālās rezerves, notiek robežsargu mācības. Turpinās sadarbība ar Iekšlietu ministriju, Valsts ieņēmumu dienestu, Zemessardzi, Muitu dažādu operatīvo pasākumu veikšanā.

Šā gada septiņos mēnešos Robežsargu brigāde nodrošināja Latvijas valsts robežas apsardzību un aizsardzību, veica personu un transporta līdzekļu kontroli pāri valsts robežai paredzētajās vietās. Netika pieļauti nopietni incidenti uz Latvijas Republikas valsts robežas.

Minētajā laika posmā Latvijas robežu legāli šķērsoja 4 062 854 personas, no tām 2 144 681 - Latvijas Republikas iedzīvotāji un 1 944 615 - ārvalstnieki, 1 013 077 automašīnas. No tām apmēram 55 procenti 1. Valmieras robežsargu bataljona un 5. Jelgavas Robežsargu bataljona robežu kontroles un pārejas punktā (turpmāk RB un RKP).

Latvijas robežu legāli šķērsoja arī 8 814 lidmašīnas, 11 033 kuģi, kā arī 17 915 vilcieni, to skaitā - 11 881 pasažieru un 6 034 kravas vilcieni.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada analoģisko laika periodu gandrīz par pusmiljonu samazinājies robežu šķērsojošo personu skaits, kā arī robežpārkāpēju skaits un aizturētās kontrabandas kopējā summa. Tomēr pārskata periodā tika aizturētas 5 041 persona, no tām - 4 349 robežu un 692 - robežas un pierobežas joslas pārkāpēji. Visvairāk robežrežīma pārkāpēju atklāti 8. Sēlijas robežsargu bataljona apsargājamā apgabalā.

145 robežpārkāpējiem bija viltoti dokumenti. Galvenokārt tiek viltoti Iedzīvotāju reģistra zīmogi un ārzemju pasu pārreģistrācijas zīmogi, retāk - pašas pases. Viltoto dokumentu atklāšanā labu sagatavotību parādījuši 3. Ludzas RB un Rīgas RKP robežsargi.

Pēc valstiskās piederības robežu visvairāk ir pārkāpuši Latvijas iedzīvotāji (36,18 procenti), Lietuvas (21,19 procenti), Krievijas Federācijas (11,94 procenti), Baltkrievijas (5,27 procenti), Ukrainas (5,15 procenti) un ASV iedzīvotāji (2,93 procenti).

Robežsargu brigādes štāba priekšnieks Jānis Dāboliņš preses konferencē pastāstīja, ka šī gada pirmajā pusē Robežsargu brigādes apakšvienībās tika aizturēta kontrabanda par kopējo summu 96 376,33 lati. Lielākā daļa nelikumīgi pāri robežai vesto preču atklāta 4. Daugavpils RB un 5. Jelgavas RB - 79 procenti no kopējā daudzuma, kā arī 1. Valmieras RB - 11 procenti. Izņemtas 408 dažādu ieroču un speciālo līdzekļu vienības. Bija deviņi narkotisko vielu vai zāļu aizturēšanas gadījumi.

Preses pārstāvji varēja aplūkot nelielu izstādi, kurā ietilpa tikai daļa no plašā konfiscēto ieroču klāsta. Izstādē bija redzamas dažādu marku medību bises, pistoles, karabīnes, nunčaki, gāzes pistoles, elektrošoka aparāti, kaujas granātas un pat viens arbalets ar visām bultām (pārējos attēlos).

Robežsargu brigādes komandieris L. Lasmanis piebilda, ka, sākoties vasaras sezonai, aktivizējušās vairākas robežpārkāpēju kategorijas. Īpaši rosīgi kļuvuši nelikumīgo ieroču un narkotiku pārvadātāji, personas, kuras apzināti mēģina šķērsot robežu ar nesakārtotiem dokumentiem, kā arī izbēgušie teroristi un noziedznieki.

Robežapsardzības dienesta ietvaros veikta RKP un RPP nodrošināšana ar kārtējo dokumentāciju, kontroltakas izveidošana gar valsts robežu, robežas šķērsošanai neparedzēto ceļu apsekošana, kā arī statistiskās informācijas vākšana, precizēšana robežsargu brigādes daļās un štābā.

Viesturs Avots,
“LV” nozares redaktors
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!